Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουν οξυγόνο στην ευρωζώνη
  • [02] Τα συνδικάτα αντιδρούν στις επικείμενες μεταρρυθμίσεις του Μόντι
  • [03] Ανακαλύφθηκε γιατί τα ζώα προβλέπουν τους σεισμούς
  • [04] Moody΄s: Θα υπάρξουν εκτεταμένες κρατικοποιήσεις ελληνικών τραπεζών
  • [05] Αποθέωση για τον ΠΑΟΚ μετά τη νίκη 2-1 επί της Τότεναμ για το Γιουρόπα Λιγκ
  • [06] Εκτυπωτής «τυπώνει» υλικό οστών!
  • [07] Μικτή εικόνα παρουσιάζουν στο άνοιγμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

  • [01] Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουν οξυγόνο στην ευρωζώνη

    Οι σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ένωσαν χθες τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν λίγο οξυγόνο στη ζώνη του ευρώ και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, που απειλείται με παράλυση εξαιτίας της κρίσης χρέους και τη στιγμή που καμία πειστική απάντηση στην κρίση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα δέκα μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) η Τράπεζα του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Εθνική Ελβετική Τράπεζα ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα συντονισμένες ενέργειες για την ανακούφιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Αντίστοιχη κίνηση είχαν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και, πιο πρόσφατα, στα μέσα του Σεπτεμβρίου, αλλά στο μεταξύ, η κρίση χρέους επιδεινώθηκε και πλέον απειλεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης καθώς και την παγκόσμια οικονομία.

    Για τον τραπεζικό τομέα, αυτή η ραγδαία επιδείνωση της κρίσης μεταφράζεται στη γενικευμένη απώλεια της εμπιστοσύνης που οδηγεί τα τραπεζικά ιδρύματα να μην δανείζονται μεταξύ τους και, κατά συνέπεια, να παγώνουν τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, φρενάροντας την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο γενικευμένης ύφεσης και παγιδεύοντας την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο.

    Για την άμβλυνση των εντάσεων, οι έξι μεγάλες κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν να διευκολύνουν και να επεκτείνουν μέχρι τον Φεβρουάριο 2013 τις μεταξύ τους ανταλλαγές, ενώ ορισμένες από αυτές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ενέργειες αναχρηματοδότησης για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και μέχρι νεωτέρας.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει έτσι τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει πέραν των δολαρίων και με γεν, ελβετικά φράγκα και καναδικά δολάρια τα τραπεζικά ιδρύματα της ευρωζώνης.

    Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες να τροφοδοτηθούν με δολάρια για να συνεχίσουν τον δανεισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

    Η συμφωνία αυτή προκάλεσε ευφορία στα χρηματιστήρια.

    Ωστόσο είναι πιθανόν ότι η ευφορία αυτή δεν θα διαρκέσει, διότι η ευρωζώνη δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μία πειστική αποτελεσματική και συνολική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο χρόνος πιέζει, εννέα, πλέον, ημέρες πριν από την κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα τεθεί το θέμα της συνολικής αναθεώρησης των κανόνων της δημοσιονομικής πολιτικής στους κόλπους της ευρωζώνης.

    "Εισερχόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο δέκα ημερών για να φθάσουμε σε μία απάντηση απέναντι στην κρίση που γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση", προειδοποίησε χθες ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι απηύθυνε από την πλευρά του προειδοποίηση για τον κίνδυνο "τιμωρίας" εκ μέρους των αγορών, εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατορθώσουν να καταλήξουν σε μία απάντηση που θα βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

    Ολόκληρος ο κόσμος ανησυχεί για τον κίνδυνο παγκόσμιας οικονομικής έκρηξης και περιμένει από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής συγκεκριμένα αποτελέσματα έπειτα από τη σειρά των χαμένων ευκαιριών των τελευταίων δύο ετών.

    Η ευρωζώνη στρέφεται προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), έχοντας πλέον επίγνωση ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν είναι σε θέση να αναλάβει πλήρως τον ρόλο που του έχει ανατεθεί ως αναχώματος για την ανάσχεση της μετάδοσης της κρίσης στην ευρωζώνη και για την προστασία της Ιταλίας και της Ισπανίας.

    Με ένα ενεργητικό, αρχικά, ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, το ΕΤΧΣ δεν θα κατορθώσει , τουλάχιστον άμεσα, να αυξήσει στο επίπεδο των 1.000 δισεκατομμυρίων το ενεργητικό του, όπως παραδέχθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

    Ενώπιον αυτής της παραδοχής, η ευρωζώνη στρέφεται πλέον στην στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επίσης εμμέσως, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ΕΚΤ θεωρείται από πλήθος οικονομολόγων ως ο μόνος αξιόπιστος και αποτελεσματικός θεσμός που έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει πυροσβεστικά, όμως αρνείται προς το παρόν να αναλάβει δράση περιοριζόμενος στην αγορά περιορισμένου αριθμού τίτλων χρέους κρατών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση στη δευτερογενή αγορά για να φρενάρει την εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού τους.

    Ωστόσο. η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει "περιθώριο ελιγμών" διότι η σταθερότητα των τιμών, η διαφύλαξη της οποίας αποτελεί πρωταρχικό της στόχο, είναι διασφαλισμένη στην Ευρώπη, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μπεργκ.

    Μεταξύ των σεναρίων που συζητήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup το βράδυ της Τρίτης, είναι η δυνατότητα για την ΕΚΤ να δανείσει πόρους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε αυτό να έχει τη δυνατότητα με τη σειρά του να στηρίξει τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Αυτό θα επέτρεπε την παράκαμψη της απαγόρευσης που ισχύει για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείσει απευθείας τις χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο φαίνεται ότι νομικά το σενάριο αυτό θα συναντήσει δυσχέρειες, αφού η ΕΚΤ δεν αποτελεί μέλος του ΔΝΤ.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ιταλία, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμβάλει κατά τον ένα ή άλλο τρόπο , δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες.

    [02] Τα συνδικάτα αντιδρούν στις επικείμενες μεταρρυθμίσεις του Μόντι

    Τα ιταλικά συνδικάτα αντιδρούν στα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύονται από τον Τύπο σχετικά με την επικείμενη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν μέχρι αυτή την στιγμή, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, στοχεύει να υπερβεί το όριο των σαράντα ετών ενσήμων για την δυνατότητα συνταξιοδότησης, φθάνοντας μέχρι τα σαράντα δύο ή και σαράντα τρία έτη εισφορών.

    Η γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, του Cgil, η Σουζάννα Καμούσσο, τονίζει ότι "η κυβέρνηση πρέπει να ξέρει ότι ο αριθμός σαράντα, στην περίπτωση αυτή, είναι μαγικός και μη διαπραγματεύσιμος. Και με αυτό εξαντλείται η συζήτηση επί του όλου θέματος". Η Καμούσσο πρόσθεσε ότι "ήρθε η ώρα να σταματήσουν τα σχόλια επί των πληροφοριών και των μεμονωμένων στοιχείων: η κυβέρνηση πρέπει να καλέσει τα συνδικάτα και να τους πει, επίσημα, ποιες επιλογές εννοεί να κάνει και πού εννοεί να βασίσει τον κοινωνικό διάλογο". Κατά την επικεφαλής του Cgil, πάντως, "τα όσα διέρρευσαν μέχρι αυτή την στιγμή, είναι το ακριβώς αντίθετο της κοινωνικής δικαιοσύνης".

    Και ο γραμματέας του συνδικάτου Uil Λουίτζι Ανζτελέττι τάσσεται κατά του σχεδίου αλλαγών του συνταξιοδοτικού. "Μια αύξηση των εισφορών μέχρι και σαράντα τρία χρόνια θα ήταν εντελώς άδικη, διότι οι εργαζόμενοι δεν θα είχαν κανένα όφελος. Θα αναγκάζονταν, ουσιαστικά, να παραμείνουν στην δουλειά, δωρεάν, προσφέροντας τον οβολό τους, στηρίζοντα με μια δωρεά τα ταμεία του δημοσίου", υπογράμμισε ο Ανζτελέττι. Παράλληλα, η συνδικαλιστική οργάνωση Cisl καθιστά σαφές ότι "είναι κάθετα αντίθετη και στο φημολογούμενο πάγωμα των αυξήσεων, για όλο το 2012, του συνόλου των συντάξεων που καταβάλλονται από τους ιταλικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης".

    Σε διαφορετικό μήκος κύματος, η πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας, της Confindustria, η Έμμα Μαρτσεγκάλια: "Οι συντάξεις πρέπει να αναμορφωθούν, και ο αριθμός σαράντα δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, μη διαπραγματεύσιμο όριο. Δεν υπάρχει, πλέον, τίποτα το μη διαπραγματεύσιμο και αυτή δεν είναι, σίγουρα, η στιγμή κατά την οποία μπορεί να επιβληθεί το όποιο βέτο, διότι πρέπει να σώσουμε την χώρα", δηλώνει η Μαρτσεγκάλια.

    [03] Ανακαλύφθηκε γιατί τα ζώα προβλέπουν τους σεισμούς

    Τα ζώα μπορεί να αντιλαμβάνονται τις χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στα επιφανειακά ύδατα λίγο πριν από ένα σεισμό, γεγονός που εξηγεί τη συχνά ανήσυχη συμπεριφορά και την "μαντική" ικανότητά τους, που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη Γη από πολύ παλιά. Η νέα αυτή επιστημονική εκτίμηση βασίστηκε στην παρατήρηση μίας ομάδας βατράχων που εγκατέλειψαν την λιμνούλα τους στην περιοχή Λ' Ακουίλα της Ιταλίας, λίγες μέρες πριν λάβει χώρα ο καταστροφικός σεισμός το 2009.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Φρίντμαν Φρόιντ της NASA και τη βιολόγο Ραχήλ Γκραντ του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές περιοδικό για θέματα ερευνών περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας "International Journal of Environmental Research and Public Health", σύμφωνα με το BBC, πιστεύουν ότι η παρατήρηση της συμπεριφοράς των ζώων θα πρέπει να ενσωματωθεί επίσημα στις μεθόδους πρόβλεψης των σεισμών και συστήνουν τη συνεργασία γεωλόγων και βιολόγων, ώστε να μελετηθεί καλύτερα το θέμα.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πετρώματα στον φλοιό της Γης, που υφίστανται ισχυρές τεκτονικές πιέσεις λίγο πριν από ένα σεισμό, απελευθερώνουν φορτισμένα σωματίδια, τα οποία αντιδρούν με τα νερά, προκαλώντας μια σειρά από χημικές μεταβολές. Τα ζώα, που ζουν μέσα στο νερό ή κοντά σε αυτό, έχουν μεγάλη ευαισθησία σε αυτές τις αλλαγές και έτσι είναι σε θέση να τις ανιχνεύσουν ακόμα και μέρες πριν ο σεισμός συμβεί.

    Οι βάτραχοι-μετανάστες της Λ' Ακουίλα δεν συνιστούν μεμονωμένη περίπτωση, καθώς στη διάρκεια της παγκόσμιας ιστορίας έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με διάφορα ζώα (ερπετά, αμφίβια, ψάρια κ.α.) που συμπεριφέρονταν ασυνήθιστα ή έφευγαν μακριά από μία περιοχή όπου σύντομα επρόκειτο να "χτυπηθεί" από σεισμό. Για παράδειγμα, στην Χαϊτσένγκ της Κίνας, το 1975, μέχρι και ένα μήνα πριν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός, οι κάτοικοι παρατήρησαν τα φίδια να ξετρυπώνουν μόνα τους από τις φωλιές τους και μάλιστα μέσα στον χειμώνα, δηλαδή στο μέσο της χειμερίας νάρκης τους, αψηφώντας θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, παρόλο που κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν αυτοκτονία για τα ψυχρόαιμα ερπετά. Το 2009, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, οι κάτοικοι είδαν να βγαίνουν στις ακτές δεκάδες καλαμάρια που ζουν σε μεγάλο βάθος (200-600 μέτρων), λίγες ώρες πριν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός.

    [04] Moody΄s: Θα υπάρξουν εκτεταμένες κρατικοποιήσεις ελληνικών τραπεζών

    Εκτεταμένες κρατικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών προβλέπει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, λόγω των υψηλών αναγκών τους για ανακεφαλαιοποίηση μετά το >>κούρεμα<< των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κατά 50%.

    Ο οίκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν αρνητικές, λόγω της πίεσης που ασκείται στη λειτουργία του από την ύφεση της οικονομίας που γίνεται βαθύτερη και τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους του ελληνικού Δημοσίου. >>Η φερεγγυότητα, η ρευστότητα και η χρηματοπιστωτική επίδοση (του τραπεζικού συστήματος) θα παραμείνουν κάτω από μεγάλη πίεση<<, σημειώνει ο οίκος, εκτιμώντας ότι η επιδείνωση στις συνθήκες λειτουργίας του θα συνεχισθούν για τους επόμενους 12-18 μήνες.

    Η μαζική έκθεση του τραπεζικού συστήματος σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου - που υπερβαίνει τα 50 δις. ευρώ - θα προκαλέσει, αναφέρει η ανακοίνωση, ζημιές που θα καταστήσουν τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες οικονομικά αφερέγγυες. Το >>κούρεμα<< 50% στα ομόλογα - μαζί με τις πρόσθετες επιβαρύνσεις από προβλέψεις για ζημιές από δάνεια - θα προκαλέσουν κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 20-30 δις. ευρώ. >>Το τεράστιο μέγεθος των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση σημαίνει ότι ούτε οι μέτοχοι των τραπεζών, ούτε οι ελληνικές αρχές μπορούν να τις καλύψουν<<, σημειώνει ο οίκος και προσθέτει: >>Κατά την άποψη του Moody's, η ενίσχυση για την ανακεφαλαιοποίηση θα έλθει πιθανόν από το ΔΝΤ και την ΕΕ, ενδεχομένως μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οδηγώντας τελικά σε εκτεταμένες κρατικοποιήσεις στην Ελλάδα<<.

    Ο Moody's εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν αποκλεισμένες από τις αγορές δανείων και θα δουν περαιτέρω εκροές καταθέσεων κατά την επισκοπούμενη περίοδο, ενώ πιστεύει ότι θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και το πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος για να αναπληρώσουν τις πρόσθετες εκροές καταθέσεων και τα ληξιπρόθεσμα δάνεια που είχαν πάρει από τις αγορές. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ έφθασε στο ανώτατο ύψος των 103 δις. ευρώ τον Ιούλιο του 2011 και μειώθηκε σταδιακά στα 78 δις. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Κατά την παραπάνω περίοδο ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ELA, ο οποίος, κατά την εκτίμηση του οίκου, προσέφερε ρευστότητα 30-40 δις. ευρώ στις τράπεζες.

    Η λειτουργία των τραπεζών σε συνθήκες έντασης θα συνεχίσει να ασκεί σημαντική πίεση στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου και την κερδοφορία τους, αναφέρει η έκθεση. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθεί πιθανόν στο 15-16% στο τέλος του 2011 και θα υπερβεί το 20% στην επισκοπούμενη περίοδο. Ο τραπεζικός τομέας θα είναι ζημιογόνος την διετία 2011-2012, ακόμη και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ζημιές από το >κούρεμα<< των ελληνικών ομολόγων, λέει ο οίκος. Οι υψηλές ανάγκες για σχηματισμό προβλέψεων για επισφαλή δάνεια και το επικείμενο >>κούρεμα<< του χρέους θα έχουν επιπτώσεις στα καθαρά κέρδη, ενώ η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και η απομόχλευση του ενεργητικού θα οδηγήσουν σε μικρότερους κύκλους εργασιών που θα επηρεάσουν τα έσοδα των τραπεζών, καταλήγει η ανακοίνωση του Moody's.

    [05] Αποθέωση για τον ΠΑΟΚ μετά τη νίκη 2-1 επί της Τότεναμ για το Γιουρόπα Λιγκ

    Την αποθέωση γνώρισε σήμερα τα ξημερώματα η αποστολή του ΠΑΟΚ, που επέστρεψε από το Λονδίνο μετά τη μεγάλη, χθεσινή, νίκη με 2-1 επί της Τότεναμ, στο πλαίσιο των ομίλων του Γιουρόπα λιγκ. Πάνω από δύο χιλιάδες φίλαθλοι του συλλόγου δημιούργησαν τις πρώτες πρωινές στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ατμόσφαιρα «Τούμπας», αποθεώνοντας τους ποδοσφαιριστές και το τεχνικό τιμ της ομάδας για τη μεγάλη νίκη στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν».

    Οι παίκτες και ο προπονητής γνώρισαν ανεπανάληπτες στιγμές λατρείας κατά την έξοδο τους από το αεροδρόμιο και ουσιαστικά φυγαδεύτηκαν για να αποφύγουν τις σκηνές πανικού και υστερίας του ενθουσιασμένου νεανικού κοινού της ομάδας τους.

    [06] Εκτυπωτής «τυπώνει» υλικό οστών!

    Μοιάζει εξωτερικά με κόκαλο, έχει υφή κόκαλου, σε μεγάλο βαθμό συμπεριφέρεται σαν οστό, αλλά βγήκε από έναν εκτυπωτή ψεκασμού (inkjet)! Ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή για να δημιουργήσουν ένα υλικό σαν οστό, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως από τους ορθοπεδικούς για την αντιμετώπιση καταγμάτων, από τους οδοντίατρους, αλλά και άλλους γιατρούς (π.χ. για την θεραπεία της οστεοπόρωσης).

    Το εκτυπωμένο καινοτομικό υλικό συνδυάζεται με φυσιολογικό οστό, αποτελώντας τη "σκαλωσιά", πάνω στην οποία μπορεί κατόπιν να αναγεννηθεί πλήρως ένα κατεστραμμένο οστό. Στη συνέχεια, το εκτυπωμένο υλικό, αφού έχει επιτελέσει την υποστηρικτική λειτουργία του, βιοδιασπάται στον οργανισμό, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

    Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σε δέκα έως 20 χρόνια οι γιατροί και οι χειρούργοι θα χρησιμοποιούν τακτικά αυτές τις εκτυπωμένες οστικές "σκαλωσιές" για να αποκαθιστούν σοβαρά κατάγματα, όπως π.χ. της σπονδυλικής στήλης ή του σαγονιού.

    [07] Μικτή εικόνα παρουσιάζουν στο άνοιγμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Με άνοδο κατά 14,71 μονάδες (0,27%) άνοιξε σήμερα ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 5.520,13 μονάδες.

    Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε ελαφρά κατά 0,05% στις 3.153,18 μονάδες.

    Στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,14% και διαμορφώθηκε με τις πρώτες συναλλαγές στις 6.080,48 μονάδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 December 2011 - 9:29:32 UTC