Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το παιχνίδι θεραπεύει...
  • [02] Βίαιες διαδηλώσεις ο»Ώ

  • [01] Το παιχνίδι θεραπεύει...

    Με παζλ επιτραπέζια, ζωάκια, κούκλες, πηλό, δαχτυλομπογιές και πολλά άλλα παιχνίδια έπαιξαν για πέντε μήνες ηλικιωμένοι από τη Θεσσαλονίκη, που έπασχαν από μέτρια άνοια, μετέχοντας σε ένα πρόγραμμα στο οποίο δάνεισε το όνομά του το αιώνιο παιδί, ο Πήτερ Παν. Στο τέλος τού προγράμματος παρατηρήθηκε ότι η νοητική και λειτουργική κατάστασή τους βελτιώθηκε ενώ παράλληλα επηρεάστηκε θετικά η καθημερινότητά τους.

    Το παιχνίδι είναι ένας τρόπος εκπαίδευσης, διασκέδασης αλλά και θεραπείας όχι μόνο για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Διάφορες τεχνικές τής θεραπείας μέσου του παιχνιδιού χρησιμοποιούνται ευρέως σε ενήλικες και ιδιαίτερα σε ομάδες με ψυχικές διαταραχές αλλά και σε άτομα με άνοια. Η άνοια χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών η οποία ακολουθεί αντίστροφη πορεία από αυτή της νοητικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Ξεκινώντας από το γεγονός ότι οι πάσχοντες από άνοια «επιστρέφουν» νοητικά στην παιδική τους ηλικία δημιουργήθηκε, με τη συνεργασία της καθηγήτριας νευρολογίας του ΑΠΘ Μάγδας Τσολάκη, της φυσιοθεραπεύτριας, Ευαγγελίας Μπακογλίδου, και της γνωστικής ψυχολόγου Φωτεινής Κουντή, το πρόγραμμα «Πήτερ Παν: Παιχνίδι και νοητικές λειτουργίες σε ασθενείς με άνοια».

    Στόχος του παιχνιδιού, το οποίο παρουσιάζεται στο 7ο Πανελλήνιο Ιατρικό-Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, ήταν η άσκηση ικανοτήτων μνήμης, προσοχής, γλώσσας και οπτικοχωρικών ικανοτήτων, μέσω δομημένων παιχνιδιών. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ήταν 42 άτομα, από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ηλικίας 76 (Β±5) ετών που έπασχαν από μέτρια άνοια και επισκέπτονταν τα Κέντρα Ημέρας της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε δύο ισάριθμες ομάδες, μία πειραματική και μία ομάδα ελέγχου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Βίαιες διαδηλώσεις

    Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις αντικαθεστωτικών διαδηλωτών με αστυνομικούς στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης. Την παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε η αντιπολίτευση στο Μπαχρέιν μετά τις συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς σε πλατεία της πρωτεύουσας Μανάμα, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν 231. Ένας νεκρός και 35 τραυματίες είναι ο απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων που έγιναν στη διάρκεια αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Σαναά και στο Άντεν, στην Υεμένη.

    Βίαιες διαδηλώσεις και επεισόδια ξέσπασαν και στην πόλη Ζέντεν, 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ αστυνομικά τμήματα και ένα γραφείο των επαναστατικών επιτροπών κάηκαν από τους εξεγερμένους πολίτες, αναγράφεται στην ιστοσελίδα της λιβυκής εφημερίδας Quryna.

    Στην Υεμένη, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 35 τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Σαναά και στο Άντεν, την ώρα που το κύμα αμφισβήτησης εξαπλώνεται και σε άλλες πόλεις της χώρας.

    Οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ, ο οποίος χαρακτηρίζεται σημαντικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον αγώνα της κατά της Αλ Κάιντα και βρίσκεται στην εξουσία της φτωχής αυτής και ασταθούς χώρας για 32 χρόνια.

    Στο μεταξύ, αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες έκαναν έκκληση για διαδήλωση την Κυριακή στη μνήμη των δύο "μαρτύρων" που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ταραχές στην Τεχεράνη.

    Μπαχρέιν:Φόβοι ότι οι κηδείες των θυμάτων της πλατείας Περλ στη Μανάμα, θα προκαλέσουν νέο κύκλο επεισοδίων

    Η κηδεία των νεκρών Σιϊτών διαδηλωτών την Παρασκευή στο Μπαχρέϊν, από την αιματηρή καταστολή των συγκεντρωμένων, στην πλατεία Περλ της πρωτεύουσας Μανάμα, διαδηλωτών, μπορεί να προκαλέσει ένα νέο σημείο λαϊκής αντίστασης, που θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των κυβερνώντων, να συντρίψουν διαδηλώσεις εμπνευσμένες από το παράδειγμα της Αιγύπτου.

    Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές βρήκαν το θάνατο την Πέμπτη σε μάχες με την αστυνομία που ξεκίνησαν με την επιδρομή των μονάδων αποκατάστασης της τάξης, λίγο πριν την αυγή στο πλήθος των διαδηλωτών που διανυκτέρευαν στην πλατεία Περλ, στα πρότυπα της πλατείας Ταχρίρ στο Κάϊρο.

    Όπως καταγγέλλεται, εκτός από τα θύματα, υπάρχουν και περισσότεροι από 230 τραυματίες, δεκάδες συλληφθέντες, ενώ τουλάχιστον 60 αγνοούνται.

    Οι διαδηλωτές προέρχονται από την Σιϊτική πλειοψηφία , που απαιτεί να έχει μεγαλύτερο μερίδιο στην διακυβέρνηση της χώρας. Οι επικήδειες τελετές μπορούν να συγκεντρώσουν μεγάλο πλήθος και να προκαλέσουν οργισμένες αντιδράσεις.

    Το Μπαχρέιν κυβερνάται από ένα Σουνίτη Μουσουλμάνο βασιλιά, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι ανήκουν στη Σιϊτική κοινότητα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 February 2011 - 7:30:12 UTC