Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβάθμιση υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία
  • [02] Αυξάνουν οι πεινασμένοι του κόσμου
  • [03] Ένας βατραχάκος "εμπόδιο" σε επενδύσεις ύψους 2,6 δισ. δολαρίων!
  • [04] Σήμερα η ψυχιατρική γνωμάτευση για τον μακελάρη της Νορβηγίας
  • [05] Ρομπότ-νευροχειρουργός ανοίγει κεφάλια...με την καθοδήγηση γιατρού!
  • [06] Ο Γ. Ραγκούσης δηλώνει ότι δεν θα είναι αμέτοχος στις διεργασίες που θα ανοίξουν στο ΠΑΣΟΚ
  • [07] Η S&P εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε αρνητική προοπτική την αξιολόγηση της Γαλλίας
  • [08] Πτωτικοί οι σημερινοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων
  • [09] Άνοιξαν οι κάλπες για δεύτερη ημέρα στην Αίγυπτο

  • [01] Αναβάθμιση υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

    Αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία που αναβαθμίζονται, προσβασιμότητα σε όλους, υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, νέες εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα συνιστούν το τριετές πρόγραμμα αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών στα μνημεία, του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο και έχει αποδώσει ήδη σημαντικούς καρπούς. Εως το 2013 που θα ολοκληρωθεί, αναμένεται να έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων, κάνοντάς την «πιο φιλική» και «προσιτή» στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

    «Η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επαναεπισκεψιμότητας των μνημείων. Στόχος μας πάντα είναι τα μνημεία μας να μας εμπνέουν. Και εμάς που είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και τους ξένους επισκέπτες. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν περισσότερο προσβάσιμα», τόνισε ο ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξη Τύπου στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, κατά την οποία παρουσιάσθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος αναβάθμισης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία υπηρεσιών του ΥΠΠΟΤ με το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων (ΤΑΠ) και κατά περίπτωση σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές οργανώσεις.

    Ένα «απαραίτητο βήμα, ιδίως μέσα στην κρίση», χαρακτήρισε ο υπουργός το πρόγραμμα, διότι- όπως είπε- «τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη να επενδύσουμε σε κάθε τι που μπορεί να αναβαθμίσει τη ζωή μας».

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι προτού ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος από τα 170 μνημεία της χώρας με εισιτήριο, τα 117 δεν παρείχαν ούτε τις βασικές εξυπηρετήσεις στους επισκέπτες. Από άλλα μνημεία απουσίαζαν βασικές υπηρεσίες, όπως ενημερωτικά φυλλάδια και πώληση νερού, άλλα είχαν «θλιβερούς» χώρους υγιεινής, ενώ υπήρχαν και χώροι που είχαν μεν πωλητήριο αλλά δεν είχαν πωλητέα ή πωλητές, κ.ο.κ..

    Έτσι, ολοκληρώνοντας τον πρώτο χρόνο του προγράμματος 75 από τα 118 μνημεία που δεν είχαν βασικές υπηρεσίες, απέκτησαν. Εβδομήντα επτά μνημεία αναβαθμίστηκαν τουλάχιστον μία κατηγορία, 28 απέκτησαν νερό, 17 απέκτησαν δίγλωσσες πινακίδες και 10 απέκτησαν εκπαιδευτικά προγράμματα.

    Ειδικότερα, η αναβάθμιση παροχών στο κοινό οδήγησε 33 χώρους (εκεί που πριν ήταν μόλις 18) στη δεύτερη κατηγορία (Α2) - από τις τέσσερις στις οποίες έχουν καταταχθεί τα μνημεία στο σύνολό τους ανάλογα με τις υπηρεσίες που έχριζαν αναβάθμισης. Στην Α3 κατηγορία βρίσκονται πλέον 102 χώροι (αντί των 42) ενώ στην Α4- και τελευταία- έχουν παραμείνει 43 (από τους 118).

    Ακόμη, εκδόθηκαν 169 καινούργια φυλλάδια για τους αρχαιολογικούς χώρους και 340 ενημερωτικά φυλλάδια για πρώτη φορά σε γραφή Braille (ελληνικά - αγγλικά). Δημιουργήθηκαν νέοι χώροι αφής- όπως η απτική απόδοση της κάτοψης του Βράχου της Ακρόπολης αλλά και η δημιουργία πινακίδων στη Ζώνη Μεσημβρία στον Εβρο- καθώς και οπτικές διαδρομές (Μουσείο Θεσσαλονικής, Αιανής, Δελφών). Όλα αυτά με τη συνεργασία του Φάρου Τυφλών και του Μουσείου Αφής.

    [02] Αυξάνουν οι πεινασμένοι του κόσμου

    Κάθε δευτερόλεπτο, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πείνα στον κόσμο, υπογραμμίζει έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Επισιτιστικής Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον FAO, οι άνθρωποι που υπέφεραν από πείνα το 2010, είχαν φθάσει τα 925 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

    Στην έκθεση της Ελβετίδας βουλευτή των Σοσιαλιστών Φρανσίν Γιοχν Καλαμέ, προτείνεται στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον ανάπτυξης της Γεωργίας και να λάβουν μέτρα, για τον έλεγχο των τιμών των τροφίμων.

    Χρειαζόμαστε περισσότερα, φθηνότερα και περισσότερο ασφαλή τρόφιμα καταλήγει η έκθεση.

    [03] Ένας βατραχάκος "εμπόδιο" σε επενδύσεις ύψους 2,6 δισ. δολαρίων!

    Ένας μικρός πράσινος βάτραχος πονοκεφαλιάζει το υπουργείο Χωροταξίας της Βικτώριας και τους αναδόχους έργων, καθώς θα μπορούσε να διακόψει το χτίσιμο 66.000 σπιτιών και να αποτρέψει μια επένδυση 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ένα σχέδιο δράσης για τη «σωτηρία» του βατράχου του γρασιδιού, προτείνεται στην πολιτειακή κυβέρνηση με τη δημιουργία ζώνης προστασίας 4.400 εκταρίων, εκτός των ορίων ανάπτυξης της πόλης. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, δεν θα επιτρέπεται η οικοδόμηση. Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων τόνισαν ότι οι περιουσίες έχουν χάσει την αξία τους και αμφισβητούν το γεγονός ότι ο βάτραχος απειλείται με εξαφάνιση.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται περιοχές 200 μέτρα κοντά σε πλωτούς δρόμους όπου και απαγορεύεται η διέλευση καθώς είναι το «στέκι» των εν λόγω βατράχων.

    Ο υπουργός Χωροταξίας, Μάθιου Γκάι, δήλωσε ότι συμπάσχει με τους κατασκευαστές και ρίχνει την ευθύνη σε μια περιβαλλοντολογική συμφωνία μεταξύ της προηγούμενης πολιτειακής κυβέρνησης με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

    [04] Σήμερα η ψυχιατρική γνωμάτευση για τον μακελάρη της Νορβηγίας

    Οι ψυχίατροι στους οποίους έχει ανατεθεί να αξιολογήσουν αν ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχει ικανότητα καταλογισμού, θα παραδώσουν σήμερα την έκθεσή τους, από την οποία θα εξαρτηθεί η εξέλιξη της δικαστικής διακασίας εναντίον του για τις μαζικές δολοφονίες στις 22 Ιουλίου.

    Αν οι δύο ψυχίατροι καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είχε σώας τας φρένας την στιγμή της επίθεσης, στον 32χρονο ακροδεξιό εξτρεμιστή θα επιβληθεί ποινή κάθειρξης για το θάνατο 77 ανθρώπων. Σε αντίθετη περίπτωση θα μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική.

    Η έκθεση θα παραδοθεί με καθυστέρηση ενός μήνα σήμερα το πρωί στο δικαστήριο του Όσλο και η εισαγγελία θα ανακοινώσει αργότερα τα βασικά της σημεία.

    Η δίκη του Μπρέιβικ που κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας θα αρχίσει στις 16 Απριλίου 2012 και θα διαρκέσει περίπου δέκα εβδομάδες.

    Η μέγιστη ποινή που προβλέπουν οι νόμοι της Νορβηγίας για αυτού του είδους τα εγκλήματα είναι κάθειρξη 21 χρόνων, όμως η φυλάκιση είναι δυνατόν να παραταθεί αν ο κρατούμενος κριθεί επικίνδυνος.

    [05] Ρομπότ-νευροχειρουργός ανοίγει κεφάλια...με την καθοδήγηση γιατρού!

    Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Robocast, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη ρομποτική νευροχειρουργική και στο μέλλον θα επιτρέπει στους χειρούργους να επιστρατεύουν, την ώρα της κρίσιμης και λεπτεπίλεπτης επέμβασης, μια ?ρομποτική χείρα βοηθείας, που κάνει κινήσεις δέκα φορά πιο σταθερές από το ανθρώπινο χέρι.

    Ο ρομποτικός χειρουργικός βραχίονας αποτελεί δημιούργημα Βρετανών, Γερμανών, Ιταλών και Ισραηλινών ερευνητών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, μπορεί να εκτελέσει 13 διαφορετικά είδη κινήσεων σε σχέση με μόλις τέσσερα που μπορεί να κάνει το χέρι του γιατρού στη διάρκεια μιας όσο γίνεται λιγότερο επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης σε ένα κρανίο.

    Το ρομπότ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για επεμβάσεις σε διάφορες ασθένειες, όπως καρκινικούς όγκους στο κεφάλι, επιληψία, Πάρκινσον, σύνδρομο Τουρέ κ.α. Ο ρομποτικός χειρουργός διαθέτει ακόμα και «απτική ανάδραση», που του επιτρέπει να δέχεται ερεθίσματα -όπως το χέρι ενός γιατρού- ανάλογα με την πίεση που ασκεί κατά την επέμβαση, το είδος του ιστού στο οποίο επεμβαίνει κλπ.

    Ακόμα δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές με ανθρώπους, αλλά μόνο σε ομοιώματα κρανίου, στα οποία το ρομπότ έχει ήδη ανοίξει μικροσκοπικές τρύπες και έχει εισέλθει στο εσωτερικό για να χειριστεί ιστούς ή να συλλέξει δείγματα αίματος και άλλων υγρών.

    [06] Ο Γ. Ραγκούσης δηλώνει ότι δεν θα είναι αμέτοχος στις διεργασίες που θα ανοίξουν στο ΠΑΣΟΚ

    Tην ανάγκη επανίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

    Ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε την άποψη ότι "το ΠΑΣΟΚ όπως το γνωρίσαμε μετά την Μεταπολίτευση έχει τελειώσει" και "το τέλος του οριστικοποιήθηκε εδώ και δυο χρόνια". Υπογράμμισε πως καμία συζήτηση δεν μπορεί να ανοίξει στο ΠΑΣΟΚ, αν δεν έχει διασφαλιστεί η χώρα, επισήμανε πως το Κίνημα "δεν θα αλλάξει, αν αλλάξει μόνο αρχηγό", ενώ τόνισε πως ο πρώτος που θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις του είναι ο Γ.Παπανδρέου, λέγοντας πως "είναι δικαίωμα και υποχρέωσή του".

    Ο κ. Ραγκούσης, είπε πως δεν θα είναι αμέτοχος στις διεργασίες που θα ανοίξουν στο ΠΑΣΟΚ, πριν και μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ενώ σημείωσε πως θα ήταν "ανιστόρητο και εξωπραγματικό να θεωρούμε ότι για όλα φταίει ο Γ.Παπανδρέου".

    Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας ανέφερε πως δεν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που να μην έχει σκεφθεί ότι κάποια ημέρα θα εκτεθεί. Ωστόσο, όπως είπε, τον ίδιο προσωπικά ενδιαφέρει κυρίως η επόμενη ημέρα εκτός πολιτικής και το δικαίωμα να λέει ότι έκανε ό,τι μπορούσε για το καλό της χώρας.

    [07] Η S&P εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε αρνητική προοπτική την αξιολόγηση της Γαλλίας

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's είναι πιθανόν να θέσει τις προσεχείς ημέρες τη διαβάθμιση "ΑΑΑ" της Γαλλίας σε αρνητική προοπτική, έναντι σταθερής σήμερα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας της εφημερίδας La Tribune που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές που δεν κατονομάζονται.

    "Δεν σχολιάζουμε τις φήμες της αγοράς που αφορούν τους βαθμούς αξιολόγησής μας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.

    Μία από τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα δηλώνει ότι η ανακοίνωση της αλλαγής της αξιολόγησης της προοπτικής της Γαλλίας "επρόκειτο να ανακοινωθεί την Παρασκευή, αλλά η ανακοίνωση αναβλήθηκε για άγνωστους λόγους". Αλλη πηγή, που χαρακτηρίζεται "διπλωματική", δηλώνει ότι η ανακοίνωση θα γίνει εντός μίας εβδομάδας ή δέκα ημερών.

    [08] Πτωτικοί οι σημερινοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

    Με πτώση κατά 19,01 μονάδες άνοιξε σήμερα ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 5.293,75 μονάδες.

    Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,50% στις 2.005,96 μονάδες, κάτω από το όριο των 3.000 μονάδων.

    Στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX άνοιξε με πτώση κατά 0,34% και διαμορφώθηκε με τις πρώτες συναλλαγές στις 5.725,68 μονάδες.

    [09] Άνοιξαν οι κάλπες για δεύτερη ημέρα στην Αίγυπτο

    Άνοιξαν για δεύτερη ημέρα οι κάλπες στην Αίγυπτο για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

    Η σημερινή ψηφοφορία αφορά το ένα τρίτο των περιφερειών της χώρας, ανάμεσά τους αυτές του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

    Η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει στις άλλες περιοχές μέχρι τις 11 Ιανουαρίου για την Λαϊκή Συνέλευση (βουλευτές) και μέχρι τις 11 Μαρτίου για την Σούρα (Άνω Βουλή).

    Η χθεσινή πρώτη ημέρα των εκλογών διεξήχθη σε ήρεμο κλίμα και η συμμετοχή ήταν μεγάλη.

    Ανεξάρτητοι αμερικανοί παρατηρητές δήλωσαν ότι οι πρώτες εντυπώσεις ήταν θετικές: "μεγάλη συμμετοχή, κανένα κρούσμα βίας", σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 November 2011 - 9:29:53 UTC