Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έξοδος από την ύφεση εντός του 2011
  • [02] Αύριο η πρώτη συνεδρίαση της εταιρίας Invest in Greece
  • [03] Παράταση έως Ιούνιο για ημιυπαίθριους
  • [04] Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες των χθεσινών επεισοδίων
  • [05] Alpha Bank: Απορρίπτει με επιχειρήματα τη συγχώνευση
  • [06] Από αέρος και θαλάσσης ο επαναπατρισμός των Ελλήνων της Λιβύης
  • [07] "Οι ταραξίες θα εξοριστούν"
  • [08] Απόφαση για έκδοση Ασάνζ
  • [09] Στην...τσιμπίδα του ΣΔΟΕ
  • [10] Στην Αθήνα οι Iron Maiden ο»Ώ

  • [01] Έξοδος από την ύφεση εντός του 2011

    Tη βεβαιότητά του ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει εντός του έτους να βγαίνει από την ύφεση εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου.

    Παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι "είμαστε στο μέσον της ύφεσης, στο χειρότερο σημείο, όμως θα τα καταφέρουμε γιατί ακολουθούμε το σωστό δρόμο της σταθερότητας και της συνέπειας". Επεσήμανε δε, ότι τα αποτελέσματα του 2010 στο πεδίο της δημοσιονομικής διαχείρισης διαψεύδουν όσους αμφισβήτησαν την προσπάθεια και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στο διάλογο για την διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου.

    Επίσης, χαρακτήρισε ακατανόητη της στάση της Νέας Δημοκρατίας να απέχει από το διάλογο, κάτι που όπως είπε αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς προβλέπεται σε Νόμο που και το ίδιο υπερψήφισε στη Βουλή το 20010.

    Προδιαγράφοντας τους στόχους του Προγράμματος αυτού, ανέφερε ότι στο τέλος της περιόδου αυτής το έλλειμμα θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2015 θα προβλέπεται περαιτέρω μείωση του στο 1 % του ΑΕΠ.

    Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την μείωση του ελλείμματος την περίοδο 2012 -14 ανέρχονται στο 8% του ΑΕΠ. Το 2010 το έλλειμμα μειώθηκε κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ από το 15,4% στο 9,4% ενώ το 2011 ο στόχος είναι η μείωση του στο 7,4%.

    Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μετά την επίτευξη των στόχων αυτών, οι οποίοι διαπιστώθηκαν στην πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα, ξεκινάει και η διαδικασία για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ (10,9 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και 4,1 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

    Για το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωσταντίνου υπενθύμισε ότι Eurogroup είχε συμφωνήσει καταρχήν από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Όσον αφορά στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ο κ. Παπακωσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να περιέχει τον ποσοτικό στόχο των 50 δισ. ευρώ στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αλλά θα επαναβεβαιώνεται ο υφιστάμενος στόχος των 15 δισ. ευρώ.

    Για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Παπακωσταντίνου τάχθηκε για μία ακόμη φορά υπέρ των συγχωνεύσεων ενώ κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε "γενναίες αποφάσεις" με τις οποίες θα ισχυροποιηθούν και θα απεξαρτητοποιηθούν από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Όσον αφορά στο σκέλος των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, για το Ασφαλιστικό σύστημα επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση των ασφαλιστικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όμως η Εθνική Αναλογιστική Αρχή προχωρά στην εκπόνηση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία. Στα ταμεία αυτά που εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας τους. Επίσης, θα προχωρήσει η αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

    Θετική η αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος

    Το πλήρες κείμενο της αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στην οποία κατέληξαν οι εμπειρογνώμονές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επισκέφθηκαν στις αρχές του μήνα την Αθήνα, μαζί με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε γενικές γραμμές οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η υλοποίηση του προγράμματος «βρίσκεται στο σωστό δρόμο» και ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την παροχή της τέταρτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Ωστόσο τονίζουν ότι εφεξής θα απαιτηθεί από την Ελλάδα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καλύτερος συντονισμός και συναίνεση της κοινωνίας σε σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου. Επισημαίνεται επίσης ότι σε ορισμένους τομείς, όπως η αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι «φιλόδοξος στόχος» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εισπράξει από το προβλεπόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας περί τα 50 δισ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία. Ακόμα επισημαίνεται ότι ανεξαρτήτως από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, πρωταρχική είναι η σημασία της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

    Πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος ως το τέλος του 2011, με εξαίρεση τα οικιακά τιμολόγια προβλέπει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τρίτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του μνημονίου.

    Αυτό σημαίνει, εφόσον το μέτρο εφαρμοστεί όπως παρουσιάζεται στην έκθεση της Κομισιόν, ότι τα τιμολόγια για όλες τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους ΟΤΑ, κλπ. θα διαμορφώνονται ελεύθερα, με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης και του ανταγωνισμού μεταξύ της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Τα τιμολόγια για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης, έχουν ήδη απελευθερωθεί.

    Αντίδραση από ΚΚΕ

    "Η έκθεση της Κομισιόν αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην παραπέρα δραστική μείωση των μισθών, την "απελευθέρωση της αγοράς εργασίας", δηλαδή γενίκευση της προσωρινής - ελαστικής εργασίας, την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των δαπανών στην Υγεία και στις εναπομείνασες κοινωνικές δαπάνες, για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, νέα φορολογικά βάρη, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και νέες ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις", αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αύριο η πρώτη συνεδρίαση της εταιρίας Invest in Greece

    Αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Invest in Greece (Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.), παρουσία των εποπτευόντων Υπουργών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Επικρατείας με αρμοδιότητα τις Στρατηγικές Επενδύσεις, κ. Χάρη Παμπούκη.

    Στη συνεδρίαση ο υπουργός Επικρατείας αναμένεται να παρουσιάσει και τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στο Κατάρ αναφορικά με την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό αλλά και τις προοπτικές συμμετοχής του Κατάρ στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Παράταση έως Ιούνιο για ημιυπαίθριους

    Παράταση έως το τέλος του Ιουνίου για την τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λόγω του συνωστισμού, που παρατηρείται στις πολεοδομίες από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Σε συνάντησή της το μεσημέρι με τους δημοσιογράφους, η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία έχουν κατατεθεί περισσότερες από 500.000 αιτήσεις.

    Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί και νέα παράταση στης διαδικασία και πρόσθεσε ότι «όπως έχει διαπιστωθεί από την επιβολή του θεσμού το 2003 έως και σήμερα η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ χαμηλή, καθώς λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προτιμούν να έχουν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της κατεδάφισης παρά να πληρώσουν». Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε το υπουργείο Οικονομικών -που είναι και καθ' ύλην αρμόδιος φορέας- να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των προστίμων σύμφωνα με τα έσοδα που προσδοκά στον προϋπολογισμό και τις προβλέψεις του μνημονίου.

    Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μη κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Ειδικά για το παραπάνω ζήτημα τονίστηκε ότι είναι στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να καθορίζει δημοτικά τέλη και πως αυτά θα τα εισπράξει.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΥΠΕΚΑ, αναμένεται να εισρεύσουν στο Πράσινο Ταμείο, έσοδα που θα προσεγγίσουν τα 710 εκατ. ευρώ έως και το 2012. Μέχρι σήμερα, τα έσοδα από το πρόγραμμα είναι περίπου 160 εκατ. ευρώ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες των χθεσινών επεισοδίων

    Εννέα νεαροί που συνελήφθησαν χθες σε επεισόδια στην διάρκεια της πορείας στο κέντρο της Αθήνας, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα. Μεταξύ των νεαρών ήταν και ένας ανήλικος, ο οποίος παραπέμφθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ανηλίκων.

    Στους υπόλοιπους οκτώ ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ανά περίπτωση. Ένας εκ των συλληφθέντων διώκεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, καθώς κατείχε τόξο με βέλη.

    Ο Εισαγγελέας απήγγειλε στους άλλους επτά κατηγορίες κατά περίπτωση για διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας και αντίστασης κατά της Αρχής. Οι κατηγορίες για κάποιους από αυτούς είναι σε βαθμό κακουργήματος καθώς απαγγέλθηκαν σε συνδυασμό με το νόμο για δράστες με καλυμμένα πρόσωπα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Alpha Bank: Απορρίπτει με επιχειρήματα τη συγχώνευση

    "Τυχόν συγχώνευση της Alpha Bank με μία τράπεζα όπως η Εθνική, της οποίας η διοίκηση διορίζεται από την κυβέρνηση, κάτι που συμβαίνει σχεδόν ανελλιπώς μετά από εθνικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα οδηγούσε σε οιονεί κρατικοποίηση μιας από τις χρηματοοικονομικά πιο ισχυρές τράπεζες του ιδιωτικού τομέα και, συνεπώς, σε απώλεια ενός ανεκτίμητου αξίας συγκριτικού πλεονεκτήματος, δηλαδή της διαχρονικής σταθερότητος μιας διοίκησης που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των μετόχων, των πελατών, και του προσωπικού της", αναφέρεται στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Αlpha Bank. Με τον τρόπο αυτό κλείνουν οριστικά τα οποιαδήποτε σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την απόρριψη της πρότασης φιλικής συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank, την περασμένη Παρασκευή.

    "Ο συνεχιζόμενος κρατικός έλεγχος τραπεζών μέσω ασφαλιστικών ταμείων δυσχεραίνει την ευόδωση επιχειρηματικών μετασχηματισμών στον βαθμό που οποιαδήποτε πρόταση για συγχώνευση της Εθνικής με κάποια άλλη τράπεζα εκλαμβάνεται ως οιονεί κρατικοποίηση της άλλης μονάδας. Και κατά δεύτερο λόγο, με τον τρόπο αυτό, τα ταμεία υποχρεώνονται να διατηρούν την περιουσία τους σε μετοχές υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών, ανεξαρτήτως πορείας των μετοχών και των εν γένει προοπτικών τους", τονίζεται στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Από αέρος και θαλάσσης ο επαναπατρισμός των Ελλήνων της Λιβύης

    Με θαλάσσια και εναέρια μέσα συνεχίζεται το σχέδιο επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη Λιβύη. Για την μεταφορά τoυς, χρησιμοποιούνται τρία αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου έχουν μεταφερθεί ήδη περίπου 4.500 Κινέζοι, 46 Έλληνες αλλά και άλλοι 300 Άγγλοι, Γερμανοί, Ταϊλανδοί και Ιταλοί πολίτες που έφθασαν στο Ηράκλειο από τη Λιβύη με δύο πλοία.

    Το πρώτο πλοίο, το «Hellenic Spirit», μετέφερε 1.973 Κινέζους, 53 Ευρωπαίους, ενώ μεταξύ των Ευρωπαίων είναι και Έλληνες. Ακόμη, 9 επιβάτες που μεταφέρθηκαν είναι από τρίτες χώρες (Συρία, Αλβανία, Ν. Αφρική, Λιβύη) ενώ το δεύτερο πλοίο το «Olympic Champion» μετέφερε 2.398 Κινέζους, 36 πολίτες της Σρι Λάνκα και 29 Ταϊλανδούς.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών καλούνται οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730.

    Διεθνής κατακραυγή

    Την εκτίμηση ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι θα αυτοκτονήσει "όπως έκανε ο Χίτλερ" εξέφρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ.

    "Οι μέρες του Καντάφι είναι μετρημένες. Πρέπει να κάνει ό,τι έκανε ο Χίτλερ και να αυτοκτονήσει", τόνισε σε συνέντευξή του στην σουηδική εφημερίδα Expressen ο πρώην υπουργός που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε "τη βαθειά του ανησυχία" και ζήτησε την ανάληψη διεθνούς δράσης.

    Για πρώτη φορά από την έναρξη της εξέγερσης στη Λιβύη, στις 15 Φεβρουαρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράσθηκε δημοσίως καταγγέλλοντας ως "σκανδαλώδες" το λουτρό αίματος στη Λιβύη και δήλωσε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την διαρκή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

    Η Ρωσία και η ΕΕ καταδίκασαν σήμερα την προσφυγή στη βία κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την "απαράδεκτη", και σημείωσαν ότι προτίθενται να προσφέρουν οικονομική και άλλη βοήθεια στον αραβικό κόσμο.

    Στις φλόγες η Λιβύη

    Κάτοικοι της Βεγγάζης έχουν φυλακίσει άνδρες που θεωρούν μισθοφόρους και δημιούργησαν επιτροπές οι οποίες κυβερνούν την πόλη, την οποία πλέον δεν ελέγχει ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι.

    Εξάλλου, σύμφωνα με άρθρο ουκρανικής εφημερίδας Segodnya, μισθοφόροι πιλότοι από την Ουκρανία πετούν λιβυκά πολεμικά αεροπλάνα προσφέροντας υποστήριξη στο καθεστώς του ΚαντάφιΒ· πληρώνονται 2.000 με 8.000 δολάρια το μήνα.

    Εν τω μεταξύ, δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές στον λίβυο ηγέτη επιτέθηκαν σήμερα σε αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές στην πόλη Μιζουράτα και σκότωσαν αρκετούς ανθρώπους, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.

    Μάχες με πυροβόλα όπλα σημειώνονται και στην πόλη Ζαουίγια, 50 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.

    Την ίδια ώρα, αντι-κυβερνητικοί πολιτοφύλακες έχουν τον έλεγχο της λιβυκής πόλης Ζουάρα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας.

    Μέλη των επανασταστικών επιτροπών του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έκαναν συνοπτικές εκτελέσεις μέσα σε νοσοκομεία της Τρίπολης, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Λιβυκού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο των ιταλικών ιεραποστολών Misna.

    Πράκτορες "βλέπει" το καθεστώς Καντάφι

    Ο λίβυος πρέσβης στη Μάλτα δήλωσε σήμερα ότι περίπου 2.500 ξένοι "πράκτορες", πολλοί από τους οποίους συνδέονται με την αλ Κάιντα, συμμετείχαν στην αντικυβερνητική εξέγερση κατά του Καντάφι.

    Επίσης, η κυβέρνηση της Λιβύης θεωρεί πλέον "συνεργάτες της Αλ-Κάιντα" τους ξένους δημοσιογράφους που έχουν μπει παράνομα στο λιβυκό έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι ξένοι εγκαταλείπουν τη Λιβύη

    Περισσότεροι από 30.000 Τυνήσιοι και Αιγύπτιοι έχουν διαφύγει από τη Δευτέρα από τη Λιβύη για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

    Ασιατικές χώρες προετοιμάζουν τεράστιες επιχειρήσεις απομάκρυνσης 100.000 ασιατών εργαζομένων εν μέσω χάους.

    Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους και απομάκρυναν από τη Λιβύη το προσωπικό τους.

    Στα χέρια αντικαθεστωτικών σταθμοί πετρελαίου

    Οι σημαντικοί τερματικοί σταθμοί του πετρελαίου και των προϊόντων του ανατολικά της πρωτεύουσας βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών που πήραν τον έλεγχό τους από τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσαν σήμερα κάτοικοι της Βεγγάζης, οι οποίοι έχουν επαφή με ανθρώπους στην περιοχή.

    Οι ίδιοι διευκρίνισαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι αυτήν τη στιγμή προστατεύονται οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου και προϊόντων του στη Ρας Λάνουφ και τη Μάρσα ελ Μπρέγκα.

    Ο Σόλιμαν Καρίμ, κάτοικος που βοηθάει στη διοίκηση της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, σημείωσε ότι οι εξαγωγές, ζωτική πηγή εισοδήματος για τη Λιβύη, συνεχίζονται. Άλλος κάτοικος της περιοχής άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει επηρεαστεί η ροή του πετρελαίου.

    Οι πληροφορίες αυτές δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από αυτούς που χειρίζονται τους τερματικούς σταθμούς.

    Στα ύψη η τιμή του «μαύρου χρυσού»

    Τα 114 δολάρια το βαρέλι πλησίασε η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, "αγγίζοντας" το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 μηνών. Εντείνεται η ανησυχία, ότι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου θα πλήξουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] "Οι ταραξίες θα εξοριστούν"

    Σαφές μήνυμα ότι οι ταραξίες θα εξοριστούν από τα γήπεδα έστειλε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, σε αποκαλυπτική συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    "Η καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους αποτελεί τον βασικό στόχο της κυβέρνησης στον τομέα του αθλητισμού" υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι οι αυστηρότερες ποινές, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η τοποθέτηση καμερών σε όλα τα γήπεδα, ο πλήρης έλεγχος των Συνδέσμων Φιλάθλων και η ρήτρα βίας, βρίσκονται στην "φαρέτρα" της κυβέρνησης.

    Μεταξύ άλλων, ο Γ. Νικητιάδης, ανέφερε ότι στόχος του Εθνικού Στρατηγικού Αθλητικού Σχεδιασμού, "ειναι η χάραξη της εθνικής αθλητικής στρατηγικής με θεσμοθετημένη εκπροσώπηση αθλητικών φορέων, συναρμόδιων υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστημονικών φορέων".

    Επίσης, δήλωσε ότι "έχει μπει φραγμός προς τις ανεξέλεγκτες έκτακτες επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων - φορέων - πολιτιστικών συλλόγων, ενώ παράλληλα επιχειρείται ένας εξορθολογισμός των επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών και σωματείων στη βάση των προτεραιοτήτων και της κάλυψης υπαρχουσών αναγκών".

    Για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, τόνισε ότι ήδη μέρος των εγκαταστάσεων του Τάε Κβο Ντο έχει παραχωρηθεί "σε θεατρικές ομάδες για να κάνουν τις πρόβες τους ενώ προκηρύξαμε και διαγωνισμό για τη δημιουργία μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου στις ίδιες αθλητικές εγκαταστάσεις". Συμπλήρωσε δε, ότι έχει δοθεί "η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος αθλητικών διοργανώσεων σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Απόφαση για έκδοση Ασάνζ

    Βρετανικό δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα.

    Η έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία δεν αφορά τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Οι δικηγόροι του Ασάνζ, ο οποίος εξόργισε την αμερικανική κυβέρνηση δημοσιοποιώντας στον ιστότοπό του χιλιάδες διαβαθμισμένα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, υποστηρίζουν ότι η δίκη του πελάτη τους στη Σουηδία δεν θα είναι δίκαιη. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση.

    Η υπεράσπιση του Ασάνζ κρίνει εξάλλου ότι υπάρχει "πραγματικός κίνδυνος" αν ο ιδρυτής του WikiLeaks εκδοθεί στη Σουηδία στη συνέχεια να σταλεί στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο ή να καταδικαστεί σε θάνατο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Στην...τσιμπίδα του ΣΔΟΕ

    Σημαντικά στοιχεία για παράνομες οικονομικές συναλλαγές στον τομέα της Υγείας έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ, όπως ενημερώνει, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς.

    Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη και Αθανάσιου Πλεύρη για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στη διενέργεια διαχειριστικών ελέγχων στα νοσοκομεία. Ο υφυπουργός Οικονομικών, απαντώντας, ενημερώνει τους βουλευτές ότι διενεργήθηκαν από το ΣΔΟΕ εκτεταμένοι έλεγχοι στον τομέα της υγείας, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, λόγω του μεγάλου όγκου των προς διερεύνηση και αξιολόγηση στοιχείων.

    "Από τα μέχρι τώρα ευρήματα των ελέγχων προκύπτουν σημαντικά στοιχεία που αφορούν σε παράνομες οικονομικές συναλλαγές", πληροφορεί τη Βουλή ο κ. Κουσελάς και υπογραμμίζει ότι "στρατηγική επιδίωξη του ΣΔΟΕ αποτελεί η σταδιακή μετατόπιση της ελεγκτικής του δράσης σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας με μεγάλη παραβατικότητα και σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις".

    Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα, όπως προσθέτει ο υφυπουργός, το ΣΔΟΕ έχει ενισχυθεί και θεσμικά με τη δυνατότητα άμεσης επιβολής προστίμων και άμεσης αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] Στην Αθήνα οι Iron Maiden

    Σε μία ξεχωριστή συναυλία οι σκληροί της ροκ μουσικής σκηνής Iron Maiden, θα εμφανιστούν στο Sonisphere Festival στο TerraVibe Park, την Παρασκευή, 17 Ιουνίου.

    Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, με τις τιμές να κυμαίνονται από 59 έως 100 ευρώ για τις διακεκριμένες θέσεις.

    Οι βασιλιάδες της heavy metal μουσικής θα ηγηθούν και ως headliners του ροκ μουσικού φεστιβάλ, ενώ θα εμφανιστούν μαζί τους τα μέταλ συγκροτήματα Slipknot, Mastodon, Gojira, και Virus.

    Το Sonisphere Festival είναι ένα ροκ μουσικό φεστιβάλ, το οποίο φιλοξενείται στην Ελλάδα για 2η συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για παγκόσμια μουσική συνάντηση με «πιστούς» που φανατικά ''προσκυνούν'' το ρυθμό του και το λατρεύουν σε 12 χώρες κάθε χρόνο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 February 2011 - 17:30:26 UTC