Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε αποτυχία οδηγείται η "συμφωνία των 27"
  • [02] Ξεκίνησε η εφεδρεία και στον τομέα της Υγείας
  • [03] Ουρές στις εφορίες για την επιστροφή πινακίδων κυκλοφορίας
  • [04] Η Αθήνα βάζει τα γιορτινά της
  • [05] Η Κροατία έγινε το 28ο μέλος της ΕΕ
  • [06] Αναζητώντας τους πρώτους κατοίκους του σπηλαίου Φράγχθι
  • [07] Απαντητική επιστολή του Λ. Παπαδήμου στον Ν. Γκρούεφσκι
  • [08] Εγκαταλελειμμένο βρέφος εντόπισε γυναίκα στη Θεσσαλονίκη
  • [09] Η Moody΄s υποβάθμισε το αξιόχρεο τριών μεγάλων γαλλικών τραπεζών
  • [10] Τουλάχιστον 73 νεκροί από πυρκαγιά σε νοσοκομείο στην Ινδία
  • [11] Απορρίφθηκε η ένσταση του Άρη για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό
  • [12] Η Όπερα της πεντάρας σε επετειακή επανέκδοση 80 χρόνων
  • [13] Προτελευταία η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
  • [14] Oι γεωργοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος
  • [15] Οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Ολλανδία να δεχτεί στο Σένγκεν Βουλγαρία και Ρουμανία
  • [16] Α. Λοβέρδος: Kαλύφθηκε o στόχος του 7% για τις φετινές μεταμοσχεύσεις

  • [01] Σε αποτυχία οδηγείται η "συμφωνία των 27"

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, λόγω των βρετανικών αντιδράσεων, σε μια από κοινού αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Κατόπιν τούτου προσανατολίζονται σε μια διακυβερνητική συμφωνία των 17 χωρών του ευρώ, την οποία εμφανίζονται έτοιμες να προσυπογράψουν τουλάχιστον άλλες 6 χώρες της ΕΕ, που δεν ανήκουν στο ευρώ. Η ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβεί ως τον επόμενο Μάρτιο.

    Η αδυναμία συμφωνίας στο επίπεδο των "27" οφείλεται εν πολλοίς στην απαίτηση των Βρετανών να τεθεί το "Σίτι" του Λονδίνου εκτός του πεδίου ελέγχου των εποπτικών αρχών και των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Την απαίτηση αυτή δεν απεδέχθησαν οι χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες αποφάσισαν τελικώς να προχωρήσουν μόνες τους, καλώντας παράλληλα όσες από τις χώρες της ΕΕ που δεν μετέχουν στο ευρώ να τις ακολουθήσουν, εφόσον φυσικά το επιθυμούν.

    Από την άλλη πλευρά, η ευρωζώνη δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια εντυπωσιακή ενίσχυση των μέσων, που διαθέτει για τη αντιμετώπιση της κρίσης των κρατικών χρεών. Σε ότι αφορά στον υπάρχοντα ευρωπαϊκό μηχανισμό αρωγής EFSF, αλλά και τον ESM, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2012, εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια ως προς το πραγματικό ύψος των πόρων τους, ενώ η διαχείρισή τους θα περάσει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το μόνο που είναι σαφές είναι ότι η ΕΕ θα "προικοδοτήσει" το ΔΝΤ με 200 δισ.ευρώ, προκειμένου αυτό να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες νέες κρίσεις κρατικών χρεών.

    Ωστόσο, καλυμμένη αισιοδοξία υπάρχει σε σχέση με τη συμπεριφορά από δω και στο εξής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της οποίας ο επικεφαλής Μάριο Ντράγκι δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση των 17 συν 6 να κατοχυρώσουν την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, μέσω της διακυβερνητικής μεθόδου. Tέλος, ικανοποίηση εκφράστηκε και από τον γαλλογερμανικό άξονα του οποίου τις θέσεις αποδέχθηκαν λίγο πολύ οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά, διατυπώνονται ανησυχίες για το πως θα εξελιχθούν από δω και στο εξής οι σχέσεις της ηπειρωτικής Ευρώπης με τη Βρετανία.

    Ο Ντέιβιντ Κάμερον δικαιολόγησε την άρνησή του να δεχτεί μια αλλαγή στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλώντας για μια "δύσκολη αλλά καλή απόφαση" καθώς με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν διαφυλάσσονταν τα συμφέροντα της χώρας του.

    "Αν δεν μπορεί να έχει κανείς μια ασπίδα προστασίας εντός της συνθήκης, είναι προτιμότερο να μείνει απ' έξω", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το κλείσιμο της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου.

    Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, υποστήριξε ότι η Σύνοδος κατέληξε σε "καλό αποτέλεσμα" που θα επιτρέψει στο ευρώ να ανακτήσει την αξιοπιστία του.

    "Καταλήξαμε, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, σε ένα καλό αποτέλεσμα", είπε στους δημοσιογράφους η Μέρκελ μετά τη λήξη των συνομιλιών. "Θα οικοδομήσουμε μια δημοσιονομική ένωση για το ευρώ που θα είναι ταυτόχρονα και μια ένωση σταθερότητας", πρόσθεσε.

    [02] Ξεκίνησε η εφεδρεία και στον τομέα της Υγείας

    Δέκα υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, 600 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και 300 στον τομέα της πρόνοιας, θα αποχωρήσουν άμεσα από την εργασία τους, μετά τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ήδη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Όπως είπε ο υπουργός, ποσοστό 10% των απομακρύνσεων εντάσσονται στο μέτρο της εφεδρείας και 90% είναι συνταξιοδοτήσεις. Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν θα εφαρμοστεί σε γιατρούς και νοσηλευτές.

    [03] Ουρές στις εφορίες για την επιστροφή πινακίδων κυκλοφορίας

    Όταν δεν έχεις για τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου, φροντίζεις να απαλλαγείς από το αυτοκίνητο. Στην Ελλάδα της, έως πρότινος, απαραίτητης πολυτέλειας τουλάχιστον ενός ΙΧ για κάθε οικογένεια, το τρίτο, το δεύτερο ακόμη κι αυτό το ένα και μοναδικό «εξοστρακίζεται» πλέον έως περιττό έξοδο.

    Οι πολίτες αδυνατώντας να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, σπεύδουν να προλάβουν τις προθεσμίες παραδίδοντας τις πινακίδες κυκλοφορίας. Όπως, μάλιστα, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις εφορίες, φέτος η κατάσταση θα είναι χειρότερη σε σχέση με πέρσι, καθώς εκείνοι που θα αναγκαστούν να αποχωριστούν το αυτοκίνητό τους, εκτιμάται ότι θα είναι περισσότεροι.

    Πολλοί επιλέγουν να παραδώσουν τις πινακίδες των «δεύτερων» ή «τρίτων» οχημάτων τους, αφού στο πρόβλημα επιβίωσης, αυτά αποτελούν περιττή πολυτέλεια. Οι περισσότεροι, ωστόσο, των χαμηλών και μεσαίων βγάζουν από τη ζωή τους το μοναδικό ΙΧ, που διαθέτουν.

    Η προϊσταμένη του αρμόδιου τμήματος της ΔΟΥ Παλαιού Φαλήρου, Κωνσταντίνα Λιάσκου, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Παρ? όλο που είναι ακόμα σχετικά νωρίς για να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα -αυτή θα την έχουμε μετά τις 15 του μήνα- οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν έως σήμερα μεγάλη αύξηση, σε σχέση με πέρσι, αυτών που παραδίδουν πινακίδες, λόγω αδυναμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας».

    Διευκρινίζει ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του περσινού Δεκεμβρίου είχαν γίνει 122 παραδώσεις πινακίδων και φέτος, στο ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν 220.

    [04] Η Αθήνα βάζει τα γιορτινά της

    Στο πνεύμα των καιρών, των δύσκολων καιρών, ο δήμος Αθηναίωνεπιδιώκει μέσα από τις πολυπληθείς εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να στείλει το μήνυμα για συμμετοχή και αλληλεγγύη. Απόσήμερα 9 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, πλατείες και γειτονιές θα γεμίσουν με χρώματα, ήχους και κάθε είδους καλλιτεχνικές δράσεις (από κουκλοθέατρο και στολισμό δέντρων με ανακυκλώσιμα υλικά μέχρι ροκ και κλασική μουσική).

    Πρέπει να σημειωθεί δε, ότι το συνολικό κόστος των φετινών γιορτών θα κοστίσουν στο δήμο 200.000 ευρώ, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως για παράδειγμα το 2008, όπου το κόστος έφτασε τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

    Με μότο "Τα Δένδρα Στολίζονται στο Ύψος των Παιδιών", έχει προγραμματιστεί ώστε τα παιδιά να δώσουν την πραγματική εικόνα της Αθήνας, μιας πόλης ξεχωριστής, δυναμικής, νεανικής και όχι υπερφίαλης, που αγαπάει τις νεραντζιές της και όχι τα πανύψηλα χριστουγεννιάτικα "δέντρα".

    «Εύχομαι σε όλα τα παιδάκια του κόσμου να είναι ευτυχισμένα και να περάσουν αγαπημένα τα Χριστούγεννα με το μπαμπά και τη μαμά τους». Από το γιορτινά στολισμένο Σύνταγμα, η 10χρονη Μαρία, μαθήτρια στο 11ο πειραματικό σχολείο Αθηνών, με πλατύ χαμόγελο στα χείλη, στέλνει, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις ευχές της στα ελληνόπουλα.

    Με σύνθημα «Συμμετοχή-Αλληλεγγύη-Αισιοδοξία», οι εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων δίνουν, έπειτα από πολύ καιρό θλίψης και απαισιοδοξίας, διαφορετικό τόνο στην πόλη. Παιδιά δημοτικών σχολείων της Αθήνας, από τις 11 το πρωί, με δικές τους δημιουργίες από ανακυκλώσιμα υλικά, στολίζουν όλα τα δέντρα της πλατείας, σκορπίζοντας θετική ενέργεια στους Αθηναίους.

    «Στολίσαμε όλα τα δενδράκια μόνοι μας», λέει η μικρή 11χρονη Κλεοπάτρα που με συμμαθητές της και υπό την εποπτεία των δασκάλων τους έχουν μετατρέψει το Σύνταγμα σε «Μαγική Πλατεία των παιδιών» με δρώμενα, παραστάσεις και παιχνίδια για τους νεότερους δημότες της πόλης.

    Η «ταλαιπωρημένη» πλατεία Συντάγματος δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες ημέρες της καταστροφής. Είναι μία διαφορετική μέρα, για μία διαφορετική πλατεία Συντάγματος με δενδροφυτεύσεις, χριστουγεννιάτικους δενδροστολισμούς από δεκάδες λιλιπούτειους μαθητές, θετική ενέργεια και πολύ κέφι.

    Στις 18:00 απόψε και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου θα ανοίξει η «αυλαία» των Χριστουγέννων με τη φωταγώγηση της Αθήνας από τον δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη. Τη σκυτάλη θα πάρει αμέσως μετά η Big Band με ένα πρόγραμμα Jazz, τη βελούδινη φωνή της Yvette και υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιάννη Τερεζάκη.

    [05] Η Κροατία έγινε το 28ο μέλος της ΕΕ

    Η υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτελεί την κορύφωση της διεθνούς επιβεβαίωσης της χώρας και η Κροατία επιστρέφει στην οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, στην οποία πάντα ανήκε, υπογράμμισε η πρωθυπουργός της, Γιάντρανκα Κόσορ από τις Βρυξέλλες.

    Η κ. Κόσορ, η οποία μαζί με τον πρόεδρο της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς υπέγραψε την ιστορική συνθήκη, στη διάρκεια ειδικής τελετής στις Βρυξέλλες τόνισε ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ αποτελεί ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμόρφωσης και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ζάγκρεμπ και Βρυξελλών.

    Ο πρόεδρος της Κροατίας υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι ιστορική πράξη, η σημαντικότερη μετά την απόφαση της Κροατικής Βουλής για ανεξαρτησία.

    «Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής πράξης, την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης. Μετά από 20 χρόνια η σύγχρονη Κροατία επιστρέφει στον πολιτικό και πολιτιστικό χώρο, στο οποίο ανήκε» σημείωσε ο κ. Γιοσίποβιτς.

    Ο Κροάτης πρόεδρος είπε ακόμη ότι αυτή την ιστορική στιγμή εκπροσωπεί τους πολίτες της Κροατίας και ότι αισθάνεται μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, με δεδομένο ότι η Κροατία είναι το πρώτο μέλος της ΕΕ που έπρεπε να νικήσει τη βαριά κληρονομιά του πολέμου.

    «Με την Ευρώπη η Κροατία είναι πιο πλούσια και με την Κροατία η Ευρώπη είναι πλουσιότερη» τόνισε ο κ. Γιοσίποβιτς.

    [06] Αναζητώντας τους πρώτους κατοίκους του σπηλαίου Φράγχθι

    Αθήνα, Ελλάδα 09/12/2011 11:28 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Αναζητώντας τους πρώτους κατοίκους του σπηλαίου Φράγχθι

    Το Φράγχθι στην Αργολίδα δεν είναι ένα ακόμα σπήλαιο της Πελοποννήσου. Είναι μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις στα Βαλκάνια, με σπουδαία ευρήματα που μέχρι πρόσφατα τοποθετούσαν την περίοδο κατοίκησής του από το 20000 έως το 3000 π. Χ.

    Μια νέα αρχαιολογική έρευνα, ωστόσο, έρχεται να ρίξει ακόμα περισσότερο φως στις σκοτεινές γωνιές του, μεταθέτοντας την περίοδο αυτή πολλές χιλιάδες χρόνια πιο πίσω -έως και 15.000 χρόνια-, όταν στο Φράγχθι ζούσαν οι πρώτοι Homo sapiens.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τη δρ. Κατερίνα Δούκα, ερευνήτρια, η οποία από το 2005 ασχολείται με την εξέλιξη και εφαρμογή της μεθόδου χρονολόγησης με 'Ανθρακα-14 στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η ίδια μελέτησε χάντρες από θαλάσσια όστρεα που βρέθηκαν στο σπήλαιο, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας νέες μεθόδους ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα 14.

    Με τα καινούργια δεδομένα, η γνώση μας για τους πρώτους Homo sapiens της Αργολίδας διευρύνονται.

    Η ανακάλυψη στο Φράγχθι είναι πολύ σημαντική και για έναν ακόμη λόγο. Θα βοηθήσει τους ειδικούς, που προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της προϊστορικής έρευνας: τους λόγους που οδήγησαν στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ και στην επικράτηση του είδους μας.

    [07] Απαντητική επιστολή του Λ. Παπαδήμου στον Ν. Γκρούεφσκι

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Λουκάς Παπαδήμος, απέστειλε απαντητική επιστολή στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπαδήμος, στην απαντητική του επιστολή, εκφράζει τη σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ, καθώς και την ετοιμότητα της Ελλάδας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στη βάση του erga omnes, δηλαδή μία ονομασία έναντι όλων.

    Ο κ. Γκρούεφσκι είχε αποστείλει επιστολή προς τον κ. Παπαδήμο πριν από περίπου δέκα ημέρες και σε αυτήν, μεταξύ άλλων, ζητούσε από την Ελλάδα να συναινέσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ.

    Στο μεταξύ τα ΜΜΕ των Σκοπίων, μεταδίδουν ότι ο κ. Γκρούεφσκι, ζήτησε, χθες, από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, να πραγματοποιήσουν συνάντηση, στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διεξάγεται στη Μασσαλία.

    Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "ΜΙΑ" η συνάντηση θα ήταν "στο πλαίσιο της γνωριμίας, της εμβάθυνσης των σχέσεων καλής γειτονίας, της οικοδόμησης κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ανάπτυξης των σχέσεων για συνεργασία στην περιοχή".

    Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ των Σκοπίων, δήλωσε αδυναμία για συνάντηση με τον κ. Γκρούεφσκι, επικαλούμενος φόρτο εργασίας και έλλειψη διαθέσιμου χρόνου.

    [08] Εγκαταλελειμμένο βρέφος εντόπισε γυναίκα στη Θεσσαλονίκη

    Νεογέννητο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, σε υπαίθριο χώρο στην περιοχή της Μοναστηρίου.

    Το βρέφος αντίκρισε γυναίκα, τυλιγμένο μέσα σε πετσέτες και κουβέρτες, και ειδοποίησε την 'Αμεση Δράση. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε το μωρό και το μετέφερε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

    Από την Αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό της μητέρας.

    Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε το νεογέννητο.

    [09] Η Moody΄s υποβάθμισε το αξιόχρεο τριών μεγάλων γαλλικών τραπεζών

    Ο οίκος Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο τριών μεγάλων γαλλικών τραπεζών, αναφέροντας ότι η πιστοληπτική τους αξιολόγηση υφίσταται πλήγμα από την επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Moody's, το αξιόχρεο της BNP Paribas και της Credit Agricole μειώνεται κατά μία βαθμίδα στην κατηγορία Aa3, ενώ το αξιόχρεο της Societe Generale μειώνεται κατά μία βαθμίδα στην κατηγορία Α1.

    [10] Τουλάχιστον 73 νεκροί από πυρκαγιά σε νοσοκομείο στην Ινδία

    Τουλάχιστον 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τεράστια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ένα νοσοκομείο στην Καλκούτα της ανατολικής Ινδίας.

    "Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έχουν παράσχει οι πυροσβέστες, υπάρχουν περίπου 73 νεκροί", δήλωσε ο υπουργός αστικής ανάπτυξης του κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης, Φιρχάντ Χακίμ.

    Τα περισσότερα θύματα ήταν ασθενείς που παγιδεύτηκαν στις φλόγες και δεν μπόρεσαν να βγουν έξω από το κτίριο.

    "Μεταφέραμε 50 ασθενείς σε ένα γειτονικό νοσοκομείο. Η κατάσταση είναι φρικτή", είπε ο διευθυντής του πυροσβεστικού σώματος, Γκοπάλ Μπατατσάρια.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πυρκαγιά ξεκίνησε από το υπόγειο του πενταόροφου νοσοκομείου AMRI.

    [11] Απορρίφθηκε η ένσταση του Άρη για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό

    Ο Αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ απέρριψε, ως απαράδεκτη, την ένσταση του Άρη για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 7ης ημέρας της Α1 Ανδρών. Οι Θεσσαλονικείς διαμαρτύρονταν για την τελευταία φάση του αγώνα, όταν και ισχυρίστηκαν πως έγινε φάουλ στον Τζέιμς και ότι το κόψιμο του Χάινς έγινε στην κάθοδο της μπάλας.

    Αναλυτικά οι αποφάσεις του Αθλητικού Δικαστή:

    «ΑΡΗΣ

    1. Απορρίπτει την ένσταση της ΑΡΗΣ ΚΑΕ, κατά τον αγώνα μεταξύ των ομάδων ΑΡΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π., που διεξήχθη στις 4-12-2011, ως απαράδεκτη.

    2. Απαλλάσσει την ΑΡΗΣ ΚΑΕ από τις διατάξεις του άρθρου 41 του Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού Πρωταθλήματος, που αφορά το Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών για μη χρήση του συστήματος ακριβούς χρόνου (precision time), κατά τον αγώνα Πρωταθλήματος με την ομάδα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π. ΚΑΕ που διεξήχθη στις 4-12-2011 και

    3. Επιβάλλει στην ΑΡΗΣ ΚΑΕ: α) για ομαδικά υβριστικά συνθήματα τα οποία δεν είχαν αποδέκτες φυσικά πρόσωπα και δεν συνιστούσαν προσβολή εθνικών συμβόλων χρηματικό πρόστιμο εξακοσίων (600,00) ΕΥΡΩ και β) για ρίψη αντικειμένων χωρίς τραυματισμό χρηματικό πρόστιμο εξακοσίων (600,00) ΕΥΡΩ. για τον ως άνω αγώνα».

    «ΠΑΟΚ

    1. Επιβάλλει στην ΠΑΟΚ ΚΑΕ για απρεπή σχόλιο του team manager της ομάδας κ. Αριστοτέλη Ζουρνατσίδη προς τους διαιτητές του αγώνα, ποινή έγγραφης σύστασης με παράλληλη ανακοίνωση στον τύπο κατά τον αγώνα Πρωταθλήματος με την ομάδα Γ.Σ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΑΕ που διεξήχθη στις 3-12-2011 και

    2. Επιβάλλει στον κ. Αριστοτέλη Ζουρνατσίδη για απρεπή σχόλιο του προς τους διαιτητές του αγώνα, ποινή έγγραφης σύστασης με παράλληλη ανακοίνωση στον τύπο για τον ως άνω αγώνα».

    [12] Η Όπερα της πεντάρας σε επετειακή επανέκδοση 80 χρόνων

    Σε επετειακή επανέκδοση 80 χρόνων, προβάλλεται παράλληλα από τις 15 του μηνός, η γερμανική και γαλλική εκδοχή του κλασικού αριστουργήματος του Μπέρτολντ Μπρεχτ η "'Οπερα της Πεντάρας", σε σκηνοθεσία Γκεόργκ Βίλχελμ Πάμπστ, με την αξεπέραστη μουσική του Κουρτ Βάιλ.

    Το λιμπρέτο της "Όπερας της πεντάρας", γράφτηκε από τον Μπρεχτ το 1928, την παραμονή του μεγαλύτερου ως τότε παγκόσμιου οικονομικού κραχ. Αποτελεί διασκευή του έργου του Τζων Γκαίυ, H "Όπερα του ζητιάνου" (1728), από το οποίο ο Μπρεχτ διατήρησε το σατιρικό ύφος, όχι όμως διακωμωδώντας την ιταλική όπερα αλλά καυτηριάζοντας την αστική υποκρισία. Πρωτοανέβηκε στο θέατρο το 1928, στο Βερολίνο κι από τότε αναδείχθηκε στα πιο δημοφιλή έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Στη μεγάλη οθόνη σκηνοθετήθηκε το 1931 από τον Γκεόργκ Βίλχελμ Πάμπστ. Ο Πάμπστ γύρισε την ταινία σε δύο εκδοχές, τη γερμανική και τη γαλλική, με δύο καστ (Γερμανούς και Γάλλους ηθοποιούς), σύμφωνα με την κοινή πρακτική που ακολουθούσαν οι δημιουργοί στις αρχές της περιόδου του ομιλούντος κινηματογράφου. Ογδόντα χρόνια μετά το γύρισμα της ταινίας, το έργο παραμένει επίκαιρο, σαρκαστικό και ένα δριμύ κατηγορώ στο καπιταλιστικό σύστημα. Κυρίες και κύριοι σκεφτείτε,τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της και τι η δολοφονία ενός ανθρώπου μπροστά στην πρόσληψή του έχει γράψει ο Μπρεχτ.

    Στην "Όπερα της Πεντάρας", πρωταγωνιστούν οι χαρακτήρες ενός στυγνού επιχειρηματία με εταιρεία-βιτρίνα που εκμεταλλεύεται τους επαίτες του Λονδίνου αλλά δηλώνει φτωχός, ενός επίορκου αστυνομικού, ενός ληστή που λιγουρεύεται τα μεγάλα πορτοφόλια και μιας διάσημης πόρνης. Πρόκειται για μορφές βγαλμένες από τη φαντασία του Μπρεχτ, με φόντο την αστική τάξη του βικτοριανού Λονδίνου.

    [13] Προτελευταία η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

    Αθήνα, Ελλάδα 08/12/2011 18:03 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Προτελευταία η Ελλάδα στη λίστα των χωρών, που δρουν προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

    Στην προτελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσης, βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή.

    Σύμφωνα με την ετήσια εκθεση αξιολόγησης από την Germanwatcs και τη Climate Action Network, της οποίας μέλος είναι και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, η Ελλάδα σε παγκόσμια κατάταξη έπεσε από τη 43η στη 47η θέση και σημειώνει χαμηλές επιδόσεις στην καύση Διοξειδίου του Άνθρακα. Επιπλέον, σε επίπεδο εθνικής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή, όπως σημειώνει το Δίκτυο, δεν υπάρχει ακόμη ένα ενιαίο σχέδιο δράσης για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

    Η οργάνωση Μεσόγειος SOS αναφέρει ότι η Ελλάδα επιδεικνύει «εγκληματική αδράνεια και αδιαφορία στα ζητήματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και στην εκπόνηση εθνικών σχεδίων πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους υδάτινους πόρους, τη γεωργία και τον τουρισμό».

    Ενδεικτικό, πάντως, της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και των άλλων χωρών, παγκοσμίως, είναι ότι η Σαουδική Αραβία είναι στην τελευταία θέση, ενώ στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται η Τουρκία, η Πολωνία και η Κροατία.

    Η Σουηδία καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, καθώς οι τρεις πρώτες θέσεις παραμένουν άδειες, αφού καμία χώρα δεν έχει συνεισφέρει επαρκώς στη συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

    [14] Oι γεωργοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος

    Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 08/12/2011 13:52 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Θεσσαλονίκη:Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος παρουσιάζουν οι γεωργοί λόγω μεγάλης διάρκειας έκθεσης στον ήλιο

    Υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος παρουσιάζουν οι γεωργοί λόγω της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο όπως προκύπτει από μελέτη που παρουσιάστηκε στο 10ο συνέδριο της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος πουδιεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Η μελέτη που υλοποιήθηκε από τους Μαρία Μουρούνογλου, Γ.Μανουσαρίδη, Χ. Τζιουβάρα, Π. Ιακωβίδη, Χ. Νανά και Θ. Χρυσίδη αφορά τους ασθενείς με καρκίνο του δέρματος που εξετάστηκαν στην χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Εδεσσας τη δεκαετία 2001-2010.

    Όπως προκύπτει, κατά την περασμένη δεκαετία, πραγματοποιήθηκαν 3550 επεμβάσεις λόγω μορφωμάτων δέρματος εκ των οποίων οι 335 (9,4%) αφορούσαν καρκίνο του δέρματος. Από τους 335 ασθενείς, οι 208 (62%) ήταν άντρες και οι 127 (38%) γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 57,2 έτη. Όλοι οι ασθενείς ήταν γεωργοί δηλαδή είχαν αυξημένη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο.

    Παράλληλα, 251 περιπτώσεις (75%) αφορούσαν το πρόσωπο, 53 (15.8%) τα άκρα και 31 (9.2%) άλλες περιοχές του σώματος.

    «Μπορούμε να πούμε πάντως ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος δεν έχουν αυξηθεί στην περιοχή, γεγονός που αποδίδεται στην ευρύτερη ενημέρωση πλέον, κυρίως των νέων, για την ηλιακή ακτινοβολία» επισήμανε η κ.Μουρούνογλου

    [15] Οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Ολλανδία να δεχτεί στο Σένγκεν Βουλγαρία και Ρουμανία

    Η Ολλανδία πιέζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους της να δεχτεί την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο χώρο του Σένγκεν, σύμφωνα με το προσχέδιο μιας συμφωνίας που κατατέθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    "Έχουν εκπληρωθεί όλοι οι όροι ώστε να ληφθεί απόφαση για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο χώρο Σένγκεν και το Συμβούλιο καλείται να λάβει (την απόφαση αυτή) το συντομότερο δυνατόν", αναφέρεται στο κείμενο αυτό. "Εάν χρειαστεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα κατά τη σύνοδο του Μαρτίου του 2012", προστίθεται στο κείμενο.

    Η ολλανδική κυβέρνηση είναι η μοναδική πλέον που αντιδρά στην ένταξη, αφού η Φινλανδία ήρε τις επιφυλάξεις της το Νοέμβριο. Η Ολλανδία δικαιολογεί την αντίθεσή της επικαλούμενη τα ανεπαρκή αποτελέσματα που εμφανίζουν οι δύο χώρες στον αγώνα τους κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Η ένταξη στο χώρο Σένγκεν απαιτεί την ομόφωνη απόφαση των 25 χωρών-μελών του.

    [16] Α. Λοβέρδος: Kαλύφθηκε o στόχος του 7% για τις φετινές μεταμοσχεύσεις

    Με απόλυτη επιτυχία έχει στεφθεί η προσπάθεια για το πεδίο των μεταμοσχεύσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Με τα δεδομένα του πληθυσμού της Ελλάδος, του μόνιμου πληθυσμού, των 10.787.000, τόνισε ο υπουργός, "έχουμε αυτή τη στιγμή μεταμοσχεύσεις που αγγίζουν το ποσοστό του 6,85%, δηλαδή ο στόχος του 7% που είχαμε βάλει για φέτος καλύφθηκε".

    Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στην καλή συνεργασία που έχει για το θέμα των μεταμοσχεύσεων με την Εκκλησία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "μετά τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που έλυσε τα προβλήματα, ο Παναγιώτατος 'Ανθιμος στη Θεσσαλονίκη, τρεις φορές έχει οργανώσει συνάντηση, με τους ιερείς της Μητροπόλεώς του, για να πάω να ενημερώσω".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 December 2011 - 11:29:33 UTC