Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Γ.Προβόπουλου με Πρόεδρο Δημοκρατίας
  • [02] "Τορπιλίζει τη συναίνεση"
  • [03] Υποβάθμιση Ισπανίας ο»Ώ

  • [01] Συνάντηση Γ.Προβόπουλου με Πρόεδρο Δημοκρατίας

    Να μην αναζητούμε τον "από μηχανής Θεό", για τη λύση των προβλημάτων μας, "η οποία πρέπει να γίνει εδώ και όχι στις Βρυξέλλες", ζήτησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος κατά την επίσκεψή του, νωρίτερα σήμερα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Προβόπουλος προέβλεψε ακόμη ότι το 2011 θα είναι χρονιά συγχωνεύσεων και συνεργασιών για τις ελληνικές τράπεζες.

    "Αν δεν βρει λύσεις η Ευρώπη... χαθήκαμε", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κάρολος Παπούλιας, αναφερόμενος στις αποφάσεις που επίκεινται στις Βρυξέλλες, για να απαντήσει ο κ. Προβόπουλος ότι "η Ελλάδα έχει τα δικά της προβλήματα και τα δικά της προβλήματα, τα ελληνικά, μένει σε μας τους Έλληνες να τα λύσουμε".

    Πρόσθεσε ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και, απαντώντας σε σχόλιο του κ. Παπούλια ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης, επέμεινε λέγοντας: "Εμείς οι Έλληνες πολλές φορές αναζητούμε τον από μηχανής Θεό, ο οποίος θα υποκαταστήσει τις δικές μας προσπάθειες. Η δουλειά πρέπει να γίνει εδώ, στην Ελλάδα και επικουρικά βεβαίως μπορεί να έρθει και η βοήθεια στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας πρόσφορης λύσης που θα αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Τα προβλήματα είναι δικά μας και θα τα λύσουμε εδώ, όχι στις Βρυξέλλες".

    Σε ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικώς με το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε "εξαιρετικά κρίσιμη καμπή εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης" και προέβλεψε ότι εντός του έτους θα πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις και συνεργασίες στον τραπεζικό τομέα.

    "Γιατί παλινωδούν;" ρώτησε ο κ. Παπούλιας, για να απαντήσει ο κ. Προβόπουλος: "Αυτό είναι και δική μου κριτική, αλλά πιστεύω ότι δεν θα καθυστερήσουν για πολύ. Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που θα τις οδηγήσουν προς συνεργασίες".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Τορπιλίζει τη συναίνεση"

    Επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο και κατηγόρησε πως με τη στάση του "τορπιλίζει τη συναίνεση", εξαπέλυσε η ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος τύπου Γιάννης Μιχελάκης στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός μια μέρα μετά την πρόσκληση που είχε απευθύνει στον Αντώνη Σαμαρά επέλεξε να του επιτεθεί, κάτι που έκανε και μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

    "Μετά τη συνάντηση και ενώ υπάρχει μια συναίνεση στα αυτονόητα (επιμήκυνση, ευρωομόλογα, κ.λ.π.), τα οποία έχουμε πει εμείς πρώτοι, την επομένη στο Υπουργικό Συμβούλιο υπήρξε η αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός έβαλε φωτιά. Για εμάς αυτό είναι αδιανόητο. Τορπιλίζει τη συναίνεση", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωπαϊκές συνόδους, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει χαλάρωση των όρων του Μνημονίου και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως "ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πρώτος που είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση του χρέους".

    "Λίγο αργά θυμήθηκε ο κ. Παπανδρέου να κάνει τον σκληρό, όταν για μήνες ήταν πειθήνιος και δεν διαπραγματευόταν το παραμικρό", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης ο οποίος υπενθύμισε πως "είμαστε οι πρώτοι που μιλούσαμε για όλα αυτά τα εργαλεία που είναι εργαλεία διαχείρισης του χρέους", ξεκαθαρίζοντας πως αυτά δεν αρκούν για την έξοδο από την κρίση.

    "Αν πάρουμε μόνο για παράδειγμα την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται χαλάρωση των μέτρων του Μνημονίου", δήλωσε, προσθέτοντας πως "όλα αυτά έχουν ήδη προαποφασιστεί".

    Ο κ. Μιχελάκης υπενθύμισε σχετικές δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν τονίζοντας πως υπάρχει ήδη ένα θετικό πλαίσιο. "Ας μην προσπαθήσουν να στήσουν λοιπόν θριάμβους, όταν εμείς τα λέγαμε δεν μας άκουγαν. Πάνε να εμφανίσουν "μνημονιακό" τον Αντώνη Σαμαρά, όταν την υπογραφή του την έχει βάλει κάτω από το Μνημόνιο ο Γιώργος Παπανδρέου", σχολίασε ο κ. Μιχελάκης.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ προειδοποίησε τον Πρωθυπουργό πως δεν θα δεχθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση ως εθνική επιτυχία και αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης, την περαιτέρω... σκλήρυνση του Μνημονίου με κερασάκι την επιμήκυνση.

    "Ο κ. Παπανδρέου πίεσε τον Στρος Καν για να μπει η Ελλάδα στο ΔΝΤ. Όταν έλεγε πως έψαχνε λεφτά για τον τόπο ήταν η εποχή που έλεγε πως "λεφτά υπάρχουν". Όταν πήγαινε στον Στρος Καν ήταν η περίοδος που ξόρκιζε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για "διγλωσσία".

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κληθείς να σχολιάσει τα επικριτικά σχόλια του κ. Στρος Καν για τη χώρα μας τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν είναι η πρώτη φορά που διασύρεται η χώρα μας. "Πες τε μου αν είναι η πρώτη φορά που ακούτε να διασύρετε η χώρα και κανείς να μην βγαίνει από την κυβέρνηση να υποστηρίζει αυτόν τον τόπο. Όλες οι χώρες έχουν προβλήματα. Στην Ευρώπη δεν ψάχνουν τρόπους επίλυσης μόνο για εμάς. Εμείς έχουμε βγει και διασύρουμε τη χώρα μας. Τόσα έχουμε ζήσει αυτούς τους μήνες", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

    Για σενάρια συνεργασιών

    "Εκείνοι που ονειρεύονται αρραβώνες της ΝΔ πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο , είναι αυτοί που φοβούνται τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά αυτοδύναμο Πρωθυπουργό. Κουτόχορτο δεν τρώμε" δήλωσε ο κ. Μιχελάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις φήμες για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΛΑΟΣ και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Για την παραίτηση ΓΓ Υπουργείου Οικονομικών

    "Η παραίτηση του ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτει την πλήρη διάλυση και ανεπάρκεια του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης Παπανδρέου ακόμα και στον κρισιμότατο τομέα των εσόδων", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για "συντροφικά μαχαιρώματα, ίντριγκες και παιχνίδια εξουσίας μέσα στο ΠΑΣΟΚ τα οποία και αποκαλύπτουν το κυβερνητικό σκορποχώρι", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    "Ο αρμόδιος για τα θέματα των εσόδων, τελικά δεν έχει αρμοδιότητες και ήταν αναρμόδιος, το απόλυτο μπάχαλο", επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος επανέλαβε πως η πολιτική του Μνημονίου οδηγεί τη χώρα στην κατάρρευση.

    "Μέχρι τώρα η υστέρηση των εσόδων καλύφθηκε από τις θυσίες των μισθωτών και συνταξιούχων, τώρα φαίνεται ότι χρειάζεται και "Ιφιγένεια" για να διασωθεί ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου", πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης ζητώντας από την κυβέρνηση να λογοδοτήσει. "Για ποιά αξιοπιστία τολμά να μιλά ο κ. Παπανδρέου", διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κάνοντας λόγο για "κυβερνητικό ξεχαρβάλωμα και εικόνα διάλυσης που βυθίζουν τη χώρα στην άβυσσο".

    Για τους μετανάστες της Υπατίας

    "Ταπεινωτική" χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνηση για τους μετανάστες της Υπατίας ο Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ "υπέκυψε σε εκβιασμούς".

    "Ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τι έχει πει, τι έχουν υποσχεθεί στους λαθρομετανάστες. Ας ξεκαθαρίσουν στον ελληνικό λαό τι έχουν κάνει για να καταλάβουμε. Είναι μια ταπεινωτική για την ελληνική πολιτεία απόφαση. Η κυβέρνηση έχει υποκύψει στα αιτήματα και όλα αυτά σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η Βόρειος Αφρική ταράσσεται από γεγονότα, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στο θέμα της λαθρομετανάστευσης". δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Υποβάθμιση Ισπανίας

    Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε, από Aa1 σε Aa2, την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, θέτοντάς την παράλληλα σε αρνητική προοπτική και εκφράζοντας επιφυλάξεις για την ικανότητα της κυβέρνησης να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας.

    O Οίκος, ο οποίος ανακάλεσε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο την αξιολόγηση "Aaa" της Ισπανίας, είχε προειδοποιήσει δύο μήνες αργότερα σχετικά με το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης εξαιτίας των "αυξημένων αναγκών αναχρηματοδότησης", που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Παρά ταύτα, ακόμη και με την διαβάθμιση Aa2 που κατέχει σήμερα, η Ισπανία παραμένει εντός των θεμιτών πλαισίων, για επενδυτικούς σκοπούς.

    Με ανακοίνωσή της η Moody's έδωσε δύο λόγους για την απόφασή της αυτή:

    Πρώτον, την εκτίμησή της ότι τελικώς το κόστος αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία θα υπερβεί τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και ότι θα αυξήσει σημαντικά το δημόσιο χρέος και δεύτερον τις ανησυχίες της σχετικά με τις δυνατότητες της κυβέρνησης να προωθήσει τις απαραίτητες δομικές αλλαγές ώστε να τεθούν υπό έλεγχο οι δαπάνες τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 March 2011 - 13:30:16 UTC