Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ό,τι καπνίσατε, καπνίσατε»
  • [02] Λύση-"πακέτο" για την επιμήκυνση
  • [03] ΑΔΕΔΥ:Σε αδιέξοδο τα Ταμεία του Δημοσίου
  • [04] Ιράκ:42 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας
  • [05] Με το ίδιο επιτόκιο
  • [06] Μπαράζ κινητοποιήσεων
  • [07] Μοντέλα μέσω ... ΑΣΕΠ ο»Ώ

  • [01] «Ό,τι καπνίσατε, καπνίσατε»

    Τέρμα τα ψέματα. Ό,τι κάπνισαν τους τελευταίους μήνες σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ, κάπνισαν. Ο αντικαπνιστικός νόμος, που προβλέπει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς καμία εξαίρεση, θα εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο υπουργός, πήγε χθες στη Διϋπουργική Επιτροπή, παρουσία του πρωθυπουργού, με δύο εισηγήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο. Η μία προέβλεπε παρεμβάσεις, αλλά και ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως για τα καταστήματα, που σερβίρουν αλκοόλ, και η δεύτερη να ενταχθούν οι έλεγχοι και ο νόμος να εφαρμοστεί ως έχει ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών.

    "Μετά από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί", υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος και σημείωσε ότι η επιτήρηση του νόμου θα γίνεται κεντρικά από το Υπουργείο Υγείας και θα υπάρχουν αναφορές για το ποιός ελέγχει και για το ποιος δεν ελέγχει για το ποιος εφαρμόζει και για το ποιός δεν εφαρμόζει.

    Όπως έγινε γνωστό, παράλληλα θα ενταθεί και η καμπάνια ενημέρωσης, που έχει να κάνει με την διακοπή του καπνίσματος σε σχολεία, νοσοκομεία, μαιευτήρια και το στρατό.

    Επίσης, με προσθήκη που έγινε στο νόμο θα καταγράφονται πρόστιμα που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε όσους οδηγούν και καπνίζουν έχοντας παιδιά κάτω των 12 ετών στο αυτοκίνητο.

    Ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δημοσίδης μίλησε για απροθυμία των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλουν πρόστιμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο σε δύο μήνες εκτιμάται ότι υπήρξαν 343 χιλιάδες καταγγελίες, από τις οποίες μόνο σε 3 χιλιάδες καταγράφηκαν πρόστιμα.

    "Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να συνεχίζει να γελοιοποιείται", τόνισε ο κ. Λοβέρδος και ανάφερε ότι πολλές φορές ακόμη και οι δήμαρχοι ήταν απρόθυμοι να εφαρμόσουν το νόμο όταν οι πάντες διεθνώς ομοφωνούν ότι το κάπνισμα αποτελεί την πλήρη αιτία καρκινογένεσης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Λύση-"πακέτο" για την επιμήκυνση

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, αναφερόμενος στο ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης των δανείων προς την Ελλάδα, αφού υπενθύμισε ότι επί της αρχής έχει ήδη υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ανέφερε ότι η τελική ρύθμιση του θέματος θα έχει τη μορφή «πακέτου», δηλαδή θα συμπεριληφθεί στις συνολικότερες αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup ως προς τον τρόπο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, ότι αν αποφασιστεί στο πλαίσιο αυτού του συνολικού πακέτου, οι όροι δανεισμού προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα να είναι στο μέλλον ευμενέστεροι από πλευράς ύψους επιτοκίων, θα υπάρξει ανάλογη απόφαση για την Ιρλανδία και κατ΄ επέκταση και για την Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς το ενδεχόμενο υιοθέτησης του συνολικού πακέτου στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι διαφορές που υπάρχουν στην παρούσα φάση είναι μικρές.

    Έξαλλου ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι όπως ήταν αναμενόμενο το συμβούλιο ενέκρινε και τυπικά την παροχή και της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται από 19 Ιανουαρίου.

    Ερωτηθείς τέλος από δημοσιογράφο αν η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση πτώχευσης, ο κ. Γιούνκερ απάντησε μονολεκτικά «όχι».

    Σήμερα συνεδριάζει το Ecofin.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] ΑΔΕΔΥ:Σε αδιέξοδο τα Ταμεία του Δημοσίου

    Επιστολή, που έχει ως παραλήπτες τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη και κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, απέστειλε η ΑΔΕΔΥ.

    Η ΑΔΕΔΥ ζητά άμεση συνάντηση με τους υπουργούς, προκειμένου να ληφθούν πολιτικά μέτρα, για την ενίσχυση των ελλειμματικών Ταμείων του Δημοσίου.

    Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το πρωτογενές έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι ήδη στα 800 εκατ. ευρώ για το 2011 και περίπου 150 εκατ. στο Μετοχικό Ταμείο, ενώ ήδη 40 χιλιάδες συνταξιούχοι στερούνται των μερισμάτων που δικαιούνται και άλλοι 200 χιλιάδες της καταβολής μέρους, όπως π.χ. στο μέρισμα των Χριστουγέννων του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων.

    «Τα Ταμεία των εργαζομένων στο Δημόσιο», αναφέρεται στην επιστολή της ΑΔΕΔΥ, «έχουν οδηγηθεί στη σημερινή άσχημη κατάσταση, εξαιτίας της χρόνιας καταλήστευσης των αποθεματικών τους από το Κράτος, την εμπλοκή τους στο χρηματιστήριο, τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών, χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυσή τους», ενώ όπως τονίζεται «η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, ο περιορισμός των προσλήψεων η περικοπή των επιδομάτων κατά 20%, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, έχουν οδηγήσει τα Ταμεία σε αδιέξοδο».

    Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά, τέλος, ότι το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα «αφού η κρίσιμη περίοδος πίεσης, εξαιτίας της ωρίμανσης και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, για ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων, έχει ορίζοντα έως το 2017».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ιράκ:42 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας

    Ο απολογισμός από την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον κέντρου κατάταξης της αστυνομίας στο Τικρίτ, 160 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, έφτασε τους 42 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους εκατό, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

    "Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι παρά η αλ Κάιντα, που συνεχίζει να μας σκοτώνει" είπε χαρακτηριστικά ο Αχμεντ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, αναπληρωτής κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχουντίν. "Είναι τρομοκράτες" τόνισε.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Με το ίδιο επιτόκιο

    Με επιτόκιο 4,1% -ίδιο με αυτό της προηγούμενης δημοπρασίας στις 16 Νοεμβρίου 2010-, το Δημόσιο άντλησε σήμερα το ποσό των 650 εκατ. ευρώ από την πώληση εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων (τρίμηνης διάρκειας). Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το Δημόσιο ζητούσε 500 εκατ. ευρώ και στη δημοπρασία υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,489 δις. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 4,98 φορές (ίδια υπερκάλυψη με την προηγούμενη δημοπρασία).

    Από τον ΟΔΔΗΧ έγιναν δεκτές προσφορές έως το ύψος του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 150 εκατ. ευρώ. Επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές, ύψους 150 εκατ. ευρώ, μπορούν να υποβληθούν έως την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Μπαράζ κινητοποιήσεων

    Διαδοχικές 24ωρες απεργίες την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιήσουν οι φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα, μετά την απόφαση που πήρε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

    Tα φαρμακεία του Πειραιά είναι κλειστά και σήμερα, με απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου του Πειραιά. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν επίσης 24ωρες απεργίες τις ίδιες ημέρες. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Θα λειτουργούν φαρμακεία ασφαλείας τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου στο ραδιοσταθμό «9,84».

    Δικηγόροι

    Με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδος, εκτός των Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, κατέρχονται σε τριήμερη αποχή, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή.

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αποφασίσει αύριο, Τετάρτη, για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.

    Ηλεκτρικός

    Oι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο έχουν εξαγγείλει για σήμερα 4ωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, για να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση, με αντικείμενο την επικύρωση των προτάσεων που θα καταθέσουν στον διάλογο.

    Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

    Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με αφορμή το σχετικό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή για την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να σημειωθούν προβλήματα στις πτήσεις των αεροσκαφών, κυρίως στα περιφερειακά αεροδρόμια.

    Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) εξήγγειλε 24ωρη απεργία για αύριο, Τετάρτη, κατηγορώντας το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ότι με το εν λόγω σχέδιο νόμου όχι μόνο απαξιώνεται η ΥΠΑ, αλλά ιδιωτικοποιούνται τα κρατικά αεροδρόμια, ενώ προβλέπονται απολύσεις προσωπικού της Υπηρεσίας.

    ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 8.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης, για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εξήγγειλε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

    Στάση εργασίας τις ίδιες ώρες έχει προκηρύξει για την Πέμπτη και η ΑΔΕΔΥ, ενώ την ίδια μέρα στις 9 το πρωί οι συμβασιούχοι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στον Άρειο Πάγο, όπου στη διευρυμένη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα συζητείται η υπόθεση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Εκτός από τη στάση εργασίας της Πέμπτης, η Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινούν με συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας για την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011 και κορυφώνονται με 24ωρη απεργία την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011.

    Η ΑΔΕΔΥ καλεί, επίσης, τους εργαζομένους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, εναντίον των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Μοντέλα μέσω ... ΑΣΕΠ

    Η οικονομική κρίση και οι αλλαγές στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης «χτυπούν» και τα μοντέλα της Σχολής Καλών Τεχνών. Ένα "επάγγελμα", που απαιτεί ώρες ακινησίας και σκληρή πειθαρχία.

    Με διαδικασίες ΑΣΕΠ προβλέπεται να γίνονται πλέον οι ωρομίσθιες προσλήψεις μοντέλων (άνδρες και γυναίκες) -οκτάμηνης διάρκειας- που ποζάρουν ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών της Σχολής, στα εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής.

    Ως εκ τούτου, οι φοιτητές της Σχολής, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, μπαίνουν στις αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς μοντέλα.

    «Από τον περασμένο Ιούνιο έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας, το αίτημά μας για προσλήψεις μοντέλων. Απίστευτη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις είναι χειρότερα από την οικονομική κρίση. Το αποτέλεσμα είναι ότι μένει πίσω το εκπαιδευτικό έργο της Σχολής», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γενική διευθύντρια της ΑΣΚΤ, Ρολάνδα Τζιαμαλού.

    Το ερώτημα, που προκύπτει για τους εργαζόμενους, είναι με ποιά κριτήρια το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, θα διαλέξει τα μοντέλα που ποζάρουν στα εργαστήρια της Καλών Τεχνών. Είναι γνωστό ότι η επιλογή γίνεται απή τη διεύθυνση της Σχολής, με κριτήριο να πληρούν τις καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές τους προϋποθέσεις.

    Η ΑΣΚΤ, προσαρμοζόμενη στις νέες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, έχει μειώσει από τον τακτικό της προϋπολογισμό και τον αριθμό των μοντέλων της από 36 σε 28.

    Στο μεταξύ, έως ότου μπουν οι υπογραφές και οι σφραγίδες, γίνει η προκήρυξη, συγκεντρωθούν οι αιτήσεις, γίνει η σχετική δημοσίευση κ.ο.κ., από 1/1/2011 έχουν σταματήσει οι πρωϊνές, απογευματινές και νυχτερινές ''πόζες'', στα εργαστήρια. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται μετ΄εμποδίων, οι καθηγητές δεν έχουν το βασικό εκπαιδευτικό τους «υλικό», και τα ίδια τα μοντέλα χάνουν το επάγγελμά τους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 January 2011 - 11:30:30 UTC