Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικές διαβουλεύσεις για τη Λιβύη
  • [02] Σταμάτησαν την απεργία πείνας
  • [03] Δίχτυ προστασίας σε επιχειρήσεις
  • [04] Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Η Κάλλας στο... Μέγαρο
  • [06] Στο στόχαστρο οι Οίκοι
  • [07] Παραιτήθηκε ο Δαλάι Λάμα ο»Ώ

  • [01] Διπλωματικές διαβουλεύσεις για τη Λιβύη

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης θα συναντηθεί σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον απεσταλμένο της Λιβύης Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα. Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο, η συνάντηση πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης του Έλληνα ΥΠΕΞ, Δημήτρη Δρούτσα, με την επικεφαλής της ΕΕ, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

    Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας του υπουργού Εξωτερικών, πρέσβης Α.Ζέππος, γίνεται ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και θα είναι αφιερωμένη στη Λιβύη, ενώ αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των ηγετών της ΕΕ, επίσης, με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη.

    Η Βρετανία και η Γερμανία κάλεσαν όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην συνεργάζονται με το καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

    Ο στρατός των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να θέσει σε εφαρμογή πιθανή απόφαση της διεθνούς κοινότητας, για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης, μέσα σε δύο μέρες μόνο, δήλωσε αμερικανός στρατηγός την Πέμπτη.

    Νέοι, σφοδροί βομβαρδισμοί, σημειώθηκαν και πάλι στην πόλη Ζαουίγια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια, ενώ από εδάφους και αέρος, επιτίθεται και σε άλλες στρατηγικής σημασίας πόλεις οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Στο μεταξύ η λιβυκή κυβέρνηση και οι αντικαθεστωτικοί αλληλοεπιρρίπτουν την ευθύνη για την ανατίναξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

    Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έπληξαν πετρελαιαγωγό που καταλήγει στο Ελ Σιντέρ και έρριξαν βόμβες σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στην περιοχή του Ρας Λανούφ.

    Στο μεταξύ, απεσταλμένοι της λιβυκής κυβέρνησης μετέβησαν, χθες, Τετάρτη, αεροπορικώς στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Σταμάτησαν την απεργία πείνας

    Σταμάτησαν την απεργία πείνας οι μετανάστες του μεγάρου Υπατία, καθώς αποφάσισαν να αποδεχθούν τις κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες τους διατυπώθηκαν στη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τους υπουργούς Εσωτερικών, Ι. Ραγκούση, Υγείας, Αν. Λοβέρδο και την υφυπουργό Εργασίας, Άν. Νταλάρα.

    Κατά τη συνέλευση των μεταναστών, που ακολούθησε τη συνάντηση με τους υπουργούς, έκριναν ικανοποιητικές τις προτάσεις της κυβέρνησης και έκαναν λόγο για δικαίωση του αγώνα τους.

    Όπως διευκρινίστηκε και πάλι στους απεργούς, με τον ισχύοντα νόμο 3907 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όποιος μετανάστης αποδεδειγμένα βρίσκεται επί 12 χρόνια στη χώρα μπορεί να καταθέσει αίτηση για άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους. Ωστόσο η κυβέρνηση θα προβεί σε μείωση του απαιτούμενου χρόνου χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ακόμη πόση θα είναι η μείωση, ενώ στο εξής η όποια νομιμοποίηση θα λειτουργεί εξατομικευμένα και όχι μαζικά.

    Ως προς το χρονικό διάστημα για το καθεστώς ανοχής, θα ισχύσουν οι 6 μήνες και η ανανέωση τους για άλλους 6 ή και περισσότερο. Η κάθε περίπτωση μεταναστών που θα θέλουν να κάνουν χρήση του καθεστώτος ανοχής θα εξετάζεται από την αστυνομία και με την έγκρισή της θα ανανεώνεται ή όχι η άδεια.

    Τέλος, όσοι υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς, μετά από τροποποίηση του σχετικού νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα μπορούν να ταξιδεύουν στη χώρα καταγωγής τους για ανθρωπιστικούς λόγους.

    Ικανοποιημένη δηλώνει η κυβέρνηση μετά τον τερματισμό της απεργίας πείνας των μεταναστών.

    «Καμία νομιμοποίηση δεν έγινε, καμία άδεια παραμονής δεν δόθηκε» και «οι μετανάστες αποδέχθηκαν να ενταχθούν στο προβλεπόμενο από το νόμο καθεστώς ανοχής όπως εξαρχής είχε πει η κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Γ. Ραγκούσης, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Δίχτυ προστασίας σε επιχειρήσεις

    Δίνεται μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία με το νομοσχέδιο που αφορά στην "Προ-πτωχευτική Διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων" και παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

    Ταυτόχρονα δε, εκτιμάται ότι με το σχέδιο νόμου για την προ-πτωχευτική διαδικασία αλλά και με το νομοσχέδιο για τη "Σύσταση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων", το οποίο εισήχθη χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, προς δεύτερη ανάγνωση, δημιουργείται ένα δίχτυ προστασίας των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν κινδύνους εξαιτίας της κρίσης και κανόνες διαφάνειας στις συμβάσεις του δημοσίου.

    Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ.Χρυσοχοϊδης, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου για τις νέες ρυθμίσεις στην προ-πτωχευτική διαδικασία ανέφερε ότι, "με τη ρύθμιση αυτή δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις που για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία και το όφελος από αυτή την αναμόρφωση, ειδικά στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι σημαντικό καθώς: Διασώζονται θέσεις εργασίας τόσο στην ίδια την επιχείρηση, όσο και σε άλλες επιχειρήσεις (προμηθευτές, εμπορικούς αντιπροσώπους κλπ.) που συναλλάσσονται με αυτήν, δεν χάνεται η άυλη αξία της επιχείρησης και δεν διακόπτεται η παραγωγική της δραστηριότητα. Τέλος η διάσωση επιχειρήσεων μπορεί να βοηθήσει και στην προσέλκυση επενδύσεων, αφού μπορεί να είναι ελκυστικότερο για τον επενδυτή να ξεκινήσει την επένδυσή του με βάση μια υφιστάμενη επιχείρηση που χρειάζεται ρευστότητα για να διασωθεί και να αναπτυχθεί, παρά να ξεκινήσει από το μηδέν".

    Σε ό,τι αφορά την Ενιαία Αρχή των Δημοσίων Συμβάσεων, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε ότι "μπαίνει οριστικά τέλος η δημοσιονομική "μαύρη τρύπα" που καταπίνει τα χρήματα των φορολογουμένων, υποθάλπει φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς και υπονομεύει τις προσπάθειες του Ελληνικού λαού για έξοδο από την κρίση".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη

    «Να είναι μονιασμένοι» και να διατηρήσουν τη θρησκεία και τις παραδόσεις τους, προέτρεψε τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, ο υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μίλησε χθες σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Εχίνο.

    Επανέλαβε ότι θα πρέπει ως Έλληνες πολίτες και ως Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν ανοιχτούς ορίζοντες και να είναι ενεργοί σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και δημόσιας ζωής. Υπογράμμισε ότι «το καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποβαίνει και προς όφελός τους» και αναφέρθηκε στις εποικοδομητικές συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών.

    Την ανάγκη μιας νέας θετικής προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και απαγκίστρωσης από τις παραδοσιακές παραδοχές και τα στερεότυπα για τη σύγκρουση των δύο εθνοτήτων και των δύο θρησκειών, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στην ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θράκη.

    Τα τελευταία χρόνια, είπε, διανύουμε μια νέα εποχή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Η Κάλλας στο... Μέγαρο

    Την έκθεση «Η Μαρία Κάλλας και η Σκάλα του Μιλάνου» εγκαινίασε χθε το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Η έκθεση αυτή, καρπός της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής και της Σκάλας του Μιλάνου, περιλαμβάνει είκοσι θεατρικά κοστούμια από δώδεκα διαφορετικές παραστάσεις της Κάλλας στη Σκάλα, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας, αλλά και πολύτιμο υλικό ηχογραφήσεων και λήψεων από τις παραστάσεις, σε μία παράλληλη παρουσίαση της ιστορίας του παγκόσμιου ναού της λυρικής μουσικής.

    Για ολόκληρη τη δεκαετία του '50 η Σκάλα του Μιλάνου μεταμόρφωνε την Μαρία Κάλλας από ένα αδέξιο κορίτσι σε ένα παγκόσμιο σκηνικό φαινόμενο και η Μαρίας Κάλλας μετέτρεπε τη Σκάλα στο θέατρο μιας πρωτοφανούς και ανεπανάληπτης επανάστασης στον κόσμο της όπερας.

    Αυτήν την ιλιγγιώδη δεκαετία στη ζωή της Κάλλας, αλλά και της Σκάλας του Μιλάνου, αφηγείται η μεγάλη έκθεση που παρουσιάζεται για δύο μήνες στο Φουαγιέ του Ισογείου του Μεγάρου Μουσικής. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Μαϊου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Στο στόχαστρο οι Οίκοι

    Εντονες αντιδράσεις προκαλεί και πάλι ο ρόλος των διεθνών οίκων αξιολόγησης (Standard & Poor's, Moody's και Fitch) οι οποίοι με τις αξιολογήσεις τους καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό την πορεία και την οικονομική κατάσταση επιχειρήσεων αλλά και οικονομιών, όπως της Ελλάδος, ενώ αυξάνονται οι φωνές ευρωπαίων πολιτικών που τους κατακρίνουν, χαρακτηρίζοντας πολλές εκθέσεις τους ότι δεν βασίζονται σε αντικειμενική αξιολόγηση και σε πολλές περιπτώσεις είναι αυθαίρετες και δεν στηρίζονται σε ισχυρά οικονομικά επιχειρήματα.

    Μια τέτοια κριτική άσκησε στη Moody΄s, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, στην τελευταία υποβάθμιση της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από τρεις διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε, Ε.Κ.Τ και Δ.Ν.Τ) και οι οποίοι σε αντίθεση με τη Moody΄s, βλέπουν πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

    Επίσης, πολλοί θέτουν και το θέμα της έλλειψης λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης, ενώ ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στην λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Σε κάθε τράπεζα, σε κάθε αμοιβαίο κεφάλαιο και σε κάθε οργανισμό, που κάνει τοποθετήσεις σε τίτλους, οι αρμόδιοι υπάλληλοι πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν τις τελευταίες εκτιμήσεις των Οίκων αυτών για να καλυφθούν.

    Ο ρόλος των διεθνών οίκων αξιολόγησης φάνηκε πριν από μερικούς μήνες να ξαναμπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων στην Ε.Ε μετά την έντονη κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί, αλλά και του Έλληνα Πρωθυπουργού πριν από μερικούς μήνες, ενώ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν είχε κρύψει την δυσφορία της ως προς τις κινήσεις των οίκων αξιολόγησης.

    Εξάλλου, πολλοί είναι αυτοί που ευθέως αμφισβητούν την ικανότητα των οίκων αξιολόγησης καθώς διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος καθώς απέτυχαν να αναγνωρίσουν το πραγματικό επενδυτικό κίνδυνο των χρεογράφων τα οποία ήταν συνδεδεμένα με επισφαλή στεγαστικά δάνεια και στα οποία έδιναν υψηλές βαθμολογίες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Παραιτήθηκε ο Δαλάι Λάμα

    Ο Δαλάι Λάμα ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από πολιτικός ηγέτης της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ.

    "Ηδη από τη δεκαετία του 1960 έχω επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι οι Θιβετιανοί έχουν ανάγκη έναν ηγέτη, εκλεγμένο ελεύθερα από το λαό του Θιβέτ στον οποίο θα μπορέσω να μεταβιβάσω την εξουσία", δήλωσε ο Δαλάι Λάμα σε ομιλία του από τη Νταραμσάλα στη βόρεια Ινδία όπου ζουν εξόριστοι Θιβετιανοί. "Τώρα έχει προφανώς έρθει η ώρα να τεθεί αυτό σε ισχύ".

    "Είναι για το μακροπρόθεσμο καλό των Θιβετιανών. Δεν είναι επειδή αισθάνομαι απογοητευμένος", υπογράμμισε.

    Ο επικεφαλής των εξόριστων Θιβετιανών, 75 ετών και βραβευμένος με το Νομπέλ Ειρήνης, πρόσθεσε ότι θα ζητήσει μία τροπολογία η οποία θα του επιτρέψει να παραιτηθεί στη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του θιβετιανού κοινοβουλίου τον Μάρτιο.

    Ενας εκπρόσωπος Τύπου του Δαλάι Λάμα είχε ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τα καθηκόντά του ως επικεφαλής της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης για να ελαφρύνει τον φόρτο εργασίας του και να μειώσει τον επίσημο ρόλο του, χωρίς παρόλα αυτά να εγκαταλείπει τον πνευματικό του ρόλο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 March 2011 - 7:30:21 UTC