Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροποποιήσεις στο φορολογικό ν/σ
  • [02] "Αντιτρομοκρατική" σύλληψη
  • [03] Κινήσεις πολιτών για άνοιγμα διοδίων
  • [04] Κυπριακό: "Πρόοδος στις συνομιλίες"
  • [05] Συμφωνία για το ιδιοκτησιακό
  • [06] "Όχι" στον "γάμο" Ο.Α. - Aegean
  • [07] Θέλουν να το... κόψουν
  • [08] "Ο κακός μας ο...καιρός"
  • [09] Ανάδειξη του Κύνου
  • [10] Σε αδιέξοδο διαρκείας το Βέλγιο ο»Ώ

  • [01] Τροποποιήσεις στο φορολογικό ν/σ

    Αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα opengov) το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τέσσερις βασικές τροποποιήσεις σχετικά με το σχέδιο νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το υπουργείο Οικονομικών μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

    Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν τη διάταξη για το γενικό εισαγγελέα, τη διάταξη που χαρακτηρίζει διαρκές το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούντων φόρων τη διάταξη για τις ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια που προβλέπονταν για μη απόδοση στο δημόσιο βεβαιωμένων χρεών πάνω από 5.000 ευρώ καθώς και αυτή στην οποία προσδιορίζονταν έντεκα κατηγορίες φορολογουμένων ελεύθερων επαγγελματιών που θα ελέγχονταν κατά προτεραιότητα εάν δήλωναν εισοδήματα κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαφόν.

    Το νομοσχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης έως και την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου οι φορολογούμενοι να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι οποίες και θα ληφθούν υπόψη για τις τελικές αλλαγές που θα γίνουν στο σχέδιο νόμου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Αντιτρομοκρατική" σύλληψη

    Ένα πιστόλι, μια χειροβομβίδα, ένα στιλό με κρυφή κάμερα, μία πλαστή ταυτότητα και ένα πορτοφόλι με αστυνομικό σήμα, είχε στην κατοχή του ο νεαρός που συνελήφθη, κοντά στην Τροχαία Κηφισιάς.

    Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, από την πρώτη εξέταση της μικροκάμερας προκύπτει ότι υπάρχει καταγραφή του κτηρίου της Τροχαίας και της περιοχής, αλλά αυτά θα εξετασθούν λεπτομερώς στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επισήμως δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμη τα στοιχεία του συλληφθέντα, καθώς δεν συνεργάζεται, δεν δέχεται να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα, ούτε να μιλήσει με τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, όπου εξετάζεται.

    Το δεύτερο άτομο, που ήταν μαζί του και διέφυγε τη σύλληψη, σύμφωνα με περιγραφές, ήταν ψηλός, καλοντυμένος και δεν έχει εντοπισθεί ακόμη παρά τις αναζητήσεις από την Αστυνομία.

    Για την ταυτότητα του συλληφθέντα και λεπτομέρειες, που αφορούν την υπόθεση, αναμένεται ανακοίνωση από την ελληνική αστυνομία, όταν προχωρήσουν οι έρευνες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Κινήσεις πολιτών για άνοιγμα διοδίων

    Η δημοτική κίνηση Γαλατσίου «ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» κάλεσε κινήσεις πολιτών και φορείς σε μια διερευνητική συζήτηση για τα διόδια για συντονισμό και κοινές πρωτοβουλίες των επιτροπών.

    Αντιπρόσωποι κινήσεων πολιτών, φορέων και επιτροπών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, συνεδρίασαν και συναποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις με άνοιγμα των διοδίων σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά το παναττικό συντονιστικό αποφάσισε το άνοιγμα των περισσοτέρων σημείων είσπραξης διοδίων της Αττικής Οδού καθώς και να υπάρξει ευρύτερος συντονισμός στοχοποίησης των συμβάσεων σε Αττική και Εθνικές οδούς.

    Συγκεκριμένα για την Αττική οδό έγινε διεξοδική συζήτηση και οι εκπρόσωποι έκαναν λόγο για μια σύμβαση «διάτρητη» και μια κοινοπραξία που ενώ έχει υπερβεί σε κέρδη το 13% που ορίζει ο νόμος ως σημείο «τομής» για παραχώρηση πλέον της Αττικής Οδού στο Δημόσιο, η κοινοπραξία συνεχίζει με «λογιστικά κόλπα» να εισπράττει παράνομα το αντίτιμο των διοδίων.

    «Πρέπει να ξεκινήσουμε μέσα από τέτοιες δράσεις την αντίσταση στην ζωή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στρατής Λουπάτατζης από την Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων Βορειοανατολικής Αττικής.

    Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου Άρης Παπαδοκωστόπουλος που οργάνωσε και την εκδήλωση, δήλωσε πως η συνάντηση αυτή πρέπει να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα συνεργασίας σε μια περίοδο που όλοι μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ανάλογα προβλήματα και υπογράμμισε πως «το θέμα των διοδίων δεν είναι η νομική λεπτομέρεια αλλά με ποιανού το μέρος είναι το δίκαιο».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Κυπριακό: "Πρόοδος στις συνομιλίες"

    Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ανέφερε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Δ. Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Έρογλου.

    Με βάση τις χθεσινές συνομιλίες, διεφάνη ότι οι δυο ηγέτες έχουν εργαστεί για να προσεγγίσει ο ένας τις θέσεις του άλλου με μια σειρά από προτάσεις που προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές, ιδίως στα κεφάλαια της οικονομίας, των θεμάτων ΕΕ και της διακυβέρνησης και κατανομής των εξουσιών, είπε ο γγ του ΟΗΕ.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις, με σειρά συναντήσεων τις προσεχείς εβδομάδες.

    Η σχετική έκθεση του γγ του ΟΗΕ θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο τέλος Φεβρουαρίου.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη και συμμετείχε μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Έρογλου στη συνάντηση για το Κυπριακό που οργάνωσε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

    Ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις εξελίξεις και αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία του Κυπριακού.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Συμφωνία για το ιδιοκτησιακό

    Συμφωνία του υπουργείου Υγείας με τους φαρμακοποιούς, ως προς το σκέλος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, επετεύχθη στη χθεσινή, τετράωρη συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους έντεκα φορείς επί του πολυνομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας.

    Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου, χαρακτήρισε μεν πολύ σημαντική τη βελτίωση την οποία έκανε ο υπουργός Υγείας στο νομοσχέδιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, επέμεινε δε όμως πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα (πληθυσμιακό κριτήριο, διεύρυνση ωραρίου κ.α.) ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε ότι η γραμμή του υπουργείου είναι μετριοπαθής και λελογισμένη, αλλά είναι γραμμή ανοίγματος του επαγγέλματος, όχι κλεισίματος.

    Ο κ. Αμπατζόγλου δήλωσε ότι σήμερα θα καταθέσουν νομοτεχνικά επεξεργασμένες θέσεις από τους νομικούς τους συμβούλους, προκειμένου να υπάρξουν - όπως ζήτησε - και οι σχετικές προσθήκες στα άρθρα 34 και 36, ενώ ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε από την πλευρά του ότι θα γίνει και αναφορά στον νόμο του 1932, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Όχι" στον "γάμο" Ο.Α. - Aegean

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει, με βάση τον κανονισμό συγκεντρώσεων της ΕΕ, την προτεινόμενη συγχώνευση της Aegean Airlines με την Olympic Air, καθώς θα οδηγούσε σε οιονεί μονοπωλιακή κατάσταση στα δρομολόγια μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και μεταξύ Αθηνών και οκτώ νησιωτικών αερολιμένων και συγκεκριμένα Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Χίου, Κω και Σάμου.

    Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει πως η έρευνα αγοράς που διενήργησε κατέδειξε ότι οι υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν μπορούν, σε γενικές γραμμές, να υποκαταστήσουν επαρκώς τις αεροπορικές υπηρεσίες ούτως ώστε να συγκρατήσουν τις τιμές που θα ίσχυαν αν εγκρινόταν η συγχώνευση. Οι χρόνοι ταξιδίου των θαλάσσιων μεταφορών είναι πολύ μεγαλύτεροι και η συχνότητα των δρομολογίων μικρότερη. Το μόνο εσωτερικό δρομολόγιο όπου οι υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών θεωρήθηκε ότι υποκαθιστούν επαρκώς τις αεροπορικές υπηρεσίες είναι μεταξύ Αθηνών και Μυκόνου, γι' αυτό και η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για το εν λόγω δρομολόγιο δεν τίθενται προβλήματα ανταγωνισμού.

    Εξάλλου, η έρευνα αγοράς κατέδειξε ότι αν η συγχώνευση εγκρινόταν, δεν θα υπήρχε προοπτική να εισέλθει νέος αεροπορικός ή οικονομικός παράγοντας στην ελληνική αγορά και να ανταγωνιστεί επαρκώς τη νέα αεροπορική εταιρεία σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτήσεις από και προς Αθήνα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Olympic Air και η Aegean Airlines ανταγωνίζονται επί του παρόντος μεταξύ τους στα εν λόγω δρομολόγια και ο ανταγωνισμός τους θα συνεχιστεί στο μέλλον.

    "Η συγχώνευση της Aegean και της Olympic θα οδηγούσε σε οιονεί μονοπώλιο στην Ελλάδα και ως εκ τούτου σε υψηλότερες τιμές και χαμηλότερη ποιότητα υπηρεσιών για Έλληνες και τουρίστες που ταξιδεύουν μεταξύ Αθηνών και των νησιών", δήλωσε ο Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

    Oι δύο εταιρίες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνουν ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για την οικονομία της χώρας μας και θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Θέλουν να το... κόψουν

    Περισσότερο από 50% αυξήθηκε τον περασμένο χρόνο η προσέλευση καπνιστών στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε σχέση με το 2009, ενώ σημαντική αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των καπνιστών που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να διακόψουν το κάπνισμα εντός του προσεχούς εξαμήνου. Αυτό καταγράφει σχετική έρευνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και η αύξηση αποδίδεται στην εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

    Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία χαιρετίζει την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών.

    Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα κατέχει σήμερα μια θλιβερή πρωτιά στα θέματα καπνίσματος, με την υψηλότερη αναλογία καπνιστών στην Ευρώπη και μια από τις υψηλότερες σε όλο τον κόσμο. « Για την αντιμετώπιση της θανατηφόρας αυτής επιδημίας απαιτείται συστράτευση και συντονισμένη προσπάθεια, εκ μέρους της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας, των φορέων, αλλά και των πολιτών».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] "Ο κακός μας ο...καιρός"

    Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη νύχτα της Πέμπτης 27-1-2011 στα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, και τους θυελλώδεις νοτιοανατολικούς ανέμους που στο Ιόνιο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.

    Για την Παρασκευή προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και νότιας χώρας, ενώ οι άνεμοι θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.

    Στην Αττική ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες της Παρασκευής.

    Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά.

    Συνθήκες παγετού επικρατούν από τα ξημερώματα σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

    Ανοιχτή είναι η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν από Άγιο Αθανάσιο και Κερασιά. Ανοιχτός είναι ο δρόμος από τη Νάουσα προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια».

    Αλυσίδες ή χιονολάστιχα απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου στο νομό της Φλώρινας, με το θερμόμετρο να δείχνει -8 βαθμούς Κελσίου.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στα ορεινά τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των συνθηκών παγετού και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Ανάδειξη του Κύνου

    Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Κύνου στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, ενός από τους σημαντικότερους στην Κεντρική Ελλάδα, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Ύστερα από μαραθώνια συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του ενέκριναν, με τροποποιήσεις, τη σχετική προμελέτη με την προϋπόθεση να υποβληθεί εκ νέου για έγκριση στο Συμβούλιο.

    Ο Κύνος ήταν το σπουδαιότερο λιμάνι της Οπουντίας Λοκρίδας και μία από τις οκτώ πόλεις των Λοκρών, που συμμετείχαν στην τρωική εκστρατεία. Μυθικοί κάτοικοί της ήταν οι γενάρχες των Ελλήνων, Δευκαλίωνας και Πύρρα, καθώς και ο ήρωας Αίαντας ο Λοκρός, που διέπρεψε στην Τροία.

    Οι ανασκαφές στο βορειοδυτικό τμήμα του παραθαλάσσιου λόφου, όπου εντοπίστηκαν τα αρχαία λείψανα, έχουν φέρει στην επιφάνεια ευρήματα, που δηλώνουν τη συνεχή κατοίκηση της περιοχής από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3000-2800 π.Χ.) μέχρι τους Βυζαντινούς Χρόνους (5ος - 6ος αι. μ.Χ.).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] Σε αδιέξοδο διαρκείας το Βέλγιο

    Βαθαίνει η πολιτική κρίση στο Βέλγιο μετά την απόφαση του διορισμένου από τον βασιλιά μεσολαβητή, ο οποίος επιχειρούσε επί εβδομάδες να βρεί λύση στην κρίση διαρκείας στη χώρα, να παραιτηθεί ήδη από σήμερα το βράδυ, όπως ανακοινώθηκε από το παλάτι που έκανε δεκτή την παραίτησή του.

    "Ο βασιλιάς δέχτηκε σήμερα το απόγευμα σε ακρόαση τον Γιόχαν βάντε Λανότ βασιλικό σύμβουλο ο οποίος ζήτησε να παραιτηθεί. Ο βασιλεύς αποδέχτηκε την παραίτησή του" και θα αρχίσει από σήμερα διαβουλεύσεις για να βρεθεί αντικαταστάτης του, αναφέρεται σε σχετική σύντομη ανακοίνωση.

    Ο κ. Λανότ Φλαμανδός σοσιαλιστής γερουσιαστής διορίστηκε στις 21 Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια μεσολάβησης για να βρεθούν κοινά σημεία μεταξύ των επτά κομμάτων φλαμανδικών και γαλλόφωνων για το μέλλον της χώρας και κυρίως για το σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης.

    Η χώρα σημειώνεται ότι δεν έχει κυβέρνηση από τις γενικές εκλογές του Ιουνίου του 2010, ένα γεγονός που αποτελεί ρεκόρ για την Ευρώπη. Έχει συσταθεί απλώς ένα συμβούλιο που ασχολείται με βασικά καθημερινά θέματα, αφού και οι δύο βασικές προσπάθειες του κ. Λανότ δεν απέδωσαν καρπούς μετά την άρνηση των δύο κύριων φλαμανδικών κομμάτων να αποδεχτούν τις προτάσεις του.

    Οι Φλαμανδοί που ωθούνται κυρίως από το ανεξάρτητο κόμμα NV-A νικητή των εκλογών του Ιουνίου του 2010, ζητούν αυξημένη αυτονομία για διάφορες περιοχές του Βελγίου, κάτι που αρνούνται κατηγορηματικά οι Γαλλόφωνοι.

    Το Βέλγιο, εάν δεν βρεθεί σύντομα μια πολιτική λύση, κινδυνεύει να σπάσει το ρεκόρ του μακροβιότερου πολιτικού αδιεξόδου στην πρόσφατη ιστορία , που μέχρι στιγμής το κατέχει το Ιράκ με 298 ημέρες χωρίς κυβέρνηση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 January 2011 - 7:30:22 UTC