Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η επιχείρηση μεταφοράς Ελλήνων
  • [02] Στη Βουλή το πανεπιστημιακό άσυλο
  • [03] "Χτίζουν" το μέλλον ο»Ώ

  • [01] Σε εξέλιξη η επιχείρηση μεταφοράς Ελλήνων

    "Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας βρίσκεται στο πλευρό όλων των πονεμένων ανθρώπων, άσχετα αν είναι Έλληνες, Αιγύπτιοι ή Άραβες, ή αν προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη φυλή", τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β΄ σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    "Ευχόμαστε η Αίγυπτος να βρει τον δρόμο της και να συνεχίσει να αποτελεί τη σημαντικότερη πύλη της Αφρικής", είπε ακόμη ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής.

    Στο μεταξύ, η αγωνία περίπου 180 Ελλήνων που ζουν στην Αίγυπτο έλαβε τέλος. Από τις 12 μέχρι τη μία το μεσημέρι επιβιβάστηκαν στα τρία αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που προσγειώθηκαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας.

    Παρών και στις τρεις επιβιβάσεις ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.

    Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

    Τα αεροσκάφη αναμένεται να αφιχθούν στην Αθήνα τις πρώτες απογευματινές ώρες.

    Να σημειωθεί πως ο αιγυπτιακός στρατός έχει αποκλείσει τις προσβάσεις προς το Κάιρο και προς άλλες πόλεις, όπου διαδηλωτές πρόκειται να μεταβούν για την "πορεία του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων", έπειτα από έκκληση του κινήματος αμφισβήτησης που αξιώνει την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

    "Εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θέλει πραγματικά να σώσει το τομάρι του, καλά θα κάνει να φύγει", προειδοποιεί και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, προσωπικότητα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Independent.

    Ο στρατός έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προβεί σε χρήση βίας, καθώς θεωρεί τις διεκδικήσεις του λαού "θεμιτές", όμως έχει καλέσει τους διαδηλωτές να εκφραστούν με ειρηνικά μέσα.

    Πάντως Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δήλωσε ότι έχει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ως και 300 άνθρωποι μπορεί να σκοτώθηκαν στις ταραχές στην Αίγυπτο και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία κατά τις σημερινές διαμαρτυρίες για τις οποίες δήλωσε ότι μπορεί να αποτελέσουν "κεντρική στιγμή".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στη Βουλή το πανεπιστημιακό άσυλο

    Συζητείται το απόγευμα στη Βουλή, η τροπολογία που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με αφορμή την πρόσφατη κατάληψη της Νομικής Σχολής από μετανάστες.

    Υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος χαρακτήρισε τους Πρυτάνεις «θύματα» αφού, όπως υποστήριξε, φοβούνται τις αντιδράσεις μερίδας φοιτητών.

    Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι λύση στο θέμα του ασύλου θα δοθεί μέσα από τις "ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ όχι με τον εισαγγελέα και την αστυνομία".

    "Οι νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν σήμερα, έχουν ανάγκη απο σπουδές ποιότητας και πτυχία με αντίκρυσμα. Δεν έχουν ανάγκη ούτε απο δημαγωγία, ούτε απο το καθεστώς της γενικευμένης ανομίας που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις", δήλωσε η υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, δήλωσε ότι "εάν η ελληνική πολιτεία, οι διδασκόμενοι και οι διδάσκοντες θέλουν να συνεχίσουμε να έχουμε πανεπιστημιακό άσυλο, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να το περιφρουρήσουν".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Χτίζουν" το μέλλον

    Μέσα από τα επιστημονικά εργαστήριά βγαίνουν -ή θα είναι έτοιμα να κάνουν το "ντεμπούτο" τους στην αγορά, σε λίγα χρόνια- τα δομικά υλικά του μέλλοντος: κεραμίδια-χαμαιλέοντες, μπετόν που αυτοθεραπεύεται, ηλιακοί συλλέκτες- νάνοι, ικανοί να λειτουργούν τη νύχτα, άσφαλτος, η οποία αξιοποιεί ως πρώτη ύλη τα λάστιχα των φορτηγών, μεταλλικό γυαλί και τσιμέντο ...απορροφητήρας διοξειδίου του άνθρακα.

    «Υπεύθυνοι» είναι οι "μάγοι" του MIT. Στην Καλιφόρνια, οι επιστήμονες- σαΐνια του Caltech. Στο Λονδίνο, οι πολυεθνικές ομάδες των πανεπιστημίων και των τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) των μεγάλων εταιρειών.

    Ανάμεσα στους εφευρέτες περιλαμβάνονται Έλληνες και Κύπριοι, κάποιοι από τους οποίους έχουν, μάλιστα, προχωρήσει την εφεύρεσή τους ένα βήμα παραπέρα,"χτίζοντας" τις εμπορικές προοπτικές της. Με κονδύλια από κοινοτικά προγράμματα ή με χρηματοδότηση από τους ερευνητικούς προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων, κάνουν το τεχνικό θαύμα καθημερινότητα.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει μερικά από τα δομικά υλικά -άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά- που αν δεν καθορίσουν το μέλλον των κατασκευών, τουλάχιστον είναι πολλά υποσχόμενα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 February 2011 - 13:30:17 UTC