Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρειαζόμαστε ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις"
  • [02] Αργή Δικαιοσύνη
  • [03] Τον Απρίλιο η νέα έκδοση γραμματίων
  • [04] Τσουνάμι σαρώνει τις ακτές της Ιαπωνίας μετά τον σφοδρό σεισμό
  • [05] "Μικρότερο" το καλάθι
  • [06] "Το γλυκό καναρίνι"
  • [07] Ελπίδες για το Αλτσχάιμερ ο»Ώ

  • [01] "Χρειαζόμαστε ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις"

    "H Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων που θα ληφθούν σήμερα για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και την κατάσταση στη Βόρεια Αφρική", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι και στα δύο μέτωπα η Ελλάδα κάνει ότι είναι δυνατόν.

    "Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο με το πρόγραμμά της έχοντας λάβει επώδυνα μέτρα, ώστε να καταστεί βιώσιμη η οικονομία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι "τώρα χρειαζόμαστε ισχυρές ευρωπαϊκές αποφάσεις για να καθησυχαστούν οι αγορές".

    Για την κατάσταση στη Βόρειο Αφρική, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα υπήρξε δραστήρια στις ανθρωπιστικές προσπάθειες για τον επαναπατρισμό χιλιάδων πολιτών από τη Λιβύη επισημαίνοντας ότι και σήμερα είχαμε μια επιτυχή συνεργασία με την Ολλανδία για τον επαναπατρισμό τριών Ολλανδών πολιτών.

    "Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό η Ε.Ε. να λάβει ισχυρές ιστορικές αποφάσεις τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και για τη Βόρειο Αφρική και ειδικότερα για τη Λιβύη", κατέληξε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Οι εξελίξεις στη Λιβύη και τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής είναι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τις Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, αντίστοιχα.

    Σε καταρχήν συμφωνία για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» αναμένεται να καταλήξουν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης στη Σύνοδο των χωρών του ευρώ στις Βρυξέλλες, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Η συζήτηση των «17» θα επικεντρωθεί στο «συντονισμό των οικονομικών πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σημειώνοντας πως ο ίδιος μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο θα παρουσιάσουν στους «17» τις προτάσεις τους για το θέμα.

    Υπενθυμίζεται ότι, το σχέδιο της κοινής πρότασης Μπαρόζο - Ρομπέι για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα δεν περιλαμβάνει τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών χωρών της ΕΕ, όπως την υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της ΑΤΑ των μισθών και τη μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση.

    Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τη συνολική απάντησης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, οι 17 ηγέτες των χωρών του Ευρώ, αναμένεται να καταλήξουν σε μία «κοινή δήλωση», η οποία θα αναφέρεται στην ανάγκη επίτευξης «συνολικής λύσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της λύσης, αναμένεται να αποσαφηνίσει το Συμβούλιο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

    Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δηλώνει πρόθυμη να συμφωνήσει στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έχει δοθεί στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί

    Τη στήριξη του Νικολά Σαρκοζί και της γαλλικής κυβέρνησης στις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε, χθες στο Παρίσι, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας. «Οι Γάλλοι στάθηκαν στο πλευρό μας και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για αυτό", τόνισε.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αργή Δικαιοσύνη

    Σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ εκτιμάται η απώλεια του ελληνικού κράτους από την εκρηκτικών διαστάσεων καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων, κυρίως διοικητικού χαρακτήρα, από τα Δικαστήρια.

    Οι χρόνοι απονομής Δικαιοσύνης είναι εξωφρενικοί, τόσο που πολλοί νομικοί κάνουν πλέον λόγο για «Δικαιοσύνη που κινείται στα όρια της αρνησιδικίας», αφού απαιτούνται χρόνια για να «κλείσει» μία υπόθεση ποινική, αστική, ή διοικητική.

    Στα ποινικά δικαστήρια μία υπόθεση χρειάζεται από 7 ως 12 χρόνια για να κριθεί και στους τρεις βαθμούς, ενώ για να εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό μία υπόθεση απαιτούνται περίπου τριάμιση χρόνια. Ενδεικτική είναι η διερεύνηση της υπόθεση για το δηλωθέν τροχαίο των ολυμπιονικών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου, που εκδικάζεται αυτές τις μέρες στο Πλημμελειοδικείο, σε πρώτο βαθμό, έξι χρόνια μετά το συμβάν.

    Η Ελλάδα έχει «εισπράξει» καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για 320 υποθέσεις καθυστέρησης απονομής Δικαιοσύνης καθώς ως εύλογος χρόνος τελεσιδικίας υποθέσεων θεωρούνται τα πέντε χρόνια. Οι συνεχείς καταδίκες της Ελλάδας, σύμφωνα με νομικούς, αναδεικνύουν μία εικόνα σοβαρότατης δυσλειτουργίας της έννομης τάξης με ανάλογα αποτελέσματα στην εμπιστοσύνη των πολιτών για την Δικαιοσύνη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Τον Απρίλιο η νέα έκδοση γραμματίων

    Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στη δημοπράτηση τρίμηνων εντόκων γραμματίων στις 15 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί, καθώς διαθέτει επαρκή ρευστότητα, μετέδωσε πριν λίγο το πρακτορείο Ρόιτερ επικαλούμενο τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ.Π.Χριστοδούλου.

    "Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε στην έκδοση έντοκων γραμματίων την επομένη εβδομάδα", δήλωσε ο κ.Χριστοδούλου προς το πρακτορείο.

    "Θα επιστρέψουμε στην αγορά τον Απρίλιο με την επόμενη έκδοση εντόκων γραμματίων", πρόσθεσε.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Τσουνάμι σαρώνει τις ακτές της Ιαπωνίας μετά τον σφοδρό σεισμό

    Ένας νέος απολογισμός με 26 νεκρούς μεταδόθηκε από τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης περίπου τέσσερις ώρες μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό μεγέθους 8,9 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας, ο μεγαλύτερος εδώ και περίπου ενάμιση αιώνα. Πολλοί τραυματίες και μία ως πολλές δεκάδες αγνοούμενοι έχουν επίσης καταγραφεί από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτά τα πρώτα δεδομένα δεν έχει μέχρι στιγμής καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν από την εθνική αστυνομία, η οποία είναι αρμόδια για να συλλέγει και να συνθέτει τις πληροφορίες.

    Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε τσουνάμι ύψους 10 μέτρων που έπληξε την ακτή του Σεντάι. Το τσουνάμι είναι υψηλότερο από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού, τα οποία είναι πιθανόν να εξαφανίσει, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

    Οι υπηρεσίες της ιαπωνικής κυβέρνησης προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ακολουθήσουν και άλλα παλιρροϊκά κύματα, ενώ συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένων των ακτών της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων.

    Ακόμα και σε μία χώρα όπως η Ιαπωνία, όπου σημειώνονται συχνά σεισμοί, η σημερινή δόνηση και το τσουνάμι που ακολούθησε, ήταν πρωτόγνωρη.

    Σπίτια και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα και αυτοκινητόδρομοι καλύφθηκαν πλήρως από το νερό. Ο σεισμός προκάλεσε τον κλυδωνισμό των ουρανοξυστών στο Τόκιο, στα νότια, όπου οι δρόμοι κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό ήταν γεμάτοι από κατοίκους της περιοχής που περίμεναν να βρουν ένα μέσο διαφυγής, καθώς τρένα και λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν.

    Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο και σχεδόν σε όλες οι περιοχές της ανατολικής Ιαπωνίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    Στο μεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Tohoku Electric Power Co στην Οναγκάουα, στη βορειανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

    Η νομαρχία της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται εργοστάσιο, ανέφερε ότι το σύστημα ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα του εργοστασίου λειτουργεί, διαψεύδοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι δυσλειτουργεί, ωστόσο ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, που κηρύσσεται όταν υπάρχει επιβεβαίωση διαρροής ραδιενέργειας από ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο ή όταν ένα σύστημα ψύξης αντιδραστήρα παρουσιάσει βλάβη.

    Αντίθετα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα τέσσερα Ιαπωνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους με ασφάλεια.

    Στην περιοχή του Τόκιο, εξι πυρκαγιές βρίσκονται, επίσης, σε εξέλιξη. Το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται η ιαπωνική πετρελαϊκή εταιρία Cosmo Oil έχει τυλιχτεί στις φλόγες, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση.

    Οι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας.

    Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, μετά τον σεισμό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός ως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσαν κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας. Πολλοί εργαζόμενοι στο κέντρο του Πεκίνου ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν τη σεισμικη δόνηση, αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες για τραυματίες.

    Μέχρι τώρα το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο έχει ανακοινώσει οκτώ ισχυρούς μετασεισμούς.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Μικρότερο" το καλάθι

    Mειώσεις μέχρι 14,08% στο καλάθι της νοικοκυράς διαπιστώνει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για το Φεβρουάριο.

    Οι δείκτες της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, την τάση μείωσης των τιμών καθώς καταγράφουν πτώση 0,8% του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά το Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου (τιμοληψίες 21 Φεβρουαρίου), σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το εβδομαδιαίο καλάθι μιας 4μελούς οικογένειας παρουσιάζει πτώση τιμών από 7,91% έως 10,9% σε σχέση με πέρυσι, το εβδομαδιαίο οικονομικό καλάθι ενός ζευγαριού παρουσιάζει πτώση από 7,36% έως και 14,08% σε σχέση με πέρυσι ενώ το εβδομαδιαίο καλάθι για ένα ζευγάρι συνταξιούχων παρουσιάζει πτώση από 7,94% έως και 12,94%, σε σχέση με πέρυσι.

    Πιο συγκεκριμένα σε ένα εβδομαδιαίο καλάθι μιας τετραμελούς οικογένειας φέτος το κόστος κυμαίνεται (ανάλογα με το σούπερ μάρκετ), από 72,80 β¬ έως και 83,22 β¬, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι κόστιζε από 87,34 β¬ και έφθανε τα 90,59 β¬. Ειδικότερα η πτώση της τιμής στο αλεύρι κυμαίνεται από 14,08% έως και 41,06%, στο μέλι κυμαίνεται από 2,72 % έως και 6,25%, στο σαμπουάν από 14,01% έως 66,83%, ενώ στο φυσικό χυμό πορτοκαλιού κυμαίνεται από 1,22% έως και 32,84%. Τέλος η πτώση στην τιμή του παραδοσιακού καφέ ξεκινά από 1,86% και φθάνει τα 17,28%.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Το γλυκό καναρίνι"

    «Ήταν ένα βράδυ του 2004, που ανακάλυψα στην Ιερουσαλήμ ένα μικρό καπηλειό, όπου κάθε εβδομάδα μια ομάδα νέων έπαιζε ρεμπέτικα τραγούδια. Εκεί ανακάλυψα τη Ρόζα Εσκενάζυ. Μόλις πριν από πέντε χρόνια. Ρώτησα, έμαθα και αποφάσισα να γυρίσω μια ταινία για το ρεμπέτικο. Κάτι σαν οδοιπορικό στο ρεμπέτικο και τη Ρόζα. Τον βιογραφικό άξονα της Ρόζας και της ζωή της από την Κωνσταντινούπολη ως την Αθήνα, τον Πειραιά, την Αμερική και τέλος το Στόμιο, την κωμόπολη του Κορινθιακού κόλπου, όπου βρέθηκε τελικά ο τάφος της», έλεγε ο 32χρονος σκηνοθέτης της ταινίας Roy Sher (Ρόι Σερ) από τη Χάιφα του Ισραήλ.

    Ο σκηνοθέτης, όπως και το σύνολο σχεδόν των συντελεστών της ταινίας, βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, πριν από ενάμιση χρόνο για την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας «My sweet canary».

    Είναι αυτή η ταινία που επιστρέφει, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη για την παγκόσμια πρώτη προβολή της ως εναρκτήρια του 13ου Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ, που ξεκινά στις 8.30 το βράδυ, στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" της πόλης.

    Η «αυλαία» του φεστιβάλ θα ανοίξει απόψε με τη νεοσύστατη φωνητική ομάδα Golfo, η οποία θα υποδεχτεί τους θεατές με τραγούδια από την Ελλάδα και τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων και θα ακολουθήσει η προβολή της εναρκτήριας ταινίας, στην οποία: Η αγορά και τα καπηλειά της Κωνσταντινούπολης, ο Βόσπορος, τα σοκάκια της Άνω Πόλης και της αγοράς Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης, ατμοσφαιρικά ρεμπετάδικα συνθέτουν το σκηνικό για το κινηματογραφικό οδοιπορικό στη ζωή της Σεφαραδίτικης καταγωγής Ρόζας Εσκενάζυ-Σκηνάζη, ή Ζαρντινίδη, όπως είναι καταγραμμένη η "μυθική" τα πρώτα χρόνια του προηγούμενου αιώνα, ερμηνεύτρια ρεμπέτικων, σμυρναίικων και δημοτικών τραγουδιών.

    «Η ταινία δεν είναι μυθοπλασία. Οι ηθοποιοί της είναι σύγχρονοι ερμηνευτές του ρεμπέτικου και των σεφαραδίτικων τραγουδιών. Δεν υποδύεται κανείς ούτε τη Ρόζα, ούτε μουσικούς της εποχής. Είναι απλώς ένα οδοιπορικό, μια έρευνα για το ρεμπέτικο και σεφαραδίτικο τραγούδι, με αφορμή την πολυτάραχη ζωή της Ρόζας. Η Ρόζα Εσκενάζυ πλανάται ως ''μνήμη'' στα στενά της αγοράς και στους ήχους των σύγχρονων ερμηνευτών», τονίζει ο νεαρός, αλλά πολυβραβευμένος ήδη σε διεθνή φεστιβάλ, σκηνοθέτης της, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη για την αποψινή προβολή.

    Στην ταινία συνυπάρχουν, με ερέθισμα και πυρήνα τη Ρόζα Εσκενάζυ, τρεις μουσικοί του ρεμπέτικου. Ο Tomer Katz (Τόμερ Κατζ), Ισραηλινός ερμηνευτής ουτιού και μπουζουκιού, η Martha Lewis (Μάρθα Λιούις), Ελληνοκύπρια τραγουδίστρια και συνθέτις, η οποία ζει στη Βρετανία, και η Τουρκάλα Mehtap Demir (Μεχτάπ Ντεμίρ), που παίζει κεμανέ (παραδοσιακό βιολί) και είναι επίσης ερμηνεύτρια τουρκικής λαϊκής μουσικής.

    Εμπνεόμενοι από τη ζωή και τη μουσική της Ρόζας Εσκενάζυ, οι τρεις μουσικοί ξεκίνησαν ένα προσωπικό μουσικό ταξίδι, μέσα από τη ζωή της Ρόζας, προς την Αθήνα, όπου θα δώσουν παράσταση, με βάση τα μεγάλα τραγούδια της.

    Η Ρόζα Εσκενάζυ ή Σάρα Σκενάζη γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1890. Επτά χρόνια αργότερα μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά της, ενώ το 1910 πρωτοεμφανίζεται ως χορεύτρια στον Πειραιά. Ως το 1930 έχει ήδη ηχογραφήσει 500 ρεμπέτικα και δημοτικά τραγούδια, ενώ το 1937 το τραγούδι της "Πρέζα όταν πιείς" γίνεται αφορμή για επιβολή της μεταξικής λογοκρισίας. Από το 1940 ταξιδεύει στα Βαλκάνια τη Μέση Ανατολή, και τις ΗΠΑ. Το 1980 πεθαίνει, στην Αθήνα, σε ηλικία 90 ετών.

    Η 90λεπτη ταινία, με τον τίτλο «My sweet canary» (από το γνωστό- ερμηνευμένο και από τη Ρόζα Εσκενάζυ- τραγούδι "Καναρίνι μου γλυκό", σε μετάφραση και διασκευή του τούρκικου με τον τίτλο "Μπόυλ-μπόυλ"), είναι η εναρκτήρια ταινία του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

    Συνολικά, στη διάρκεια της 10ημερης διοργάνωσης (ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή 20 Μαρτίου) θα προβληθούν 225 συνολικά ταινίες .

    Στη διάρκεια του Φεστιβάλ έχουν προγραμματισθεί προβολές-αφιερώΒ΅ατα στις προκαταλήψεις εις βάρος ατόμων Β΅ε αναπηρίες (Β΅ε αφορΒ΅ή τα Special Olympics), στις ταινίες της Μέσης Ανατολής και στους σκηνοθέτες ταινιών ντοκιμαντέρ Σεργκέι Λουσνίτσα από την Ουγγαρία κι Ελένα Πρεστίκοβα από την Τσεχία, καθώς και στην Ελληνίδα Κυριακή ΜάλαΒ΅α.

    Καινοτομία της φετινής διοργάνωσης- και μάλιστα παγκόσμια σύμφωνα με τους διοργανωτές- αποτελεί η απευθείας "μετάδοση" του Φεστιβάλ και των προβαλλόμενων σ΄αυτό ταινιών από την αίθουσα του κινηματογράφου "Ολύμπιον", σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις: την Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, την Πάτρα και τη Λευκωσία.

    Η μετάδοση θα γίνεται χάρη σ΄ ένα σύστημα οπτικών ινών (σε συνεργασία Β΅ε το Εργαστήριο Οπτικοακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και θα περιλαμβάνει, εκτός από τις ταινίες και τις "ζωντανές" συζητήσεις των σκηνοθετών Β΅ε το κοινό, τα masterclass κ.ά.

    Οι ταινίες του Φεστιβάλ θα «ταξιδέψουν», μετά το τέλος της διοργάνωσης, σε 18 πόλεις της Ελλάδας για πρόσθετες προβολές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Ελπίδες για το Αλτσχάιμερ

    Τελευταίες μελέτες πάνω σε ένα πειραματικό φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτζχάϊμερ, κατέδειξαν ότι επιτίθεται στα μόρια μιάς πρωτείνης, που βρίσκεται στον οργανισμό και καλείται βήτα-αμυλοίδη. Από τους ερευνητές αυτό θεωρείται ένδειξη ότι η πειραματική ουσία καταπολεμεί αυτόν που θεωρείται ως ο βασικός παθογόνος παράγοντας της νόσου.

    Το Μπαπινεουζούμαμπ, που παρασκευάστηκε από τις γνωστές φαρμακοβιομηχανίες, Πφίζερ και Τζόνσον και Τζόνσον, είναι ότι τελευταίο προτείνεται στην έρευνα για την ανακάλυψη αποτελεσματικής θεραπείας καταπολέμησης της νόσου του Αλτζχάιμερ, μιας θανάσιμης πάθησης του εγκεφάλου, η οποία έχει προσβάλει 26 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο και στοιχίζει περίπου 604 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σε κόστος θεραπευτικής αγωγής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 March 2011 - 11:30:24 UTC