Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Σύμφωνο για το Ευρώ» για την κρίση χρέους
  • [02] Βιβλική καταστροφή - Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο
  • [03] "Ναι" σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
  • [04] Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη ο»Ώ

  • [01] «Σύμφωνο για το Ευρώ» για την κρίση χρέους

    Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης χαιρετίζουν, με βάση το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα "να εφαρμόσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ανακοινώσει".

    Τονίζεται, ταυτόχρονα, ότι όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που θα εγγυάται την τήρηση, εφεξής, της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων που κατέληξε, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών υπάρχουν επίσης δύο παραρτήματα: το πρώτο αφορά στο Σύμφωνο για το Ευρώ και το δεύτερο στα βασικά χαρακτηριστικά του μόνιμου ευρωμηχανισμού, για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

    Σε ότι αφορά στο Σύμφωνο για το Ευρώ θέτει συγκεκριμένους στόχους για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη. Επί της ουσίας, με το σύμφωνο αυτό οι 17 χώρες του ευρώ δεσμεύτηκαν ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στα δημοσιονομικά ζητήματα αλλά και στα φορολογικά, τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά θέματα. Προς τον σκοπό αυτό, μία φορά το χρόνο θα συνέρχεται Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ η οποία θα καθορίζει τις προτεραιότητες της κάθε χώρα, ώστε σταδιακά να συγκλίνουν τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας.

    Σε ότι αφορά, τέλος, στον μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013 και μετά, αναφέρεται ότι στόχος του είναι να παρεμβαίνει τόσο προληπτικά όσο και για την αποφυγή των κρίσεων. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, εφόσον μία χώρα δεν βρίσκει στις αγορές προσφορές με οικονομικώς αποδεκτούς όρους.

    Στα τελικά συμπεράσματα του συμβουλίου επισημαίνεται ότι η βοήθεια από τον εν λόγω μηχανισμό θα δίνεται με βάση ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης που θα υπογράφει η ωφελούμενη χώρα. Σημειώνονται, επίσης, οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται στην περίπτωση που μία χώρα της ζώνης του ευρώ φτάσει σε καθεστώς οικονομικής αφερεγγυότητας. Σε γενικές γραμμές τονίζεται ότι θα ακολουθούνται οι ίδιες αρχές που ισχύουν και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Τέλος, τα κρατικά ομόλογα που θα κυκλοφορούν από το 2013 και μετά θα περιέχουν μία ρήτρα, η οποία θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που η χώρα που εκδίδει αυτά τα ομόλογα φτάσει σε καθεστώς οικονομικής αφερεγγυότητας τότε θα υφίστανται τις επιπτώσεις όχι μόνο τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Βιβλική καταστροφή - Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο

    Ο φόβος για ένα μεγάλο πυρηνικό ατύχημα αναζωπυρώθηκε μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, 250 χιλιόμετρα από το Τόκιο, ως αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού και του τσουνάμι που σάρωσε την Ιαπωνία αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 1800 νεκρούς και αγνοούμενους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Ο αριθμός των νεκρών ωστόσο ενδέχεται να αυξηθεί κατά πολύ αφού μόνο στην παραθαλάσσια πόλη Μιναμισανρίκου της επαρχίας Μιγιάγκι δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη σχεδόν 10.000 κατοίκων, από τους συνολικά 17.000.

    "Πρόκειται για το μεγαλύτερο σεισμό από την εποχή Μέιτζι (1868-1912, από το όνομα του τότε αυτοκράτορα) και πιστεύουμε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, παραδέχτηκε η ιαπωνική κυβέρνηση την επομένη του σεισμού των 8,9 βαθμών που σημειώθηκε στα ανοιχτά των βορειοανατολικών ακτών της χώρας και προκάλεσε μια "εθνική καταστροφή άνευ προηγουμένου", όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Ναότο Καν.

    Μόνο στο λιμάνι Ρικουζεντακάτα ο στρατός έχει εντοπίσει 300-400 πτώματα. Άλλοι 200-300 νεκροί βρέθηκαν στα παράλια της πόλης Σεντάι μετά το παλιρροϊκό κύμα, ύψους 10 μέτρων, που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

    Στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σημειώθηκε έκρηξη στις 15:36, τοπική ώρα (08:36 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί εργαζόμενοι στο χώρο. Η έκρηξη αυτή κατατάσσεται στο 4 της επτάβαθμης κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί σημαντικά προβλήματα πέρα από την περιοχή της μονάδας. Ωστόσο, η κυβέρνηση διέταξε την εκκένωση της γύρω περιοχής σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων, καλώντας τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

    Γύρω από τον πυρηνικό σταθμό καταγράφηκε ραδιενεργό καίσιο, που αποτελεί ένδειξη για τήξη του πυρήνα, όμως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιουκίο Εντάνο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, βεβαιώνοντας ότι το χαλύβδινο περίβλημα του αντιδραστήρα δεν υπέστη ζημιές και ότι η ραδιενέργεια που εκλύθηκε στο περιβάλλον μειώνεται.

    Στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι επικρατούσε το Σάββατο μια αλλόκοτη ηρεμία. Ολόκληρες πόλεις βυθίστηκαν στα νερά, αυτοκίνητα ανέβηκαν ακόμη και πάνω στις στέγες των σπιτιών παρασυρμένα από το κύμα που εισχώρησε παντού, σε μερικά σημεία μέχρι και σε βάθος πέντε χιλιομέτρων. "Τόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δεν έχω λόγια", είπε στους δημοσιογράφους ένας γηραιός άνδρας, ξεσπώντας σε κλάματα.

    Περίπου 50.000 στρατιώτες και διασώστες, με 190 αεροπλάνα και δεκάδες πλοία, έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τους επιζώντες ή να απεγκλωβίσουν παγιδευμένους κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού. Σύμφωνα με την αστυνομία, περισσότεροι από 215.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά. Το πρακτορείο Kyodo ανέφερε ότι τουλάχιστον 3.400 κατοικίες έχουν καταστραφεί.

    Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν 5,6 εκατομμύρια σπίτια και η ηλεκτρική εταιρεία Tepco προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η ηλεκτροδότηση και στο Τόκιο. Ένα εκατομμύριο σπίτια δεν διαθέτουν πόσιμο νερό.

    Τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν στην Ιαπωνία οι πρώτες ξένες ομάδες διασωστών από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

    Στην απέναντι πλευρά του Ειρηνικού, στην Καλιφόρνια, ένας 25χρονος άνδρας πνίγηκε όταν παρασύρθηκε από το τσουνάμι που έπληξε την περιοχή πολλές ώρες μετά το σεισμό της Ιαπωνίας. Στη Νότια Αμερική το παλιρροϊκό κύμα δεν προκάλεσε ούτε θύματα ούτε σοβαρές ζημιές.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Ναι" σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

    Επίθεση εναντίον της πόλης Μιζουράτα εξαπέλυσαν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις, σε μία προσπάθεια να ανακαταλάβουν το τελευταίο οχηρό των αντικαθεστωτικών στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και αντικαθεστωτικοί στο Ρόιτερς.

    Στρατιώτες πιστοί στον Καντάφι γιόρτασαν τη νίκη τους επί των ανταρτών και την ανακατάκτηση των πόλεων Μπεν Τζαουάντ και Ρας Λανούφ.

    Ο γιος του Καντάφι, ο Σάιφ αλ Ισλάμ, επισήμανε σε συνεντεύξεις του σε ιταλικές εφημερίδες ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει το "90% της χώρας".

    Στο μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τον ΟΗΕ να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσαν ο προεδρεύων της συνόδου κορυφής του οργανισμού, υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, Γιούσεφ μπιν Αλάουι μπιν Αμπντάλα και ο Γενικός Γραμματέας του, Αμρ Μούσα.

    Ο Μούσα είπε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει επαφές και να συνεργαστεί με το Επαναστατικό Συμβούλιο που εδρεύει στη Βεγγάζη, την πρώτη πόλη που ξεσηκώθηκε κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Οι επαφές αυτές, διευκρίνισε, θα περιλαμβάνουν και το θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος θεωρεί ότι το καθεστώς της Λιβύης έχει "απωλέσει τη νομιμότητα" λόγω της "επικίνδυνης βιαιοπραγίας" κατά του λαού του, σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη λήξη της συνόδου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη

    Το ντέρμπι της Κυριακής στην Τούμπα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 26ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θέλει τη νίκη για να ανέβει στη βαθμολογία και να ενισχύσει την προσπάθεια για συμμετοχή στα πλέι οφ, ενώ από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός ψάχνει μια ακόμη νίκη για να ανακυρηχθεί και τυπικά πρωταθλητής για τη φετινή σεζόν.

    Σημαντικό είναι το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ μεταξύ της ΑΕΚ και της Καβάλας, ενώ Πανιώνιος και Λάρισα θα παίξουν στη Νέα Σμύρνη, σ' ένα παιχνίδι χωρίς ασφαλή προγνωστικά.

    Ηρακλής-Παναθηναϊκός 1-3

    Μετά από τρία αρνητικά αποτελέσματα (δύο ήττες και μία ισοπαλία) ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις νίκες. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τζιμπρίλ Σισέ, που ήταν ο δημιουργός και των τριών τερμάτων, οι "πράσινοι" επικράτησαν 3-1 του Ηρακλή στο "Καυταντζόγλειο" στο παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε το "πρώτο πιάτο" της 26ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Ο Πετρόπουλος στο 4΄, 51΄ και ο Χριστοδουλόπουλος στο 83΄ ήταν οι σκόρερ του "τριφυλλιού", ενώ είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 36΄ ο Μαχόπ.

    Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός Βόλου 2-1

    Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Αστέρας Τρίπολης με 2-1 επί του Ολυμπιακού Βόλου και ενίσχυσε τις ελπίδες για να παραμείνει στην κατηγορία. Το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό και ο Μπαρτολίνι ήταν αυτός που λύτρωσε τους γηπεδούχους με το γκολ, που πέτυχε στο 89ο λεπτό. Το σκορ άνοιξε για την ομάδα της Τρίπολης ο Μπαστία στο 16', ενώ στο 23ο λεπτό οι "ερυθρόλευκοι" είχαν ισοφαρίσει προσωρινά με τον Σολάκη.

    Πανσερραϊκός-Ξάνθη 2-1

    Η ομάδα των Σερρών δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής κατηγορίας, αλλά ήταν πολύ καλύτερη και πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης με τα γκολ των Παπάζογλου (39') και Νταλέ (54'), ενώ το γκολ της Ξάνθης, που δεν έχει σιγουρέψει ακόμη την παραμονή της στη Σούπερ Λίγκα, πέτυχε ο Μαρσελίνιο στο 87ο λεπτό με πέναλτι.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της 26ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις, έχουν ως εξής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ

    19:30 Ηρακλής-Παναθηναϊκός (NS2)

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15:00 Εργοτέλης-Ατρόμητος (NS3)

    15:00 Πανιώνιος-Λάρισα (NS2)

    17:15 ΑΕΚ-Καβάλα( NS2)

    17:15 Κέρκυρα-Άρης (NS3)

    19:30 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (NS1)

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 March 2011 - 19:30:19 UTC