Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτο βήμα η καταμέτρηση μεταναστών
  • [02] "Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι αλλαγές"
  • [03] Οφειλές 5,8 εκατ. ευρώ
  • [04] Eurostat: Ασφάλεια στo Διαδίκτυο
  • [05] Ταλαιπωρία για τους ασθενείς
  • [06] ''Άρωμα'' γυναίκας ο»Ώ

  • [01] Πρώτο βήμα η καταμέτρηση μεταναστών

    Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε , υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στη Βουλή και στην οποία έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, Εργασίας Λ. Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης και οι υφυπουργοί Άννα Νταλάρα και Χρήστος Αηδόνης.

    Στη σύσκεψη προτάθηκε η "ελαστικοποίηση" του πλαφόν για τη συγκέντρωση των απαραίτητων ενσήμων (400 σε δύο χρόνια τουλάχιστον), με σκοπό να μην εκπίπτουν από το καθεστώς νομιμότητας οι μετανάστες, ενώ παράλληλα τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας θα καταθέσουν πλαίσιο εξέτασης και κατηγοριοποίησης όσων είναι παράνομοι.

    Σε κάθε περίπτωση, το φλέγον θέμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, είναι εκείνο των παράνομων μεταναστών, και ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι αυτοί να βγουν από την "αφάνεια" -όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά- και να καταμετρηθούν, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους εργοδότες που μισθώνουν παράνομους μετανάστες.

    Αναφορικά με την επαναπροώθηση μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους η απόφαση της κυβέρνησης είναι ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος.

    Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες που φιλοξενούνται αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Υπατία (Πατησίων και Ηπείρου) η θέση της κυβέρνησης είναι ότι "δεν εκβιαζόμαστε", ενώ επανελήφθη η πρόταση που είχε διατυπωθεί και προ εβδομάδος, οι συγκεκριμένοι μετανάστες "να εξετασθούν κατά περίπτωση και ατομικά".

    "Ισχύει η θέση μας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία ομαδική ή ειδική νομιμοποίηση χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω γιατί καμία πράξη δεν μπορεί να εκβιάσει και να ανατρέψει τη νομιμότητα στις δράσεις της ελληνικής πολιτείας", δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι αλλαγές"

    Οι οκτώ δράσεις του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς και οι 3 δράσεις που προωθούνται, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας αποτέλεσαν αντικείμενο της συζήτησης που είχε σήμερα ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης με τους εκπροσώπους της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα.

    Από τη συνάντηση, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του κ. Ντερούζ το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι έχει καταφέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επιταχύνει την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων για την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα μας.

    Αναλυτικότερα, για τα θέματα που επιμένει η Τρόικα να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν, σε ότι αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης αναμένεται η έγκριση των διαδικασιών που προωθηθεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να υπογραφεί και από τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία. Σε ότι αφορά στην υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop) η Τρόικα ζητάει μέχρι το Απρίλιο να έχει υλοποιηθεί ο θεσμός αλλά ο κ. Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε ότι όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει να λειτουργεί από το Μάρτιο, ενώ και για το θέμα της Ενιαίας Αρχής Συμβάσεων ήδη ολοκληρώνεται το σχετικό πλαίσιο.

    Σε ότι αφορά στα οκτώ θέματα που ήδη έχει τρέξει το υπουργείο αναφέρθηκε ότι στις 15 Μαρτίου θα γίνουν οι πρώτες προκηρύξεις για τον νέο επενδυτικό νόμο ύψους 2,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 650 εκατ ευρώ θα είναι επιδοτήσεις και το υπόλοιπο ποσό φοροαπαλλαγές, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι θα ηγηθεί ομάδας στο πλαίσιο καμπάνιας για την ενημέρωση όλων των περιφερειών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιμελητηρίων για τις δυνατότητες αξιοποίησης του επενδυτικού νόμου και ήδη όπως σημείωσε έχει επισκεφθεί 4 περιφέρειες γιαυτό το σκοπό ενώ ενημέρωσε τους εκπροσώπους της τρόικας ότι έχει συγκροτηθεί ομάδα μεταξύ στελεχών του ΟΠΕ του ΕΟΤ και του Invest In Greece ώστε σύντομα να υπάρχει εθνικό brand για τις εξαγωγές μας και αυτοί οι τρεις φορείς από κοινού θα οργανώνουν την παρουσία της χώρας μας στις αγορές του εξωτερικού.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Οφειλές 5,8 εκατ. ευρώ

    Ληξιπρόθεσμες οφειλές 5,8 εκατ. ευρώ έχουν 382 οφειλέτες κάτοικοι εξωτερικού με ακίνητη περιουσία ανά την επικράτεια αντικειμενικής αξίας 283,8 εκ. ευρώ. Αυτό προέκυψε από διασταυρώσεις που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών στους οφειλέτες της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού με στοιχεία περιουσιολογίου

    Στους οφειλέτες αυτούς το υπουργείο Οικονομικών παρέχει, όπως ανακοίνωσε, χρονικό περιθώριο μέχρι την 4 Μαρτίου 2011, για να εξοφλήσουν ολοσχερώς τις οφειλές τους. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα δρομολογηθούν κατά προτεραιότητα διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών συμπεριλαμβανόμενου και του πλειστηριασμού, για όσους δεν θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

    Επίσης, στα πλαίσια εμπλουτισμού της διασταύρωσης αυτής με τα δηλωθέντα εισοδήματα της τελευταίας τριετίας των 382 οφειλετών, βρέθηκε ότι οι 170 δεν έχουν δηλώσει εισοδήματα υποκείμενα σε φορολόγηση το διάστημα 2008-2010, ενώ από 77 φορολογούμενους με αξία ΕΤΑΚ άνω του ενός εκ. ευρώ οι 62 είτε δεν υποβάλλουν δήλωση, είτε τα δηλούμενα εισοδήματα τους είναι μικρότερα των 20.000 ευρώ. Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία αυτά παραπέμπουν σε εκτεταμένη παράλειψη υποβολής δηλώσεων από μέρους των υπόχρεων και εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους, γι' αυτό και θα διενεργηθεί διευρυμένος έλεγχος στους φερόμενους κατοίκους εξωτερικού.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Eurostat: Ασφάλεια στo Διαδίκτυο

    Το ένα τρίτο των Ελλήνων αλλά και των υπολοίπων ευρωπαίων πολιτών, που έκαναν χρήση του Ίντερνετ στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλώνουν ότι ο υπολογιστής τους προσβλήθηκε από κάποιο ιό. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες με αφορμή την αυριανή διεθνή ημέρα για ασφαλές Ιντερνέτ.

    Αναλυτικότερα, το 34% των Ελλήνων και το 31% των πολιτών στην ΕΕ, που έκαναν χρήση του Ίντερνετ στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλώνουν ότι ο υπολογιστής τους προσβλήθηκε από κάποιο ιό. Τα υψηλότερα ποσοστά «μόλυνσης» των υπολογιστών παρατηρούνται στη Βουλγαρία (58%), τη Μάλτα (50%) και τη Σλοβακία (47%) και τα χαμηλότερα στην Αυστρία (14%), την Ιρλανδία (15%), τη Φιλανδία (20%) και τη Γερμανία (22%).

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 3% των Ελλήνων (με 4% μέσο κοινοτικό), που έκαναν χρήση του Ίντερνετ στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλώνουν ότι έπεσαν θύμα απάτης που αφορούσε παραβίαση προσωπικών στοιχείων και άλλων εμπιστευτικών στοιχείων, ενώ το 2% των συμπολιτών μας (3% ο μέσος κοινοτικός όρος) είχαν χρηματικές απώλειες πέφτοντας θύμα απάτης κατά τη χρήση της πιστωτικής τους κάρτας. Τέλος, το 3% των Ελλήνων και το 5% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι στη διάρκεια του τελευταίου έτους το παιδί τους είχε πρόσβαση σε κάποια ακατάλληλη ιστοσελίδα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ταλαιπωρία για τους ασθενείς

    Οι γιατροί του ΙΚΑ, αλλάζοντας την αρχική τους απόφαση για απεργία διαρκείας μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα, Δευτέρα, έως και την Παρασκευή. Έως και την Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά. Τριήμερη πανελλαδική απεργία που ξεκινά από αύριο, Τρίτη, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

    Οι γιατροί, που συνεχίζουν την κατάληψη του υπουργείου Υγείας, ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου για την Υγεία και κάνουν λόγο για απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήνει το υπουργείο.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε ότι για επείγουσες περιπτώσεις συνταγογράφησης, οι ασθενείς μπορούν - χωρίς οικονομική επιβάρυνση - να εξυπηρετηθούν από τους απεργούς γιατρούς στον χώρο κατάληψης του υπουργείου (Αριστοτέλους 17).

    Εξάλλου, κλειστά θα είναι τα φαρμακεία από σήμερα, Δευτέρα, έως και την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου.

    Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

    Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ μπορούν να επιλέγουν από σήμερα ελεύθερα γιατρό

    Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, θα μπορούν από σήμερα, Δευτέρα, να επιλέγουν ελεύθερα οποιοδήποτε γιατρό, από το σύνολο των 20.000 περίπου γιατρών, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ.

    Οι λίστες των γιατρών του νομού Αττικής έχουν αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα και τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, και την Τρίτη θα δημοσιευτούν κατάλογοι ανά νομό στον επαρχιακό Τύπο.

    Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, θα επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, ενώ τις πρώτες εβδομάδες της εφαρμογής του μέτρου και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, θα συνταγογραφούν στα απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα. Το σύνολο αυτών των δελτίων θα υποβάλλεται στο τέλος του μήνα στο ΙΚΑ και θα καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.

    Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο Διοικητή, ηλεκτρονική διεύθυνση admika@ika.gr).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] ''Άρωμα'' γυναίκας

    Στην ουσιαστική ενίσχυση από την πολιτεία της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας σε νέες επιχειρηματικές ιδέες, καθώς και με την εφαρμογή πρακτικών λύσεων προς την κατεύθυνση αυτή, στοχεύουν οι φορείς υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

    Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ως μόνη λύση αναδεικνύεται η προώθηση μέτρων για τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων από την "ανερχόμενη δύναμη" των γυναικών, ικανών να αντέξουν στον ανταγωνισμό τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνής αγοράς.

    Παράλληλα, η αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων, που προσφέρουν την κατάλληλη κατάρτιση στη νέα γυναίκα επιχειρηματία στα πρώτα στάδια εκκίνησής της επιχείρησής της, προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη, με στόχο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Κίνητρα για ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

    Στην Ελλάδα, η επιχειρηματική δραστηριότητα των γυναικών κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου των Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και πρόεδρος του τμήματος Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ευρωεπιμελητηρίου, κα Σοφία Οικονομάκου, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Το 60% των γυναικών στη χώρα μας αποκτούν πανεπιστημιακά πτυχία. Παρόλα αυτά, η συμμέτοχή τους σε θέσεις υψηλής ευθύνης είναι μικρή". Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μόνο το 3% των γυναικών στην Ευρώπη βρίσκεται στο "τιμόνι" μεγάλων εταιριών, κατέχοντας διευθυντικές θέσεις, ενώ η εκπροσώπηση των γυναικών στην Ευρωβουλή αυξήθηκε στο 31% και στα Κοινοβούλια στο 24% περίπου.

    Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα women@business, που θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου, στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μεταξύ των γυναικών αποφοίτων πανεπιστημίου και των γυναικών από εθνικές μειονότητες ή μετανάστριες, που θέλουν να έρθουν σε επαφή ή χρειάζονται συμβουλές και καθοδήγηση, για να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση. Το ευρωπαϊκό έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Πλαισίου Αναφοράς Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας και υλοποιείται από έξι εταίρους σε Κύπρο, Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

    Επίσης, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, λειτουργεί και πιλοτική γραμμή βοήθειας στο πλαίσιο της κοινοτικής δράσης women@business. Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι δωρεάν και απευθύνεται σε γυναίκες, που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια επιχείρηση. Στόχος της ενέργειας αυτής αποτελεί η παροχή χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με τα σημαντικά βήματα και τις διαδικασίες (νομικές, οικονομικές, κατάρτισης), που χρειάζεται να ακολουθήσουν, προκειμένου να δημιουργήσουν μια δική τους επιχείρηση. Πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού έργου women@business http://www.womenatbusiness.eu.

    Καινοτομία, γνώσεις, εξωστρέφεια: τα "συστατικά" της επιτυχίας

    Η δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων, που θα είναι ανταγωνιστικές όχι μόνο στην εγχώρια, αλλά και στη διεθνή αγορά, είναι μία σημαντική παράμετρος, που θα συντελέσει στην οικονομική πρόοδο της χώρας, όπως επισημαίνουν φορείς υποστήριξης των νέων επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η αξιοποίηση και ο συντονισμός των διαθέσιμων πόρων, που προέρχονται, κυρίως, από τα Προγράμματα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.), για τη δημιουργία καινοτόμων, ανταγωνιστικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών και σύμβουλος στο ευρωπαϊκό έργο women@business, κ. Ανδρέας Στεφανίδης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ιδέες παράγονται καθημερινά, αλλά η υπάρχουσα οικονομική κρίση καθιστά πολλές φορές αδύνατη την άμεση υλοποίησή τους. Ο κ. Στεφανίδης αναφέρει χαρακτηριστικά: "Το πρόβλημα είναι οι οικονομικοί πόροι. Με την κρίση, η παροχή κεφαλαίου υψηλού κινδύνου για τη χρηματοδότηση μιας έξυπνης επιχειρηματικής ιδέας φαντάζει αδιανόητη", ενώ υπογραμμίζει ότι μόνο αν συνεπενδύσουν κράτος και ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές (τράπεζες και βιομήχανοι) στις μικρές και νέες επιχειρήσεις, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βασικά προβλήματα, που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κλάδο, είναι τόσο η έλλειψη πηγών χρηματοδότησης όσο και η γραφειοκρατία. Όπως επισημαίνει, δεν παρέχεται στους νέους επιχειρηματίες κεφάλαιο εκκίνησης υψηλού ρίσκου για την ανάπτυξη μιας πρωτότυπης επιχειρηματικής ιδέας και με αυτό τον τρόπο, δεν τεστάρονται στην αγορά ιδέες, που ενδεχομένως να απέφεραν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία της χώρας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 February 2011 - 15:30:20 UTC