Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Κερδίσαμε τη μάχη"
  • [02] Αντ.Σαμαράς: Αλλαγή του μνημονίου
  • [03] Όλι Ρεν: Εφικτός ο στόχος των 50 δισ.
  • [04] ΗΠΑ: Διαδηλώσεις ενάντια στις περικοπές
  • [05] Συντονισμένη δράση
  • [06] Αντεπιτίθεται ο Καντάφι
  • [07] "Ξαναγεννιέται" η Πάρνηθα ο»Ώ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Κερδίσαμε τη μάχη"

    Οι αποφάσεις της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει, το απόγευμα στη Βουλή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

    «Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ότι η Ελλάδα πέτυχε την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%. Σύμφωνα με τον Γ.Παπανδρέου, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις ευρώ».

    «Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».

    «Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Για "αντιδραστικότατη συμφωνία" που θα επιφέρει «νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων», έκανε λόγο η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σημειώνει ότι «πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές», αλλά θέτει το ζήτημα «ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως «η επιμήκυνση των 110 δισ. δίνεται ως αντάλλαγμα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με νέα Μνημόνια και νέα βάρη στον ελληνικό λαό».

    "Θετική εξέλιξη" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την μείωση του επιτοκίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αντ.Σαμαράς: Αλλαγή του μνημονίου

    Το δικαίωμα επαναγοράς του χρέους σε μειωμένη τιμή θα αποτελούσε «αληθινή ελάφρυνση» για την ελληνική οικονομία, καθώς η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου δεν μειώνουν το απόλυτο μέγεθός του, αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του, με την οποία σχολιάζει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης που έγινε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί, παράλληλα, την κυβέρνηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί «εύλογα ερωτήματα» για τους σχεδιασμούς της, ενώ επισημαίνει ότι η μόνη λύση είναι η αλλαγή των όρων του μνημονίου.

    «Στην άτυπη έκτακτη Σύνοδο η Ελλάδα πήρε επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής των 110 δισεκατομμυρίων και μείωση επιτοκίου. Το πρώτο, της είχε ήδη δοθεί από την απόφαση της Συνόδου του Eurogroup της 28ης Νοεμβρίου. Το δεύτερο, είχε ήδη προεξοφληθεί εδώ και μέρες από δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρέν και άλλων αξιωματούχων. Η Νέα Δημοκρατία προώθησε και τα δύο συστηματικά, εδώ και καιρό, σε επαφές της με ευρωπαίους αξιωματούχους» αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ και συνεχίζει:

    «Ως προς τη διαχείριση του χρέους: Αυτές οι αποφάσεις συνιστούν, πράγματι, ανακούφιση χωρίς, βεβαίως, να μειώνουν το σημερινό απόλυτο μέγεθος του χρέους. Αληθινή ελάφρυνση θα ήταν το τρίτο αίτημα που προώθησε η Ν.Δ., το δικαίωμα επαναγοράς χρέους σε μειωμένη τιμή, πράγμα που δεν έχει γίνει αποδεκτό. Και μόνιμη λύση βιωσιμότητας θα ήταν το ευρωομόλογο για το οποίο δεν έγινε καν συζήτηση»

    Και ο κ. Σαμαράς καταλήγει: «Η χθεσινή εξέλιξη φανερώνει, άλλωστε, ότι υπήρχαν από πέρσι περιθώρια διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση τότε δεν έκανε.

    Όμως, ούτε η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί, ούτε η κοινωνία θα ανασάνει, ούτε και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης θα αρκέσουν για την αντιμετώπιση του χρέους, αν δεν αλλάξουν δραστικά οι όροι του μνημονίου».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Όλι Ρεν: Εφικτός ο στόχος των 50 δισ.

    Φιλόδοξο αλλά εφικτό χαρακτηρίζει ο επίτροπος Ολι Ρέν τον στόχο των 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

    Ο κ. Ρέν σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «50 δισ. ευρώ είναι δέκα φορές οι περικοπές μισθών και συντάξεων του περασμένου έτους». Τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «ελέγχει ένα πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο εισηγμένων και μη εταιρειών, κτίρια και γήπεδα τα οποία μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν».

    Υπογραμμίζει ότι αυτά τα ακίνητα δεν αποφέρουν αυτή τη στιγμή πόρους και διαμηνύει ότι «ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κλίμακας που η ελληνική κυβέρνηση έχει κατά νου, είναι πράγματι δυνατό να βελτιώσει ουσιαστικά την άποψη που έχουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές για την Ελλάδα».

    Καταλήγει ότι πέρα από τις περικοπές, το μήνυμα θα είναι προς τις αγορές ότι η Ελλάδα λαμβάνει μέτρα με τα οποία θα μειώσει το δημόσιο χρέος κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ. Επιπλέον θα φέρει ξένα κεφάλαια και θα συμβάλλει στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού.

    Σημαντικό βήμα για τη μείωση του χρέους χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράινερ Μπρούντελε, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, και προσθέτει ότι «επιπλέον, η βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής».

    «Εκτιμώ ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι ισχυρή ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη μείωση του δημόσιου χρέους. Έτσι οι αγορές θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην προσπάθεια της Ελλάδας», τονίζει, σημειώνοντας ότι η βοήθεια από άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχει νόημα αν είναι μόνο για μια μεταβατική περίοδο, ενώ

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] ΗΠΑ: Διαδηλώσεις ενάντια στις περικοπές

    Έως και 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Καπιτώλιο στο Μάντισον, πρωτεύουσα της πολιτείας Ουισκόνσιν, εναντίον του νέου νόμου που πλήττει τα συνδικάτα και μειώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως η σοβαρότερη προκλήση που έχουν αντιμετωπίσει τα συνδικάτα στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες.

    Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και αγρότες με τρακτέρ, που έγιναν δεκτοί με επευφημίες από το πλήθος. Επιγραφές με συνθήματα όπως "Προϋπολογισμός Ουόκερ = πόλεμος στους εργαζόμενους και στην μεσαία τάξη" και "ενωθείτε, στηρίξτε τις εργατικές οικογένειες" ήταν αναρτημένες στα αγροτικά μηχανήματα.

    Ο νόμος που προώθησε ο νέος κυβερνήτης Σκοτ Ουόκερ εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών των Ρεπουμπλικάνων με στόχο να υποβαθμιστεί η ισχύς των συνδικάτων και να μειωθούν οι πολιτειακές δαπάνες σε όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων, αφαιρεί από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα το δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικά συμβάσεις εργασίας.

    Ρεπουμπλικάνοι προωθούν παρόμοιες ρυθμίσεις σε 36 ακόμη πολιτείες για να εξασθενίσουν τα συνδικάτα -- μια από τις δυνάμεις που παραδοσιακά υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν σε ένα βαθμό τους Δημοκρατικούς.

    Διαδηλώσεις σημειώνονται σε όλη τη χώρα, ωστόσο το επίκεντρο της σύγκρουσης παραμένει στο Ουισκόνσιν, όπου Δημοκρατικοί πολιτικοί έφυγαν από την πολιτεία την 17η Φεβρουαρίου για να εμποδίσουν τους Ρεπουμπλικάνους να περάσουν το νομοσχέδιο. Τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι ενέκριναν το νομοθέτημα παρακάμπτοντας το μποϊκοτάζ αυτή την εβδομάδα. Η σύγκρουση κλιμακώνεται, καθώς ο Ουόκερ παρουσίασε έναν πολιτειακό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες την ώρα που μειώνει τη φορολογία για τις επιχειρήσεις.

    Η σύγκρουση αυτή χαρακτηρίζεται η πιο σοβαρή μετά από εκείνη που είχε ξεσπάσει όταν ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε απολύσει απεργούς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πριν από σχεδόν 30 χρόνια.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Συντονισμένη δράση

    Την ανάγκη να αναπτυχθούν συντονισμένες δράσεις ώστε να παραλύσει η Ευρώπη, με διαδηλώσεις και απεργίες, στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, με στόχο να ανατραπούν οι πολιτικές που δρομολογήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 11 Μαρτίου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας αργά χθες το βράδυ το τριήμερο διεθνές συνέδριο που οργάνωσε το κόμμα του για την οικονομική κρίση.

    Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην ανάγκη προστασίας της δημοκρατίας μέσα στην κρίση. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "η δημοκρατία βρίσκεται εν κινδύνω", αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στην απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην εγκρίνονται από το κοινοβούλιο οι ενέργειες του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε με οξύτητα τη στάση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τη γενικότερη πολιτική του, τονίζοντας ότι η επιλογή της λιτότητας και των μνημονιων δεν είναι μονόδρομος, αλλά πολιτική επιλογή.

    Η κρίση του χρέους, είπε, ήταν μεγάλη ευκαιρία για να ξηλωθεί το κοινωνικό συμβόλαιο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα είναι πιό επώδυνο, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής για την Ευρώπη. Θα είναι το τέλος της διαπραγμάτευσης και η υποβολή λαών σε μακροχρόνιες θυσίες με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και προέβλεψε ότι έρχεται σύντομα νέο πακέτο πιό σκληρών μέτρων και ιδιωτικοποιήσεις ασύλληπτου εύρους.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μερικές φορές "δείχνει μεγαλύτερο ζήλο και από την Μέρκελ", ενώ πρόσθεσε ότι η Αριστερά έχει ιστορικό καθήκον να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές, να δημιουργήσει συμμαχίες για αλλαγή πορείας και έξοδο από την κρίση και να ανοίξει νέο δρόμο ανάπτυξης με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.

    Τόνισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αγώνας αυτός πρέπει να δοθεί σε διεθνές επίπεδο και ότι δεν υπάρχουν λύσεις που να μπορούν να δοθούν μόνο στο εθνικό επίπεδο, γιατί το κεφάλαιο και οι αγορές έχουν παγκοσμιοποιηθεί.

    Τέλος, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Αριστερά πρέπει να υπερβεί τα προβλήματά της, κυρίως τον κατακερματισμό της, να ενωθεί και να δημιουργήσει ένα ευρύ μέτωπο για την ανατροπή του Μνημονίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Αντεπιτίθεται ο Καντάφι

    Όλες οι επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα διακόπηκαν σήμερα στη Βεγγάζη, προπύργιο της λαϊκής εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη, την ώρα που οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι προελαύνουν κατά της πόλης.

    Οι υπηρεσίες των εταιρειών Libyana και Al Madar δεν λειτουργούν πλέον, αλλά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα διαρκέσει η διακοπή αυτή.

    Σήμερα, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις εξακολουθούν ακάθεκτες την προέλασή τους κατά μήκους της παραλιακής ζώνης, απωθώντας τους αντικαθεστωτικούς με συνεχείς βομβαρδισμούς από αέρος και με όλμους και πυραύλους.

    Δεκάδες λίβυοι αντικαθεστωτικοί υποχωρούν από τη Μπρέγκα. Οι πιστές δυνάμεις στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι έχουν καταλάβει την κοινότητα αλ Μπίσερ, ανάμεσα στις πόλεις Αλ Ουκάιλα και Μπρέγκα και προελαύνουν πλέον προς την πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται 80 χλμ δυτικά της Ατζνταμπίγια, τονίζουν οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών.

    Οι δυνάμεις τους που φρουρούσαν την Μπρέγκα εγκατέλειψαν την πόλη με οχήματα που κατευθύνονται στην Ατζνταμπίγια, ακολουθώντας τον αυτοκινητόδρομο. Χθες οι αντικαθεστωτικοί είχαν εγκαταλείψει την Αλ Ουκάιλα, η οποία έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι.

    Χθες, στρατεύματα πιστά στον Καντάφι εξαπέλυσαν επίθεση στην Μιζουράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και το μόνο προπύργιο των εξεγερμένων ανάμεσα στην πρωτεύουσα και το ανατολικό μέτωπο γύρω από την πόλη Ρας Λανούφ, από το εσωτερικό της οποίας οι δυνάμεις του Καντάφι εκδίωξαν τους εξεγερμένους.

    Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να καλέσει τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, "σημαντικό βήμα" και εκτίμησε ότι "ενισχύει την πίεση" στον Καντάφι. Πάντως απέφυγε να δεσμευτεί σαφώς στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ δεν πρότεινε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με ικανοποίηση για την απόφαση αντέδρασαν επίσης η Βρετανία και ο Καναδάς. Αγνωστες παραμένουν οι προθέσεις Ρωσίας και Κίνας.

    Τέλος, το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι ένας εικονολήπτης του που εργαζόταν στη Λιβύη σκοτώθηκε σε ενέδρα κοντά στη Βεγγάζη, στα ανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με το κανάλι ο Άλι Χάσαν αλ-Τζάμπερ σκοτώθηκε στην περιοχή Χαουάρι όταν το τηλεοπτικό συνεργείο έπεσε σε ενέδρα ενόπλων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] "Ξαναγεννιέται" η Πάρνηθα

    Ήταν Ιούνιος του 2007, όταν η φωτιά που ξέσπασε στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα μβ αποτέλεσμα να ξεφύγει και να κατακάψει 56.000 στρέμματα στην Πάρνηθα, εκ των οποίων 21.800 στρέμματα ήταν δάσος κεφαλληνιακής ελάτης.

    Τα άλλοτε καταπράσινα πεύκα και έλατα μπορεί να παραδόθηκαν στο έλεος της φωτιάς, όμως ο «αγώνας» της γης για ζωή συνεχίζεται και σταδιακά η χλωρίδα και η πανίδα του βουνού ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες.

    «Οι πρώτες αναδασώσεις ξεκίνησαν το 2008 με 45.000 φυτάρια κεφαλληνιακής ελάτης. Ήδη, έχουν φυτευτεί 300.000 δενδρύλλια μαύρης πεύκης για τη δημιουργία προδάσους, ώστε να ακολουθήσει η ανάπτυξη των ελάτων. Υπάρχει σχετικό πενταετές πρόγραμμα με προδιαγραφές από τον Φορέα Αναδάσωσης. Στις βόρειες περιοχές, που είναι πιο υγρές, τα έλατα φυτεύονται κατευθείαν στο έδαφος, ενώ στις νότιες που είναι πιο ξηρές, χρειάζονται προδάσος», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και δεν έχουμε μεγάλες απώλειες. Το καλοκαίρι γίνονται ποτίσματα. Φέτος για πρώτη φορά στην αναδάσωση βοήθησαν εθελοντές. Είχε προηγηθεί εκπαίδευσή τους, γιατί η ελάτη είναι δύσκολη και απαιτητική και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

    Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), Γιώργος Αμοργιανιώτης, τόνισε ότι «υπάρχει πρόγραμμα αναδάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και με ελάτη και μαύρη πεύκη». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «είναι μία πολύ δύσκολη επιλογή. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, μεγάλη δαπάνη και πολλά χρόνια. Είναι αλήθεια ότι το ελατοδάσος, εκεί που χάθηκε, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να αποκατασταθεί πλήρως, έστω και μετά από πολλά χρόνια. Αλλά, οι αναδασώσεις που κάνουμε, ακόμα και με ελάτη, είναι ενθαρρυντικές».

    Σε ό,τι αφορά την πανίδα, ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, αγριοκάτσικα, αλεπούδες, λαγοί και πολλά άλλα ζώα άρχισαν σταδιακά να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες της Πάρνηθας, ζουν και αναπαράγονται στην καμένη γη. Η κοινότητα των κόκκινων ελαφιών αριθμεί σήμερα περίπου 700 άτομα. Προς το παρόν ο πληθυσμός των ελαφιών δεν απειλεί την αναγέννηση του δάσους, ωστόσο οι ερευνητές φοβούνται ότι λόγω της προστασίας των ελαφιών και το πρασίνισμα των καμένων εκτάσεων, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί θέτοντας σε κίνδυνο τα νέα βλαστάρια.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 March 2011 - 11:30:21 UTC