Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα βήματα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας στην Αίγυπτο
  • [02] Κρίσιμες αναμετρήσεις ο»Ώ

  • [01] Τα βήματα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας στην Αίγυπτο

    Η κυκλοφορία άρχισε ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείας Ταχρίρ του Καΐρου για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καθαριότητάς της που άρχισαν χθες.

    Μόνο σε ένα σημείο της πλατείας παραμένουν εκατοντάδες διαδηλωτές που κλήθηκαν από το στρατό να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

    Η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας για έξι μήνες ή ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών ύστερα από τροποποιήσεις στο σύνταγμα.

    Ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση αναφέρει επίσης ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο διαλύει το Κοινοβούλιο και αναστέλλει την ισχύ του συντάγματος ενώ μια επιτροπή καταρτίζει ένα τροποποιημένο σύνταγμα.

    "Το Ανώτατο Συμβούλιο των ενόπλων δυνάμεων θα διαχειριστεί τις υποθέσεις της χώρας για μια περίοδο έξι μηνών ή ως τη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Οι αποφάσεις που έλαβε η στρατιωτική ηγεσία περιλαμβάνουν "τη διάλυση της Ανω και της Κάτω Βουλής" και "τη συγκρότηση επιτροπής για την τροποποίηση άρθρων του συντάγματος και τον καθορισμό των κανονισμών για ένα λαϊκό δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα αυτό".

    Σύμφωνα εξάλλου με πηγή του στρατού, η νέα στρατιωτική ηγεσία αναμένεται να εκδώσει προειδοποίηση εντός της ημέρας για οιονδήποτε προκαλέσει "χάος και αναταραχή".

    Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα απαγορεύσει επίσης συγκεντρώσεις των εργατικών ή επαγγελματικών συνδικάτων, τις απεργίες και θα ζητήσει από όλους τους Αιγύπτιους να επιστρέψουν στην εργασία τους.

    Ο Αϊμάν Νουρ, πολιτικός αντίπαλος του έκπτωτου αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και συνυποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές του 2005, δήλωσε ότι τα βήματα της νέας στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας πρέπει να ικανοποιούν τους διαδηλωτές.

    "Είναι μια νίκη της επανάστασης", δήλωσε ο Νουρ μετά την ανακοίνωση από τη στρατιωτική ηγεσία μέτρων, μεταξύ των οποίων και η διάλυση του Κοινοβουλίου.

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, το Χρηματιστήριο της Αιγύπτου θα λειτουργήσει ξανά την Τετάρτη. Το Χρηματιστήριο του Καΐρου είχε κλείσει την 27η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία είχε σημειώσει πτώση 10% χάνοντας σε αξία 70 δισ. λίρες Αιγύπτου (12 δισ. δολάρια, κάτι λιγότερο από 9 δισ. ευρώ) μέσα σε 48 ώρες.

    Αντιδράσεις από τον αραβικό κόσμο

    Ο αραβικός κόσμος υποστήριξε σήμερα την προοπτική μιας ειρηνικής μετάβασης στην Αίγυπτο, μόλις την επομένη ημέρα αφότου κατά το 18ο 24ωρο των λαϊκών κινητοποιήσεων ο πρόεδρος Μουμπάρακ εγκατέλειψε την προεδρία.

    Ο Αραβικός σύνδεσμος εξήρε το έργο του αιγυπτιακού ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου "που μέσα σε λεπτές αντικειμενικές συνθήκες προχωρεί προς την εκπλήρωση της δημοκρατίας, της μεταρρύθμισης, της κοινωνικής δικαιοσύνης".

    Από την πλευρά του, ο Οργανισμός Ισλαμικής διάσκεψης επισήμανε ότι "ο ισλαμικός κόσμος βρίσκεται ενώπιος με ιστορικούς μετασχηματισμούς, που απαιτούν ακριβή οράματα και υψηλό βαθμό σοφίας".

    Ο γγ του Οργανισμού, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου "συνεχάρη τον αιγυπτιακό λαό για τον θρίαμβο της βούλησής του, ευχόμενός του πρόοδο κι ευημερία".

    Τέλος, στη Δαμασκό, όπου έγιναν σήμερα επίσημες ιρακινοσυριακές συνομιλίες, τονίστηκε στο περιθώριό τους ότι "ο αιγυπτιακός λαός θα τα καταφέρει να βελτιώσει τις συνθήκες στη χώρα του, να εδραιώσει τον ρόλο της στον αραβικό κόσμο και στη διεθνή κοινότητα", ενώ επισημάνθηκε ότι "θα πρέπει ο αιγυπτιακός λαός ελεύθερα να μπορέσει να εκφράσει τη βούλησή του και να βρεθεί αντιμέτωπος με μία ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας". Το Ιράκ εκπροσώπησε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του, Οσάμα αλ Νουτζαΐφι, ενώ τη Συρία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Κρίσιμες αναμετρήσεις

    Κρίσιμο είναι για τους διεκδικητές του τίτλου το πρόγραμμα της 22ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας.

    Ακάθεκτος προχωρά ο Ολυμπιακός, καθώς χθες πέτυχε την ανατροπή και νίκησε 2-1 τον Άρη μέσα στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Νέτο στο 17', αλλά οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν με τον Τζιμπούρ στο 39' και πήραν τη σπουδαία νίκη με τον Φουστέρ στο 75'. Ετσι θα υποδεχθούν το ερχόμενο Σάββατο στο μεγάλο ντέρμπι τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αυτή την ώρα αντιμετωπίζει την ΑΕΚ.

    Πολύτιμη νίκη, στην προσπάθεια που καταβάλλει για παραμονή στην κατηγορία, πανηγύρισε ο Πανιώνιος. Χάρη σε πέναλτι του Μπάλαμπαν, οι «κυανέρυθροι» επικράτησαν 1-0 του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη.

    Στο Παγκρήτιο, ο Εργοτέλης, παρά το ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ, κατάφερε να «γυρίσει» το ματς και να νικήσει 2-1 την Καβάλα.

    Η Κέρκυρα επικράτησε εύκολα στην έδρα της 3-0 του Πανσερραϊκού.

    Μετά από ένα πολύ κακό παιχνίδι στο Καυτανζόγλειο, Ηρακλής και Αστέρας Τρίπολης ήρθαν ισόπαλοι 0-0.

    Επιστροφή στις επιτυχίες μετά από τέσσερις διαδοχικές ήττες για την Ξάνθη, η οποία επικράτησε 3-0 στα Πηγάδια του Ατρομήτου.

    Με δύο γκολ του Μπρέσκα μέσα σε τρία λεπτά (60΄, 63΄), ο Ολυμπιακός Βόλου νίκησε 2-1 μέσα στη Λάρισα την ΑΕΛ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 February 2011 - 17:30:13 UTC