Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο πολυνομοσχέδιο για ταξί, κλειστά επαγγέλματα και επικουρικές συντάξεις
  • [02] Πρώτα η πληρωμή, μετά οι διορθώσεις...
  • [03] Μειώσεις 35% σε μισθούς των ΔΕΚΟ
  • [04] "Η ευρωζώνη είτε θα ενισχυθεί, είτε θα αποσυντεθεί"
  • [05] Η ψυχολογική διαχείριση της (νέο) φτώχειας
  • [06] Συνομιλία Γ. Παπανδρέου - Χ.Βαν Ρομπάϊ
  • [07] Εξαιρέσεις από την εφεδρεία στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας
  • [08] Χριστουγεννιάτικο πάρκο στη Θεσσαλονίκη
  • [09] Φρούτα και λαχανικά "ασπίδα" στον καρκίνο
  • [10] Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Παπαδήμου - Ερντογάν
  • [11] Υποβαθμίστηκε η χρηματοπιστωτική ικανότητα της Ουγγαρίας
  • [12] Στις 4 Μαρτίου 2012 οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία
  • [13] Πρόστιμο 16.000 ευρώ στον Ολυμπιακό από Σούπερ Λίγκα
  • [14] Δημοσιογραφικό "ημερολόγιο για την κρίση"- Αφηγηματική έρευνα του Π. Τσίμα
  • [15] Τεστ αντοχής για όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας
  • [16] Από τον Δεκέμβριο τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης
  • [17] Σε δίκη ο πρώην υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Γ. Λιλλήκας
  • [18] Η θερμοκρασία επηρεάζεται λιγότερο από αύξηση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

  • [01] Νέο πολυνομοσχέδιο για ταξί, κλειστά επαγγέλματα και επικουρικές συντάξεις

    Ένα νέο πολυνομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα, τις επικουρικές συντάξεις και τα ταξί, θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα περιληφθούν οι απολύτως αναγκαίες ρυθμίσεις για την προώθηση του προγράμματος και των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, εξουσιοδοτήθηκε να ετοιμάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης που του παρασχέθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

    Επίσης, ο κ. Βενιζέλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξουσιοδοτήθηκε να συντονίσει τα υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης για να "ξεμπλοκαριστούν" τα μεγάλα έργα, κυρίως οδικοί άξονες, που έχουν "παγώσει", λόγω διαφωνιών ανάμεσα στους παραχωρησιούχους, το δημόσιο και τις τράπεζες που τα χρηματοδοτούν.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέλαβε ακόμη να χειριστεί το θέμα μιας συμφωνίας με τη Siemens, προκειμένου να επέλθει μια συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Υποδομών, ώστε να τερματιστεί η εμπλοκή σε διάφορα έργα, όπως αυτά της επέκτασης του μετρό.

    [02] Πρώτα η πληρωμή, μετά οι διορθώσεις...

    Η πληρωμή της πρώτης δόσης για το ειδικό τέλος ακινήτων θα γίνει κανονικά και μετά θα γίνουν οι διορθώσεις των λανθασμένων εκκαθαριστικών και ο συμψηφισμός των επιπλέον ποσών που καταβλήθηκαν από τους φορολογούμενους. Αυτό θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για το τέλος ακινήτων, στη οποία θα διευκρινίζεται ότι παρατείνεται στις 80 ημέρες η προθεσμία από τη λήψη της ημερομηνίας πληρωμής του τέλους έως την ημέρα που η ΔΕΗ θα προχωρά στην διακοπή του ρεύματος για όσους δεν εξοφλήσουν το τέλος.

    Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών θα συστήσει σε όλες τις εφορίες τριμελή επιτροπή η οποία θα δέχεται αιτήσεις ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων αλλά ατόμων που δεν εξαιρούνται ρητά από το μέτρο με βάση το νόμο όπως είναι οι άποροι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπηρία 80% και άνω κτλ). Η επιτροπή θα αποτελείται από έναν εφοριακό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό από το Δήμο και από έναν αστυνομικό υπάλληλο. Η επιτροπή θα εξετάζει αν συντρέχουν οι λόγοι για να ενταχθούν τα πρόσωπα αυτά στο χαμηλό συντελεστή φορολογίας 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή αν τα άτομα αυτά έχουν πλήρη αδυναμία καταβολής του τέλους.

    Η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ρεύμα σε κανέναν φορολογούμενο που, αποδεδειγμένα, αδυνατεί να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διακοπή μέχρι να οριστικοποιηθούν η απόφαση και η εγκύκλιος που θα περιλαμβάνουν τις εξαιρέσεις φορολογούμενων από το νέο τέλος.

    Απο το υπουργείο διευκρινίζεται οτι αυτή την περίοδο διαμορφώνεται η απόφαση και η σχετική εγκύκλιος, αλλά ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθει και τονίζεται πως "δεν πρόκειται να κόψουμε το ρεύμα σε κανέναν που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και δεν πληρώνει από ανάγκη και όχι από σκοπιμότητα".

    Η ΔΕΗ δεν έχει το δικαίωμα να κόβει το ρεύμα σε όσους πληρώνουν το λογαριασμό ρεύματος αλλά δεν πληρώνουν και το φόρο για τα ακίνητα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου Οτινγκερ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.

    Από το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την απάντηση Οτινγκερ, σημειώνουν ότι η προστασία του ευάλωτου καταναλωτή διασφαλίζεται απολύτως από την ελληνική νομοθεσία και από τις προβλέψεις του νόμου για το ειδικό τέλος ακινήτων, καθώς και πως τηρούνται στο έπακρο οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας.

    [03] Μειώσεις 35% σε μισθούς των ΔΕΚΟ

    Περαιτέρω σημαντική μείωση στους μισθούς τους θα δουν, αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου εφέτος, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες επιχειρήσεις, προκειμένου η περικοπή των μισθών να ανέλθει σωρευτικά στο 35% σε σύγκριση με τις αποδοχές που λάμβαναν στις 31 Δεκεμβρίου 2009.

    Αυτό ορίζει εγκύκλιος που απέστειλε ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ, Γιώργος Κυριακός. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ισχύει ως όριο αποδοχών το ποσό των 1.900 ευρώ μηνιαίως, ενώ στην έννοια των πάσης φύσεως αποδοχών περιλαμβάνονται οι τακτικές και έκτακτες αποδοχές, επιδόματα, δώρα, αποζημιώσεις καθώς και οποιαδήποτε άλλη απολαβή, παροχή ή δαπάνη, με όποια ονομασία και εάν καταβάλλεται αυτή.

    Η περικοπή, σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα γίνει σε ορισμένες περιπτώσεις αναλογικά ανά έτος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που η μηνιαία μείωση που επέρχεται στις αποδοχές των εργαζομένων είναι μεγαλύτερη από 25% σε σχέση με τις αποδοχές που λάμβαναν πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, τότε η μείωση κατανέμεται ως εξής:

    α) 25% μείωση επί των αποδοχών που λάμβαναν οι δικαιούχοι κατά τον τελευταίο μήνα πριν από την 31/10/2011

    β) η υπερβάλλουσα μείωση γίνεται ισόποσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών από το τέλος του πρώτου έτους εφαρμογής, δηλαδή από 1/11/2012 και εφεξής.

    Για παράδειγμα, υπάλληλος λαμβάνει κατά την 31/10/2011 μηνιαίες αποδοχές ύψους 3.000 ευρώ. Εάν με την εφαρμογή του νόμου οι αποδοχές του θα πρέπει να διαμορφωθούν στο ποσό των 2.000 ευρώ τότε οι μηνιαίες αποδοχές του υπάλληλου αυτού θα μειωθούν ως εξής:

    -Από 1/11/2011 έως 31/10/2012: 3.000 - (3.000 x 25%) = 2.250 ευρώ.

    -Το ποσό των 250 ευρώ που απομένει για να διαμορφωθούν οι αποδοχές στα 2.000 ευρώ θα αφαιρεθεί σε δύο δόσεις ως εξής:

    -Από 1/11/2012 έως 31/10/2013: 2.250 - 125 = 2.125 ευρώ.

    -Από 1/11/2013 και εφεξής: 2.000 ευρώ.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων πρέπει να αιτιολογήσουν σαφώς και εμπεριστατωμένα την απόκλιση από το πλαφόν των 1.900 ευρώ και ότι εξάντλησαν το περιθώριο της μείωσης, ειδάλλως θα υποστούν κυρώσεις. Σημειώνεται, παράλληλα, ότι εάν σε κάποιες δημόσιες επιχειρήσεις έχουν γίνει ήδη περικοπές στους μισθούς, τότε οι νέες μειώσεις θα είναι τέτοιες, ώστε σωρευτικά να φτάσουν στο 35%.

    Όπως, εξάλλου, ορίζει η εγκύκλιος, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων υποχρεούνται με το πέρας κάθε τριμήνου και εντός 20 ημερών, να υποβάλλουν στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ αναλυτικά ποσοτικά στοιχεία για τον έλεγχο τήρησης των περιορισμών στο μισθολογικό κόστος. Εάν υπάρχει υπέρβαση, οι διοικήσεις υποχρεούνται σε περικοπές το επόμενο τρίμηνο, ώστε να συμμορφωθούν στα επιβαλλόμενα όρια και να αποκατασταθεί η υπέρβαση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, διακόπτεται αυτοδικαίως η επιχορήγηση που τυχόν λαμβάνει η επιχείρηση από τον προϋπολογισμό, ενώ η μη συμμόρφωση συνιστά και αδικοπραξία σε βάρος του Δημοσίου, για την οποία ευθύνονται τα μέλη της διοίκησης της δημόσιας επιχείρησης.

    [04] "Η ευρωζώνη είτε θα ενισχυθεί, είτε θα αποσυντεθεί"

    Η κρίση χρέους της ευρωζώνης έχει φέρει σε κρίσιμη κατάσταση την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση--από την οποία κατάσταση είτε θα βγει ενισχυμένη ή θα αποσυντεθεί, δήλωσε ο επίτροπος για τις νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

    "Μπροστά μας έχουμε τώρα ή τη βραδεία αποσύνθεση της ευρωζώνης ή μια σημαντική ενίσχυση της νομισματικής ένωσης", είπε ο Ρεν.

    Ο επίτροπος Ρεν αρνήθηκε να σχολιάσει το πολύ μέτριο αποτέλεσμα της δημοπράτησης των γερμανικών ομολόγων την Τετάρτη, με την οποία τα επιτόκιά αυτών αυξήθηκαν και το Βερολίνο αντί των επιθυμητών 6 δισ. ευρώ, τελικά εισέπραξε μόνον 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Από τηνάλλη πλευρά, ηκαγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν έπαψε να αντιτίθεται στην έκδοση ευρωομολόγων μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι στο Στρασβούργο.

    Η καγκελάριος είπε ότι συζήτησε με τους άλλους ηγέτες την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών για την επιβολή μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη, "η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τα ευρωομόλογα, τα οποία δεν θεωρώ απαραίτητα".

    "Τίποτε δεν άλλαξε, σε σύγκριση με αυτό που είπα χθες", πρόσθεσε η Μέρκελ αναφερόμενη στην ομιλία της στην Μπούντεσταγκ όταν χαρακτήρισε "εξαιρετικά ανησυχητικό και απρόσφορο" το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Πράσινη Βίβλο για τα ευρωομόλογα, ενώ η κρίση χρέους μαίνεται.

    [05] Η ψυχολογική διαχείριση της (νέο) φτώχειας

    Σαν ανεπιθύμητος επισκέπτης, η φτώχεια, ένας εχθρός που αφορούσε πάντα άλλους, εισέβαλε στη ζωή των Ελλήνων, βάζοντας τέλος στο όνειρο της ατέρμονης ευημερίας.

    Τι μπορεί να κάνει κανείς; Πώς να σηκώσει το βάρος των περιστάσεων; Πώς να αντέξει τη θύελλα, που ξέσπασε έξω και μέσα του, αποδυναμώνοντας το σώμα και το μυαλό;

    Η ψυχολόγος - οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Αιμιλία Μαρκουίζου-Γκίκα, και η ψυχολόγος δρ. Έλενα Τράγου, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, σε μία προσπάθεια αποκωδικοποίησης μίας δυσβάσταχτης ψυχολογικής κατάστασης που βιώνει όλο και περισσότερο η ελληνική κοινωνία.

    «Φτώχεια σημαίνει απώλεια. Και η κάθε μορφή απώλειας -ονείρων, δουλειάς, μέλλοντος, οικονομικής ευρωστίας- ενέχει πόνο, θλίψη, θυμό, καθώς και μία αίσθηση ανημποριάς. Στην Ελλάδα το κύμα κατάθλιψης που μαστίζει τους ανθρώπους, οφείλεται, κατά την άποψή μου, στην απότομη αλλαγή από το "έχω άπειρες ευκαιρίες" στο "δεν έχω εναλλακτική" και κατά συνέπεια "δεν έχω ελπίδα", που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για ψυχική ασθένεια», λέει η κ. Μαρκουίζου-Γκίκα.

    «Οι άνθρωποι βέβαια είναι πολύπλοκα όντα με μεγάλα αποθεματικά συμπεριφοράς και γνώσης, η έννοια, όμως της επίκτητης αίσθησης αδυναμίας είναι μία υπαρκτή ψυχολογική κατάσταση, μία πραγματικότητα, η οποία διαρκεί μέχρι το άτομο να κινητοποιηθεί να πράξει κάτι διαφορετικό, να φύγει, να αποδράσει από ένα ακραία τιμωρητέο περιβάλλον», τονίζει.

    Η κ. Μαρκουίζου-Γκίκα, συμπληρώνει ότι «είναι γεγονός πως η ελληνική κοινωνία έθρεψε "κακομαθημένα παιδιά", τα οποία σήμερα καλούνται να ενηλικιωθούν κατανοώντας ότι η ζωή δεν είναι μόνο υλιστικές παροχές, αλλά ενέχει και μία επίπονη και επώδυνη διαδικασία ωρίμανσης».

    «Μόνο περνώντας μέσα από τον πόνο, λέει, και όχι αποφεύγοντάς τον, μπορεί να επιβιώσει κανείς. Άλλωστε οι άνθρωποι "αλλάζουν μόνο μέσα από τον σεβασμό, όταν ξαναβρίσκουν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια", όπως είπε ο ψυχίατρος Peter Lang, υπέρμαχος της καταξιωτικής προσέγγισης της ψυχολογίας».

    [06] Συνομιλία Γ. Παπανδρέου - Χ.Βαν Ρομπάϊ

    Oι πρόσφατες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν .

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο δύσκολο, αλλά καθοριστικό για το μέλλον της Ελλάδας έργο, που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Παπαδήμου.

    Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση έχει ανάγκη τη στήριξη όλων, ούτως ώστε να ολοκληρώσει το έργο της εφαρμογής των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, πριν η χώρα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

    Κεντρικός στόχος της νέας κυβέρνηση είναι η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της ΕΕ.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης, τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και γενικότερα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης γενναίων αποφάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αρχής γενομένης από την έκδοση ευρωομολόγων.

    [07] Εξαιρέσεις από την εφεδρεία στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας

    Επιστημονικό προσωπικό, νοσηλευτές, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό εξαιρούνται από το πρόγραμμα της εφεδρείας σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, που εστάλη προς όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

    Γιατροί και νοσηλευτές είχαν εξαιρεθεί, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά η ερμηνευτική εγκύκλιος προσθέτει και τους φαρμακοποιούς, τους ψυχολόγους, τους βιοχημικούς, τους διαιτολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους φυσιοθεραπευτές, τους τεχνολόγους Εργαστηρίων και τους τεχνολόγους των ακτινογραφιών.

    [08] Χριστουγεννιάτικο πάρκο στη Θεσσαλονίκη

    Το γιορτινό παραμύθι αρχίζει από 1ης Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και έως τις 8 Ιανουαρίου το «μαγικό κουβάρι» θα ξετυλίγεται στο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Διεθνούς Εκθέσεως. Λαμπερά σκηνικά, χαρούμενη ατμόσφαιρα, δράσεις και θεάματα θα υποδέχονται μικρούς και μεγάλους για 39 μέρες σε ένα χώρο 16.000 τετραγωνικών μέτρων.

    Ορισμένες από τις δυνατότητες ψυχαγωγίας και διασκέδασης που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες είναι η γιγάντια χιονόσφαιρα που χιονίζει κάθε μέρα, όλη μέρα, καθώς και το στεγασμένο ιπποδρόμιο όπου όλοι μπορούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στον πάγο.

    Επιπλέον, τα παιδιά και οι γονείς τους θα μπορούν να γνωρίσουν τον Αϊ Βασίλη στο φιλόξενο σπίτι του, να κάνουν βόλτες με καρουζέλ, τρενάκια και συγκρουόμενα παιχνίδια, καθώς και να αγοράσουν λιχουδιές και χειροποίητα είδη από την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά.

    Το χριστουγεννιάτικο πάρκο αποτελεί τον έναν από τους δύο άξονες του σχεδίου «Θεσσαλονίκη, πόλη των Χριστουγέννων», ο δεύτερος εκ των οποίων είναι η χριστουγεννιάτικη πλατεία Αριστοτέλους.

    Εκτός όμως, από τη ΔΕΘ, τις πύλες του θα ανοίξει και φέτος το «Χωριό του Αϊ Βασίλη» στον πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού του Μύλου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Από τις 9 Δεκεμβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μέσα σε ένα χριστουγεννιάτικο σκηνικό, να παίξουν και να συμμετέχουν στις διάφορες δραστηριότητες.

    [09] Φρούτα και λαχανικά "ασπίδα" στον καρκίνο

    Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει, σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία, ο στοματικός καρκίνος, με το κάπνισμα και το αλκοόλ να αποτελούν τη συχνότερη αιτία πρόκλησής του, ενώ στις γυναίκες η αύξηση είναι αλματώδης καθώς πλέον τα κρούσματα σε σχέση με τους άνδρες είναι 1,5 άνδρας με 1 γυναίκα.

    Αντίθετα, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στην ελάττωση εμφάνισης του στοματικού καρκίνου. Στατιστικά στοιχεία που αφορούν στις ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν πως τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης στοματικού καρκίνου παρουσιάζονται στη Γαλλία και την Ουγγαρία, ενώ τα χαμηλότερα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    Ο στοματικός καρκίνος προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, τα τελευταία όμως χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση 6% σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών.

    Η πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου σε αρχικά στάδια είναι καθοριστική για την επιβίωση του ασθενούς, είπε ο κ. Παπαδογεωργάκης.

    Ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας σε αρχικά στάδια μπορεί να εξαιρεθεί εύκολα και ριζικά και η πενταετής επιβίωση των ασθενών είναι άνω του 90%. Αντίθετα, σε προχωρημένα στάδια με μεταστάσεις στους λεμφαδένες η πενταετής επιβίωση κυμαίνεται σε 10%-15% των ασθενών.

    [10] Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Παπαδήμου - Ερντογάν

    Την πρώτη τους, τηλεφωνική, επικοινωνία είχαν σήμερατο απόγευμα της Πέμπτηςοι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η επικοινωνία έγινε με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του από τον κ. Παπαδήμο και, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της ακολουθούμενης τα τελευταία χρόνια πολιτικής.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

    Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις διεθνώς, και, ειδικότερα, στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    Εξάλλου ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

    [11] Υποβαθμίστηκε η χρηματοπιστωτική ικανότητα της Ουγγαρίας

    Κατά μία βαθμίδα υποβάθμισε ο οίκος Moody's την χρηματοπιστωλιπτική ικανότητα της Ουγγαρίας, από Baa3 σε Βα1.

    Ο οίκος προσθέτει στην ανακοίνωση της απόφασης του, ότι είναι πιθανό να μειώσει εκ νέου τη χρημοτπιστωτική ικανότητα της χώρας.

    [12] Στις 4 Μαρτίου 2012 οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία

    Στις 4 Μαρτίου 2012 ορίστηκαν οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, ανακοίνωσε η ρωσική Ανω Βουλή.

    Ο σημερινός πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι ο νικητής των εκλογών και θα επιστρέψει στο Κρεμλίνο για άλλη μια εξαετή θητεία.

    [13] Πρόστιμο 16.000 ευρώ στον Ολυμπιακό από Σούπερ Λίγκα

    Τα δεκάδες καπνογόνα που άναψαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στη διάρκεια του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ένα από τα οποία, μάλιστα, έπεσε μέσα στον αγωνιστικό χώρο απειλώντας τους παίκτες, αλλά και οι κροτίδες που «προσγειώθηκαν» δίπλα στον Καπίνο και στον Λέτο στοίχισαν στους «ερυθρόλευκους» 16.000 ευρώ.

    Αυτό ήταν το πρόστιμο που επέβαλε στην πειραϊκή ΠΑΕ το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λίγκας, ενώ με 9.500 ευρώ τιμωρήθηκε η ΑΕΚ για τη συμπεριφορά και τα υβριστικά συνθήματα των φιλάθλων της στα παιχνίδια της 8ης και 10ης ημέρας με Αρη και Αστέρα Τρίπολης.

    Οι υποθέσεις των ΟΦΗ, ΠΑΟΚ και Δόξα Δράμας αναβλήθηκαν για την επόμενη δικάσιμο, λόγω μη παρουσίας των δικηγόρων των τριών ΠΑΕ, ενώ απαλλάχθηκε ο Εργοτέλης και ο εκπρόσωπός του Σ. Λαμπράκης.

    [14] Δημοσιογραφικό "ημερολόγιο για την κρίση"- Αφηγηματική έρευνα του Π. Τσίμα

    Ένα οδοιπορικό στις πρωτεύουσες της κρίσης. Ένα ταξίδι μέσα στην οικονομική τραγωδία. Μια αφηγηματική έρευνα ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν τη φτωχοποίηση. Σε ειδικούς που την αναλύουν. Και σε πολιτικούς που την προκάλεσαν ή πασχίζουν να την αποτρέψουν. Χωρίς να ξέρει κανείς ακόμη πού, πώς, πότε και ποιος θα κλείσει την αυλαία του δράματος .

    "Το ημερολόγιο της κρίσης", του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι ένα δημοσιογραφικό ντοκιμαντέρ στο χαρτί, που ζουμάρει στη Νέα Υόρκη, στο Βουδαπέστη, στο Δουβλίνο, στο Ντουμπάι, στο Ρέικιαβικ, στη Λισαβόνα, στο Μπουένος Άιρες, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα.

    Ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν κατέρρευσε η Λήμαν Μπράδερς με τα γκόλντεν μπόις, που κέρδιζαν σε μπόνους εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, να ζητιανεύουν τώρα έξω από ουρανοξύστες. Και τελειώνει - τρόπος του λέγειν- με την Ελλάδα του σήμερα , "μια Λήμαν Μπόδερς στη νιοστή δύναμη", όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και τον οικονομολόγο Στίγκλιτς να δηλώνει στον συγγραφέα: "όταν οι άνθρωποι του ΔΝΤ καταφθάνουν σε μια χώρα, ενδιαφέρονται για ένα μόνο πράγμα: Πως δεν θα χάσουν οι κερδοσκόποι".

    Το βιβλίο, γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, διαβάζεται σαν ένα μυθιστόρημα, καθώς πλέκει τα οικονομικά με τις ανθρώπινες ιστορίες, αποτέλεσμα των αποστολών του δημοσιογράφου ως παρουσιαστή της εκπομπής "Έρευνα" του MEGA. Μια γραφή της σχολής των απεσταλμένων της παλιάς εποχής του γραπτού τύπου. Καθόλου πρωτότυπη, αλλά κλασικά ελκυστική: Εικόνες πόλεων με οικονομικοκοινωνικές παρατηρήσεις, περιγραφή προσώπων- πηγών με στοχασμό όσο χρειάζεται, σκιαγράφηση χώρων με ερωτήματα δημιουργικά.

    Στο τελευταίο κεφάλαιο ο συγγραφέας επιχειρεί μια ιδεολογική εξήγηση του κραχ που διανύουμε. Το συμπέρασμα το ζούμε: ακόμη και οι πλέον ακραιφνείς θιασώτες της πανελεύθερης αγοράς, που δεν ήθελαν να ακούσουν για κρατική παρέμβαση ,τώρα ομολογούν πως η πλήρης απελευθέρωση των λεγομένων "αγορών" γέννησε ένα τέρας κερδοσκοπίας. Το οποίο ,διαπλανητικά, επενεργεί καταστροφικά για κράτη, εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

    [15] Τεστ αντοχής για όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας

    Ο Ιάπωνας υπουργός Βιομηχανίας ανακοίνωσεπως όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις και όχι μόνο οι αντιδραστήρες, θα υποβληθούν σε τεστ αντοχής, αναφέροντας ειδικά το εργοστάσιο επεξεργασίας του Ροκάσο, που οικοδομήθηκε με τη συμβολή του γαλλικού ομίλου Areva.

    "Μελετώντας την κατάσταση στο εξωτερικό, κρίναμε σωστό να προχωρήσουμε στον έλεγχο του συνόλου των εγκαταστάσεων ατομικής ενέργειας", τόνισε ο Γούκιο Εντάνο στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

    Εκτός από αντιδραστήρες, η Ιαπωνία διαθέτει εργοστάσια παραγωγής καυσίμων, μονάδες αποθήκευσης, επεξεργασίας και αδρανοποίησης.

    [16] Από τον Δεκέμβριο τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης

    Τα πρώτα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης (ΘΠΣ) θα αρχίσουν να υλοποιούνται στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά Ταμεία από την ιατρική κοινότητα της χώρας τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

    Σκοπός των ΘΠΣ αποτελεί η προαγωγή της ιατρικής που βασίζεται σε τεκμηρίωση και η ασφάλεια των ασθενών από τη λαθεμένη συνταγογράφηση. Επίσης, τα ΘΠΣ αποτελούν εργαλείο αντιμετώπισης της υπέρμετρης συνταγογράφησης και του υψηλού κόστους που αυτή προκαλεί, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτελεί βασικό στόχο της δημοσιοοικονομικής εξυγίανσης της χώρας, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.

    "Αυτή η προσπάθεια μπορεί πραγματικά μέσα στο επόμενο διάστημα να μας δώσει έναν κανόνα λειτουργίας της ιατρικής κοινότητας, του συνόλου των γιατρών της χώρας σε μια νέα εποχή. Αυτή που δεν θα μας βάζει πάλι στις υπερβολές της υπερσυνταγογράφησης, στις υπερβολές των εκτός ενδείξεων, στις υπερβολές της υπερπαραγωγής του ανθρώπινου δυναμικού", υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος

    Τα πρώτα 160 ΘΠΣ συντάχθηκαν από τριμελείς ομάδες καταξιωμένων επιστημόνων σε 16 νοσολογικές κατηγορίες που όρισε ο ΕΟΦ, και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) τον Οκτώβριο του 2011. Για τη σύνταξη των ΘΠΣ χρησιμοποιήθηκαν επικαιροποιημένες αντίστοιχες οδηγίες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής.

    [17] Σε δίκη ο πρώην υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Γ. Λιλλήκας

    Για πρώτη φορά στα χρονικά, Γενικός Εισαγγελέας οδηγεί στο Δικαστήριο πρώην υπουργό ζητώντας να αναλάβει προσωπική αστική ευθύνη και να πληρώσει αποζημιώσεις (1,8 εκατ. ευρώ) για απόφαση που έλαβε ασκώντας τα καθήκοντά του.

    Με αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, ο Γιώργος Λιλλήκας, ως πρώην υπουργός Εμπορίου επί προεδρίας Παπαδόπουλου γίνεται τριτοδιάδικος σε αγωγή που κίνησε ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων εναντίον της κυβέρνησης.

    Οι αγελαδοτρόφοι διεκδικούν περίπου 1,8 εκατ. ευρώ πλέον τόκους από την 1η Μαΐου 2004, στη βάση συμφωνίας που έκαναν με τον τότε υπουργό προκειμένου να αναλάβουν την εμπορία του γάλακτος, μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [18] Η θερμοκρασία επηρεάζεται λιγότερο από αύξηση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

    Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πιθανώς λιγότερο ευαίσθητες στο αυξανόμενο επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, από ό,τι θεωρούσαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, που δεν ανατρέπουν μεν τη γνωστή εικόνα της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής, αλλά πάντως υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι λιγότερο επείγων και ότι η θερμοκρασία μέσα στον 21ό αιώνα θα αυξηθεί λιγότερο από το αναμενόμενο.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Πρίνστον, Κορνέλ κ.α., με επικεφαλής τον Ανδρέας Σμίτνερ του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και το "New Scientist", χρησιμοποίησαν παλαιοκλιματολογικά δεδομένα, ενώ τα προηγούμενα κλιματολογικά μοντέλα είχαν χρησιμοποιήσει κυρίως μετεωρολογικά στοιχεία των τελευταίων 150 ετών για να εκτιμήσουν το μέτρο ανταπόκρισης (δηλαδή την ευαισθησία) της θερμοκρασίας και γενικότερα του κλίματος σε σχέση με το αυξανόμενο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο συνεχώς συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα και έχει σήμερα πια σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής επανάστασης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 November 2011 - 7:29:40 UTC