Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύμα εξέγερσης στον αραβικό κόσμο ο»Ώ

  • [01] Κύμα εξέγερσης στον αραβικό κόσμο

    Οι λαϊκές εξεγέρσεις κατά των απολυταρχικών καθεστώτων εξαπλώθηκαν, χθες, Παρασκευή, ημέρα της εβδομαδιαίας προσευχής, σε όλο σχεδόν τον αραβικό κόσμο, από τη Λιβύη μέχρι το Μπαχρέιν και από την Ιορδανία μέχρι το Τζιμπουτί, καθώς η πτώση των προέδρων της Τυνησίας και της Αιγύπτου γέννησε την αίσθηση ότι η λαϊκή πίεση μπορεί να φέρει τον εκδημοκρατισμό.

    Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Λιβύη όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την πόλη Αλ Μπάιντα, στα ανατολικά της χώρας, μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, οι διαδηλωτές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη. Σαράντα έξι άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο τις τελευταίες 72 ώρες στη Λιβύη, ανακοίνωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διεθνής Αμνηστία, η οποία κατηγόρησε τις λιβυκές αρχές ότι έχουν δώσει εντολή στην αστυνομία να ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον διαδηλωτών. "Πηγές" με τις οποίες ήλθε σε επαφή η ΜΚΟ στο νοσοκομείο αλ Τζάλα στη Βεγγάζη (ανατολική Λιβύη), ανέφεραν πως τα θύματα στην πλειοψηφία τους έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, στο στήθος και στο σβέρκο, τονίζει ανακοινωθέν της Αμνηστίας.

    Στην Υεμένη, οι δυνάμεις ασφαλείας, μαζί με φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, συγκρούστηκαν με δεκάδες άτομα που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος κυβερνά τη χώρα επί 32 χρόνια. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

    Στο Μπαχρέιν, ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που ήθελαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα Μανάμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι. Ο διάδοχος του θρόνου διέταξε σήμερα την απόσυρση όλων των στρατιωτικών από τους δρόμους του Μπαχρέιν, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η κυβέρνηση. Η αστυνομική δύναμη του Μπαχρέιν θα "συνεχίσει να επιβλέπει την τήρηση του νόμου και της τάξης" προστίθεται στην ανακοίνωση. Νωρίτερα, σήμερα η αστυνομία του Μπαχρέιν επιτέθηκε στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στη Μανάμα, ενώ αυτοί προσπαθούσαν να ανακαταλάβουν το πρώην προπύργιο τους, την Πλατεία του Μαργαριταριού, μετά την αποχώρηση του στρατού. Η αστυνομία ξυλοκόπησε τους διαδηλωτές και έριξε δακρυγόνα για να ανακτήσει τον έλεγχο μετά την αποχώρηση των στρατιωτών που επέβαιναν σε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα από τον κυκλικό κόμβο.

    Στην Ιορδανία, υποστηρικτές του καθεστώτος επιτέθηκαν σε διαδήλωση εκατοντάδων νέων που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι. Αυτές ήταν οι πρώτες σοβαρές ταραχές που σημειώνονται στο βασίλειο από την έναρξη του αντικαθεστωτικού κινήματος, τον Ιανουάριο.

    Στο Ομάν, μερικές εκατοντάδες κάτοικοι, ανάμεσά τους και γυναίκες, διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της πρωτεύουσας Μουσκάτ ζητώντας αύξηση των μισθών και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να παραχωρηθούν περισσότερες εξουσίες στο κοινοβούλιο.

    Στο Τζιμπουτί, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων, μετά από μια μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος του προέδρου Ισμαήλ Όμαρ Γκουέλεχ. Οι αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές οι οποίοι απαντούσαν με πέτρες. Στην περιοχή ακούγονταν εκρήξεις. Τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν ενώ πολλά άλλα υπέστησαν ζημιές από τους διαδηλωτές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 February 2011 - 15:30:13 UTC