Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αν είμαστε συνεπείς, δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα"
  • [02] Μέρκελ και Σαρκοζί θα προτείνουν ένα "νέο Σύμφωνο Σταθερότητας"
  • [03] Ορχιδέες που ανθίζουν μόνο μέσα στη νύχτα...
  • [04] «To Άστρο των Χριστουγέννων» στο Πλανητάριο
  • [05] Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το αλάτι;

  • [01] "Αν είμαστε συνεπείς, δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα"

    Για το 2011 και το 2012 έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα, αρκεί να είμαστε συνεπείς, και θα διορθωθούν αδικίες, ενώ για το 2013, το 2014 και το 2015, τα μέτρα που απαιτούνται είναι ελάχιστα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Σε ερώτηση αν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα για την κάλυψη των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ του μεσοπροθέσμου προγράμματος, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Έχω εξηγήσει πάρα πολλές φορές ότι ο λαός έχει υποβληθεί σε πάρα πολλές θυσίες για να σωθεί η χώρα. Η χώρα διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο μέσα σε μια Ευρώπη που παραπαίει και ταλανίζεται. Άρα, πρέπει να κάνουμε μια εθνική υπερπροσπάθεια για να βγούμε αλώβητοι, όχι μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά μας από την κρίση αυτή.

    Για το 2011 και το 2012 έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα, αρκεί εμείς να είμαστε συνεπείς, οργανωμένοι και δίκαιοι. Μπορούμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά, βοηθώντας ταυτόχρονα όλους αυτούς που έχουν ανάγκη, διορθώνοντας αδικίες, στηρίζοντας όσους πραγματικά δεν έχουν εισόδημα.

    Για τα επόμενα χρόνια -το 2013, το 2014, το 2015- ούτως ή άλλως, τα μέτρα που απαιτούνται είναι ελάχιστα: είναι περίπου1% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο τον χρόνο, όταν μόνο τον Οκτώβριο, για να πάμε στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα που ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ. Αυτό για να καταλάβετε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά.

    Κι αυτό το 1% μπορεί να εξοικονομηθεί από τις δαπάνες, από ένα άλλο κράτος, από μια καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όπου κάνουμε καθημερινά πολύ σημαντικά βήματα και θέλουμε τη συμπαράσταση των πολιτών, γιατί η μεγάλη αδικία είναι η αδικία που γίνεται σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων μέσω της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

    [02] Μέρκελ και Σαρκοζί θα προτείνουν ένα "νέο Σύμφωνο Σταθερότητας"

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί σχεδιάζουν από κοινού πιο δραστικά μέτρα--περιλαμβανομένου ενός νέου Συμφώνου Σταθερότητας--για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, γράφει η εφημερίδα Welt am Sonntag.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν είναι αναγκαίο η Γερμανία και η Γαλλία θα συμφωνήσουν με ορισμένες άλλες χώρες να δεσμευτούν σε σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία. Πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας λένε ότι το σχέδιο ενδέχεται να ανακοινωθεί από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί εντός της εβδομάδας.

    Η εφημερίδα γράφει ότι επειδή θα χρειαζόταν μια μακρόχρονη διαδικασία για να αλλάξουν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας μεταξύ τους--και να το εφαρμόσουν από τις αρχές του 2012.

    Θα μπορούσε να είναι παρόμοιο με τη Συμφωνία Σένγκεν, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα. Οι χώρες που θα μετέχουν στο νέο σύμφωνο θα εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες για το έλλειμμα και τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συμμετάσχει περισσότερο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να της υπαγορεύσουν τι να κάνει αλλά το τι περιμένουν Βερολίνο και Παρίσι από αυτή είναι σαφές, τονίζει η Βελτ αμ Ζόνταγκ.

    [03] Ορχιδέες που ανθίζουν μόνο μέσα στη νύχτα...

    Για πρώτη φορά οι βοτανολόγοι ανακάλυψαν μια ορχιδέα που ανθίζει μόνο τη νύχτα. Οι επιστήμονες, που δεν είχαν δει ποτέ κάτι ανάλογο ως τώρα, θεωρούν μυστήρια αυτή τη συμπεριφορά του φυτού.

    Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό βοτανικής της Λινναίας Εταιρίας "Botanical Journal", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική ''Γκάρντιαν'', έγινε από τον ολλανδό ερευνητή Εντ ντε Βόγκελ, στη νήσο Νέα Βρετανία στο αρχιπέλαγος Βίσμαρκ, κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα, στη διάρκεια επιστημονικής αποστολής στην περιοχή αυτή που καλύπτεται από παρθένα πυκνά τροπικά δάση βροχής, όπου λαμβάνει χώρα εσχάτως σημαντική υλοτόμηση, με συνέπεια να έχουν γίνει προσβάσιμα μέρη απρόσιτα έως τώρα (σε ένα από αυτά βρέθηκε το φυτό).

    Υπάρχουν περίπου 25.000 είδη ορχιδέας στον πλανήτη, κανένα όμως δεν έχει βρεθεί να ανθίζει και, κατά συνέπεια, να επικονιάζεται αποκλειστικά το βράδυ. Η μοναδική αυτή ιδιότητα της συγκεκριμένης ορχιδέας της ΝΑ Ασίας (που πήρε την επιστημονική ονομασία Bulbophyllum nocturnum) έγινε αντιληπτή μόνο όταν το φυτό μεταφέρθηκε στο βοτανικό κήπο του Λάιντεν στην Ολλανδία.

    Υπάρχουν μερικά ακόμα είδη φυτών που ανθίζουν στη διάρκεια της νύχτας (ένας κάκτος, ένα γιασεμί, το δέντρο με το εύγλωττο όνομα ''τρόμος του μεσονυκτίου'' κ.α.). 'Αλλωστε, πολλές ορχιδέες ανθίζουν τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα, καμία έως τώρα όμως δεν είχε βρεθεί να ανθίζει μόνο τη νύχτα.

    Δεν είναι ακόμα σαφές τι είναι αυτό που επικονιάζει τη νυχτερινή ορχιδέα, είναι όμως πιθανό να πρόκειται για μικροσκοπικές νυχτόβιες μύγες που ξεγελιούνται και νομίζουν ότι επισκέπτονται μύκητες, με στόχο να εναποθέσουν τα αυγά τους, καθώς τα άνθη του φυτού παίρνουν την όψη μύκητα, ενώ παράλληλα μυρίζουν ιδιαίτερα. Οι ορχιδέες έχουν εξελικτικά αποδειχτεί ιδιαίτερα ''ευφάνταστες'' στο να βρίσκουν τρόπους να προσελκύουν έντομα, π.χ. μερικές μυρίζουν σαν σάπιο κρέας για να τραβήξουν πάνω τους τις μύγες!

    Στη συγκεκριμένη μικρή νυχτερινή ορχιδέα, τα άνθη της, πλάτους δύο εκατοστών, τα οποία δεν έχουν μυρωδιά ιδιαίτερα αισθητή από την ανθρώπινη μύτη, ανοίγουν λίγες ώρες μετά το δειλινό (γύρω στις 10 το βράδυ) και παραμένουν ανοιχτά έως λίγες ώρες μετά την αυγή του ήλιου.

    [04] «To Άστρο των Χριστουγέννων» στο Πλανητάριο

    Μία γνωστή ψηφιακή παράσταση για όλη την οικογένεια θα παρουσιάσει και φέτος το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου την περίοδο των Χριστουγέννων 2011 και την Πρωτοχρονιά του 2012. Πρόκειται για το επίκαιρο "'Αστρο των Χριστουγέννων", που υπόσχεται να γεμίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων με το εορταστικό πνεύμα.

    Η παράσταση διερευνά, με την συμμετοχή του θεατή, μερικά από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα σχετικά με το ξεχωριστό εκείνο κοσμικό φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στον νεογέννητο Χριστό. Τι ήταν τελικά εκείνο το "'Αστρο"; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Ισχύει άραγε η πεποίθηση του Κέπλερ πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών; Γιατί καμιά επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί έως σήμερα;

    Ξεκινώντας από τη γέννηση του Θείου Βρέφους στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, η παράσταση "Το 'Αστρο των Χριστουγέννων" ξεδιπλώνει ιστορικά, όσο και επιστημονικά δεδομένα, μέσα από ένα ιδιαίτερο μουσικό και οπτικό θέαμα.

    Το σενάριο και τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Παναγιώτης Σιμόπουλος, την μουσική ο Μπάμπης Μπλαζουδάκης και τα Animation ο Γιάννης Βαμβακάς, Αφηγητές είναι ο Χρήστος Σιμαρδάνης και ο Κώστας Σεραφειμίδης, ενώ το κείμενο για τον οδηγό της παράστασης έγραψε ο διευθυντής του Πλανηταρίου, Διονύσης Σιμόπουλος.

    [05] Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το αλάτι;

    Όλο και περιπλέκεται η εικόνα αναφορικά με το πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το αλάτι για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς έρχονται στη δημοσιότητα νέες μελέτες που ξεφεύγουν από την παλαιότερη αντίληψη του ''άσπρο-μαύρο''.

    Μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πολύ αλάτι, αλλά και το πολύ λίγο, κάνει κακό στην καρδιά. Το κάθε τι με μέτρο είναι το μήνυμα της μελέτης, που θεωρεί ότι τα σχεδόν -ή ακόμα χειρότερα τα τελείως- ανάλατα φαγητά είναι όχι μόνο περιττά, αλλά ίσως ακόμα και επιβλαβή για την υγεία.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακή πάθηση (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.) σχετίζεται κυρίως με την αυξημένη κατανάλωση αλατιού, αλλά επίσης -και αυτό είναι το παράδοξο- με την πολύ μικρή κατανάλωσή του, ενώ ο μικρότερος κίνδυνος υπάρχει για όσους κάνουν κατανάλωση του αλατιού με μέτρο.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η μέση ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τα δύο γραμμάρια νατρίου (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι περίπου πέντε γραμμάρια και περιέχει 2,3 γραμμάρια νατρίου).

    Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που αφορούσε περίπου 30.000 άτομα και είχε διάρκεια τεσσάρων ετών, ο μικρότερος καρδιαγγειακός κίνδυνος καταγράφηκε, όταν η ημερήσια κατανάλωση κυμαινόταν μεταξύ των τεσσάρων και των έξι γραμμαρίων νατρίου. Όσοι κατανάλωναν πάνω από οκτώ γραμμάρια νατρίου, ήταν 50% έως 70% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Όσοι κατανάλωναν δύο έως τρία γραμμάρια καθημερινά, είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος ή θανάτου, αλλά σε σαφώς μικρότερο ποσοστό (20%).

    Συνηγορώντας με τα νέα ευρήματα, ο δρ Γιαν Στέσεν του πανεπιστημίου της Λουβέν στο Βέλγιο, δήλωσε ότι, σύμφωνα και με τις δικές του έρευνες, η μείωση της κατανάλωσης του αλατιού (μέχρι το ενάμισι γραμμάριο νατρίου) τη μέρα μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, ακόμα και να αποβεί θανατηφόρα. Οι επιστήμονες πάντως διευκρίνισαν ότι η ιδανική ποσότητα αλατιού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του, αν π.χ. έχει ήδη καρδιαγγειακό πρόβλημα ή διαβήτη, τότε πρέπει να τρώει σαφώς λιγότερο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 November 2011 - 9:29:59 UTC