Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η οικονομική κρίση απειλεί το κράτος πρόνοιας στην Ευρώπη
  • [02] Νέα τεκμήρια για το 2012
  • [03] Πρωτοχρονιάτικη γιορτή στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου
  • [04] Ξανά «ένοχο» το κόκκινο κρέας
  • [05] Τζόκοβιτς, Μπιέργκεν και Μπαρτσελόνα οι κορυφαίοι του 2011
  • [06] Περιβάλλον και διαχείριση αποβλήτων τα θέματα στο υπουργικό συμβούλιο
  • [07] Μαζί με το ευρώ, θύμα και το χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη
  • [08] Τουλάχιστον 17 νεκροί από έκρηξη σε αποθήκες στη Μιανμάρ
  • [09] Σε Δραπετσώνα και Πειραιά τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου
  • [10] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας
  • [11] Τουλάχιστον 30 κούρδοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή της τουρκικής αεροπορίας

  • [01] Η οικονομική κρίση απειλεί το κράτος πρόνοιας στην Ευρώπη

    Η κρίση στην ευρωζώνη και τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώνονται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα τσακίσουν τα κοινωνικά μοντέλα που εφαρμόστηκαν μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία θα πρέπει πλέον να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι οικονομολόγοι.

    Οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος, η μείωση των προνοιακών βοηθημάτων, το πάγωμα των συντάξεων, η περικοπή των επιδομάτων σε περίπτωση ασθενείας--όλα αυτά τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν εδώ και ένα χρόνο από τις χώρες της ευρωζώνης, πήραν τη σκυτάλη από τις παραδοσιακές δαπάνες του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας.

    "Αυτό το κράτος πρόνοιας που οικοδομήθηκε μετά τον πόλεμο, στο οποίο καλύπτονταν πάρα πολλές ανάγκες, ιδίως όσον αφορά τις ασθένειες, θα εξαφανιστεί", προέβλεψε ο Νικολά Μπουζού, διευθυντής της εταιρείας οικονομικών μελετών Aster΄s. Την εποχή εκείνη υπήρχε ένα πλαίσιο ισχυρής ανάπτυξης και πλήρους απασχόλησης ενώ ο πληθυσμός ήταν σχετικά μικρής ηλικίας. Σήμερα, η ανεργία αυξάνεται, δεν υπάρχει ανάπτυξη και ο πληθυσμός γερνάει, έτσι που οι οικονομικές πιέσεις γίνονται αφόρητες", πρόσθεσε.

    "Είναι σαφές ότι με την κρίση η πίεση που ήδη υπήρχε στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος και της αδύναμης ανάπτυξης, εντείνεται", συμφώνησε και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού ινστιτούτου Μπρέχελ, Ζαν Πιζανί-Φερί.

    [02] Νέα τεκμήρια για το 2012

    Οδηγίες προς τις εφορίες για τα νέα τεκμήρια που θα ισχύσουν για τη φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων τα οποία θα δηλωθούν το 2012, περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες .

    Τα νέα τεκμήρια νομοθετήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και είναι αυξημένα σε σχέση με αυτά που ίσχυσαν για τη φορολόγηση των περσινών εισοδημάτων.

    Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα τεκμήρια ακινήτων, αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, ενώ υπενθυμίζεται ότι η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» ισχύει έως το τέλος του 2013 για αγορά και ανέγερση ακινήτων όπως και δεξαμενών κολύμβησης.

    Οι αυξήσεις των τεκμηρίων φτάνουν το 60% για τις πισίνες, το 70% για ακίνητα και αυτοκίνητα και στο 200% για σκάφη αναψυχής.

    Ειδικότερα για το τεκμήριο ακινήτων: Η αντικειμενική δαπάνη που προκύπτει με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή της μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της.

    [03] Πρωτοχρονιάτικη γιορτή στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου

    Από το προσεχές Σάββατο 31 Δεκεμβρίου θα λειτουργεί κανονικά το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου στην Οστρακίνα. Το χιονοδρομικό βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Τρίπολη και μόλις 160 από την Αθήνα κι από αυτά μόνο τα 12 χιλιόμετρα είναι επαρχιακό δίκτυο.

    Το χιονοδρομικό λειτουργεί τα τελευταία 46 χρόνια και διαθέτει τρεις πίστες για μεγάλους και ένα baby lifts, ενώ στο σαλέ μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα και να εξασφαλίσετε την υποδομή για να κάνετε σκι, ενώ δίπλα λειτουργεί το καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης και μπορείτε να διανυκτερεύσετε, αφού πρώτα έχετε συνεννοηθεί με τον υπεύθυνο λειτουργίας του.

    Το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες κι είναι ιδανικό για παιδιά, αφού πρόκειται για ένα ήπιο βουνό με εύκολη πρόσβαση, κοντά στον αυτοκινητόδρομο κι εξαιρετικό για παιχνίδια στο χιόνι κι εκμάθηση σκι. Βεβαίως διαθέτει και δύσκολες διαδρομές και πεδίο με απάτητο χιόνι μέσα στο ελατοδάσος.

    Ανήμερα την πρωτοχρονιά, από τις 3.00 το μεσημέρι ο δήμος Τρίπολης διοργανώνει μια ξεχωριστεί εκδήλωση στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, υποδεχόμενος επισήμως την χειμερινή περίοδο. Πρόκειται για μια μουσική εκδήλωση με φωτιές στο χιόνι, τσουκαλόκαυτο και το δήμαρχο Γιάννη Σμυρνιώτη να προσφέρει βασιλόπιτα για όσους ανέβουν στην Οστρακίνα. Θα ακολουθήσει βραδινό σκι και η γιορτή θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

    [04] Ξανά «ένοχο» το κόκκινο κρέας

    Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κάποιες μορφές καρκίνου του νεφρού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα χιλιάδων ενηλίκων.

    Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρέατος είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του νεφρού σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.

    Η παρουσία σε μεγαλύτερες ποσότητες χημικών που εντοπίστηκαν στο κρέας στα κάρβουνα ή στη σχάρα επίσης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

    Οσοι συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να δώσουν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες, ανάμεσά τους και την κατανάλωση κρέατος, και στη συνέχεια οι επιστήμονες παρακολούθησαν για εννέα χρόνια, κατά μέσο όρο, την πορεία της υγείας τους για να εντοπίσουν πιθανή εμφάνιση καρκίνου.

    Κατά τη χρονική αυτή διάρκεια, περίπου 1.800 από αυτούς--ποσοστό μικρότερο από μισό τοις εκατό--διαγνώστηκαν με καρκίνο του νεφρού.

    [05] Τζόκοβιτς, Μπιέργκεν και Μπαρτσελόνα οι κορυφαίοι του 2011

    Ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς, η αθλήτρια του σκι Μαρίτ Μπιέργκεν από τη Νορβηγία και η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα αναδείχθηκαν κορυφαίοι του 2011 από την Παγκόσμια Ενωση Αθλητικού Τύπου (AIPS). Στην ψηφοφορία για την κατηγορία των ανδρών συμμετείχαν 379 δημοσιογράφοι από 82 χώρες και ο Τζόκοβιτς πρώτευσε με 812 βαθμούς, έναντι 690 του Λιονέλ Μέσι και 441 του Γιουσέιν Μπολτ. Στις γυναίκες, όπου ψήφισαν 359 δημοσιογράφοι από 79 χώρες, η Μπιέργκεν επικράτησε "στο νήμα" της Κενυάτισσας πρωταθλήτριας του στίβου Βίβιαν Τσερουιγιότ, με 576 βαθμούς έναντι 566 (τρίτη ήταν η Ιταλίδα κολυμβήτρια Φεντερίκα Πελεγκρίνι με 448 βαθμούς).

    Σε ομαδικό επίπεδο (363 δημοσιογράφοι από 80 χώρες), η Μπαρτσελόνα συγκέντρωσε 1411 βαθμούς, έναντι 1000 της ομάδας ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας και 617 της εθνικής ανδρών βόλεϊ της Βραζιλίας. Τέλος, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Νταεγού ψηφίστηκε ως η καλύτερη διοργάνωση του 2011 σε επίπεδο δημοσιογραφικών υπηρεσιών.

    [06] Περιβάλλον και διαχείριση αποβλήτων τα θέματα στο υπουργικό συμβούλιο

    Θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και διαχείρισης των αποβλήτων είναι τα βασικά αντικείμενα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή (2 μ.μ.) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

    Συγκεκριμένα στο υπουργικό θα συζητηθεί το Σχέδιο Νόμου: Ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ «Ρύθμιση θεμάτων περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής» με εισηγητή τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    [07] Μαζί με το ευρώ, θύμα και το χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη

    Η παράταση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και οι διάφορες αβεβαιότητες, που αυτή προοιωνίζεται, είχαν ως αποτέλεσμα να έχουν στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης μειώσεις και ο βιομηχανικός Ντάου Τζόουνς και ο Nasdaq στο χρηματιστήριο μετοχών Ν.Υόρκης :

    Ο πρώτος απώλεσε, σήμερα, σχεδόν 137 μονάδες (-1,11%), έκλεισε οριακά στις 12.155 μονάδες.

    Ο δεύτερος (κυρίως των μετοχών προηγμένης τεχνολογίας) απώλεσε, σήμερα, σχεδόν 35 μονάδες (-1,31%), έκλεισε την τρίτη συνεδρίαση της βδομάδας στις 2.590,79 μονάδες.

    [08] Τουλάχιστον 17 νεκροί από έκρηξη σε αποθήκες στη Μιανμάρ

    Φωτιά που προκάλεσε σειρά χημικών εκρήξεων σε συγκρότημα αποθηκών τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στη Ρανγκούν, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων και τον τραυματισμό 85, ανακοίνωσε βιρμανός αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για έκρηξη βόμβας.

    Είκοσι λεπτά μετά την άφιξη των οχημάτων της πυροσβεστικής, σημειώθηκαν τέσσερις ισχυρές εκρήξεις σε παρακείμενες αποθήκες, προκαλώντας το θάνατο κατοίκων της περιοχής και πέντε πυροσβεστών. Η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε σε 41 αποθήκες στις οποίες φυλάσσονταν πρώτες ύλες για την παρασκευή παραδοσιακών φαρμάκων. Μερικές από τις αποθήκες καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλες υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

    Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 02:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος χθες) στη συνοικία Μινγκλάρ Ταούνγκ Νιούντ, στην ανατολική πλευρά της πόλης, περιοχή όπου υπάρχουν πολλές κρατικές αποθήκες και εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους.

    Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους πέντε πυροσβέστες και 85 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 30 πυροσβέστες. Ορισμένοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Από τις εκρήξεις δημιουργήθηκε μεγάλος κρατήρας και περίπου πενήντα σπίτια, στην πλειοψηφία τους ξύλινα, όπως και ένα βουδιστικό μοναστήρι καταστράφηκαν από τη φωτιά που τέθηκε υπό έλεγχο.

    [09] Σε Δραπετσώνα και Πειραιά τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου

    Με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, κατά την έναρξη των γυρισμάτων της νέας του ταινίας «Η άλλη Θάλασσα» που γίνονται στη Δραπετσώνα και το λιμάνι του Πειραιά.

    O κ. Κατσικάρης ευχήθηκε επιτυχία στο μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη που με την κορυφαία διαδρομή του στον κινηματογράφο εκπροσωπεί επάξια την Ελλάδα στην κορυφή του κόσμου της τέχνης.

    [10] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας

    Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί στις 11 π.μ., στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας Παν. Πικραμμένο (Συμβούλιο της Επικρατείας), Ρένα Ασημακοπούλου (Άρειο Πάγο) και Ιωάννη Καραβοκύρη (Ελεγκτικό Συνέδριο), καθώς και με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.

    Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή είχε ο πρωθυπουργός και θα παραστούν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου καθώς και ο υπουργός Επικρατείας και τέως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Γεώργιος Σταυρόπουλος.

    Αντικείμενο της συνάντησης είναι η γνωριμία του Λ. Παπαδήμου με τις ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, αλλά και η ενημέρωσή του για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης.

    [11] Τουλάχιστον 30 κούρδοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή της τουρκικής αεροπορίας

    Τουλάχιστον 30 κούρδοι χωρικοί σκοτώθηκαν σήμερα σε επιδρομή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα ιρακινά σύνορα, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης.

    Είκοσι τρία πτώματα έχουν περισυλλεγεί στο χωριό Ορτασού, κοντά στα ιρακινά σύνορα, δήλωσε στο φιλοκουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Roj TV ο Ερτάν Ερίς, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Σιρνάκ.

    Το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat κάνει λόγο για 35 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

    Σύμφωνα με τον Ερίς, μια ομάδα 35 έως 40 ατόμων, ηλικίας 16 έως 20 ετών, διέσχισαν τα σύνορα κάνοντας λαθρεμπόριο προσθέτοντας ότι υπάρχουν φόβοι πως ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Το χιόνι και οι κακές καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό των πτωμάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 December 2011 - 7:29:31 UTC