Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με ασφάλεια η επιστροφή των Ελλήνων
  • [02] ΕΕ: Απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα
  • [03] Πανελλαδικές εξετάσεις: Τί πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
  • [04] Παράταση εως τον Ιούνιο ο»Ώ

  • [01] Με ασφάλεια η επιστροφή των Ελλήνων

    Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών που βρίσκονταν στη Λιβύη, με την προσγείωση, λίγο μετά τα μεσάνυχτα των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    " Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας και τον κόσμο που υπηρετεί αυτό το κράτος ",είχε δηλώσει νωρίτερα ο ΥΦΥΠΕΞ Δημήτρης Δόλλης, κατά την άφιξη και του δεύτερου C-130 με 83 επιβαίνοντες, από την Τρίπολη της Λιβύης.

    " Δεν περιγράφονται εύκολα οι σκηνές που είδαμε και ο τρόπος με τον οποίο οι δικοί μας άνθρωποι κατάφεραν να αντέξουν αυτές τις μέρες ", είπε ο κ.Δόλλης και πρόσθεσε " είμαι υπερήφανος για την πατρίδα μου ".

    Ο τραυματίας υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη,που έχει χτυπηθεί από πυροβολισμούς στον ώμο και στο πόδι και επέβαινε στο αεροσκάφος, βρίσκεται εκτός κινδύνου και μεταφέρθηκε από το αεροδρόμιο στο νοσοκομείο. Για τον τραυματία ο έλληνας ΥΦΥΠΕΞ δήλωσε " μέλημά μας ήταν αυτός ο άνθρωπος να μπορέσει να φθάσει στην πατρίδα με τις καλύτερες συνθήκες ".

    Δέκα Έλληνες βρίσκονται στην έρημο της περιοχής Τζιάλο στη Λιβύη καθώς και ομάδα Κυπρίων και πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες σε συντονισμό και με τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών, ώστε να πετύχει τον επαναπατρισμό τους.

    Σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου έχουν μεταφερθεί ήδη περίπου 4.500 Κινέζοι, 46 Έλληνες αλλά και άλλοι 300 Άγγλοι, Γερμανοί, Ταϊλανδοί και Ιταλοί πολίτες που έφθασαν στο Ηράκλειο από τη Λιβύη με δύο πλοία.

    Το πρώτο πλοίο, το «Hellenic Spirit», μετέφερε 1.973 Κινέζους, 53 Ευρωπαίους, ενώ μεταξύ των Ευρωπαίων είναι και Έλληνες. Ακόμη, 9 επιβάτες που μεταφέρθηκαν είναι από τρίτες χώρες (Συρία, Αλβανία, Ν. Αφρική, Λιβύη) ενώ το δεύτερο πλοίο το «Olympic Champion» μετέφερε 2.398 Κινέζους, 36 πολίτες της Σρι Λάνκα και 29 Ταϊλανδούς.

    Διεθνής κατακραυγή

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη για τη Λιβύη με τον γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί και συμφώνησαν να ζητήσουν «τον άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας», όπως ανακοίνωσε το Παρίσι, προσθέτοντας πως η Γαλλία θα επιθυμούσε μία νέα σύνοδο του ΣΑ του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας και της Ιταλίας, Ντέϊβιντ Κάμερον και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για την κρίση στη Λιβύη.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες "επιθυμούν την εκδίωξη της Λιβύης από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.

    Την εκτίμηση ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι θα αυτοκτονήσει "όπως έκανε ο Χίτλερ" εξέφρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ.

    Το ΣΑ του ΟΗΕ εξετάζει τα κατάλληλα μέτρα για να ενταθεί η πίεση στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος παραμένει ασυγκίνητος απέναντι στις διεθνείς εκκλήσεις για τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές.

    Τα 15 μέλη του ΣΑ είχαν ανεπίσημες συνομιλίες για την κρίση στη Λιβύη και εντός του επομένου 48ώρου ενδέχεται να συγκαλέσουν έκτακτη σύνοδο.

    Η Ρωσία και η ΕΕ καταδίκασαν την προσφυγή στη βία κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την "απαράδεκτη", και σημείωσαν ότι προτίθενται να προσφέρουν οικονομική και άλλη βοήθεια στον αραβικό κόσμο.

    Στις φλόγες η Λιβύη

    Κάτοικοι της Βεγγάζης έχουν φυλακίσει άνδρες που θεωρούν μισθοφόρους και δημιούργησαν επιτροπές οι οποίες κυβερνούν την πόλη, την οποία πλέον δεν ελέγχει ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι.

    Εξάλλου, σύμφωνα με άρθρο ουκρανικής εφημερίδας Segodnya, μισθοφόροι πιλότοι από την Ουκρανία πετούν λιβυκά πολεμικά αεροπλάνα προσφέροντας υποστήριξη στο καθεστώς του ΚαντάφιΒ· πληρώνονται 2.000 με 8.000 δολάρια το μήνα.

    Εν τω μεταξύ, δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη επιτέθηκαν σε αντικυβερνητικές πολιτοφυλακές στην πόλη Μιζουράτα και σκότωσαν αρκετούς ανθρώπους, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.

    Είκοσι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 44 τραυματίστηκαν στην πόλη Ζαουίγια.

    Την ίδια ώρα, αντι-κυβερνητικοί πολιτοφύλακες έχουν τον έλεγχο της λιβυκής πόλης Ζουάρα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας.

    Μέλη των επανασταστικών επιτροπών του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έκαναν συνοπτικές εκτελέσεις μέσα σε νοσοκομεία της Τρίπολης, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Λιβυκού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο των ιταλικών ιεραποστολών Misna.

    Πράκτορες "βλέπει" το καθεστώς Καντάφι

    Ο Λίβυος πρέσβης στη Μάλτα δήλωσε ότι περίπου 2.500 ξένοι "πράκτορες", πολλοί από τους οποίους συνδέονται με την αλ Κάιντα, συμμετείχαν στην αντικυβερνητική εξέγερση κατά του Καντάφι.

    Επίσης, η κυβέρνηση της Λιβύης θεωρεί πλέον "συνεργάτες της Αλ-Κάιντα" τους ξένους δημοσιογράφους που έχουν μπει παράνομα στο λιβυκό έδαφος, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι ξένοι εγκαταλείπουν τη Λιβύη

    Περισσότεροι από 30.000 Τυνήσιοι και Αιγύπτιοι έχουν διαφύγει από τη Δευτέρα από τη Λιβύη για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

    Ασιατικές χώρες προετοιμάζουν τεράστιες επιχειρήσεις απομάκρυνσης 100.000 ασιατών εργαζομένων εν μέσω χάους.

    Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους και απομάκρυναν από τη Λιβύη το προσωπικό τους.

    Στα χέρια αντικαθεστωτικών σταθμοί πετρελαίου

    Οι σημαντικοί τερματικοί σταθμοί του πετρελαίου και των προϊόντων του ανατολικά της πρωτεύουσας βρίσκονται στα χέρια των αντικαθεστωτικών που πήραν τον έλεγχό τους από τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσαν κάτοικοι της Βεγγάζης, οι οποίοι έχουν επαφή με ανθρώπους στην περιοχή.

    Οι ίδιοι διευκρίνισαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι αυτήν τη στιγμή προστατεύονται οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου και προϊόντων του στη Ρας Λάνουφ και τη Μάρσα ελ Μπρέγκα.

    Ο Σόλιμαν Καρίμ, κάτοικος που βοηθάει στη διοίκηση της Βεγγάζης, στην ανατολική Λιβύη, σημείωσε ότι οι εξαγωγές, ζωτική πηγή εισοδήματος για τη Λιβύη, συνεχίζονται. Άλλος κάτοικος της περιοχής άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι μπορεί να έχει επηρεαστεί η ροή του πετρελαίου.

    Οι πληροφορίες αυτές δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από αυτούς που χειρίζονται τους τερματικούς σταθμούς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] ΕΕ: Απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα

    Το πλήρες κείμενο της αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στην οποία κατέληξαν οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επισκέφθηκαν στις αρχές του μήνα την Αθήνα, μαζί με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε γενικές γραμμές οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η υλοποίηση του προγράμματος «βρίσκεται στο σωστό δρόμο» και ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την παροχή της τέταρτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Ωστόσο τονίζουν ότι εφεξής θα απαιτηθεί από την Ελλάδα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, καλύτερος συντονισμός και συναίνεση της κοινωνίας σε σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου. Επισημαίνεται επίσης ότι σε ορισμένους τομείς, όπως η αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών, ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι «φιλόδοξος στόχος» της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εισπράξει από το προβλεπόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας περί τα 50 δισ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία. Ακόμα επισημαίνεται ότι ανεξαρτήτως από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας, πρωταρχική είναι η σημασία της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

    Ειδικότερα, η ΕΕ στην έκθεσή της επισημαίνει ότι οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας παραμένουν οι ίδιοι. Οι στόχοι αυτοί είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η εμπροσθοβαρής μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, ώστε στο μέλλον να βασίζεται στις εξαγωγές και τις επενδύσεις, η διασφάλιση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας και η βιωσιμότητα του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών.

    Tη βεβαιότητά του ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει εντός του έτους να βγαίνει από την ύφεση εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου.

    Παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι "είμαστε στο μέσον της ύφεσης, στο χειρότερο σημείο, όμως θα τα καταφέρουμε γιατί ακολουθούμε το σωστό δρόμο της σταθερότητας και της συνέπειας". Επεσήμανε δε, ότι τα αποτελέσματα του 2010 στο πεδίο της δημοσιονομικής διαχείρισης διαψεύδουν όσους αμφισβήτησαν την προσπάθεια και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στο διάλογο για την διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Πανελλαδικές εξετάσεις: Τί πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

    Οι διαδικασίες για την προετοιμασία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δρομολογούνται ήδη από Υπουργείο Παιδείας. Η πιο πρόσφατη νέα υπηρεσία που εγκαινιάζεται είναι αυτή της προετοιμασίας των μαθητών της γ΄τάξης του λυκείου με "ψηφιακά βοηθήματα", που στοχεύουν να προσφέρουν έναν συμπληρωματικό, ευέλικτο και σύγχρονο τρόπο πρόσβασης των μαθητών σε χρήσιμο υποβοηθητικό υλικό αποκλειστικά για τις ανάγκες της προετοιμασίας τους ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

    Υπάρχουν, όμως, κι άλλες αλλαγές, που προωθούνται για εφαρμογή φέτος, τρία χρόνια πριν τη ριζική αλλαγή του συστήματος πρόσβασης σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα.

    Το βασικό στοιχείο είναι ότι από φέτος αναμένεται μείωση του αριθμού εισακτέων, ή τουλάχιστον περισσότερη ορθολογική κατανομή των θέσεων, προκειμένου οι εισακτέοι να προσαρμοστούν όσο αυτό είναι δυνατόν στις απαιτήσεις των ίδιων των ιδρυμάτων. Ως γνωστόν, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εισηγούνται κάθε χρόνο συγκεκριμένους αριθμούς εισακτέων, χωρίς όμως αυτοί να γίνονται αποδεκτοί από το Υπουργείο Παιδείας, που κατά κανόνα, τα τελευταία χρόνια, υιοθετούσε μεγαλύτερους αριθμούς από εκείνους που πρότειναν τα ιδρύματα. Αν υπολογισθεί ότι στα περισσότερα Πανεπιστήμια και κυρίως στα κεντρικά Τεχνολογικά Ιδρύματα οι αριθμοί εισακτέων αυξάνονταν, λόγω και των μετεγγραφών, αντιλαμβάνεται κανείς την "ασφυξία" στην οποία περιέρχονται κάθε χρόνο τα Ιδρύματα, που δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν τους τελικούς αριθμούς εισακτέων.

    Όπως λένε στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, φέτος "θα προσεγγίσουμε τις προτάσεις των ιδρυμάτων και έτσι δεν αποκλείεται να μειωθούν οι αριθμοί εισακτέων τουλάχιστον κατά 5.000-6.000. Οι μειώσεις, όπως είναι φυσικό, θα γίνουν κυρίως στα τμήματα εκείνα που δεν φαίνεται να προσελκύουν τους νέους".

    Ιδιαίτερα στα ΤΕΙ των μεγάλων πόλεων, οι πρόεδροί τους έχουν ήδη διαμηνύσει στο υπουργείο ότι είναι σε τέτοιο αδιέξοδο, που το καλύτερο θα ήταν να μην είχαν ούτε έναν επιπλέον σπουδαστή.

    Οι πρόεδροι, αλλά και οι πρυτάνεις, σημειώνουν ότι φέτος έχουν έναν ακόμη λόγο να ζητήσουν λιγότερους φοιτητές και σπουδαστές. Είναι η οικονομική κρίση και η περικοπή κονδυλίων, που δεν επιτρέπουν ακόμη και να πληρωθούν συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί των ιδρυμάτων.

    Σημειώνεται, πάντως, ότι από πέρσι έχουν δρομολογηθεί οι συνθήκες μείωσης των εισακτέων, καθώς τουλάχιστον 5.000 θέσεις έμειναν κενές, ενώ χιλιάδες σπουδαστές, ακόμη και φοιτητές, δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, κυρίως επειδή δεν τους ενδιαφέρει το αντικείμενο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Παράταση εως τον Ιούνιο

    Παράταση έως το τέλος του Ιουνίου για την τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), λόγω του συνωστισμού, που παρατηρείται στις πολεοδομίες από τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Σε συνάντησή της χθες με τους δημοσιογράφους, η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε ότι σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία έχουν κατατεθεί περισσότερες από 500.000 αιτήσεις και έχουν εισπραχθεί από πρόστιμα και παράβολα περισσότερα από 106 εκατ. ευρώ.

    Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί και νέα παράταση στη διαδικασία και πρόσθεσε ότι «όπως έχει διαπιστωθεί από την επιβολή του θεσμού το 2003 έως και σήμερα η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ χαμηλή, καθώς λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προτιμούν να έχουν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της κατεδάφισης παρά να πληρώσουν».

    Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μη κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Τόνισε, όμως, ότι η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έπειτα από κοινή επεξεργασία με το ΥΠΕΚΑ, ώστε να ρυθμίζονται «αδικίες» που δίνουν το δικαίωμα κατά περιοχή (δήμο) να εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών όσοι έχουν τακτοποιημένους κλειστούς ημιυπαίθριους, ενώ την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες με δηλωμένους ανοιχτούς ημιυπαίθριους να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη. Ειδικά για το παραπάνω ζήτημα τονίστηκε ότι είναι στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να καθορίζει δημοτικά τέλη και πως αυτά θα τα εισπράξει.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 February 2011 - 5:30:18 UTC