Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργικό για τον προϋπολογισμό
  • [02] Η ύφεση, απειλή για την αξιολόγηση χωρών της ευρωζώνης
  • [03] "Συμμαχία για την Ελλάδα" για την τουριστική προβολή της Ελλάδας
  • [04] Εκπαίδευση για ασφαλές «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο
  • [05] Πρόταση Λοβέρδου για συγχώνευση νοσοκομείων
  • [06] «Γερά ποτήρια» οι Έλληνες
  • [07] Επέμβαση των ΜΑΤ στα γραφεία της ΔΕΗ στον Χολαργό
  • [08] Έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος επτά τραπεζών στην Ουγγαρία
  • [09] Το Πεκίνο ανακοίνωσε ναυτικά γυμνάσια στον Ειρηνικό
  • [10] Πυρκαγιά σε αποθήκη μεταφορικής εταιρείας στον Ασπρόπυργο
  • [11] Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας

  • [01] Υπουργικό για τον προϋπολογισμό

    Ο προϋπολογισμός του 2012 θα βρεθεί στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, που συνεδριάζει, στις 12 το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.

    Χθες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και ΝΔ Α. Σαμαρά για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Φραγκφούρτη και συζήτησε μαζί τους για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης και για τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξή του προγράμματος που εφαρμόζει.

    Συζητήθηκαν επίσης θέματα προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου για τους επόμενους μήνες.

    Επίσης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις γενικότερες εξελίξεις στην ευρωζώνη, ενώ επισημάνθηκε και η κρισιμότητα των στιγμών τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα.

    Στις συζητήσεις αναδείχθηκε η ανάγκη αποφασιστικότητας και συνοχής της κυβέρνησης, καθώς και των πολιτικών δυνάμεων που την στηρίζουν.

    Με τον κ. Παπανδρέου ο πρωθυπουργός συζήτησε και σχετικά με τις επικείμενες επισκέψεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στο Κίελο, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο των Πρασίνων.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, "ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ανέλαβε χθες την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολή στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

    "Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή", αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σαμαράς.

    Θετικά αντέδρασε το Βερολίνο στην επιστολή Σαμαρά, σημειώνοντας ωστόσο ότι η σχετική αποτίμηση θα γίνει έπειτα από μια καλύτερη μελέτη της επιστολής και θα είναι πάντως σε σύμπνοια με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Κυβερνητικοί παράγοντες της Γερμανίας σε συνάντησή τους με έλληνες δημοσιογράφους --στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στο Βερολίνο που οργάνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-- αναφέρθηκαν διεξοδικά στην ελληνική κρίση, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το αν θα επαρκέσει τελικά το «κούρεμα» του 50%.

    Το Ευrogroup, στις 29 Νοεμβρίου, θα αποφανθεί εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, σχολιάζοντας το θέμα.

    [02] Η ύφεση, απειλή για την αξιολόγηση χωρών της ευρωζώνης

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προειδοποίησε ότι οι βαθμίδες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να δεχτούν πιέσεις εφόσον μεγάλα τμήματα της ευρωζώνης πέσουν σε ύφεση, όπως αναμένεται, το επόμενο έτος.

    Ο Ντέιβιντ Μπιρς, ο επικεφαλής των αξιολογήσεων του S&P, δήλωσε επίσης ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να βρουν κάποιο τρόπο για την επίλυση της κλιμακούμενης κρίσης χρέους.

    "Καθώς διακυβεύονται τόσα πολλά, θα περίμενε κανείς ότι μπορεί να γίνει κάποιος συμβιβασμός μεταξύ των νομισματικών αρχών της ευρωζώνης και των υπεύθυνων για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής που θα εξισορροπεί τις ουσιαστικές δράσεις της κυβερνητικής πολιτικής με πιο επιθετικά βήματα από την ΕΚΤ ώστε να αντιμετωπιστεί μια νέα οικονομική ύφεση", είπε ο Μπιρς σε ομιλία που εκφώνησε στο Δουβλίνο.

    Η ΕΚΤ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που έχει φτάσει στον πυρήνα της ευρωζώνης. Η Γερμανία ωστόσο αντιδρά στην ιδέα να αναλάβει η ΕΚΤ ρόλο δανειστή των χρεωμένων χωρών. Ο Μπιρς πάντως είπε ότι οι απόψεις του Βερολίνου για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης μπορεί να αλλάξουν μετά την αύξηση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται και η ίδια η Γερμανία.

    Όπως είπε, ίσως αποδειχτεί δύσκολο να αποφευχθεί η ύφεση του χρόνου για μεγάλο μέρος της ευρωζώνης, εάν τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν υψηλά και οι ισολογισμοί των τραπεζών συνεχίσουν να μειώνονται. "Η δυναμική που προκαλεί η συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης, κατά την άποψη του S&P, έχει επιτείνει τον κίνδυνο για νέα ύφεση σε αυξανόμενο αριθμό χωρών της ευρωζώνης", τόνισε.

    Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, είχε προειδοποιήσει ότι η άριστη βαθμολόγηση της Γαλλίας (το "τριπλό Α") ενδέχεται να απειληθεί εάν επιδεινωθεί η κρίση στην ευρωζώνη. Στην ανάλυσή του ο οίκος σημειώνει ότι η Γαλλία αξίζει τη σημερινή βαθμολογία της αλλά ίσως υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα στο δημοσιονομικό τομέα εάν θέλει να πετύχει τον περιορισμό του ελλείμματός της στο 3% του ΑΕΠ το 2013, όπως έχει δεσμευτεί. Επισημαίνει εξάλλου ότι το πρώτο σχέδιο λιτότητας που υιοθέτησε η Γαλλία "ενίσχυσε την αξιοπιστία" του προγράμματος της κυβέρνησης για τη μείωση των ελλειμμάτων.

    Ο Fitch αποκαλύπτει τέλος ότι σήμερα το διαρθρωτικό έλλειμμα της Γαλλίας είναι μικρότερο από της Βρετανίας και των ΗΠΑ, δύο χωρών τις οποίες κατατάσσει επίσης στην ανώτερη βαθμίδα του "τριπλού Α".

    [03] "Συμμαχία για την Ελλάδα" για την τουριστική προβολή της Ελλάδας

    Μια νέα πρωτοβουλία για την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο κοινό της Αμερικής ξεκινά άμεσα ως αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας "Συμμαχία για την Ελλάδα", με την σημαντική μεταξύ άλλων χορηγία του ΟΠΑΠ, αποσκοπώντας αφενός μεν στην γνωριμία του αμερικανικού κοινού με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, αφετέρου δε στην ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

    Πιο αναλυτικά η "Συμμαχία για την Ελλάδα" με την βοήθεια του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη, στον οποίο ανήκει η ιδέα, ήλθε σε επαφή με τον Ελληνοαμερικανικό οργανισμό εστιατορίων Pan Gregorian του οποίου τα μέλη διαθέτουν 3.500 εστιατόρια ανά τις ΗΠΑ για να συζητήσουν την καλύτερη αξιοποίηση 40 εικαστικών δημιουργιών, από 20 Έλληνες ζωγράφους, οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς τα πνευματικά δικαιώματα δυο έργων για τους σκοπούς της νέας πρωτοβουλίας.

    Οι Pan Gregorian προθυμοποιήθηκαν να τυπώσουν ιδία δαπάνη 6.500.000 με 7.500.000 αντίτυπα των έργων των Ελλήνων ζωγράφων σε "σουπλά", τα οποία θα τοποθετηθούν στα τραπέζια των εστιατορίων τους. Η αρχή θα γίνει με 2.000.000 σουπλά στα εστιατόρια που εδρεύουν στις περιοχές: New Jersey, New York, Connecticut, North & South Carolina και Maryland.

    Στην παρέμβαση του ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης στάθηκε στη σημασία της αμερικανικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό και προανήγγειλε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες επικοινωνιακές ενέργειες. Σε ό,τι αφορά στο κόστος της συγκεκριμένης επικοινωνιακής δράσης, αυτό ανέρχεται περίπου στα 6 εκατ. ευρώ, τα οποία καλύπτονται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς ο ΕΟΤ να βάλει ούτε δραχμή, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

    [04] Εκπαίδευση για ασφαλές «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο

    Οι κίνδυνοι του διαδικτύου είναι λίγο ή πολύ γνωστοί σε όλους. Ιδιαίτερα στους γονείς. Πόσοι όμως γνωρίζουν τόσα όσα να τους δίδουν ασφάλεια ότι «ελέγχουν» τα παιδιά τους που συχνά ανεξέλεγκτα «σερφάρουν» σ' αυτό το «σκληρό νέο κόσμο του Διαδικτύου»;

    Η εκπαίδευση των παιδιών πρέπει να αρχίζει από το δημοτικό και το νηπιαγωγείο, σημειώνεται σε έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που έγινε στο πλαίσιο της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr. Η έρευνα έγινε διαδικτυακά σε δείγμα 2.319 εκπαιδευτικών από το Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2011.

    Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η εκπαίδευση των ανήλικων χρηστών γύρω από την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση της τεχνολογίας είναι ευθύνη γονέων και εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας:

    - Οι εννέα στους δέκα ερωτηθέντες κρίνουν ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί - και όχι μόνο οι καθηγητές Πληροφορικής- μπορούν να διδάξουν (ανάλογα με το μάθημά τους) την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου.

    - Οι επτά στους δέκα ερωτηθέντες κρίνουν ότι η εκπαίδευση γύρω από την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου πρέπει να ξεκινά στο δημοτικό. Ωστόσο, ένας στους τέσσερις (25%) απαντά ότι η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά στο νηπιαγωγείο. Στην αντίθετη κατεύθυνση, ένα 5% των ερωτηθέντων απαντά ότι η εκπαίδευση στην ασφαλή χρήση του Διαδικτύου πρέπει να ξεκινά στο γυμνάσιο.

    Μόνο οι 3 στους 10 εκπαιδευτικούς θεωρούν ότι η ασφαλής και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου και γενικώς των online τεχνολογιών διδάσκεται επαρκώς στο σχολείο τους, γι' αυτό το λόγο δεν συμφωνούν στην καθιέρωση σχετικού μαθήματος. Πάντως, ένα σημαντικό ποσοστό (33%) των εκπαιδευτικών αναφέρει ως εμπόδιο την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία, στον «αγώνα» υπέρ της ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου.

    Το 28% των εκπαιδευτικών δίδει απαντήσεις του τύπου «Δεν μου μένει χρόνος να διδάξω τέτοια ζητήματα» και 10% «Δεν έχω υποστήριξη από τους γονείς των μαθητών μου».

    [05] Πρόταση Λοβέρδου για συγχώνευση νοσοκομείων

    Ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων που θα λειτουργήσει πειραματικά για έξι μήνες και, εκ του αποτελέσματος, θα κριθεί αν μπορεί να συνεχιστεί ευρύτερα με στόχο την εξοικονόμηση, όπως υποστήριξε, δημοσίων δαπανών, προτίθεται να καταθέσει με την μορφή τροπολογία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Αναπτύσσοντας την πρόταση του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι σε αυτό το πρότυπο πειραματικής διοίκησης, θα ενταχθούν τα δημόσια νοσοκομεία Σεισμανόγλειο και Αιμιλία Φλέμινγκ, το Ωνάσειο και το Ερρίκος Ντυνάν, καθώς και δύο νοσοκομεία από τον ιδιωτικό τομέα.

    "Δεν θα αλλοιωθεί ούτε η δομή, ούτε ο λειτουργικός χαρακτήρας του κάθε νοσοκομείου. Αυτό το πείραμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες και, αν αποδώσει, καλώς. Αν αποτύχει, θα το διακόψουμε", ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

    Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι για τα δύο ιδιωτικά νοσοκομεία που θα ενταχθούν στο νέο σχήμα, θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος με διεθνή διαγωνισμό.

    Πάντως, με επιφυλακτικότητα αντιμετώπισαν πολλοί βουλευτές την πρόταση του κ. Λοβέρδου, διατυπώνοντας ερωτηματικά, τόσο ως προς το στόχο συγχώνευσης δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικά νοσοκομεία, όσο και ως προς το αποτέλεσμα της ιδιότυπης αυτής συνεργασίας.

    "Αυτό το υβριδικό μοντέλο δεν μπορεί να περπατήσει με στρεβλώσεις που θα δημιουργηθούν στις διοικήσεις", σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, έκανε λόγο για "εξωγήινη πρόταση", συμπληρώνοντας ότι "δεν συνδιοικούνται δημόσια νοσοκομεία με μονάδες ειδικού καθεστώτος του ιδιωτικού τομέα".

    Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Κρεμαστινός, σημείωσε χαρακτηριστικά:

    "Τώρα μιλάμε θεωρητικά. Θα κριθεί όμως, στην πράξη"

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Αθανάσιος Λεβέντης, υποστήριξε ότι "Θα είναι ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα που θα αποτύχει".

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αικατερίνη Περλεπέ, ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις, ενώ, παράλληλα, εξέφρασε τις αμφιβολίες της με το ερώτημα: "Τι θα κερδίσουμε αν ενώσουμε τις διοικήσεις δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων; Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν στόχο το κέρδος, ενώ τα δημόσια έχουν την κοινωνική διάσταση".

    Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο πρώην υφυπουργός Υγείας της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος.

    [06] «Γερά ποτήρια» οι Έλληνες

    Το 60% των ανθρώπων στην Ελλάδα δήλωσε πως καταναλώνει αλκοόλ. Από αυτούς το 42% είναι συχνοί πότες, πίνοντας 2-3 φορές την εβδομάδα έως καθημερινά. Μόνο το 30% αναγνωρίζει ότι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση αλκοόλ ονομάζεται αλκοολισμός. Μεγάλο ποσοστό δεν γνωρίζει τη βλαπτική δράση και διαφορά μεταξύ μπίρας, κρασιού και ενός ποτού, καθώς και την περιεκτικότητα σε οινόπνευμα των αεριούχων αλκοολούχων ποτών σε φιάλες. Από την άλλη, αρκετοί φαίνονται ενημερωμένοι για την επίδραση που έχουν τα σφηνάκια, ότι δηλαδή προκαλούν γρήγορη και κακή μέθη. Παρ' όλα αυτά μεγάλο ποσοστό, ιδιαίτερα νεαρών, θεωρεί τα σφηνάκια απαραίτητα για να κάνει κέφι.

    Αυτά είναι κάποια από τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλήνιας έρευνας για το τι γνωρίζουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα για το αλκοόλ, που παρουσίασε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Νηφάλιοι - στην υγεία μας». Αίσθηση προκαλεί πως λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ξέρουν πως η αιθυλική αλκοόλη (κοινώς αλκοόλ) αποτελεί εξαρτησιογόνο ουσία, όπως και το γεγονός ότι το 30,2% δεν γνωρίζει αν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ παιδιά και έφηβοι. Επίσης, το 50% πιστεύει ότι η έλλειψη ελέγχου στην κατανάλωση είναι αδυναμία χαρακτήρα.

    Η Σιμώνη Ξανθογιώργου, πρόεδρος της οργάνωσης και πρώην αλκοολική, εδώ και 25 χρόνια σε ανάρρωση, τόνισε πως ως κοινωνία δεν αναγνωρίζουμε τα σημάδια του αλκοολισμού ως πραγματικά συμπτώματα μιας ασθένειας. Η κ. Ξανθογιώργου επισήμανε ότι «η γραμμή που χωρίζει τον πότη από τον αλκοολικό είναι πολλές φορές δυσδιάκριτη και στόχος των "Νηφάλιων" είναι η επιμόρφωση του κοινού για τη σωστή διάγνωση των συμπτωμάτων του αλκοολισμού». 800.000 άνθρωποι πίνουν σε καθημερινή βάση και χρειάζονται ενημέρωση. Η οργάνωση δεν τάσσεται ενάντια στο αλκοόλ, αλλά φιλοδοξεί στην απομυθοποίησή του και τη συνετή και υπεύθυνη κατανάλωσή του. Ως δεύτερο στόχο έχει θέσει την εκστρατεία για το «Νηφάλιο Οδηγό» και την ανάδειξή του σε κοινωνικό πρότυπο ενταγμένο στην ελληνική κουλτούρα, με δράσεις όπως διανομή υλικού σε μπαρ και κλαμπ.

    [07] Επέμβαση των ΜΑΤ στα γραφεία της ΔΕΗ στον Χολαργό

    Επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί, στη Διεύθυνση Πληροφορικής της ΔΕΗ στον Χολαργό, που τελεί υπό κατάληψη από την περασμένη Κυριακή, προκειμένου να ανοίξουν οι πόρτες.

    Στο σημείο υπήρχαν τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ οι οποίες συγκρούστηκαν με περίπου 25 συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι συνδικαλιστές δεν επέτρεψαν την είσοδο στο συνεργείο της εταιρείας, που είχε μεταβεί στο σημείο για να αποκαταστήσει τη διακοπή του ρεύματος.

    Από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθη ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος, καθώς και άλλοι συνδικαλιστές που έχουν οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα Χολαργού.

    Η ένταση παραμένει μέχρι και αυτή την ώρα, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσαγωγές συνδικαλιστών που αντιδρούν στην όλη επιχείρηση.

    [08] Έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος επτά τραπεζών στην Ουγγαρία

    Η ουγγρική Αρχή για τον Ανταγωνισμό ανακοίνωσετην Τετάρτηότι ξεκινά έρευνα για συνολικά επτά τράπεζες ειδικευμένες στα ενυπόθηκα δάνεια, σε βάρος των οποίων υπάρχει η υποψία ότι υιοθέτησαν κοινές πρακτικές και άρα προέβησαν σε αθέμιτο ανταγωνισμό (καρτέλ).

    Πρόκειται για την ουγγρική τράπεζα OTP και άλλες τράπεζες που ελέγχονται απο ξένα κεφάλαια.

    Όλες παρέχουν στεγαστικά δάνεια σε ουγγρικά φιορίνια με επιτόκιο μεταξύ 0,5% και 2%.

    Πηγές στην Βουδαπέστη επιβεβαίωσαν ότι θα ελεγχθούν πέντε ξένες τράπεζες. Πρόκειται για τις αυστριακές Raiffeisen Bank και Erste Bank, τις ιταλικές Intesa Sanpaolo και UniCredit, και τη γερμανική Bayerische Landesbank.

    Από την πλευρά της η Ένωση Ουγγρικών Τραπεζών (HBA) προειδοποίησε ότι με την έρευνα ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για την παροχή διευκολύνσεων στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

    [09] Το Πεκίνο ανακοίνωσε ναυτικά γυμνάσια στον Ειρηνικό

    Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει στα τέλη Νοεμβρίου ναυτικά γυμνάσια στη "δυτική περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού", μέσα σε πλαίσιο αυξημένων εντάσεων σε εδάφη που διεκδικούν και γείτονες της Κίνας.

    "Το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού θα πραγματοποιήσει γυμνάσια στα τέλη Νοεμβρίου στη δυτική περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού", αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Τετάρτη το βράδυ το κινεζικό υπουργείο Άμυνας. Το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιεί τακτικά τέτοια γυμνάσια, όπως και άλλες χώρες.

    "Πρόκειται για εκπαίδευση ρουτίνας που προβλέπεται από το ετήσιο χρονοδιάγραμμά μας και που δεν στρέφεται εναντίον καμιάς ιδιαίτερης χώρας και δεν έχει κανέναν ιδιαίτερο στόχο", διευκρινίζει το υπουργείο.

    Τα ναυτικά αυτά γυμνάσια "είναι σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς και πρακτικές" και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας "δεν πρόκειται να εμποδιστεί", προσθέτει.

    Τα γυμνάσια αυτά πραγματοποιούνται λίγο μετά από ένα ταξίδι στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Αυστραλία.

    [10] Πυρκαγιά σε αποθήκη μεταφορικής εταιρείας στον Ασπρόπυργο

    Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε μετά απο κλοπή σε αποθήκη μεταφορικής εταιρείας, στις 3.15 τα ξημερώματα, στη συμβολή των οδών Τραπεζούντος και Κορυτσάς, στον Ασπρόπυργο.

    Οπως έγινε γνωστό απο την αστυνομία, άγνωστοι έκλεψαν φορτηγό της εταιρείας απο τον χώρο της αποθήκης και στη συνέχεια εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, γι΄αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να την έβαλαν οι δράστες, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

    Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε σε όλο το χώρο της αποθήκης με τα εμπορεύματα, που καλύπτει έκταση 2 χιλιάδων περίπου τετραγωνικών μέτρων. Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, οι οποίοι κατάφεραν να την θέσουν υπό μερικό έλεγχο τρεις ώρες αργότερα, αφού όμως προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

    Παραμένουν ακόμη 3 οχήματα που ενεργούν για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Προανάκριση για τα αίτια διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Ασφάλεια.

    [11] Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας

    Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Τετάρτητην πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, τοποθετώντας την πλέον στην βαθμίδα "σταθερή", από "θετική", έπειτα από την επανεξέταση των "βραχυπρόθεσμων οικονομικών κινδύνων" για την τουρκική οικονομία που διενήργησε.

    Η βαθμίδα αξιολόγησης της τουρκικής πιστοληπτικής ικανότητας παρέμεινε "BB+", αμετάβλητη.

    Ο υψηλότερος του αναμενόμενου ετήσιος πληθωρισμός και οι ανισορροπίες στο τουρκικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι αιτίες, για τις οποίες ο Fitch μείωσε, σε "σταθερή", από "θετική" την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Επιφυλάσσεται να επικαιροποιήσει την αξιολόγησή του "εάν αυτές οι μακροοικονομικές παράμετροι δεν έχουν --βραχυπρόθεσμα-- δυσμενείς επιπτώσεις για την οικονομία" της Τουρκίας.

    Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με 8,9% του ΑΕΠ το 2010.

    Επίσης, φέτος το πρώτο τρίμηνο αναπτύχθηκε με 11,6% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο φέτος η ανάπτυξη υποχώρησε στο 8,8%. Όλη η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με ανάπτυξη 7,5% ως προς την προηγούμενη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Fitch.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 November 2011 - 7:29:34 UTC