Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μίνι υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch
  • [02] Εγκατέλειψε τη χώρα ο πρόεδρος της Τυνησίας
  • [03] "Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία" ο»Ώ

  • [01] Μίνι υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

    Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα (από ΒΒΒ- σε ΒΒ+) προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο με ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι "η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που μαζί προσδιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού δημοσίου χρέους έχουν μόλις πρόσφατα αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της εκταμίευσης του δανειακού προγράμματος των 110 δισ. ευρώ".

    Ακόμη, αναφέρει ότι η υποβάθμιση αυτή "υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και τονίζει ότι η απόφαση της Fitch έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ένστασης την οποία υπέβαλε η χώρα στην πρόθεση του οίκου αξιολόγησης για μεγαλύτερη υποβάθμιση".

    Επίσης, το υπουργείο αναφέρει: "Στην ανακοίνωση της υποβάθμισης, η Fitch αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική επίδοση της χώρας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σημειώνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας το 2010 - 6 μονάδες του ΑΕΠ παρά την ύφεση - όπως επίσης και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Η ανακοίνωση βασίζει την απόφαση του οίκου σε αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσβασης στις αγορές, στην αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011 καθώς και στην «έλλειψη σαφήνειας» για την στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέλλον.

    Η συνέπεια της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί και η επικείμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η απόφαση υποβάθμισης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από τα αντικειμενικά πραγματικά δεδομένα για την Ελλάδα.

    Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πώς η ανακοίνωση της Fitch τονίζει ότι υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη μαζί με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής μπορεί να επιφέρει αναθεώρηση της πιστοληπτικής προοπτικής από αρνητική σε σταθερή και θα έχει θετική επίδραση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Εγκατέλειψε τη χώρα ο πρόεδρος της Τυνησίας

    Αντιμέτωπος με μια κρίση χωρίς προηγούμενο με αφορμή τις υψηλές τιμές των τροφίμων και την καλπάζουσα ανεργία και μετά από πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις που είχαν επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, εγκατέλειψε τη χώρα. Ο Μπεν Άλι, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, έφθασε αεροπορικώς στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, όπως επιβεβαιώνεται από ανακοινωθέν του παλατιού το οποίο επικαλείται το επίσημο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

    Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε χθες ότι, με τη στήριξη του στρατού, αναλαμβάνει προσωρινά και την προεδρία της χώρας, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την τάξη και τη σταθερότητα και θα σεβαστεί το σύνταγμα και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, διαβουλευόμενος με όλες τις πολιτικές πλευρές, περιλαμβανόμενων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων. Ανακοίνωσε μάλιστα πως θα συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους από τα πολιτικά κόμματα της χώρας για να σχηματίσει κυβέρνηση.

    Για "πλήρες χάος" από πλευράς ασφάλειας έκανε λόγο ο Γανούσι και κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και την δημόσια περιουσία. Πολυκαταστήματα πυρπολήθηκαν και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν λεηλασίες. Ελικόπτερα με αναμμένους προβολείς πετούσαν πάνω από την πόλη.

    Αργά χθες Παρασκευή ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο της Τύνιδας, ωστόσο επικρατούσε ησυχία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

    Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε χθες το απόγευμα. Ο στρατός κατέλαβε το κύριο αεροδρόμιο της Τύνιδας και ο τυνησιακός εναέριος χώρος έκλεισε. Σύμφωνα με αυτόπτες, ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη σε ορισμένες περιοχές.

    Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν η αστυνομία απαγόρευσε σε έναν άνεργο απόφοιτο πανεπιστημίου να πουλάει φρούτα χωρίς άδεια. Στην απελπισία του, ο νεαρός αυτοπυρπολήθηκε και πέθανε λίγο αργότερα από τα εγκαύματα, που είχε υποστεί.

    Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τις βίαιες συγκρούσεις ήταν 23 νεκροί. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Παρίσι, υποστήριζαν ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 66.

    'Εκκληση για ειρηνική επίλυση από Ε.Ε. και Η.Π.Α.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε αργά χθες το βράδυ να υπάρξει "ειρηνική επίλυση" της εξελισσόμενης κρίσης στην Τυνησία μετά την φυγή του πρώην προέδρου της νωρίτερα στο αποκορύφωμα της λαϊκής εξέγερσης. Νωρίτερα, σε ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, αναφέρθηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε το "θάρρος και την αξιοπρέπεια" του λαού της Τυνησίας, εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν "ελεύθερες και δίκαιες" εκλογές στη χώρα και κάλεσε όλες τις πλευρές να "διατηρήσουν την ηρεμία και να αποφύγουν τις βίαιες ενέργειες".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία"

    Σε μία εξαιρετικά υψηλών τόνων αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της προέδρου της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα εξελίχθηκε χθες η συζήτηση επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων και διαφορών, κατά την "Ωρα του πρωθυπουργού" στη Βουλή.

    Ο κ. Παπανδρέου επετέθη με σφοδρότητα κατά της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ, κατηγορώντας την κ. Παπαρήγα ως "κοινή συκοφάντη", σημειώνοντας ότι "υιοθετεί θεωρίες συνωμοσίας με εικοτολογίες που βλάπτουν και έχει καταστεί ο καλύτερος προπαγανδιστής του πιο ακραιφνούς κεμαλιστή στρατηγού του βαθέος κράτους της Τουρκίας".

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται θέμα υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, θέμα που μετ`επιτάσεως έθεσε η κ. Παπαρήγα, λέγοντας ότι ο ίδιος πιστεύει στο χτίσιμο μιας ειλικρινούς σχέσης με τη γείτονα χώρα.

    "Συνήθως, μετά τα μεγάλα λόγια ακολουθούν οι μεγάλες παραχωρήσεις μέσω της μυστικής διπλωματίας", απάντησε από την πλευρά της η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι από το επιθετικό ύφος του πρωθυπουργού συνάγει ότι "σας πιάσαμε στα πράσα", ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη του ΚΚΕ στην πολιτική που ακολουθείται.

    Γ. Πεταλωτής: "Θετικές προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία"

    Την ευκαιρία να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, έχουν η Ελλάδα και η Τουρκία, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις ομιλίες τους, εάν αποτινάξουν από «πάνω» τους τα όποια κατάλοιπα του παρελθόντος και ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις άλλων εποχών, επεσήμαναν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής και ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τουρκίας, Νιχάτ Εργκιούν, από το βήμα του ελληνοτουρκικού περιφερειακού οικονομικού φόρουμ, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στην πόλη της Κομοτηνής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 January 2011 - 5:30:14 UTC