Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς απαγόρευση το ηλεκτρονικό τσιγάρο
  • [02] Στη φυλακή 179 δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο

  • [01] Προς απαγόρευση το ηλεκτρονικό τσιγάρο

    Στην αύξηση της τιμής των τσιγάρων αλλά και στην απαγόρευση εμπορίας και χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία περιέχουν νικοτίνη, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια μείωσης του καπνίσματος.

    Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, η απαγόρευση προκύπτει έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για αύξηση κατά 20% στην τιμή των τσιγάρων, που θα αφορά και την πώληση των στριφτών τσιγάρων, των οποίων η κατανάλωση έχει αυξηθεί καθώς είναι φθηνότερα.

    Επίσης, το υπουργείο Υγείας προχωρά και στην απαγόρευση της χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αφού θεωρεί ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.

    Η τιμή των προϊόντων καπνού είναι ένα αποφασιστικό εργαλείο στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, είπε ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, προσθέτοντας ότι η βελτίωση που υπάρχει έως σήμερα από την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, γι' αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε και οικονομικά μέτρα.

    Η αύξηση της τιμής ελαττώνει την κατανάλωση, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, είπε ο κ. Κυριόπουλος, εκτιμώντας ότι μια αύξηση της τάξης των 2 ευρώ στην τιμή του πακέτου, θα είχε ως αποτέλεσμα 460.000 λιγότερους καπνιστές, 150.000 λιγότερους νέους που θα ξεκινούσαν το κάπνισμα, και 440 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα. Διακόσια δισ. ευρώ είναι το κόστος του καπνίσματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

    [02] Στη φυλακή 179 δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο

    Ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται στη φυλακή ανά τον κόσμο ανήλθε φέτος σε 179, δηλαδή στον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων 15 ετών, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα και στην οποία επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι κρατούνται στο Ιράν, την Ερυθραία και την Κίνα.

    Η μη κυβερνητική οργάνωση, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, διευκρινίζει ότι πρόκειται για συντάκτες, αρχισυντάκτες και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι μισοί είναι εργαζόμενοι στο Διαδίκτυο και 45% ανεξάρτητοι. Επίσης επισημαίνει ότι φέτος βρίσκονταν στη φυλακή επιπλέον 34 δημοσιογράφοι απ' ό,τι την 1η Δεκεμβρίου του 2010.

    Το Ιράν έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρώτο στον κατάλογο με τους περισσότερους κρατούμενους δημοσιογράφους (42) και ακολουθούν η Ερυθραία με 28, η Κίνα με 27, η Μιανμάρ με 12 και το Βιετνάμ με 9.

    Η CPJ επισημαίνει ότι το Ιράν "εναλλάσσει τις απελευθερώσεις με νέες συλλήψεις, υποβάλλει τους κρατούμενους σε απάνθρωπη μεταχείριση και βάζει στο στόχαστρο τους δικηγόρους τους" και σημειώνει ότι 65 δημοσιογράφοι έχουν φύγει από το Ιράν από το 2009.

    "Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι συχνά δεν χαίρουν της απαραίτητης θεσμικής υποστήριξης για να αντισταθούν στις κρατικές πιέσεις ή να μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ενώπιον της δικαιοσύνης, καταβάλλουν το πιο βαρύ τίμημα αυτής της άνευ προηγουμένου αύξησης του αριθμού των φυλακίσεων", υπογραμμίζει επίσης στην έκθεση αυτή ο γενικός διευθυντής της CPJ Τζόελ Σάιμον.

    Η Επιτροπή προσθέτει εξάλλου ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που κρατούνται παγκοσμίως βρίσκονται στη φυλακή επειδή επέκριναν το κράτος ή αψήφησαν τη λογοκρισία. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι ντόπιοι δημοσιογράφοι που κρατούνται από την ίδια τους την κυβέρνηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 December 2011 - 9:29:40 UTC