Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι πολιτικοί ''μονοπώλησαν'' τα καρναβάλια
  • [02] Διαβεβαιώσεις Γ.Πεταλωτή για το ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [03] ΤτΕ: Επιβράδυνση πιστωτικής επέκτασης
  • [04] Με 2,3% προηγείται το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ σε δημοσκόπηση ο»Ώ

  • [01] Οι πολιτικοί ''μονοπώλησαν'' τα καρναβάλια

    Οι πολιτικοί, η "τρόικα" και το ΔΝΤ μονοπώλησαν τα καρναβάλια φέτος σβ όλη την Ελλάδα, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για όλα τα σατυρικά άρματα που σκόρπισαν το γέλιο, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

    Στο μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας και το πιο φημισμένο διεθνώς, στο «Πατρινό Καρναβάλι», οι καρναβαλιστές αψηφώντας τη βροχή ξεχύθηκαν στους δρόμους σ' ένα "ξέφρενο γλέντι" κι έγιναν μια παρέα με τους επισκέπτες της αχαϊκής πρωτεύουσας. Ο Γιώργος Παπανδρέου αγκαλιά με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, ο Πάγκαλος να τρώει με "χρυσά κουτάλια" αλλά "μόνος του" και ο Παπακωνσταντίνου "φακίρης" να προσπαθεί να βγάλει τα χρήματα από το σακούλι. Δεν θα μπορούσε να λείπει το άρμα "τσίρκο η τρόικα" με τα τρία μέλη της Τόμσεν, Ντερούζ και Μαζούχ να προσπαθούν να δαμάσουν ... θηρία. Αίσθηση προκάλεσαν επίσης τα άρματα "Οικονομική Κροίσοι" για όσους επωφελήθηκαν από την κρίση και "σοσια-ληστές" που σατίριζε το κυβερνόν κόμμα.

    Με μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια και πολλούς επισκέπτες, το καρναβάλι της Ξάνθης ξεχώρισε και φέτος παρά τη λιτή διοργάνωση. Τίτλος του καρναβαλιού "Διεθνής Νομισματική Τρέλλα" με πρωταγωνιστή ποιόν άλλο; το ΔΝΤ. Από τα άλλα γκρουπ "οι νοικοκυρές σε απόγνωση" γιατί το ΔΝΤ βάζει χέρι στο καλάθι τους και ο Πάγκαλος με την ταμπέλα "μαζί τα φάγαμε, χώρια πεινάμε".

    Στο Βόλο επέλεξαν ως θέμα "το μνημόνιο" για να το κάψουν με το τέλος της παρέλασης, όπως συνηθίζεται με τον βασιλιά καρνάβαλο. Λιτές εκδηλώσεις με θέμα την οικονομική κρίση "για ένα χαμόγελο στους δημότες και τους επισκέπτες που δοκιμάζονται".

    Το Μοσχάτο, που άλλες χρονιές πρωτοστατούσε στο κέφι και το γλέντι, φέτος δεν είχε άρματα λόγω λιτότητας. Είχε μόνο μεταμφιεσμένους σ' ένα μεγάλο πάρτυ, ένα πανηγύρι για να διασκεδάσουν όσοι δεν ήθελαν να απομακρυνθούν από την Αθήνα, ξεχνώντας για λίγο τις δυσκολίες.

    Τέλος στη Θεσσαλονίκη έγινε πριν από λίγες μέρες το δεύτερο ποδηλατικό καρναβάλι στην πόλη με μεγάλη επιτυχία. Η παρέλαση έγινε με ποδήλατα για να περάσει και το μήνυμα της επιλογής του ως μέσου μεταφοράς ενώ θέμα του είχε: "Ψηφίστε Αλή Μπαμπά έχει μόνο 40 κλέφτες".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Διαβεβαιώσεις Γ.Πεταλωτή για το ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Περισσή υποκρισία" και "νοσταλγία του γκαιμπελισμού" που επικρατούσε επί των ημερών της ΝΔ, καταλογίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στον βουλευτή της ΝΔ Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος μετά τη συζήτηση επί επίκαιρης ερώτησης που διεξήχθη το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή, επανήλθε με ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνοντας ισχυρισμούς για τη λειτουργία του ΑΠΕ-ΜΠΕ που διαψεύστηκαν κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

    "Ο κ. Κεδίκογλου υπέβαλλε θεσμικά την ερώτησή του, για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, και επίσης θεσμικά, έλαβε τις απαντήσεις, με τον πλέον επίσημο τρόπο, στη Βουλή", αναφέρει στην απαντητική ανακοίνωσή του ο κ. Πεταλωτής.

    "Με τις δηλώσεις του σήμερα, μετά τη λήξη της συζήτησης στη Βουλή, ο κ. Κεδίκογλου, με περισσή υποκρισία αποδεικνύει, πως στη Ν.Δ. είτε νοσταλγούν τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. διαχειρίστηκαν το σύστημα επικοινωνίας και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα όρια του γκαιμπελισμού, των αποκλεισμών και της κατευθυνόμενης ενημέρωσης, είτε πολύ απλά δεν αντιλήφθηκαν επαρκώς, όσα ειπώθηκαν στη Βουλή" προσθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Αν πραγματικά νοσταλγούν τον τρόπο λειτουργίας της γενικότερης ενημέρωσης και επικοινωνίας της περιόδου της Ν.Δ. και συνεπώς και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τότε είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που πραγματικά διαφέρουμε από εκείνες τις καταστάσεις. Αν όμως δεν αντιλήφθηκαν τις απαντήσεις που δόθηκαν στη Βουλή, τότε θα βρουν επισυναπτόμενα τα πρακτικά", καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Πεταλωτή, η οποία συνοδεύεται από τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά από τη διεξαχθείσα συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

    Η δήλωση του Σ. Κεδίκογλου

    Είχε προηγηθεί δελτίο τύπου του υπεύθυνου για τον τομέα πολιτικής ευθύνης ΜΜΕ της ΝΔ κ. Κεδίκογλου, με δήλωσή του, η οποία έχει ως εξής:

    «Εύλογες ανησυχίες προκαλεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μετατροπής του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων σε ΔΕΚΟ. Αυτή ήταν η μόνη ουσιαστική απάντηση που έδωσε στη Βουλή, παρά τις σημαντικές καταγγελίες που περιείχε η ερώτησή μου. Επιχείρησε, μάλιστα, να πετάξει τη "μπάλα στην εξέδρα", κατηγορώντας ότι για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία (!) και αγνοώντας ότι αντίστοιχες ερωτήσεις έχουν καταθέσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Κουβέντα δεν είπε για τις παράτυπες προσλήψεις, για τις εκτός νόμου τοποθετήσεις διευθυντών, για τον εκδότη- διευθυντή τοπικής εφημερίδας που τοποθέτησε προϊστάμενο στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, για τους εκβιασμούς σε δημοσιογράφους, για τις απειλές, προκειμένου να πάρει το βίντεο από τη συγκέντρωση των εργαζομένων ή για την απόπειρά του να αποπέμψει παράνομα τον εκπρόσωπο των εργαζομένων από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΕ.

    Όσο για την κατηγορία που μου απηύθυνε ότι λειτουργώ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων, τη θεωρώ τιμητική...».

    Η συζήτηση στη Βουλή

    "Εξαιρετικό εργαλείο με εθνική στόχευση", χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επικείμενης ιδιωτικοποίησης, τους οποίους διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου, αναπτύσσοντας σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

    «Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. Ας μην... κυνηγούμε μάγισσες και ας μη μεταφέρουμε στη Βουλή φήμες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Το εθνικό πρακτορείο θα ενισχυθεί για να επιτελέσει το ρόλο του. Δεν πρόκειται ωστόσο να γίνει και φορέας μόνιμης επιχορήγησης από το κράτος, χωρίς δικά του έσοδα και χωρίς να αξιοποιεί το ίδιο τις δυνάμεις του», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

    Ταυτοχρόνως ο κ. Πεταλωτής κάλεσε τον κ. Κεδίκογλου, με την ιδιότητα του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ, αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, να συμμετάσχουν την προσεχή εβδομάδα σε συνάντηση με τη διεύθυνση και τους εργαζομένους του πρακτορείου "για να πούμε τις θέσεις μας και να βρούμε λύσεις, ώστε το ΑΠΕ να επιτελεί τον εθνικό και σύγχρονο ρόλο ενός δημοσιογραφικού εθνικού πρακτορείου".

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο βουλευτής της ΝΔ, υποστήριξε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ "έχει μετατραπεί σε προπαγανδιστικό μέσο της κυβερνητικής δραστηριότητας", έκανε λόγο για "συστηματική υποβάθμιση της προβολής των δραστηριοτήτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον διαδικτυακό κόμβο του πρακτορείου", αναφέρθηκε "σε απώλειες εσόδων 1 εκατ. ευρώ", μίλησε για άσκηση «κλίματος τρομοκρατίας» και παραγκωνισμούς εργαζομένων, ενώ έβαλε προσωπικά κατά του προέδρου και γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ηλία Μάτσικα, τον οποίο χαρακτήρισε "ανίκανο".

    «Μη μπερδεύετε το παρελθόν με το παρόν, όταν η ΝΔ είχε μετατρέψει την επικοινωνία σε επιστημονικό γκεμπελισμό. Σήμερα καμιά δραστηριότητα της αντιπολίτευσης δεν αποκρύπτεται και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στα κείμενα των δημοσιογράφων. Αν αυτό το εννοείτε ως προπαγάνδα, μιλάμε με άλλες λέξεις και όρους» απάντησε ο κ. Πεταλωτής. Και πρόσθεσε: «Δεν παραγκωνίστηκε κανείς. Ακόμα και εργαζόμενοι με διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις έχουν αναλάβει διευθυντικές θέσεις και καθήκοντα. Αυτός είναι ο παραγκωνισμός;». Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχουν απώλειες εσόδων, δεν ασκείται καμία τρομοκρατία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί κανενός είδους τρομοκρατία.

    Ο κ. Κεδίκογλου επανήλθε στη δευτερολογία του, θέτοντας το ερώτημα εάν επιχειρείται η μετατροπή του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ΔΕΚΟ και αν η κυβέρνηση αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ως το καλοκαίρι, καθώς τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας και τη μισθοδοσία των εργαζομένων ως τον Αύγουστο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχουν γίνει αυξήσεις σε εργαζομένους και επικαλέστηκε κείμενο αγωγής -που δεν έχει κοινοποιηθεί στο πρακτορείο- του υπεύθυνου για την οικονομική διαχείριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ. Πεταλωτής, αμφισβήτησε τις αιτιάσεις του βουλευτή της ΝΔ και, αντιθέτως, επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η προηγούμενη διεύθυνση του Πρακτορείου, δεν έκανε καμία προσπάθεια να εισπράξει το συντριπτικό ποσοστό των οφειλών εφημερίδων, εκδοτών και υπουργείων.

    «Όσον αφορά στο εάν θα γίνει ΔΕΚΟ ή δεν θα γίνει ΔΕΚΟ, είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Αυτά θα αναλυθούν όλα. Σας καλώ από την αίθουσα αυτή, κ. Κεδίκογλου -φυσικά θα υπάρχει πρόσκληση και για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης- να πάμε όλοι μαζί, να κάνουμε μια συζήτηση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με τον Διευθυντή, με τους εργαζόμενους, να πούμε τις θέσεις μας, να βρούμε λύσεις, έτσι ώστε το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να επιτελεί τον εθνικό και τον σύγχρονο ρόλο ενός ειδησεογραγικού εθνικού πρακτορείου», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

    Στάση εργασίας των εργαζομένων

    Οι εργαζόμενοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποίησαν σήμερα, τρίωρη στάση εργασίας, με τα παρακάτω αιτήματα:

  • Να αποτραπεί κάθε απόπειρα μετατροπής του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ΔΕΚΟ

  • Να μην πραγματοποιηθεί και νέα μείωση κατά 10% στους μισθούς

  • Να τηρηθούν οι ΣΣΕ μεταξύ ΕΣΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ όπως ορίζει το Π.Δ. ίδρυσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] ΤτΕ: Επιβράδυνση πιστωτικής επέκτασης

    Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε η πιστωτική επέκταση τον Ιανουάριο του 2011, με αποτέλεσμα οι χορηγήσεις των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας να μειώνονται ολοένα και περισσότερο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης τον Ιανουάριο υποχώρησε περαιτέρω στο -0,3% από -0,1% που ήταν το Δεκέμβριο του 2010.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο τον περιορισμό των χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις όσο και την εντεινόμενη απομόχλευση στα νοικοκυρά, όπου οι νέες χορηγήσεις των τραπεζών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υπολείπονται σημαντικά τις αποπληρωμές του υφιστάμενου χρέους τους.

    Όσον αφορά στην χρηματοδότηση των νοικοκυριών αρνητική, κατά κατά 315 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης με αποτέλεσμα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς την κατηγορία αυτή (ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα ) να μειωθεί οριακά στο -1,4% από -1,3% τον Δεκέμβριο.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά καταρχάς την αρνητική ροή ύψους 170 εκατ.ευρώ στα στεγαστικά δάνεια - με αποτέλεσμα o ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους να επιβραδυνθεί περαιτέρω στο -0,7% από -0,4% το Δεκέμβριο.

    Η ίδια εικόνα κυριάρχησε και στα καταναλωτικά δάνεια όπου η καθαρή ροή ήταν επίσης αρνητική κατά 98 εκατ. ευρώ, όμως ήταν μικρότερη σε σχέση με τον αντίστοιχο πέρυσι με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής να βελτιωθεί οριακά - - παραμένοντας ωστόσο αρνητικός στο -4,1% έναντι -4,2% τον Δεκέμβριο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Με 2,3% προηγείται το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ σε δημοσκόπηση

    Διαφορά 2,3 ποσοστιαίων μονάδων του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΛΚΟ για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

    Τα ποσοστά των κομμάτων, τα οποία «δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου αλλά καταγραφή τάσεων της χρονικής περιόδου 1-3/3/2011» όπως σημειώνει η εταιρεία δημοσκοπήσεων, έχουν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 21,9%, ΝΔ 19,6%, ΚΚΕ 8,3%, ΛΑΟΣ 5,6%, ΣΥΡΙΖΑ 2,6%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,4%, Δημοκρατική Αριστερά 2,0%, Οικολόγοι 2,2%, άλλο 4,1%, λευκό/άκυρο 7,6%, αποχή 17,0% και δεν «ξέρω/δεν απαντώ» 6,7%.

    Η πρόθεση ψήφου των όσων συμμετείχαν στο δείγμα, αλλά «επί των εγκύρων», έχει ως εξής: ΠΑΣΟΚ 29%, ΝΔ 26%, ΚΚΕ 11%, ΛΑΟΣ 7,4%, ΣΥΡΙΖΑ 3,4%, Δημοκρατική Συμμαχία 3,2%, Δημοκρατική Αριστερά 2,8%, Οικολόγοι 2,9%, άλλο 5,4%, και δεν «ξέρω/δεν απαντώ» 8,9%.

    Η τηλεφωνική έρευνα της ALCO πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ανθρώπων, ηλικίας 18 ετών και άνω.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 March 2011 - 15:30:18 UTC