Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια
  • [02] Νέες συμπλοκές χθες στην Κερατέα
  • [03] Υεμένη: 49 σομαλοί λαθρομετανάστες πνίγηκαν
  • [04] Σε εξέλιξη η επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων από τη Λιβύη ο»Ώ

  • [01] Μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια

    Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και σε πολλές περιπτώσεις καθολική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, το ποσοστό συμμετοχής στα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, τα πλοία, τις μεταφορές, τα λιμάνια, τη Χαλυβουργία, την Coca Cola και την οικοδομή έφθασε το 100%, ενώ στις Τράπεζες τη ΔΕΗ τον ΟΤΕ τα ΕΛΤΑ και την ΕΥΔΑΠ ξεπέρασε το 90%.

    Με κυρίαρχα συνθήματα στα πανό "κάτω τα χέρια από τις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις" και "ως εδώ, δεν αντέχουμε άλλο", εργαζόμενοι όλων των κλάδων, διαδηλωτές από την περιοχή της Κερατέας με το σύνθημα "ο αγώνας της Κερατέας είναι αγώνας όλων μας", εκπρόσωποι του Κινήματος "Δεν πληρώνω", μετανάστες, ακόμη και μπλοκ αλληλέγγυων των μεταναστών απεργών πείνας του μεγάρου Υπατία, πορεύτηκαν μέσω της Πατησίων και της Σταδίου προς το κτίριο της Βουλής.

    Εντάσεις ωστόσο σημειώθηκαν τόσο στην πορεία προς το Σύνταγμα, όσο και στην "καρδιά" της πλατείας, και μικροεπεισόδια με ρίψεις μολότοφ και ευρεία χρήση χημικών.

    Συγκεντρωμένοι συνεπλάκησαν με άνδρες των ΜΑΤ, ενώ μολότοφ χτύπησε αστυνομικό, χωρίς να τον τραυματίσει σοβαρά, και μηχανή της ομάδας "Δίας" παραδόθηκε στις φλόγες.

    Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έγιναν συνολικά 26 προσαγωγές και εννέα συλλήψεις. Ένας εκ των συλληφθέντων έφερε επάνω του τσεκούρι και ένα τόξο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Νέες συμπλοκές χθες στην Κερατέα

    Επεισόδια σημειώθηκαν για μια ακόμη φορά, χθες το απόγευμα, στην Κερατέα. Γύρω στις 6 το απόγευμα κάτοικοι της περιοχής συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ με πέτρες, βόμβες μολότοφ κι άλλα αντικείμενα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών στη λεωφόρο Λαυρίου.

    Η ένταση διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες και τα πράγματα ηρέμησαν λίγο πριν από τις 9 το βράδυ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Υεμένη: 49 σομαλοί λαθρομετανάστες πνίγηκαν

    Σαράντα εννέα σομαλοί λαθρομετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Υεμένη πνίγηκαν όταν το πλοιάριο που τους μετέφερε ναυάγησε στον Κόλπο του 'Αντεν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της Υεμένης.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες στ΄ανοικτά της επαρχίας Σάμπουα της νότιας Υεμένης και ένας από τους διασωθέντες, ο οποίος κατάφερε να φθάσει στην ακτή κολυμπώντας, ειδοποίησε τις αρχές.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, το ναυάγιο οφείλεται πιθανότατα στους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή. Οι έρευνες για τυχόν επιζώντες συνεχίζονται.

    Κάθε χρόνο χιλιάδες Αιθίοπες και Σομαλοί εγκαταλείπουν τις χώρες τους λόγω της βίας και των οικονομικών δυσκολιών και προσπαθούν να φθάσουν με πλοιάρια στην Υεμένη με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Σε εξέλιξη η επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων από τη Λιβύη

    Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο εφαρμογής απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών που βρίσκονται στην Λιβύη, διά αέρος και θαλάσσης. Τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη και στελέχη από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που θα συντονίσουν την επιχείρηση, αναχώρησαν στις 09:00 το πρωί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την Τρίπολη και την Σάμπχα, δύο κέντρα συγκέντρωσης για τους Έλληνες που βρίσκονται σε διάφορα εργοτάξια σε αυτές τις περιοχές. Στην περίπτωση της Τρίπολης για περισσότερους από 100 ανθρώπους και στη Σάμπχα για περισσότερους από 40. Τα αεροσκάφη αναμένεται να φθάσουν στον προορισμό τους γύρω στις 12.00- 12.30 το μεσημέρι.

    Τις δυσκολίες της επιχείρησης, η οποία τελικά έλαβε άδεια πτήσης, επισήμανε σε τηλεοπτική του δήλωση ο κ. Δόλλης λίγο πριν από την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. «Ευχόμαστε μέχρι το βράδυ να έχουμε φέρει κόσμο από την Τρίπολη και τη Σάμχα και να δούμε για τα υπόλοιπα μέρη όπου υπάρχουν Έλληνες τι δυνατότητες έχουμε, τι συνεργασίες θα κάνουμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες»

    «Οι Έλληνες είναι περίπου 300. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όσους μπορούμε και όσο είναι δυνατόν. Γίνονται προσπάθειες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες γ΄ι αυτό πάω και εγώ ο ίδιος» τόνισε ο υφυπουργός

    Ήδη, σήμερα τα ξημερώματα, αναχώρησαν από το λιμάνι της Βεγγάζης τα επιβατικά πλοία Hellenic Spirit και Olympic Champion, με Έλληνες και πολίτες τρίτων χωρών τα οποία αναμένονται στο λιμάνι του Ηρακλείου το μεσημέρι. Τις πρώτες πρωινές ώρες αναχώρησε επίσης από την Κρήτη η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού Ψαρά, η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης.

    Η Ελλάδα, όπως εξήγησε σε τηλεοπτική του δήλωση, ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ κ. Δελαβέκουρας, λειτουργεί και σαν κέντρο συγκέντρωσης πολιτών άλλων χωρών που φεύγουν από εκεί, καθώς έχει αναλάβει -σε συνεργασία και με την κινεζική κυβέρνηση- τον επαναπατρισμό 13000- 15.000 κινέζων.

    Από χθές το βράδυ, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ενεργοποιήθηκε και ο ευρωπαικός μηχανισμός προστασίας, γεγονός που αυξάνει τις δυνατότητες απεγκλωβισμού Ελλήνων, Ευρωπαίων, αλλά και πολιτών άλλων χωρών από τη Λιβύη.

    Στην Κρήτη αναμένονται περίπου 15.000 άνθρωποι από τη Λιβύη. Τα δύο πρώτα πλοία θα φθάσουν στο λιμάνι του Ηρακλείου σήμερα το μεσημέρι όπου έχει ήδη στηθεί μία ολόκληρη επιχείρηση για την υποδοχή τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά και από τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον περιφερειάρχη Κρήτης.

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται στην Κρήτη η πολιτική Προστασία, το λιμενικό σώμα, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, όπως εξήγησε, ο συντονιστής της επιχείρησης, γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θανάσης Καρούτζος. Τα πλοία αναμένονται να φθάσουν στις 2:00 το μεσημέρι. Σε αυτά επιβαίνουν περίπου 4.600 Κινέζοι, 30 Ταϊλανδοί και 30 Ευρωπαίοι.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών καλούνται οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730.

    Ο Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε, την Τρίτη, ότι προτίθεται να παραμείνει στη Λιβύη ως "επικεφαλής της επανάστασης", καθώς εκτιμά ότι δεν κατέχει επίσημη θέση από την οποία μπορεί να παραιτηθεί. "Θα πεθάνω σαν μάρτυρας", είπε, ενώ απείλησε ότι θα καλέσει τον λαό "να καθαρίσει τη Λιβύη πόρτα-πόρτα", εάν δεν υποχωρήσουν οι διαδηλωτές και δεν φύγουν από τους δρόμους.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη συνεδρίαση της Τρίτης, καταδίκασε τη χρήση βίας στη Λιβύη και ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να λογοδοτήσουν, αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις σε βάρος των πολιτών.

    Ο πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Μουάμαρ Καντάφι, Νούρι Ελ-Μισμάρι δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες δέκα ημέρες στη Λιβύη, οι 600 από αυτούς στην Τρίπολη. Η εξέγερση προκάλεσε "περισσότερους από χίλιους νεκρούς στη Λιβύη" τόνισε ο Ελ-Μισμάρι, ο οποίος από το φθινόπωρο βρίσκεται στη Γαλλία, για λόγους υγείας, και του οποίου οι λιβυκές αρχές ζητούν την έκδοση στην Τρίπολη. "Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει ούτε το 5% της χώρας στο πλευρό του. Κοντά του έχει μόνο την κλίκα του, τα μέλη της οποίας δεν πολεμούν για εκείνον αλλά για τους εαυτούς τους" είπε χαρακτηριστικά. "Υπάρχουν μισθοφόροι. Είναι έτοιμοι να σκοτώσουν κόσμο. Πυροβολούν στα τυφλά. Η Πολεμική Αεροπορία δεν ήθελε να βομβαρδίσει πολίτες" συμπλήρωσε..

    Την πλήρη υποστήριξή της στους λίβυους διαδηλωτές εξέφρασε η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi) και υποσχέθηκε "να κάνει τα πάντα για να βοηθήσει" την εξέγερση κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό κάντρο ελέγχου των ισλαμικών ιστοσελίδων.

    Ο λίβυος ηγέτης φαίνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο τεράστιων πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών της ανατολικής χώρας, αλλά παραμένει αποφασισμένος να καταστείλει την εξέγερση.

    Ο Μουάμαρ Καντάφι έδωσε ο ίδιος, προσωπικά, την εντολή για την επίθεση στο αεροσκάφος της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας, το 1998, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της σουηδικής εφημερίδας Expressen, ο λίβυος πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ. "Εχω αποδείξεις ότι ο Καντάφι έδωσε την εντολή για την επίθεση αυτή" τόνισε ο υπουργός, ο οποίος παραιτήθηκε τη Δευτέρα. "Για να κρύψει τις ευθύνες του, ο Καντάφι έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να επιστρέψει ο Μεγκράχι από τη Σκωτία" τόνισε.

    Πυρά πυροβολικού στα προάστια, φόβος, πείνα και φήμες στην πρωτεύουσα: αυτή την εικόνα περιγράφει ο βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ από την Τρίπολη της Λιβύης, σε ρεπορτάζ του που δημοσιεύεται σήμερα στην Ιντιπέντεντ. Όπως γράφει, 15.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά πολιόρκησαν χθες το βράδυ το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης σε μια προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ένα μαγικό εισιτήριο που θα τους επέτρεπε να φύγουν από τη χώρα. Πολλοί προσπάθησαν να δωροδοκήσουν λίβυους αστυνομικούς για να φτάσουν στα εκδοτήρια, ενώ δεν έλειψαν και οι άγριοι ξυλοδαρμοί απελπισμένων ανδρών που έσπρωχναν για να φτάσουν πρώτοι. Ανάμεσά τους ήταν πολλοί Αιγύπτιοι που βρίσκονταν τις δύο τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο χωρίς φαγητό και φάρμακα. Ο τόπος μύριζε παντού ούρα, κόπρανα και φόβο. Στην ίδια την Τρίπολη υπάρχουν λιγοστές ενδείξεις αντίστασης στον Μεγάλο Ηγέτη, γράφει ο απεσταλμένος της Ιντιπέντεντ. Ομάδες νεαρών άνδρων με Καλάσνικοφ στέκονται δίπλα σε οδοφράγματα φτιαγμένα από αναποδογυρισμένες καρέκλες και ξύλινες πόρτες, στα οποία έχουν καρφιτσώσει φωτογραφίες του Πράσινου Βιβλίου. Είναι τα μέλη των φιλο-κανταφικών επιτροπών επαγρύπνησης και θυμίζουν τους «φρουρούς των γειτονιών» που είχε δει ο δημοσιογράφος στην Αίγυπτο πριν από ένα μήνα.Τα τρόφιμα στην Τρίπολη είναι λιγοστά και η Πράσινη Πλατεία ήταν χθες το βράδυ άδεια. Δεν υπήρχαν άρματα μάχης ούτε θωρακισμένα οχήματα, στρατιώτες ή μαχητικά αεροπλάνα στον αέρα. Μόνο μερικοί αστυνομικοί και κάποιοι ηλικιωμένοι άνθρωποι που περπατούσαν. Δυστυχώς για τη Δύση και για τους κατοίκους της ελεύθερης Βεγγάζης, η πρωτεύουσα της Λιβύης έμοιαζε όσο ήσυχη θα ήθελε οποιοσδήποτε δικτάτορας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 February 2011 - 9:30:16 UTC