Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Νταλάρας τραγουδάει Καβάφη
  • [02] ΟΟΣΑ: Στο 6,1% η ύφεση στην Ελλάδα το 2011
  • [03] Ξεκινά η εργασιακή εφεδρεία
  • [04] Το αρχαιότερο αγκίστρι του κόσμου είναι 23.000 ετών

  • [01] Ο Νταλάρας τραγουδάει Καβάφη

    «Ο Καβάφης έχει μια παράξενη γραφή, αλλά είναι πολύ βαθύς και αυτό είναι που εκτιμάται από όλο τον κόσμο, ενώ η ποίησή του είναι η δυσκολότερη για να μελοποιηθεί και αυτό είναι πάλι, σίγουρα ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα «τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο κορυφαίος Έλληνας τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας, μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του λυρικού έργου-ορατόριου «Πρόγραμμα Καβάφης» του καταξιωμένου συνθέτη της Διασποράς, Αλέξανδρου Καρόζα, σε συναυλία στο ξακουστό Μέγαρο Συναυλιών της Βιέννης.

    Ο Γιώργος Νταλάρας «μάγεψε» το βιεννέζικο φιλόμουσο κοινό σε αυτή τη συναυλία στην κατάμεστη, με 1.700 επισκέπτες, μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου, ερμηνεύοντας ποίηση Καβάφη μαζί με τις φημισμένες «Ορχήστρα Δωματίου Βιέννης» και «Χορωδία της Ακαδημίας Τραγουδιού Βιέννης», σε διεύθυνση του γνωστού Κύπριου αρχιμουσικού Γιώργου Κουντούρη και αφηγητή (απαγγελία στα γερμανικά) το διάσημο ηθοποιό και πρωταγωνιστή ταινιών του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Μπρούνο Γκαντς.

    Όπως σημειώνει ο Γιώργος Νταλάρας, πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη μελοποίηση ποιημάτων του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή και για πολύ δύσκολο εγχείρημα και όσοι προσπάθησαν στο παρελθόν είχαν μελοποιήσει μόνον ένα-δύο ποιήματα, ενώ τώρα το έργο περιλαμβάνει 14 τραγούδια, συνοδευόμενα από δύο ορχηστρικά και την απαγγελία τους στα γερμανικά.

    Προσθέτει, δε, ότι η επιτυχία της παγκόσμιας πρεμιέρας είναι κατ? αρχήν του συνθέτη Αλέξανδρου Καρόζα, ο οποίος είχε από παιδί το όνειρο για μελοποίηση του Καβάφη και για τον οποίο έχει την αίσθηση ότι ο Καβάφης υπήρξε κάτι όπως ο Σεφέρης για το Μίκη Θεοδωράκη, τηρουμένων των αναλογιών και το αναφέρει αυτό για να δείξει πώς η ποίηση επηρεάζει κάποιους ανθρώπους.

    [02] ΟΟΣΑ: Στο 6,1% η ύφεση στην Ελλάδα το 2011

    Το 6,1% θα φθάσει η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2011 και το 3% το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές των οικονομιών των χωρών - μελών του.

    Η ανάκαμψη προβλέπεται να έρθει το 2013 με ρυθμό 0,5%, υποκινούμενη από τις ευρείας κλίμακας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την αυξημένη εξωτερική ζήτηση, τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και τις μεγαλύτερες επενδύσεις. Ο Οργανισμός επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι κίνδυνοι όσον αφορά τις προοπτικές είναι σημαντικοί και προς την αρνητική κατεύθυνση.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος στο 9% του ΑΕΠ και το 2012 στο 7% του ΑΕΠ (από 10,8% του ΑΕΠ το 2010), για να υποχωρήσει το 2013 περαιτέρω στο 5,3% του ΑΕΠ.

    Η ανεργία προβλέπεται ότι θα φθάσει φέτος στο 16,6% από 12,5% πέρυσι, για να συνεχίσει να αυξάνεται στο 18,5% το 2012 και στο 18,7% το 2013. Η ασθενής οικονομική δραστηριότητα και η υψηλή ανεργία θα ωθήσουν τον πληθωρισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στο 1,1% το 2012 και 0,2% στο 2013 από 3% φέτος.

    Για να ενισχυθεί η αξιοπιστία και να διασφαλισθεί ότι θα αρχίσει νε μειώνεται σταθερά το δημόσιο χρέος, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι πρέπει να συνεχισθεί η δημοσιονομική προσαρμογή και να εφαρμοσθούν, όπως έχουν προγραμματισθεί, οι διαρθρωτικές αλλαγές.

    [03] Ξεκινά η εργασιακή εφεδρεία

    Το "προσωπικό ενδιαφέρον" τους ζητά από όλους τους υπουργούς, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και την εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, με επιστολές που απέστειλε προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

    Ο κ. Ρέππας ενημερώνει τους υπουργούς ότι εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων, για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

    Επίσης, ο κ. Ρέππας εξέδωσε νέα εγκύκλιο στην οποία επισημαίνει την ανάγκη τήρησης των καταληκτικών ημερομηνιών για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων έναρξης της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

    Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι "προκειμένου να μην υπάρξουν προσκόμματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού να αποστείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία άμεσα και όχι μετά τις 28 Νοεμβρίου 2011, αναλυτικές καταστάσεις με τα στοιχεία του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετεί στο φορέα τους και έχει γεννηθεί κατά τα έτη 1958 και προγενέστερα και ενδέχεται να πληροί τα, κατά περίπτωση, έτη ασφάλισης για την ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία".

    Όπως έχει γίνει γνωστό, εκτός δημοσίου αναμένεται να βρεθούν σήμερα περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς 16.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, που έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας και είναι κατ΄ ελάχιστο 53 ετών και περίπου 4.000 υπάλληλοι σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση, που είναι 55 ετών και έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.

    Οι 16.000 υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν με το παλαιό μισθολόγιο, μέχρι και 24 μήνες, ενώ δεν θα ενταχθούν σε πίνακες του ΑΣΕΠ, προκειμένου να διεκδικήσουν την απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας του δημοσίου, όπως όσοι θα ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία. Σημειώνεται δε ότι με την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας θα συνταξιοδοτηθούν λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη.

    [04] Το αρχαιότερο αγκίστρι του κόσμου είναι 23.000 ετών

    Το αρχαιότερο αγκίστρι για ψάρεμα που έχει ποτέ βρεθεί και χρονολογείται προ 23.000 περίπου ετών, βρέθηκε στο Ανατολικό Τιμόρ, στον Ειρηνικό ωκεανό, μία σαφής ένδειξη ότι ήδη από τότε οι προϊστορικοί άνθρωποι δοκίμαζαν την τύχη τους ως αλιείς με πετονιά και μάλιστα στα ανοιχτά. Εξάλλου, βρέθηκαν χιλιάδες ψαροκόκαλα από ψάρια του ωκεανού, υπολείμματα φαγητού, που χρονολογούνται πριν από 42.000 χρόνια και αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη γεύματος με πελαγίσια ψάρια.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Σου Ο'Κόνορ του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το "Nature" και το "New Scientist", βρήκαν δύο σπασμένα αγκίστρια από όστρακα σε ένα ασβεστολιθικό ρηχό σπήλαιο, τα οποία έχουν το γνωστό καμπύλο σχήμα στην άκρη τους. Το ένα αγκίστρι χρονολογείται πριν από 11.000 χρόνια και το άλλο πριν από 16.000 έως 23.000 χρόνια.

    Μέχρι τώρα, τα παλαιότερα αγκίστρια στη ΝΑ Ασία, που έχουν βρεθεί, χρονολογούνταν προ 5.500 ετών, ενώ διεθνώς τα αρχαιότερα σύνεργα ψαρέματος που έχουν βρεθεί (καμάκια και ίσια αγκίστρια), είναι ηλικίας περίπου 12.000 ετών.

    Παράλληλα, στην ίδια τοποθεσία, οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερα από 38.000 κόκκαλα ψαριών, το αρχαιότερο από τα οποία έχει ηλικία περίπου 42.000 ετών, σύμφωνα με τις μετρήσεις με βάση την μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα.

    Πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα αλιείας που έχει ποτέ βρεθεί στον κόσμο. Μάλιστα σχεδόν τα μισά από αυτά τα κόκαλα προέρχονται από πελαγίσια είδη ψαριών, όπως τόννο, παπαγαλόψαρο, αλλά και καρχαρία, συνεπώς είναι πολύ πιθανό ότι οι πρωτόγονοι ψαράδες τολμούσαν να ανοιχτούν στο βαθύ ωκεανό για να βρουν τροφή.

    Έχουν βρεθεί πολύ αρχαιότερα υπολείμματα ψαριών, που χρονολογούνται προ 50.000 έως 14.000 ετών, στη Νότια Αφρική, όμως προέρχονταν από είδη που ζουν κοντά στην ακτή.

    Οι αρχαιότερες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι έτρωγαν θαλασσινά που έβρισκαν κοντά στις ακτές, όπως μύδια, χρονολογούνται προ 165.000 ετών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 November 2011 - 15:29:29 UTC