Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΣΤΑΤ: Στο 14,8% η ανεργία Video
  • [02] Στάση εργασίας αρχαιολόγων
  • [03] "Η ΕΚΤ είναι κατά της αναδιάρθρωσης"
  • [04] Τα "φρουτάκια" της οργής
  • [05] Θεατρικό Βραβείο ο»Ώ

  • [01] ΕΛΣΤΑΤ: Στο 14,8% η ανεργία Video

    Στο 14,8% "εκτοξεύθηκε" το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο, από 10,2% τον Δεκέμβριο 2009 και 13,9% τον Νοέμβριο 2010.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι (παρά την εορταστική εμπορική κίνηση) ανήλθαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε 733.645 άτομα και αυξήθηκαν κατά 228.535 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2009 (αύξηση 45,2%) και κατά 41.068 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2010 (αύξηση 5,9%).

    Οι νέοι σε ηλικία παραμένουν "πρωταθλητές" στην ανεργία, με το ποσοστό τους να αυξάνεται αλματωδώς.

    Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων (23,1% τον Δεκέμβριο 2010 από 15% τον Δεκέμβριο 2009), Δυτικής Μακεδονίας (17,7% από 12%), Κεντρικής Μακεδονίας (16,5% από 11,4%), Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (15,6% από 12,5%) και Νοτίου Αιγαίου (15,5% τον περασμένο Δεκέμβριο από 13,6% τον Δεκέμβριο 2009).

    Στην Αττική, όπου διαμένει η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, η ανεργία ανήλθε τον Δεκέμβριο 2010 σε 14% από 9,2% τον Δεκέμβριο 2009.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στάση εργασίας αρχαιολόγων

    Στάση εργασίας προκήρυξε για αύριο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε ένδειξη συμπαράστασης των μελών του προς τους έκτακτους συναδέλφους τους.

    Η στάση εργασίας θα γίνει αύριο, από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη του ωραρίου. Την ίδια ημέρα οι έκτακτοι αρχαιολόγοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Θεσσαλονίκη (στην παλιά Φιλοσοφική Σχολή) και Αθήνα (έξω από το υπουργείο Εσωτερικών).

    Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι ζητούν την κατάργηση του περιορισμού του 24μηνου (άρθρα 5 και 6 του ΠΔ 164/2004).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Η ΕΚΤ είναι κατά της αναδιάρθρωσης"

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας κ. Έβαλντ Νοβότνι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι κατά της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και ότι είναι εύλογο να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στις χώρες της Ευρωζώνης, που εργάζονται για να βάλουν τάξη στα δημοσιονομικά τους, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, ο κ. Νοβότνι, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εγκρίνουν το "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας".

    Ερωτηθείς, αν θα ήταν λογικό η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, ο Αυστριακός τραπεζίτης είπε ότι "αυτό δεν είναι η άποψη της ΕΚΤ".

    Στην ερώτηση, αν θα πρέπει να δοθεί πρόσθετη βοήθεια για τις χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που ήδη έλαβαν εξωτερική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους τους, ο κ. Νοβότνι είπε: "Αν υπάρχει η αίσθηση ότι αυτές οι χώρες πραγματικά προσπαθούν, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές έρχονται, ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα επανέλθουν στην επιφάνεια σε δύο χρόνια, τότε είναι εύλογο να πει κανείς να υπάρξει βελτίωση (σ.σ.: όσον αφορά στη βοήθεια). Αν δεν ισχύει αυτό, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει οτιδήποτε".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Τα "φρουτάκια" της οργής

    Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων στην Ελλάδα που έχει συνταχθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Βουλή το προσεχές διάστημα.

    Η Ελλάδα, έχοντας καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθολική απαγόρευση παιγνίων, πληρώνει πρόστιμο ύψους 31.563 ευρώ ημερησίως, δηλαδή περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2002.

    Παράλληλα, ο παράνομος τζόγος στην χώρα μας φθάνει στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς να ελέγχεται ή να φορολογείται, γεγονός που καθιστά "αναγκαία την προσαρμογή των κοινοτικών διατάξεων στην ευρωπαϊκή νομοθεσία", όπως υπογραμμίζεται στο εν λόγω νομοσχέδιο.

    Το σχέδιο στοχεύει στη διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος, ύψους 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων το έτος 2011, ενώ τα έσοδα για το Δημόσιο, τα δύο με τρία προσεχή έτη, θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ, "ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της περικοπής των μισθών και των συντάξεων".

    Ωστόσο, πολλοί αρμόδιοι φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής του.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Θεατρικό Βραβείο

    Ανανεωμένος και ανεξάρτητος θα είναι φέτος ο θεσμός του Θεατρικού Βραβείου τον οποίο έχει θεσπίσει το Ίδρυμα "Μελίνα Μερκούρη" για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της περασμένης θεατρικής περιόδου.

    Καθώς φέτος συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την καθιέρωση του, το Θεατρικό Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" θα απονεμηθεί σε ξεχωριστή τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

    Δεκαεπτά χρόνια μετά το θάνατο της Μελίνας, το Ίδρυμα εξακολουθεί να επιβραβεύει νέες ηθοποιούς, που διακρίνονται δημιουργικά στη θεατρική τέχνη.

    Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, περιλαμβάνει όμως και μια συμβολική κίνηση: η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην επόμενη ομότεχνή της που διακρίνεται.

    Οι υποψήφιες πρέπει να είναι απόφοιτοι δραματικής σχολής και να έχουν εμφανιστεί στο θέατρο, επαγγελματικά έως πέντε χρόνια πριν από τη θεατρική περίοδο για την οποία τιμώνται.

    Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 μμ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 March 2011 - 11:30:19 UTC