Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενεργειακά πιστοποιητικά
  • [02] Η πρώτη Αμφικτυονία
  • [03] Το έθιμο της λουκανικοφαγίας
  • [04] Μακελειό στην Αριζόνα

  • [01] Ενεργειακά πιστοποιητικά

    Σε απαλλαγή των μικρών ακινήτων (κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων) από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερόμενους φορείς. Με την ίδια εγκύκλιο, αποσαφηνίζεται το καθεστώς έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για ημιτελή, υπό ανέγερση ακίνητα.

    Όπως είναι γνωστό, από την ερχόμενη Δευτέρα ενεργοποιείται η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων (όχι τις γονικές παροχές), σε εφαρμογή σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας. Τα πιστοποιητικά θα κατατάσσουν τα ακίνητα σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης (όμοια με αυτά που εκδίδονται ήδη για τις ηλεκτρικές συσκευές), ανάλογα με την εκτίμηση της ενεργειακής τους κατανάλωσης για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού, αερισμού, κλπ. και θα προτείνουν (δεν θα επιβάλουν) την υλοποίηση εργασιών για τη μείωσή της.

    Ήδη, με προηγούμενη εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ (2279/22-12-2010) έχει δοθεί εξάμηνη αναβολή στην υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ για την πλειοψηφία των μισθώσεων ακινήτων, στις οποίες τα πιστοποιητικά θα απαιτούνται από τον Ιούλιο του 2011. Οι μισθώσεις για τις οποίες δεν δόθηκε αναβολή, και συνεπώς το πιστοποιητικό θα απαιτείται από τη Δευτέρα, είναι εκείνες που αφορούν τη μίσθωση ολόκληρου κτιρίου σε νέο ενοικιαστή.

    Με τη νέα εγκύκλιο (2366/5-1-2011), το ΥΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι:

    -Δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για ιδιοκτησίες κάτω των 50 τετραγωνικών. Δηλαδή για όλα τα μικρά γραφεία, διαμερίσματα και καταστήματα.

    -Στην περίπτωση πώλησης ακινήτου για το οποίο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του, ή το ακίνητο είναι ημιτελές, η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού απαιτείται με την αποπεράτωση της κατασκευής. Τότε, ο πωλητής θα πρέπει να παραδώσει το πιστοποιητικό στον αγοραστή και η παράδοση δηλώνεται από τους συμβαλλόμενους σε συμβολαιογράφο.

    Όσοι θα χρειαστούν ενεργειακό πιστοποιητικό από την ερχόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ενεργειακό επιθεωρητή. Το ΥΠΕΚΑ έχει καταρτίσει μητρώο στο οποίο έχουν ενταχθεί 417 επιθεωρητές σε όλη τη χώρα. Η λίστα των επιθεωρητών ανά νομό έχει αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα () ενώ πληροφορίες δίνονται και από το τηλέφωνο 210 97 97 400.

    Οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ως εξής:

    -Για διαμερίσματα 2,46 ευρώ ανά τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή 185 ευρώ.

    -Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.ν. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

    -Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

    -Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους πλην κατοικιών 3,07 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο τα 369 ευρώ. Για κτίρια άνω των 1000 τ.μ. τα επιπλέον τετραγωνικά χρεώνονται με 1,85 ευρώ / τ.μ.

    Οι φορείς της κτηματαγοράς πιέζουν πάντως για κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και της κατάργησης των διοικητικά οριζόμενων αμοιβών που προωθεί η κυβέρνηση.

    Κ.Βουτσαδάκης

    ΥΥΥ

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Η πρώτη Αμφικτυονία

    Η 1η Αμφικτυονία των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας είναι γεγονός. Καραγκούνηδες απ' όλα τα μέρη της Θεσσαλίας βρέθηκαν στον Παλαμά του νομού Καρδίτσας και συγκρότησαν το 1ο Αμφικτυονικό Συμβούλιο.

    Από τις υπώρειες του Κερκίτειου Όρους (Κόζιακας) και μέχρι τις παρυφές του Πηλείου, εκεί που αρχίζει η χώρα των Μαγνήτων, αντάμωσαν, την Κυριακή, στον Παλαμά, οι Καραγκούνηδες και συγκρότησαν το 1ο Αμφικτυονικό Συμβούλιο.

    Οι αντιπρόσωποι που τοποθετήθηκαν στο Συνέδριο, μίλησαν με ενθουσιασμό για την πρωτοβουλία της συγκρότησης της Αμφικτυονίας και για τις προοπτικές που ανοίγονται για την προστασία, το συντονισμό και την ανάδειξη του πανάρχαιου θεσσαλικού πολιτισμού των Καραγκούνηδων.

    Όλοι τόνισαν τη μεγάλη τιμή που γίνεται στην πόλη του Παλαμά, να είναι η έδρα της σπουδαιότερης ίσως σύγχρονης Αμφικτυονίας, για την κοινωνία και τον πολιτισμό, επισημαίνοντας την υποχρέωση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής Παλαμά, να εξασφαλίζει στην Αμφικτυονία τη στέγη και τη γραμματειακή υποστήριξη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Το έθιμο της λουκανικοφαγίας

    Το έθιμο της λουκανικοφαγίας πρόκειται να αναβιώσει και φέτος στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου Βελβεντού, στο νομό Κοζάνης, ανήμερα της γιορτής του Αγίου, στις 18 Ιανουαρίου. Το πανηγύρι θα ξεκινήσει μετά τη Θεία Λειτουργία και θα διαρκέσει έως αργά το βράδυ.

    «Όσοι βρεθούν στο πανέμορφο Βελβεντό ανήμερα του ¶η Θανάση, θα απολαύσουν εντελώς δωρεάν γευστικότατα λουκάνικα και άφθονο κρασί», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην δήμαρχος Βελβεντού, Θωμάς Μπελιάς.

    Πρόσθεσε δε πως την εκδήλωση οργανώνει η Μη κυβερνητική Οργάνωση «Κοινωνία των Πολιτών», η οποία δεν «έπαυσε» να αγωνίζεται για την «αυτονομία» του Βελβεντού, ακόμα και μετά τη συνένωσή του με τα Σέρβια.

    «Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα. Ήδη, σήμερα, η Επιτροπή Νέων Βελβεντού ανάρτησε 5 πανό σε καίρια σημεία της περιοχής, με συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και αυτονομίας του ιστορικού Βελβεντού», είπε ο κ. Μπελιάς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Μακελειό στην Αριζόνα

    Μακελειό στην Αριζόνα των ΗΠΑ, από πυρά 22χρονου ένοπλου, με έξι νεκρούς και 10 τραυμάτιες μεταξύ των οποίων και η βουλευτής των Δημοκρατικών Γκάμπριελ Γκίφορντς, η οποία παλεύει για τη ζωή της σε νοσοκομείο με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι.

    "Πρόκειται για μια τραγωδία για την Αριζόνα και μια τραγωδία για τη χώρα μας", δήλωσε ο Ομπάμα από το Λευκό Οίκο. Αν και έχει συλληφθεί ένας ύποπτος τα κίνητρα της επίθεσης δεν είναι γνωστά ακόμα, είπε ο Ομπάμα.

    Ο Ομπάμα χαρακτήρισε βφίληβ του την 40χρονη, χαρακτηριζόμενη ως μετριοπαθή Δημοκρατική πολιτικό, Γκίφορντς, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 2006.

    Ο Τζάρεντ Λι Λόουνερ, 22 ετών, κάτοικος Τουσόν, συνελήφθη μερικές στιγμές αφότου άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο σε πολιτική συγκέντρωση στην οποία συμμετείχε η Γκίφορντς, στο χώρο στάθμευσης ενός σούπερ μάρκετ.

    Ο ύποπτος ως δράστης του μακελειού στην Αριζόνα, είναι βασταθήςβ και είχε προβεί σε θανατικές απειλές στο παρελθόν, σύμφωνα με τον σερίφη στην Τουσόν.

    Το FBI ερευνά το κατά πόσον πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που ανάρτησε στον Διαδικτυακό ιστοτόπο YouTube ένα παραληρηματικό βμανιφέστοβ περί ελέγχου του νου από την κυβέρνηση και περί της ανάγκης να υπάρξει νέο νόμισμα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 January 2011 - 9:30:14 UTC