Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πταίσμα η λαθρεπιβίβαση
  • [02] "Η Ρωσία δεν αποχωρεί..."
  • [03] Μεταφορά ποδηλάτων με το Μετρό
  • [04] Ο Γενς Βάιντμαν στη Μπούντεσμπανκ
  • [05] Ξεκινά το μέτρο της απόσυρσης
  • [06] Μελέτη συντήρησης
  • [07] Αυξάνονται τα spreads ο»Ώ

  • [01] Πταίσμα η λαθρεπιβίβαση

    Πταίσμα και όχι πλημμέλημα θα είναι η μη πληρωμή εισιτηρίου, σύμφωνα με τροποποίηση του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες, που ψηφίστηκε κατά άρθρο από τη Βουλή τις πρώτες πρωϊνές ώρες, με τη στήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ντόρας Μπακογιάννη.

    Κάνοντας δεκτή σχετική πρόταση που είχαν υποβάλει βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ο κ. Ρέππας αναδιατύπωσε τη σχετική τροπολογία ώστε να μη θεωρείται πλέον πλημμέλημα αλλά πταίσμα το αδίκημα της μη πληρωμής εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας.

    Έτσι πλέον, δεν υπάρχει θέμα φυλάκισης και το σχετικό αδίκημα θα τιμωρείται με κράτηση ή πρόστιμο, ενώ η ποινική δίωξη θα ασκείται έπειτα από έγκληση.

    Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ακόμη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα πραγματοποιήσουν τις προσεχείς ημέρες γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία τους.

    Πάντως, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Η Ρωσία δεν αποχωρεί..."

    Η Ρωσία δεν αποχωρεί από το σχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αλλά θα "ελαχιστοποιήσει" τα έξοδα γι' αυτόν, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της "Τρανσνιέφτ", Ίγκορ Ντεμίν, στο πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.

    "Δεν σκοπεύουμε να διαλύσουμε την εταιρεία του σχεδίου, αλλά να ασχοληθούμε με την ελαχιστοποίηση των εξόδων", είπε ο Ντεμίν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία έχει έως σήμερα το μεγαλύτερο χρέος στη διακρατική εταιρεία του αγωγού και "μετά από αυτήν σταμάτησε τη χρηματοδότηση και ο άλλος εταίρος, η Ελλάδα", με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση της Trans-Balkan Pipeline B.V. να γίνεται σήμερα μόνο από τη ρωσική πλευρά.

    Σύμφωνα με τη ρωσική "Τρανσνιέφτ" το συσσωρευμένο χρέος της εταιρείας σε τρέχοντα έξοδα είναι 7,3 εκατομμύρια ευρώ και της Ελλάδας ανέρχεται σε 1,269 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Ντεμίν διέψευσε και σε άλλα ρωσικά ΜΜΕ δημοσιεύματα περί οριστικής αποχώρησης της Ρωσίας από το σχέδιο του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, επιμένοντας ότι αύριο στη Ρώμη από ρωσικής πλευράς θα τεθεί στη συνεδρίαση των μετόχων του έργου σχέδιο μείωσης στο ελάχιστο του προσωπικού της εταιρείας και των αμοιβών των στελεχών της, καθώς και μείωσης όλων των διαχειριστικών-λειτουργικών εξόδων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί.

    Μιλώντας στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο κ. Ντεμίν είπε ότι κανείς δεν συζητά "κλείσιμο της εταιρείας και του σχεδίου, ούτε πολύ περισσότερο προγραμματίζει διοχέτευση φορτίων πετρελαίου σε γειτονικούς αγωγούς", αλλά οπωσδήποτε το θέμα των χρεών θα τεθεί και θα συζητηθεί η μετατροπή των συμβολαίων με τους υπεργολάβους του έργου, έτσι ώστε να μην απαιτούνται τακτικές πληρωμές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Μεταφορά ποδηλάτων με το Μετρό

    Πιλοτικό πρόγραμμα μεταφοράς ποδηλάτων με τους συρμούς του Μετρό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπύρος Βούγιας, στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο για την αναβάθμιση της Καθημερινότητας του πολίτη.

    Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Βούγιας, το πρόγραμμα αυτό θα αρχίσει την πρώτη Μαρτίου και θα επιτρέπονται μόνο δύο ποδήλατα, στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού, τις Τετάρτες, από τις 18:00 έως τη λήξη της βάρδιας, καθώς και τις Κυριακές, από τις 12:00 το μεσημέρι, έως τη λήξη της βάρδιας.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό ΥΜΔ, η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα διαρκέσει 4 μήνες και στο τέλος Ιουνίου θα αξιολογηθεί η λειτουργικότητα του εν λόγω μέτρου για πολίτες και ποδηλάτες.

    Όπως τόνισε ο κ. Βούγιας, το μέτρο θα διαφυλαχθεί, διαφημιστεί και προωθηθεί και από τους ίδιους τους ποδηλάτες, εκτίμησε ότι θα είναι καλό για όλους για να ενθαρρυνθεί η ποδηλατοκίνηση και να ενισχυθεί με τη ζωντάνια και τη χαρά της μετακίνησης με το μετρό.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ο Γενς Βάιντμαν στη Μπούντεσμπανκ

    Η καγκελάριος της Γερμανίας ¶γγελα Μέρκελ διόρισε σήμερα τον σύμβουλό της σε θέματα οικονομικής πολιτικής Γενς Βάιντμαν επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Μπούντεσμπανκ.

    Ο Βάιντμαν πρόκειται να αναλάβει τη θέση του στην Μπούντεσμπανκ την 1η Μαΐου, μετά την αποχώρηση του σημερινού επικεφαλής της, του ¶ξελ Βέμπερ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ξεκινά το μέτρο της απόσυρσης

    Από την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, αρχίζει η διαδικασία της απόσυρσης των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) έλαβε ΦΕΚ από τις 11 Φεβρουαρίου (ΦΕΚ Β' 246/11.2.2011).

    Με βάση την ΚΥΑ, η απόσυρση, που θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου εφέτος, θα άρχιζε 10 ημέρες μετά από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ. Με την απόσυρση, δίνεται η δυνατότητα παραλαβής καινούργιου επιβατικού αυτοκινήτου, έως και 2000 κ.ε. με μερική ή ολική απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης, σε αντικατάσταση παλαιού επιβατικού αυτοκινήτου (για το οποίο έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα έως και 31/12/1998). Παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου, εκτιμούν ότι η απόσυρση αφορά περίπου 2,5 εκατ. οχήματα παλαιάς τεχνολογίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Μελέτη συντήρησης

    Θα συντηρηθεί ο τοιχογραφικός διάκοσμος της βασιλικής της Παναγίας Αχειροποιήτου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με μελέτη που εγκρίθηκε χθες ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

    Ο ναός ανεγέρθηκε στα μέσα του 5ου αιώνα και παρά τις πολλές επεμβάσεις, που έχει υποστεί κατά τη διάρκεια των αιώνων, παραμένει ένα από τα σημαντικότερα και καλύτερα διατηρημένα πρωτοβυζαντινά μνημεία του τύπου της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής με υπερώα.

    Οι αρχιτεκτονικές επεμβάσεις στον ναό έχουν ξεκινήσει ήδη από τον 7ο αιώνα και συνεχίστηκαν στα όψιμα βυζαντινά χρόνια (14ος και 15ος αιώνας). Στις μέρες μας, εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του ναού και των τοιχογραφιών πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ΄10 και του ΄20, καθώς και μετά τους σεισμούς του 1978.

    Τα τρία κλίτη τού κυρίως ναού χωρίζονται με δύο κιονοστοιχίες από 12 κίονες η καθεμία, με "κορινθιάζοντα" κιονόκρανα. Εκτός από το ισόγειο, κιονοστοιχίες υπάρχουν και στα υπερώα, οι οποίες σε συνδυασμό με το άπλετο φως, που εισχωρεί από τα πλάγια παράθυρα, κάνουν όλο τον χώρο να δείχνει πιο ανάλαφρος.

    Στα ανατολικά, η βασιλική καταλήγει σε ημικυκλική αψίδα, ενώ στα δυτικά σώζεται νάρθηκας και ίχνη του εξωνάρθηκα. Στα βορειοδυτικά υπάρχει το κλιμακοστάσιο, που οδηγούσε στα υπερώα, ενώ στα νότια σώζεται μνημειακό πρόπυλο, που πιθανότατα συνέδεε τη βασιλική με τη Λεωφόρο, την κεντρική αρτηρία της βυζαντινής πόλης. Στα νότια υπάρχει ένα πρόσκτισμα, που θεωρείται ότι ήταν το βαπτιστήριο της εκκλησίας.

    Από τον διάσκοσμο, σώζονται ψηφιδωτά του 5ου αιώνα και τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, που χρήζουν συντήρησης, καθώς έχουν υποστεί σημαντικές φθορές και αποκολλήσεις. Γι αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη που εγκρίθηκε, θα πρέπει να γίνει καθαρισμός των επιφανειών, σταθεροποιήσεις των κονιαμάτων, απομακρύνσεις παλιότερων υλικών συντήρησης και αισθητική αποκατάσταση.

    Αρχικά η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στη Θεοτόκο, ενώ η επωνυμία «Αχειροποίητος» αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1320. Η ονομασία αυτή οφείλεται στη λατρευτική εικόνα της Παναγίας δεόμενης που υπήρχε στον ναό και η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, δεν κατασκευάστηκε από ανθρώπινα χέρια, αλλά έγινε από θαύμα.

    Μετά την άλωση της πόλης, η βασιλική έγινε ο πρώτος χριστιανικός ναός που μετατράπηκε σε τζαμί. Καθόλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν το επίσημο τζαμί των κατακτητών, γνωστό με την ονομασία Εσκί Τζαμί, που σημαίνει παλιό τζαμί και αφορούσε την παλιά προσευχή της Παρασκευής, γι αυτό και ο ναός αναφερόταν τον 19ο αιώνα από τους Έλληνες ως Αγία Παρασκευή. Ξαναλειτούργησε ως εκκλησία το 1930.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Αυξάνονται τα spreads

    Η δυσκολία της ΕΕ να καταλήξει σε μία συνολική λύση για την κρίση χρέους στην Ευρώπη επηρεάζει αρνητικά τις αγορές ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.

    Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά κυμαίνεται σήμερα περί τις 860 μονάδες βάσης (8,6 εκατοστιαίες μονάδες), ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχε υποχωρήσει στις 760 μονάδες βάσης.

    Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν σημαντικά και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2010, τα οποία ήταν δυσμενέστερα των αναμενόμενων, καθώς σημειώθηκε ύφεση 6,6% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και 4,5% για το σύνολο του έτους.

    Στην Πορτογαλία, το spread των 10ετών κρατικών ομολόγων έφτασε τις 422 μονάδες βάσης και στην Ισπανία τις 220 μονάδες βάσης, ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχαν υποχωρήσει κάτω από τις 400 και τις 200 μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

    Τους κινδύνους μίας νέας αναστάτωσης στις αγορές ομολόγων σημείωσε με χθεσινές δηλώσεις του, στο περιθώριο του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες, ο πορτογάλος Υπουργός Οικονομικών κ. Φερνάντο Τεξέιρα Ντος Σάντος, ο οποίος επέκρινε το βραδύ ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι συζητήσεις για το συνολικό πακέτο μέτρων της Ευρώπης.

    Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι "οι προκλήσεις είναι μεγάλες" και ότι " δεν πρέπει απλώς να φτάσουμε τις προσδοκίες, αλλά να τις υπερβούμε, γιατί είναι σημαντικό να δοθεί μια πειστική απάντηση".

    Σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρεται ότι έχουν μειωθεί οι πιθανότητες μίας ισχυρής ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση χρέους, καθώς η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία εναντιώνονται στο μέτρο της αγοράς κρατικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 February 2011 - 13:30:20 UTC