Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι Γάλλοι στο πλευρό μας"
  • [02] Αναστολή αναγκαστικής είσπραξης οφειλών σε Ταμεία
  • [03] Πυροβολισμοί σε διαδήλωση στη Σαουδική Αραβία
  • [04] Σε Ελλάδα και Μάλτα η παράδοση
  • [05] Αλλαγή κανόνων
  • [06] "Ελληνοτουρκική φιλία" ο»Ώ

  • [01] "Οι Γάλλοι στο πλευρό μας"

    Μέσα σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    "Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι οι επαναστατικές αλλαγές στη Βόρειο Αφρική και το τι μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η ΕΕ απέναντι στη βία που βλέπουμε", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    "Το δεύτερο θέμα, είναι η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα ζητήματα της Ευρωζώνης, που θα έχουμε αύριο στις Βρυξέλλες, όπου και εδώ έχουμε μια κοινή προσέγγιση με την Γαλλία, σε πάρα πολλά θέματα", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στήριξη του Γαλλικού λαού, του Προέδρου Σαρκοζί και της κυβέρνησης στις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. "Οι Γάλλοι στάθηκαν πάντως στο πλευρό μας και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για αυτό", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Με τον τίτλο "Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας" και υπότιτλο "ο κ. Παπανδρέου ελπίζει σε μια χαλάρωση των όρων του δανείου προς την χώρα του", η γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ" δημοσιεύει συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού.

    Σε ερώτημα σχετικά με τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους, ο κ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι "η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρώπης".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αναστολή αναγκαστικής είσπραξης οφειλών σε Ταμεία

    Αναστέλλουν μέχρι 31/12/2012 τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε οφειλέτες, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός του ΟΓΑ, σύμφωνα με τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεών τους, αλλά και παλαιότερων οφειλών.

    Για να μπορέσουν οι οφειλέτες να επωφεληθούν από την ρύθμιση, θα πρέπει εκτός από την υποβολή σχετικής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες των ταμείων, να καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές από 1/1/2011 και μετά όπως επίσης να καταβάλλουν παράλληλα κάθε μήνα ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των προηγουμένων οφειλών, δηλαδή όσων έχουν κεφαλαιοποιηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Πυροβολισμοί σε διαδήλωση στη Σαουδική Αραβία

    Τρεις σιίτες διαδηλωτές τραυματίστηκαν στο Αλ Κατίφ, στην ανατολική Σαουδική Αραβία, από πυροβολισμούς της αστυνομίας, η οποία προσπάθησε να διαλύσει μία πορεία με αίτημα την απελευθέρωση κρατουμένων, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας.

    Από 600 έως 800 άτομα, ανάμεσά τους και γυναίκες, διαδήλωσαν, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι εννέα σιίτες κρατούμενοι.

    "Την ώρα που ολοκληρωνόταν η πορεία στην καρδιά της πόλης, στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών και τρεις από τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν" πρόσθεσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Σε Ελλάδα και Μάλτα η παράδοση

    Σε αντιπροσωπεία Ελλήνων και Μαλτέζων αξιωματούχων σκοπεύουν να παραδώσουν οι λιβυκές αρχές τους τρεις Ολλανδούς στρατιώτες, οι οποίοι κρατούνται από τις 27 Φεβρουαρίου, έγινε γνωστό απόψε από επίσημη πηγή.

    "Σήμερα θα παραδώσουμε τους Ολλανδούς στρατιώτες στους Έλληνες και τους Μαλτέζους", ανακοίνωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, γιος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Οι τρεις στρατιώτες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, συνελήφθησαν στις 27 Φεβρουαρίου από άνδρες του Καντάφι οι οποίοι εμπόδισαν το ελικόπτερό τους να απογειωθεί κατά την επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ξένων πολιτών από τη Σύρτη. Οι δύο πολίτες, ένας Ολλανδός μηχανικός και ένας άλλος Ευρωπαίος, παραδόθηκαν στην πρεσβεία της Ολλανδίας στην Τρίπολη.

    Οι κυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζουν στρατιωτική δράση ευρείας κλίμακας για να συντρίψουν την εξέγερση και δεν πρόκειται να παραδοθούν ακόμη και αν οι δυτικές δυνάμεις παρέμβουν στη σύγκρουση, δήλωσε ο δευτερότοκος γιος του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ.

    Στο μεταξύ, οι αντικαθεστωτικοί εγκατέλειψαν την πόλη Ρας Λανούφ, έπειτα από ώρες σφοδρών βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του Καντάφι, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Χάφεζ Γόγκα, δήλωσε ότι αυτό δεν είναι ακριβές.

    Η πόλη Ζαουίγια, 40 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, ελέγχεται από τις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι δυνάμεις, δήλωσε κάτοικος της πόλης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει και από την Μπρέγκα τους αντικαθεστωτικούς. Ωστόσο, ανταποκριτής του Ρόιτερς στην πόλη αυτή δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή.

    Εξάλλου, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την "έκπληξή" της για το ότι η Γαλλία αναγνώρισε το εθνικό Συμβούλιο μετάβασης (CNT) της Λιβυκής αντιπολίτευσης και προειδοποίησε κατά της "χρήσης στρατιωτικών μέσων" εναντίον της Λιβύης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μπούντεσταγκ.

    Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος δήλωσε τι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια "άμεση επαφή" με την αντιπολίτευση και κυρίως με το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο (CNT).

    Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Καντάφι θα εγκαταλείψει την εξουσία, δήλωσε ο διευθυντής των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, μιλώντας σε ακρόαση της Γερουσίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Αλλαγή κανόνων

    Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάσει «πριν από το τέλος του καλοκαιριού θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις» για τη ρύθμιση της λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης, προαναγγέλλουν με κοινή δήλωσή τους οι επίτροποι οικονομικών υποθέσεων Όλι Ρεν και εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.

    Οι δύο επίτροποι δηλώνουν πεπεισμένοι για τα θετικά αποτελέσματα των δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η Ελλάδα πέτυχε εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 και βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να εκπληρώσει τους στόχους του φιλόδοξου προγράμματος, που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    «Οι τελευταίες ημέρες αναδεικνύουν το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει μεγαλύτερη και καλύτερη ρύθμιση στην αγορά των οίκων αξιολόγησης », αναφέρουν οι δύο κοινοτικοί επίτροποι, οι οποίοι σημειώνουν ακόμη ότι στόχος των μεταρρυθμίσεων θα είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια σε αυτό τον υπερσυγκεντρωμένο τομέα, η μείωση της εξάρτησης από τις αξιολογήσεις , η βελτίωση της αξιολόγησης που αφορά το δημόσιο χρέος και η αντιμετώπιση των υπολοίπων θεμάτων σύγκρουσης συμφερόντων.

    Την άμεση αντιμετώπιση από τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin του θέματος των οίκων αξιολόγησης, είχε ζητήσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Ελληνοτουρκική φιλία"

    Την αισιοδοξία του για την οικοδόμηση μιας «καινούργιας ελληνοτουρκικής φιλίας» και «ενός καινούριου ελληνοτουρκικού άξονα» υπογράμμισε μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχείο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας «το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

    «Διανύουμε μια περίοδο πολύ μεγάλης φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και μπορούμε να στήσουμε αυτές τις δυνατές γέφυρες φιλίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου και συνέχισε: «Δεν είναι μόνο να λύνουμε τα προβλήματα αλλά να βλέπουμε με αισιοδοξία και το μέλλον». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα έχει «μια ακόμη πιο αισιόδοξη εικόνα» για τις σχέσεις των δύο χωρών και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό εξωτερικών και τις τοπικές αρχές για την «φιλοξενία» τους.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο κ. Νταβούτογλου έθεσε στον κ. Μπουτάρη θέμα λειτουργίας τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου. Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι το θέμα του τζαμιού είναι ζήτημα της κεντρικής διοίκησης και στη συνέχεια, στις δηλώσεις του, τον διαβεβαίωσε δημόσια ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διευκολύνει τους μουσουλμάνους «για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους και τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου που έχει προγραμματιστεί». Τόνισε δε ότι θα εργαστεί για την ανάδειξη της πολυπολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

    «Η πόλη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδελφούς μας για επιχειρηματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.

    «Η εμπειρία του κ. Νταβούτογλου, ειδικά από την επίσκεψή του στην Θράκη, ελπίζουμε ότι, εκτός από ευχάριστη, θα ήταν και διδακτική», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, εξηγώντας ότι οι Έλληνες μουσουλμάνοι απολαμβάνουν τους καρπούς μιας πολιτικής πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας, μιας μακροχρόνιας πολιτικής θετικών διακρίσεων, μιας πολιτικής που, σε τελική ανάλυση, έχει καταστήσει την τοπική κοινωνία πρότυπο αρμονικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 March 2011 - 21:30:23 UTC