Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους"
  • [02] Οι αστικές συγκοινωνίες στο Υπουργικό
  • [03] Ελεύθερος αφέθηκε ο Απ.Γκλέτσος Video
  • [04] Διακόπηκε η δίκη των Κεντέρη- Θάνου

  • [01] "Δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους"

    Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση της οικονομίας διατύπωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν.

    Παράλληλα, τάχθηκε με ξεκάθαρο τρόπο κατά του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας μέλους της Ευρωζώνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ιδιαίτερα σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις και για το λόγο αυτό ούτε είναι επιθυμητό αλλά ούτε και θα χρειαστεί να υπάρξει μια τέτοια επιλογή.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση Φιλανδής ευρωβουλευτού στη διάρκεια συζήτησης για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Λετονία, ως παραδείγματα χωρών που πέτυχαν να δρομολογήσουν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίζουν ουσιαστικά το πολιτικό κόστος.

    Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, οι τρεις αυτές χώρες αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη διάψευσης παλαιότερης δήλωσης του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει ότι «όλοι γνωρίζουμε το τι θα πρέπει να κάνουμε, αλλά αυτό που αγνοούμε είναι το πώς να κερδίζουμε εκλογές αμέσως μετά».

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Ο. Ρεν τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε πριν από λίγους μήνες εκλογές, μετά από ιδιαίτερα θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προχώρησε σε ιδιαίτερα τολμηρές μεταρρυθμίσεις πετυχαίνοντας την υποστήριξη του εκλογικού σώματος. Ο Ο. Ρεν, αφού είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και πολύ δύσκολη, τόνισε παράλληλα ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και του Ελληνα πρωθυπουργού για την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων.

    Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος, με άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times προανήγγειλε τη διαμόρφωση τολμηρών πολιτικών από την ΕΕ για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Επισήμανε δε ότι η πιστωτική ικανότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την υποστήριξη των χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, πρέπει να ενισχυθεί και η εμβέλεια της λειτουργίας του να διευρυνθεί.

    Ανάσα στις αγορές

    Στο μεταξύ, μετά τη χθεσινή επιτυχία της δημοπρασίας εξάμηνων εντόκων γραμματίων και τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές, το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου υποχωρεί. Το μεσημέρι, το spread του ελληνικού ομολόγου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησε στις 891 μονάδες βάσης (8,91%) από άνω των 900 μονάδων βάσης που ήταν νωρίς το πρωί και περίπου 1.000 μονάδων που έφθασε κάποια στιγμή τη Δευτέρα.

    Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται το μεσημέρι στο 11,85%.

    Η Πορτογαλία, σήμερα, προχώρησε με επιτυχία στη δημοπρασία ομολόγων, καταφέρνοντας να αντλήσει συνολικά κεφάλαια ύψους 1,25 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα υποχώρησε στο 6,716% έναντι 6,806% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση, στις 10 Νοεμβρίου. Ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,2 (από 2,1).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Οι αστικές συγκοινωνίες στο Υπουργικό

    Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο υπουργικό την απόφαση να ασκήσει η ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην εκκρεμή διαφορά Γερμανίας-Ιταλίας για καταβολή αποζημιώσεων λόγω των σφαγών και των καταστροφών κατά την περίοδο της γεμανικής κατοχής.

    Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παραστέκεται στους κατοίκους του μαρτυρικού Διστόμου που ενώ είχαν δικαιωθεί από ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια στα αιτήματά τους για καταβολή αποζημιώσεων, δεν μπορούσαν να εκτελέσουν την απόφαση κατάσχεσης κρατικής γερμανικής περιουσίας. Εξ αυτού οι κάτοικοι του Διστόμου υποχρεώθηκαν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μαζί με την Ιταλία, η οποία είχε στραφεί κατά της Γερμανίας για ζημιές που υπέστη και εκείνη από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το εν λόγω Δικαστήριο δικάζει μόνο διαφορές μεταξύ κρατών.

    Με την πρωτοβουλία που ανελήφθη από τον πρωθυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί επίσημη παρέμβαση, ενόψει του γεγονότος ότι στις 14 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για δυνατότητα της ελληνικής παρέμβασης στη Χάγη για το εν λόγω ζήτημα.

    Τη συνεδρίαση του υπουργικού θα απασχολήσει, επίσης, η επικύρωση κοινοτικής οδηγίας αναφορικά με την θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και τη διαχείριση των θαλάσσιων υδάτων.

    Επίσης, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα ενημερωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη, σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την έγκαιρη απονομή των συντάξεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ελεύθερος αφέθηκε ο Απ.Γκλέτσος Video

    Σε τακτική δικάσιμο στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Λαμίας στις 6 Απριλίου θα δικαστεί ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος στις 12 το μεσημέρι προσήχθη στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών της Λαμίας Νικήτα Θεολογίτη που του απήγγειλε κατηγορίες συνελήφθη για το άνοιγμα του παράδρομου στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στο ύψος των διοδίων της Πελασγίας. Αμέσως μετά ο κ. Γκλέτσος αφέθηκε ελεύθερος.

    Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια της Λαμίας, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στον Απόστολο Γκλέτσο. Στο δήμο της Στυλίδας, όπου ο κ. Γκλέτσος είναι δήμαρχος, παρέμειναν κλειστές όλες οι υπηρεσίες και τα καταστήματα, ενώ κάτοικοι της περιοχής έφθασαν με λεωφορεία στη Λαμία.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λαμίας κ. Θεολογίτη απορρίπτονται οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης του κ. Γκλέτσου περί ειδικής δωσιδικίας. Ετσι, η δίκη θα εξελιχθεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Λαμίας και όχι στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, όπως ζητούσε η υπεράσπιση του δημάρχου Στυλίδας.

    "Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας μέχρι τότε που όλοι οι κάτοικοι θα αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση μέσα στο δήμο τους", υπογράμμισε ο Απόστολος Γκλέτσος και κάλεσε τους συμπατριώτες του "να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να βρουν το δίκιο τους".

    Στο μεταξύ, έπειτα από συμφωνία του Υπουργείου Υποδομών με την κοινοπραξία "Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίο", θα δοθούν χίλιες κάρτες ελευθέρας διέλευσης από τα διόδια της Πελασγίας θα στους κατοίκους του δήμου Στυλίδας και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, θα λειτουργήσει και το παράπλευρο δίκτυο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Διακόπηκε η δίκη των Κεντέρη- Θάνου

    Για τις 21 Ιανουαρίου διακόπηκε από το Γ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο, η δίκη των αθλητών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου που δικάζονται για την υπόθεση του δηλωθέντος τροχαίου, λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Συγκατηγορούμενοί τους στην υπόθεση είναι ο τότε προπονητής τους, Χρήστος Τζέκος, έξι γιατροί του ΚΑΤ, καθώς και δύο πολίτες που είχαν δηλώσει αυτόπτες μάρτυρες του επίμαχου τροχαίου.

    Το δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή της εκδίκασης, ύστερα από αίτημα που υπεβλήθη από την υπεράσπιση του Κώστα Κεντέρη, λόγω απουσίας ουσιωδών μαρτύρων. Από το δικαστήριο απουσίαζαν οι δύο αθλητές, οι οποίοι εκπροσωπούνταν από τους συνηγόρους τους.

    Για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης, ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση, ψευδή κατάθεση, ενώ ο προπονητής βαρύνεται με τις κατηγορίες της εισαγωγής, προμήθειας και παρασκευής απαγορευμένων ουσιών.

    Μέχρι στιγμής η υπόθεση έχει αναβληθεί έξι φορές. Ο εισαγγελέας, μάλιστα, ζήτησε να κληθούν οπωσδήποτε και να παραστούν στο δικαστήριο τόσο οι μάρτυρες που δεν εμφανίστηκαν όσο και κάποιοι μάρτυρες, που δεν έχουν κληθεί μέχρι τώρα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 January 2011 - 13:30:18 UTC