Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτο βήμα η καταμέτρηση μεταναστών
  • [02] Ευελιξία στην αγορά εργασίας ζητά η τρόικα
  • [03] Επεισόδια στον Προμαχώνα
  • [04] ΔΕΗ: Λογαριασμοί σελφ σέρβις
  • [05] Επανέρχεται η απόσυρση Ι.Χ. ο»Ώ

  • [01] Πρώτο βήμα η καταμέτρηση μεταναστών

    Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ήταν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στη Βουλή και στην οποία έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, Εργασίας Λ. Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης και οι υφυπουργοί Άννα Νταλάρα και Χρήστος Αηδόνης.

    Στη σύσκεψη προτάθηκε η "ελαστικοποίηση" του πλαφόν για τη συγκέντρωση των απαραίτητων ενσήμων (400 σε δύο χρόνια τουλάχιστον), με σκοπό να μην εκπίπτουν από το καθεστώς νομιμότητας οι μετανάστες, ενώ παράλληλα τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας θα καταθέσουν πλαίσιο εξέτασης και κατηγοριοποίησης όσων είναι παράνομοι.

    Σε κάθε περίπτωση, το φλέγον θέμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, είναι εκείνο των παράνομων μεταναστών, και ο πρώτος στόχος είναι να βγουν από την "αφάνεια" -όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά- και να καταμετρηθούν, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους εργοδότες που μισθώνουν λαθρομετανάστες.

    Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες που φιλοξενούνται αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Υπατία (Πατησίων και Ηπείρου) η θέση της κυβέρνησης είναι ότι "δεν εκβιαζόμαστε", ενώ επανελήφθη η πρόταση που είχε διατυπωθεί και προ εβδομάδος, οι συγκεκριμένοι μετανάστες "να εξετασθούν κατά περίπτωση και ατομικά".

    "Ισχύει η θέση μας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία ομαδική ή ειδική νομιμοποίηση χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω γιατί καμία πράξη δεν μπορεί να εκβιάσει και να ανατρέψει τη νομιμότητα στις δράσεις της ελληνικής πολιτείας", δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Ευελιξία στην αγορά εργασίας ζητά η τρόικα

    Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας ζήτησαν οι εκπρόσωποι της "Τρόικας" στη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Συγκεκριμένα, έθεσαν τα θέματα των ρυθμίσεων που αφορούν στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα οποία αποτελούν δεσμεύσεις του Μνημονίου. Το Υπουργείο Εργασίας, θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από τον νόμο Λοβέρδου, για την δοκιμαστική πρόσληψη ενός έτους και τον υπολογισμό των υπερωριών είναι επαρκείς. Η τρόικα δεν ζήτησε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ούτε έθεσε χρονοδιαγράμματα, όμως η συζήτηση παραμένει, σε τεχνικό επίπεδο, ανοιχτή και η τρόικα θα μπορεί να εισηγηθεί συγκεκριμένες προτάσεις στην επόμενη συνάντηση, μετά τρεις μήνες.

    Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία, ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΤΕΑΔΥ, και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που θα πρέπει να κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και ανάλογα με τα αποτελέσματα, να δρομολογηθούν από τις αρχές του 2012, οι διαδικασίες της ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων.

    Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών

    Η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, η «απελευθέρωση» των «κλειστών» επαγγελμάτων και το φορολογικό νομοσχέδιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών.

    Με τον Γ. Παπακωνσταντίνου θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της επικύρωσης του αναθεωρημένου μνημονίου και της έγκρισης της τέταρτης δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, του δανείου.

    Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης

    Οι οκτώ δράσεις του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς και οι 3 δράσεις που προωθούνται, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας αποτέλεσαν αντικείμενο της συζήτησης που είχε σήμερα ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοϊδης με το κλιμάκιο της τρόικας.

    Από τη συνάντηση, το συμπέρασμα που προέκυψε, σύμφωνα με τον κ. Ντερούζ, είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει καταφέρει να επιταχύνει την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων για την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα μας.

    Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

    Εξάλλου, σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το κλιμάκιο της τρόικας.

    Πηγές του υπουργείου Υγείας επεσήμαναν ότι με βάση τα μέτρα που λαμβάνονται, η μείωση των δαπανών θα επιτευχθεί. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εξοικονόμηση 250.000.000 ευρώ από τις προμήθειες και 150.000.000 από τα νοσοκομειακά φάρμακα.

    Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Επεισόδια στον Προμαχώνα

    Με προσυγκεντρώσεις σε κόμβους της εθνικής οδού ξεκίνησαν οι νέες κινητοποιήσεις των αγροτών. Οι Σερραίοι αγρότες που κινήθηκαν προς τον Προμαχώνα για να αποκλείσουν το τελωνείο, ακινητοποιήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις στη γέφυρα Πετριτσίου.

    Οι αγρότες επιχείρησαν μέσω παράδρομων, να παρακάμψουν το «μπλόκο» των ΜΑΤ και να φτάσουν στον παραμεθόριο σταθμό, όπου η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη έξι αγροτών.

    Την ίδια ώρα, ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ αστυνομικών, αγροτών και διερχόμενων οδηγών, όταν οι παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ εμπόδισαν τη διέλευση όλων των οχημάτων από και προς τον Προμαχώνα, λίγο πριν τη γέφυρα του Πετριτσίου.

    Στο συμβάν ενεπλάκη και το τηλεοπτικό συνεργείο του ALPHA, που επιχείρησε να περάσει το οδόφραγμα των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η σύλληψη δύο ατόμων του τηλεοπτικού συνεργείου, για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στις αστυνομικές αρχές, αλλά λίγη ώρα αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Εξάλλου, κλειστά κρατούν μέχρι και αυτή την ώρα τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας.

    Πρόθεση των περίπου 250 περίπου εργαζομένων στην ΕΝΚΛΩ είναι να παραμείνουν στον Προμαχώνα μέχρι αργά το βράδυ, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραμείνουν στα σύνορα μέχρι και αύριο το πρωί, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κλωστηρίων Γ΄ (Νάουσα), Ηλίας Χαρίσης.

    Από το πρωί οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ επέτρεψαν τη διέλευση σε πεζούς και οχήματα μέσω του μεθοριακού σταθμού, μόνο για ένα ημίωρο, από τις 6 το απόγευμα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] ΔΕΗ: Λογαριασμοί σελφ σέρβις

    Τη δυνατότητα να ενημερώνουν οι ίδιοι οι καταναλωτές τη ΔΕΗ για τις ενδείξεις του μετρητή τους ώστε όλοι οι λογαριασμοί να εκδίδονται με βάση την πραγματική κατανάλωση και όχι "έναντι" παρέχει η επιχείρηση στους πελάτες της. Η ενημέρωση γίνεται είτε τηλεφωνικά είτε μέσω Ίντερνετ, ενώ σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ η δυνατότητα αυτή εκτός από την κατάργηση των "έναντι" λογαριασμών εξυπηρετεί και τις περιπτώσεις που η πρόσβαση των καταμετρητών στο "ρολόι" είναι δύσκολη (π.χ. σε κλειστά σπίτια, μονοκατοικίες κλπ.).

    Το χρονικό διάστημα στο οποίο μπορούν οι καταναλωτές να κάνουν την καταμέτρηση αναγράφεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, πάνω από τον πίνακα με τις ενδείξεις μετρητή. Εκτός από την ένδειξη του μετρητή οι καταναλωτές πρέπει επίσης να γνωρίζουν τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής, που αναγράφεται επίσης στο έντυπο του λογαριασμού και να επικοινωνήσουν με το τηλ. 10410 ή να υποβάλουν την ένδειξη ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://www.dei.com.gr/Default.aspx?id=5634&nt=18&lang=1, όπου υπάρχουν και οδηγίες για τα σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς κατά την καταμέτρηση. Για πολυκατοικίες, όπου υπάρχουν πολλά ρολόγια, ο καταναλωτής πρέπει να επιβεβαιώνεται ότι ο αριθμός παροχής που αναγράφεται στο λογαριασμό του, είναι ο ίδιος με αυτόν στο μεταλλικό ταμπελάκι πάνω στο μετρητή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Επανέρχεται η απόσυρση Ι.Χ.

    Μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση του μέτρου της απόσυρσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού οικονομικών Δ. Κουσελά.

    Ο υφυπουργός δήλωσε ότι η απόφαση θα υπογραφεί εντός της εβδομάδος, οπότε, όπως προβλέπει ο νόμος, θα αρχίσει να ισχύει 10 μέρες μετά τη δημοσιευσή της στο φύλο της εφημερίδας της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα όσα είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, η απόσυρση θα εφαρμόζεται για αυτοκίνητα που τέθηκαν για πρώτη φορά στην κυκλοφορία πριν το 1999.

    Οι κάτοχοι τους θα έχουν την δυνατότητα να το αποσύρουν και να κερδίσουν μείωση του τέλους ταξινόμησης για την αγορά καινούργιου οχήματος μέχρι 2.000 κυβικών εκατοστών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 February 2011 - 19:30:19 UTC