Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ελληνικό σε "fast track"
  • [02] Το παιχνίδι θεραπεύει
  • [03] Κινητό τηλέφωνο ελέγχει τον... σφυγμό
  • [04] Αθήνα: Δεν αυξάνονται τα δημοτικά τέλη
  • [05] Κύπρος:Προκήρυξη για γεώτρηση φυσικού αερίου
  • [06] Αιματηρές συγκρούσεις ο»Ώ

  • [01] Το Ελληνικό σε "fast track"

    Την ένταξη του Ελληνικού στις διαδικασίες του "fast track" αποφάσισε ομόφωνα σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) σε σημερινή συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκε και ο προγραμματισμός δράσης για άλλες, δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης αναφορικά με το Ελληνικό έκανε λόγο για ένα "τολμηρό και οραματικό σχέδιο που μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης" ενώ επεσήμανε τα οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης. Τα οποία ότι θα βοηθήσει "κατά συγκεκριμένο και επαγγελματικό τρόπο" το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα της χώρας που δοκιμάζεται, ότι θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα για όλους τους κατοίκους της Αττικής, όπως επίσης ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας.

    Ο κ.Παμπούκης μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στο Κατάρ έχοντας στις αποσκευές του όπως είπε την ένταξη της επένδυσης στις διαδικασίας "fast track", "κάτι που ενδιαφέρει κάθε εν δυνάμει σοβαρό επενδυτή".

    Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά μόνο με το Κατάρ για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ανέφερε ωστόσο ότι το Κατάρ είναι ένας πολύ σοβαρός επενδυτής που έχει επιδείξει ενδιαφέρον και έχει, επιπλέον, τρία χαρακτηριστικά:

    -Διαθέτει συγκεκριμένη εμπειρία καθώς χειρίστηκε την ανάπλαση του Canary Wharf στο Λονδίνο, ένα έργο ανάλογης εμβέλειας με το Ελληνικό.

    -Έχει τη βούληση και τη χρηματοοικονομική δυνατότητα.

    -"Ελπίζουμε" να υπάρξει συμφωνία στις βασικές παραδοχές του σχεδίου της κυβέρνησης, (ως προς τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης, τις χρήσεις γης, τις δράσεις που θα αναπτυχθούν, κλπ.).

    Την επόμενη εβδομάδα εξάλλου θα ανακοινωθούν ο χρηματοοικονομικός και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για το πρότζεκτ του Ελληνικού. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παμπούκης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγραμματισμού δράσης της ΔΕΣΕ συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Επιτροπής, ανά τομείς επενδυτικής δραστηριότητας, τα επενδυτικά σχέδια που μπορούν και πρέπει να έχουν προτεραιότητα με βάση το γενικό συμφέρον και τα συγκεκριμένα βήματα που θα ακολουθήσουν.

    Είπε ακόμη ότι ο στόχος είσπραξης 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να περιλαμβάνει και επενδύσεις του νόμου για το fast track, αλλά όχι μόνο αυτές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Το παιχνίδι θεραπεύει

    Με παζλ επιτραπέζια, ζωάκια, κούκλες, πηλό, δαχτυλομπογιές και πολλά άλλα παιχνίδια έπαιξαν για πέντε μήνες ηλικιωμένοι από τη Θεσσαλονίκη, που έπασχαν από μέτρια άνοια, μετέχοντας σε ένα πρόγραμμα στο οποίο δάνεισε το όνομά του το αιώνιο παιδί, ο Πήτερ Παν. Στο τέλος τού προγράμματος παρατηρήθηκε ότι η νοητική και λειτουργική κατάστασή τους βελτιώθηκε ενώ παράλληλα επηρεάστηκε θετικά η καθημερινότητά τους.

    Το παιχνίδι είναι ένας τρόπος εκπαίδευσης, διασκέδασης αλλά και θεραπείας όχι μόνο για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Διάφορες τεχνικές τής θεραπείας μέσου του παιχνιδιού χρησιμοποιούνται ευρέως σε ενήλικες και ιδιαίτερα σε ομάδες με ψυχικές διαταραχές αλλά και σε άτομα με άνοια. Η άνοια χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών η οποία ακολουθεί αντίστροφη πορεία από αυτή της νοητικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Ξεκινώντας από το γεγονός ότι οι πάσχοντες από άνοια «επιστρέφουν» νοητικά στην παιδική τους ηλικία δημιουργήθηκε, με τη συνεργασία της καθηγήτριας νευρολογίας του ΑΠΘ Μάγδας Τσολάκη, της φυσιοθεραπεύτριας, Ευαγγελίας Μπακογλίδου, και της γνωστικής ψυχολόγου Φωτεινής Κουντή, το πρόγραμμα «Πήτερ Παν: Παιχνίδι και νοητικές λειτουργίες σε ασθενείς με άνοια».

    Στόχος του παιχνιδιού, το οποίο παρουσιάζεται στο 7ο Πανελλήνιο Ιατρικό-Διεπιστημονικό Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, ήταν η άσκηση ικανοτήτων μνήμης, προσοχής, γλώσσας και οπτικοχωρικών ικανοτήτων, μέσω δομημένων παιχνιδιών. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ήταν 42 άτομα, από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ηλικίας 76 (Β±5) ετών που έπασχαν από μέτρια άνοια και επισκέπτονταν τα Κέντρα Ημέρας της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε δύο ισάριθμες ομάδες, μία πειραματική και μία ομάδα ελέγχου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Κινητό τηλέφωνο ελέγχει τον... σφυγμό

    Τα νέα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα ΕΡΙ Life, που παρουσιάστηκαν στην ετήσια παγκόσμια συνδιάσκεψη-έκθεση κινητής τηλεφωνίας της Βαρκελώνης και τα οποία δημιουργήθηκαν στη Σιγκαπούρη, έχουν δυνατότητες ασυνήθιστες.

    Αν ο χρήστης πιέσει το δάχτυλό του σε μια υποδοχή, το κινητό θα του κάνει ένα μίνι-ηλεκτροκαρδιογράφημα, ελέγχοντας το σφυγμό του.

    Στη συνέχεια, η συσκευή θα στείλει αυτόματα τα αποτελέσματα, μέσω διαδικτύου, σε ένα 24ωρης λειτουργίας ιατρικό κέντρο, το οποίο, αν χρειαστεί, θα φροντίσει να στείλει άμεσα ένα ασθενοφόρο. Ο ανυποψίαστος χρήστης απλώς θα λάβει ένα γραπτό μήνυμα στην οθόνη του που θα λέει "το ασθενοφόρο έρχεται!".

    Αν τα πράγματα δεν είναι τόσο επείγοντα, απλώς θα έρθει ένα γραπτό μήνυμα με μια σύντομη διάγνωση.

    Το τηλέφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, οπουδήποτε στον κόσμο, σαν κανονικό κινητό, όταν χρειαστεί όμως, μετατρέπεται σε "γιατρό". Η συσκευή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κοστίζει 700 δολάρια και απευθύνεται κυρίως σε καρδιοπαθείς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αθήνα: Δεν αυξάνονται τα δημοτικά τέλη

    Να μην υπάρξει αύξηση στα δημοτικά τέλη, για το 2011, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, ενώ για πρώτη φορά καθιερώνεται η απαλλαγή στα ανταποδοτικά τέλη για τους δημότες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και τις μονογονεϊκές οικογένειες. «Καταλήξαμε στη συγκεκριμένη απόφαση, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι δημότες, ιδίως όσοι έχουν δει να μειώνονται δραστικά τα εισοδήματά τους».

    Ταυτόχρονα, εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να επωφεληθούν οι έχοντες πραγματική ανάγκη δημότες της πόλης. Επίσης, καθιερώνεται αντίστοιχη απαλλαγή και για τους άπορους. Υπολογίζεται ότι η ανωτέρω απαλλαγή αφορά περίπου 15.000 - 20.000 οικογένειες.

    Παραμένει η απαλλαγή επί των δημοτικών τελών για τις κατηγορίες τριτέκνων και πολυτέκνων, με την ανωτέρω απαλλαγή να αίρεται βάσει υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων.

    Επίσης, αναπροσαρμόζονται τα τέλη τομών στους δρόμους της πόλης τα οποία ήταν αμετάβλητα από το 1992 και καταβάλλονται από τους εργολάβους οι οποίοι πραγματοποιούν εργασίες.

    Τέλος, ο δήμαρχος ανακοίνωσε στο Σώμα τη σύσταση τις αμέσως επόμενες ημέρες, διαπαραταξιακής επιτροπής του δημοτικού συμβουλίου, η οποία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2011 θα καταθέσει πλήρεις προτάσεις για τη πολιτική που θα εφαρμόσει ο δήμος για το 2012.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Κύπρος:Προκήρυξη για γεώτρηση φυσικού αερίου

    Στην προκήρυξη 35 διεθνών προσφορών για την πρώτη γεώτρηση για φυσικό αέριο στο «οικόπεδο 12» της ΑΟΖ της Κύπρου προχωρεί την ερχόμενη βδομάδα η Κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου Σόλων Κασίνης δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η προκήρυξη των προσφορών θα γίνει από κοινού από την Κυπριακή κυβέρνηση και την αμερικανική εταιρεία "Nobel Energy". Κάθε γεώτρηση, είπε, θα στοιχίζει γύρω στα 65 εκ. ευρώ.

    Ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται η μελέτη επικινδυνότητας και η περιβαλλοντική μελέτη, τις οποίες θα ολοκληρώσει ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Χιούστον σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ενέργειας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Αιματηρές συγκρούσεις

    Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στη Λιβύη.

    Ωστόσο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) διευκρίνισε ότι από τους 24 νεκρούς, οι 8 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη Βεγγάζη, η οποία συγκεντρώνει τους πιο σφοδρούς επικριτές του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.

    Στο μεταξύ, νέες διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα στη Λιβύη, την επομένη της "Ημέρας Οργής".

    Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στις συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και αντικαθεστωτικών διαδηλωτών στη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τοπική ιατρική πηγή.

    Μετά τις συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας, στρατιώτες έχουν γεμίσει τους δρόμους της Βεγγάζη.

    Στην αλ Μπάιντα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του λίβυου ηγέτη συνεχίζονται και σήμερα και ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τουλάχιστον πέντε νεκροί. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους εβδομήντα και οι μισοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

    Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός διαδηλωτή, ανάμεσα στους άντρες των δυνάμεων ασφαλείας υπήρχαν και ένοπλοι με πολιτικά ρούχα που πυροβολούσαν τους διαδηλωτές.

    Στο Μπαχρέιν, χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σήμερα στα περίχωρα της Μανάμα στις κηδείες δύο σιιτών που σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας για να διαλύσουν αντικυβερνητική καθιστική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα.

    Στο μεταξύ, οκτώ αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην πόλη Τάιζ της Υεμένης τραυματίσθηκαν όταν άγνωστος πέταξε εναντίον τους χειροβομβίδα.

    Tουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία στην πόλη Αντεν, στα νότια της χώρας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 February 2011 - 13:30:19 UTC