Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε τρεις μηνιαίες δόσεις ο ΦΠΑ
  • [02] Μίνι υποβάθμιση από τον Fitch
  • [03] Αναστολή κινητοποιήσεων στο Μετρό ο»Ώ

  • [01] Σε τρεις μηνιαίες δόσεις ο ΦΠΑ

    Ανάσα στην αγορά αναμένεται να δώσει η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει την καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε τρεις μηνιαίες δόσεις.

    Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο τη σχετική διάταξη, η οποία θα προβλέπει ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν το 40% του ΦΠΑ με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, το 30% τον επόμενο μήνα και το υπόλοιπο 30% το μεθεπόμενο.

    Πρόκειται για ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε πάγιο αίτημα της αγοράς και αναμένεται να φέρει ανακούφιση, αφού λόγω της κρίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.

    Σήμερα, ο ΦΠΑ καταβάλλεται ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης ως εξής: όσοι τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ και καταβάλλουν το φόρο κάθε μήνα, ενώ όσοι έχουν βιβλία Α' και Β' κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων τον καταβάλλουν κάθε τρεις μήνες.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011 όταν θα το επιτρέπει το νέο TAXIS.

    Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποίησαν το νέο έντυπο E-1 της φορολογικής δήλωσης, το οποίο και αναμένεται να αποσταλεί το επόμενο διάστημα στους φορολογούμενους, προκειμένου να το υποβάλουν στην εφορία την Ανοιξη. Στο έντυπο Ε-1 της νέας δήλωσης ενσωματώνονται σε νέους κωδικούς οι αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία το 2010 και αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης για αυτοκίνητα, ακίνητα, δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς, επίσης προβλέπεται διάταξη που ζητά από τους φορολογούμενους (κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες) να επιβεβαιώσουν εάν υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις κατά το 2010 καθώς σύμφωνα με την διάταξη της νομοθεσίας για παραβάσεις πάνω από 1.200 ευρώ (μη κοπή αποδείξεων, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κλπ) θα τους αφαιρείται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

    Επίσης, στο νέο έντυπο υπάρχει νέος κωδικός, όπου θα εγγραφούν τα εισοδήματα που μέχρι πέρυσι φορολογούνταν αυτοτελώς (αθλητές κ.α.) προκειμένου πλέον να φορολογηθούν με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Μίνι υποβάθμιση από τον Fitch

    Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα (από ΒΒΒ- σε ΒΒ+) προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο με ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι "η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που μαζί προσδιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού δημοσίου χρέους έχουν μόλις πρόσφατα αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της εκταμίευσης του δανειακού προγράμματος των 110 δισ. ευρώ".

    Ακόμη, αναφέρει ότι η υποβάθμιση αυτή "υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και τονίζει ότι η απόφαση της Fitch έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ένστασης την οποία υπέβαλε η χώρα στην πρόθεση του οίκου αξιολόγησης για μεγαλύτερη υποβάθμιση".

    Επίσης, το υπουργείο αναφέρει: "Στην ανακοίνωση της υποβάθμισης, η Fitch αναγνωρίζει ότι η δημοσιονομική επίδοση της χώρας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, σημειώνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας το 2010 - 6 μονάδες του ΑΕΠ παρά την ύφεση - όπως επίσης και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Η ανακοίνωση βασίζει την απόφαση του οίκου σε αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσβασης στις αγορές, στην αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011 καθώς και στην «έλλειψη σαφήνειας» για την στήριξη της Ελλάδας από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέλλον.

    Η συνέπεια της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί και η επικείμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η απόφαση υποβάθμισης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από τα αντικειμενικά πραγματικά δεδομένα για την Ελλάδα.

    Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πώς η ανακοίνωση της Fitch τονίζει ότι υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη μαζί με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής πολιτικής μπορεί να επιφέρει αναθεώρηση της πιστοληπτικής προοπτικής από αρνητική σε σταθερή και θα έχει θετική επίδραση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Αναστολή κινητοποιήσεων στο Μετρό

    Αβέβαιο είναι το μέλλον του διαλόγου μεταξύ του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες.

    Το Συντονιστικό Όργανο της Επιτροπής Αγώνα που έχει συσταθεί αποφάσισε μετά από πολύωρη συνεδρίαση να προσέλθουν οι εργαζόμενοι στο διάλογο, χωρίς όμως να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για την επόμενη εβδομάδα, με εξαίρεση του εργαζόμενους στο Μετρό, που ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις απεργίες όσο κρατάει ο δημόσιος διάλογος.

    Από την πλευρά του, το υπουργείο έχει καταστήσει σαφές ότι διάλογος με ομηρία των εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών που χρησιμοποιεί καθημερινά τις αστικές συγκοινωνίες, δεν μπορεί να γίνει, ξεκαθαρίζοντας ότι η πόρτα του θα είναι ανοιχτή μόνο σε όσους δεν απεργούν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 January 2011 - 9:30:13 UTC