Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έλλειμμα στον προϋπολογισμό
  • [02] Σκληρές μάχες στη Λιβύη
  • [03] Κατέθεσαν για τις κασέτες ο»Ώ

  • [01] Έλλειμμα στον προϋπολογισμό

    Έλλειμμα 1,028 δισ. ευρώ παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 9% έναντι του ελλείμματος 944 εκατ. ευρώ που παρουσίαζε το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται μείωση του ελλείμματος σε ετήσια βάση το κατά 3,9%.

    Τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.943 εκ. β¬ και εμφανίζουν μείωση κατά 9,2% ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση τους σε ετήσια βάση 8,5%.

    Η μείωση των εσόδων σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οφείλεται, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο τρέχον δίμηνο.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,3% ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξησή τους σε ετήσια βάση κατά 6,6%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 351 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,1% και οι τόκοι κατά 1,3 %. Οι δαπάνες τακτικού Προϋπολογισμού παραμένουν χαμηλότερες κατά 300 εκ. ευρώ περίπου από τις μηνιαίες προβλέψεις του Προϋπολογισμού.

    Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση 356,4% και οι δαπάνες μείωση 67,9%.

    Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Σκληρές μάχες στη Λιβύη

    Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας και συγκρούνονται με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της πόλης, ανακοίνωσαν σήμερα οι δυνάμεις της λιβυκής εξέγερσης.

    Μαχητής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη στη Ρας Λανούφ και διαπίστωσαν την παρουσία των δυνάμεων του Καντάφι στο κέντρο της πόλης.

    "Είδα 150 άνδρες και τρία τανκς. Ακούω τους ήχους των συγκρούσεων, είπε.

    ΚανονικήΟ επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης ζήτησε από "όλες τις χώρες", αλλά κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και απηύθυνε έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε συνέντευξή του στο BBC.

    "Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες θα αναγνωρίσουν το Συμβούλιο, πράγμα που θα είναι πολύ χρήσιμο", δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επισημαίνοντας ότι οι πιο αποτελεσματικές αναγνωρίσεις θα προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία.

    "Η αναγνώριση εκ μέρους της Γαλλίας δίνει μία στήριξη στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο που εκπροσωπεί τη νομιμότητα στη Λιβύη", είπε.

    Παρά την κατάληψη της πόλης Ζαουίγια από τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παραμένουν ισχυρές, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου.

    "Κάθε ένας οφείλει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στις δικές μας ικανότητες και τις ικανότητες του Καντάφι. Όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι δεν κατόρθωσε να επανακαταλάβει πολλές πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της εξέγερσης", είπε.

    Ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη. "Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της", είπε.

    "Οι Λίβυοι εξολοθρεύονται από τις αεροπορικές δυνάμεις του Καντάφι και ζητήσαμε από την πρώτη ημέρα την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμό", πρόσθεσε.

    Τέλος, η λιβυκή αντιπολίτευση ζήτησε την επιβολή ναυτικού εμπάργκο και την επείγουσα αποστολή όπλων στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, καθώς και την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στις πόλεις οι οποίες ηττήθηκαν από τις δυνάμεις του Καντάφι.

    Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης ετοιμάζουν στρατιωτική δράση ευρείας κλίμακας για να συντρίψουν την εξέγερση και δεν πρόκειται να παραδοθούν ακόμη και αν οι δυτικές δυνάμεις παρέμβουν στη σύγκρουση, δήλωσε σήμερα ο δευτερότοκος γιος του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ-Ισλάμ.

    "Ήρθε η ώρα για απελευθέρωση. Είναι καιρός για δράση. Τώρα δρούμε", είπε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εντείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της, τόνισε: "Ο χρόνος τελείωσε. Είναι καιρός για δράση... Τους δώσαμε δύο εβδομάδες (για διαπραγματεύσεις)"

    "Ποτέ μα ποτέ δεν θα τα παρατήσουμε. Ποτέ μα ποτέ δεν θα παραδοθούμε. Αυτή είναι η χώρα μας. Πολεμάμε εδώ στη Λιβύη. Ο λιβυκός λαός δεν θα καλωσορίσει ποτέ το ΝΑΤΟ, δεν θα καλωσορίσουμε ποτέ τους Αμερικανούς εδώ. Η Λιβύη δεν είναι εύκολη δουλειά", πρόσθεσε.

    Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να "διακόψουν" τις σχέσεις με την πρεσβεία της Λιβύης στην Ουάσινγκτον και αναμένουν το κλείσιμό της, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

    Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ντέιβιντ Κάμερον, με κοινή τους επιστολή που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το Μέγαρο των Ηλυσίων, ζητούν από την ΕΕ να θεωρήσει το εθνικό Συμβούλιο μετάβασης (CNT) της Λιβύης ως "ένα ένα έγκυρο πολιτικό συνομιλητή", εκτιμώντας ότι "ο Καντάφι και η κλίκα του πρέπει να φύγουν".

    Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την "έκπληξή" της για το ότι η Γαλλία αναγνώρισε το εθνικό Συμβούλιο μετάβασης (CNT) της Λιβυκής αντιπολίτευσης και προειδοποίησε κατά της "χρήσης στρατιωτικών μέσων" εναντίον της Λιβύης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μπούντεσταγκ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Κατέθεσαν για τις κασέτες

    Οι Σωτήρης Βοργιάς και Γιώργος Δαλούκας, Από τους εμπλεκομένους στο θέμα των κασετών που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αλέξης Κούγιας, κατέθεσαν σήμερα ενώπιον του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα, Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου. Τα στοιχεία που προέκυψαν από τις καταθέσεις τους, κυρίως δε από εκείνη του Βολιώτη διαιτητή Δαλούκα, χαρακτηρίστηκαν από το περιβάλλον του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα "σοβαρά".

    Ο κ. Σιμιτζόγλου ερευνά αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της δωροδοκίας και του εκβιασμού, ενώ ως προς την τρίτη κασέτα στην οποία έχει αναφερθεί ο Αλέξης Κούγιας, ο εισαγγελικός λειτουργός θα συνεκτιμήσει τα στοιχεία και θα αποφασίσει αν θα καλέσει τον κ. Κούγια για να δώσει κατάθεση.

    Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναχαϊκή, Αλέξης Κούγιας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή το περιεχόμενο των περίφημων κασετών κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Αχιλλέα Μπέο για απόπειρα δωροδοκίας του διαιτητή Δαλούκα (για τον αγώνα του Άρη με τον Παναθηναϊκό, μετά μετά τον οποίο "καρατομήθηκε" από την ΕΠΟ) αλλά και για προσπάθεια επηρεασμού του Ιταλού διαιτητή στον αγώνα Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, απαντώντας στις ερωτήσεις του εισαγγελέα, σε πολλά σημεία ο Γιώργος Δαλούκας δεν επιβεβαίωσε τον πρώην δικηγόρο του, αφού ανέφερε (όπως και στην πρόσφατη γραπτή ανακοίνωσή του) πως ούτε τον ενόχλησε, ούτε ήρθε σε επαφή με κανέναν και ότι δεν έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΠΟ και την UEFA. Ο κ. Δαλούκας ανέφερε ότι οι απειλές που δέχθηκε για τη ζωή του καταγράφηκαν πριν από τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Άρη, ενώ αποκάλυψε το όνομα του ατόμου που τον απείλησε.

    Ο διαγραφείς από την ΕΠΟ διαιτητής επιβεβαίωσε ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του, ενώ όπως υπογράμμισε προς τον κ. Σιμιτζόγλου, αυτό που πρωτίστως τον ενδιαφέρει είναι η αποκατάστασή του. "Για ένα ανθρώπινο λάθος (σ.σ. το πέναλτι στον αγώνα Άρης-Παναθηναϊκός) την πληρώνω εγώ. Αυτό που θέλω είναι να αποκατασταθεί το όνομά μου" φέρεται ειπών στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα ο Γιώργος Δαλούκας.

    Ο κ. Σιμιτζόγλου έχει καλέσει να καταθέσουν την προσεχή Τετάρτη τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο και τον υπεύθυνο ανάπτυξης της διαιτησίας, Κύρο Βασσάρα, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους και να προβεί σε διασταύρωση των στοιχείων. Ο κ. Σιμιτζόγλου κάλεσε τους δύο παράγοντες της ΕΠΟ προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση των στοιχείων που προέκυψαν μετά τις σημερινές καταθέσεις των Γιώργου Δαλούκα και Σωτήρη Βοργιά.

    Σε συνδυασμό με την ένορκη κατάθεση που είχε δώσει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας στον αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Κορρέα, την αναμενόμενη κατάθεση του δημοσιογράφου Κυριάκου Θωμαΐδη και τη διασταύρωση των στοιχείων από τους κκ. Πιλάβιο και Βασσάρα, η προκαταρκτική εξέταση περατούται και εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι κλήσεις των προσώπων που φέρονται ως ύποπτα.

    "Μοντάζ" παλαιότερων συνομιλιών του, προϊόν υποκλοπής από τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Νικόλα Πατέρα, έχει χαρακτηρίσει τις κασέτες ο Αχιλλέας Μπέος.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 March 2011 - 13:30:19 UTC