Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές για τόνωση της κρουαζιέρας
  • [02] Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για νέα πυρηνική έκρηξη
  • [03] "Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις"
  • [04] Συντονισμένη δράση
  • [05] Εξοικίωση με το διαδίκτυο
  • [06] Επέστρεψε στις νίκες ο»Ώ

  • [01] Επαφές για τόνωση της κρουαζιέρας

    Στο Μαϊάμι βρίσκεται ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, όπου αύριο αρχίζει η Διεθνής Εκθεση Κρουαζιέρας και Τουρισμού η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Μαρτίου.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης, ο υπουργός μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και τον υφυπουργό Γιώργο Νικητιάδη θα έχουν συνομιλίες με τους επικεφαλής μεγάλων εταιριών στους οποίους θα γίνει εκτενής ενημέρωση για τις προοπτικές που ανοίγονται με τη νέα σύμβαση για την κρουαζιέρα.

    Στόχος του Υπουργείου είναι η προσέλκυση κρουαζιεροπλοίων που φέρουν μη κοινοτικές σημαίες και αποτελούν την πλειοψηφία του παγκόσμιου στόλου, να πραγματοποιούν κυκλικές κρουαζιέρες με βάση τα ελληνικά λιμάνια μετά και την άρση του καμποτάζ.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης και η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε δήλωσή τους αναφορικά με το επικείμενο ταξίδι στο Μαϊάμι της ελληνικής αντιπροσωπείας τόνισαν:

    «Αν ήθελε πραγματικά η Κυβέρνηση να ενισχύσει τον θαλάσσιο τουρισμό, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην πλήρη, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς, άρση του καμποτάζ. Όσο δεν το κάνει αυτό, η οικονομία θα συνεχίσει να χάνει έσοδα και οι ανταγωνίστριες χώρες να διεκδικούν και να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την παγκόσμια αγορά. Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα Και αυτήν τη πραγματικότητα αρνείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της είναι καταστροφικά για τον τόπο».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για νέα πυρηνική έκρηξη

    Ενώ Ιάπωνες μηχανικοί εργάζονται φρενιτιωδώς για να αποτρέψουν ένα πολύ σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,9 βαθμών της Παρασκευής, η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα πως υπάρχει νέο μεγάλο ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στον αντιδραστήρα 3. Σύμφωνα δε με το Ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, το σύστημα ψύξης έχει σταματήσει να λειτουργεί σ' έναν έκτο αντιδραστήρα.

    Την ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αντιμετώπιση της κατάστασης, ενισχύει η σημερινή προειδοποίηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες φτάνουν το 70%.

    Στους αντιδραστήρες 1 και 3 στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα τεχνικοί έχουν αρχίσει να γεμίζουν το σύστημα με θαλασσινό νερό και τη χημική ουσία βόριο, για να αποτρέψουν τήξη του πυρήνα, ενώ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji, ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο και στον αντιδραστήρα 2. Ωστόσο, αμερικανοί ατομικοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη χρήση θαλασσινού νερού «πράξη απελπισίας», η οποία -όπως λένε- θυμίζει την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.

    Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι στέλεχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας (NISA) είπε σε έναν από τους δημοσιογράφους του ότι μπορεί να εξελίσσεται τήξη του πυρήνα ενός αντιδραστήρα, γεγονός που θα μπορεί να προκαλέσει ένα καταστροφικό δυστύχημα στον αντιδραστήρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής.

    Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, ανέφερε το Κιόντο, ενώ πάνω από 170.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εστίες τους και μεταφέρθηκαν σε ακτίνα τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.

    Η ραδιενέργεια στις εγκαταστάσεις του Φουκουσίμα Νο1 μετράται στα 882 μικροσίβερτ την ώρα, ενώ για μικρό χρονικό διάστημα η ανώτερη τιμή είχε φθάσει στα 1.204 μικροσίβερτ/ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο. Η Ιαπωνία έχει θέσει ως ωριαίο όριο έκθεσης τα 500 μικροσίβερτ, μονάδας μέτρησης του βιολογικού αντίκτυπου της ραδιενέργειας.

    Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι μπορεί να φθάσει τους 10.000, όπως μεταδίδει σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας.

    Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περίπου 1.800 νεκρούς.

    Σήμερα πάνω από το 600 σοροί ανακαλύφθηκαν κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο.

    Στα βορειοανατολικά, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της καταστροφής, οι αρχές έχουν χάσει επαφή με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, από το οποίο καταστράφηκαν πολλά κτήρια και παρασύρθηκαν πολυάριθμοι άνθρωποι.

    Σημαντικές οι επιπτώσεις στην οικονομία

    Η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η χώρα μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ανέφερε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Κάν, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Ιάπωνες θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι.

    Παράλληλα ο Καν προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η χώρα να αντιμετωπίσει μεγάλης κλίμακας διακοπή της ηλεκτροδότησης εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων. Ήδη η Ιαπωνία έχει ζητήσει από τη Ρωσία να της παράσχει περισσότερο φυσικό αέριο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ενεργειακά της προβλήματα.

    Σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας, περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

    Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο προειδοποίησε για "σημαντικές" επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, καθώς ο σεισμός και το συνεπακόλουθο τσουνάμι έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της τρίτης οικονομίας του κόσμου.

    Εξάλλου, η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα πως από χθες έχει εκταμιεύσει συνολικά 55 δισ. γιεν σε 13 τραπεζικά ιδρύματα στα βορειανατολικά της χώρας, για να τα εξασφαλίσει από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

    Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε επίσης πως αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά τα υποκαταστήματά της σε όλη τη χώρα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις"

    Γενναίες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και αυτοκριτική, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των μελών της Ιεράς Συνόδου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

    «Η κατάσταση γύρω μας επιδεινώνεται από την οξύτατη οικονομική κρίση που βιώνουμε. Χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος, που τώρα προβάλλονται στο δύσκολο παρόν, προδιαγράφουν ένα δύσκολο μέλλον. Οι καιροί απαιτούν αποφάσεις γενναίες, απ' όλους μας, και αυτοκριτική, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο θεσμών. Η κρίση που διανύουμε δεν είναι μόνο αποτέλεσμα επιζήμιων και άστοχων πολιτικών που υιοθετήθηκαν. Είναι και κρίση αξιών», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπούλιας εξήρε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στην ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, τονίζοντας ότι ειδικά στις μέρες μας το έργο αυτό πρέπει να αποτελεί κεντρική επιδίωξη και αποστολή, ενώ σημείωσε ότι η συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας πρέπει να ενισχυθεί.

    Στην αντιφώνησή του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπενθύμισε ότι η Εκκλησία είναι παρούσα στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ κάλεσε την Πολιτεία να «προσέξει τη χείρα της συνεργασίας» της Εκκλησίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Συντονισμένη δράση

    Την ανάγκη να αναπτυχθούν συντονισμένες δράσεις ώστε να παραλύσει η Ευρώπη, με διαδηλώσεις και απεργίες, στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, με στόχο να ανατραπούν οι πολιτικές που δρομολογήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 11 Μαρτίου, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας αργά χθες το βράδυ το τριήμερο διεθνές συνέδριο που οργάνωσε το κόμμα του για την οικονομική κρίση.

    Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην ανάγκη προστασίας της δημοκρατίας μέσα στην κρίση. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "η δημοκρατία βρίσκεται εν κινδύνω", αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στην απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην εγκρίνονται από το κοινοβούλιο οι ενέργειες του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε με οξύτητα τη στάση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και τη γενικότερη πολιτική του, τονίζοντας ότι η επιλογή της λιτότητας και των μνημονιων δεν είναι μονόδρομος, αλλά πολιτική επιλογή.

    Η κρίση του χρέους, είπε, ήταν μεγάλη ευκαιρία για να ξηλωθεί το κοινωνικό συμβόλαιο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα είναι πιό επώδυνο, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής για την Ευρώπη. Θα είναι το τέλος της διαπραγμάτευσης και η υποβολή λαών σε μακροχρόνιες θυσίες με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και προέβλεψε ότι έρχεται σύντομα νέο πακέτο πιό σκληρών μέτρων και ιδιωτικοποιήσεις ασύλληπτου εύρους.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μερικές φορές "δείχνει μεγαλύτερο ζήλο και από την Μέρκελ", ενώ πρόσθεσε ότι η Αριστερά έχει ιστορικό καθήκον να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές, να δημιουργήσει συμμαχίες για αλλαγή πορείας και έξοδο από την κρίση και να ανοίξει νέο δρόμο ανάπτυξης με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.

    Τόνισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αγώνας αυτός πρέπει να δοθεί σε διεθνές επίπεδο και ότι δεν υπάρχουν λύσεις που να μπορούν να δοθούν μόνο στο εθνικό επίπεδο, γιατί το κεφάλαιο και οι αγορές έχουν παγκοσμιοποιηθεί.

    Τέλος, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Αριστερά πρέπει να υπερβεί τα προβλήματά της, κυρίως τον κατακερματισμό της, να ενωθεί και να δημιουργήσει ένα ευρύ μέτωπο για την ανατροπή του Μνημονίου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Εξοικίωση με το διαδίκτυο

    Η Ελλάδα αν και ακόμα υστερεί στους περισσότερους δείκτες ψηφιακής σύγκλισης, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικού εμπορίου, εντούτοις αναπτύσσεται «ψηφιακά» με ταχύτερο ρυθμό, συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την συνδυαστική ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων του Ευρωβαρομέτρου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας για τα έτη 2009, 2010 και 2011.

    Συνεχής βελτίωση, όμως, παρουσιάζει και ο διαδικτυακός αλφαβητισμός. Στις αρχές του 2010, το 18,2% των Ελλήνων διέθεταν ικανοποιητικές δεξιότητες στη χρήση του διαδικτύου, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να αγγίζει το 31%. Μέσα στα τελευταία 3 χρόνια παρουσιάστηκε αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων πολιτών με ικανοποιητικές δεξιότητες (+9,3%) και αντίστοιχη μείωση των Ελλήνων χωρίς δεξιότητες (-7%). Ταυτόχρονα, την ίδια τάση (αύξηση) φαίνεται πως ακολουθεί και ο διαδικτυακός αλφαβητισμός των ανέργων και των κατοίκων αγροτικών περιοχών.

    Όσον αφορά την διαδικτυακή καταναλωτική συμπεριφορά, αν και εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, οι Έλληνες διστάζουν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μόνο το 10% των Ελλήνων έχει χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για να αγοράσει αγαθά ή υπηρεσίες (35% μέσος όρος για την Ε.Ε.), ενώ μόνο 5% χρησιμοποιεί συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής (32% στην Ε.Ε.).

    Άλλο ενδιαφέρον σημείο των ερευνών είναι και η επαναλαμβανόμενη προτίμηση των Ελλήνων, αλλά και Ευρωπαίων, στις εγχώριες διαδικτυακές επιχειρήσεις. Μόνο το 9% των Ευρωπαίων και το 10% των Ελλήνων καταναλωτών αγόρασαν προϊόντα ή υπηρεσίες από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αποδεικνύοντας έτσι πως, παρά την διεθνοποιημένη αγορά του διαδικτύου, η εντοπιότητα της επιχείρησης συνεχίζει να εμπνέει εμπιστοσύνη και να αποτελεί κριτήριο καταναλωτικής επιλογής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Επέστρεψε στις νίκες

    Το ντέρμπι της Κυριακής στην Τούμπα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 26ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι Πειραιώτες, μετά και τη χθεσινή νίκη του Παναθηναϊκού θέλουν τους τρεις βαθμούς για να ανακυρηχθούν και τυπικά πρωταθλητές για τη φετινή σεζόν, ενώ από την άλλη πλευρά ο ΠΑΟΚ θέλει τη νίκη για να ανέβει στη βαθμολογία και να ενισχύσει την προσπάθεια για συμμετοχή στα πλέι οφ.

    Σημαντικό είναι το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ μεταξύ της ΑΕΚ και της Καβάλας, ενώ Πανιώνιος και Λάρισα θα παίξουν στη Νέα Σμύρνη, σ' ένα παιχνίδι χωρίς ασφαλή προγνωστικά.

    Ηρακλής-Παναθηναϊκός 1-3

    Μετά από τρία αρνητικά αποτελέσματα (δύο ήττες και μία ισοπαλία) ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις νίκες. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τζιμπρίλ Σισέ, που ήταν ο δημιουργός και των τριών τερμάτων, οι "πράσινοι" επικράτησαν 3-1 του Ηρακλή στο "Καυταντζόγλειο" στο παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε το "πρώτο πιάτο" της 26ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Ο Πετρόπουλος στο 4΄, 51΄ και ο Χριστοδουλόπουλος στο 83΄ ήταν οι σκόρερ του "τριφυλλιού", ενώ είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 36΄ ο Μαχόπ.

    Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός Βόλου 2-1

    Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Αστέρας Τρίπολης με 2-1 επί του Ολυμπιακού Βόλου και ενίσχυσε τις ελπίδες για να παραμείνει στην κατηγορία. Το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό και ο Μπαρτολίνι ήταν αυτός που λύτρωσε τους γηπεδούχους με το γκολ, που πέτυχε στο 89ο λεπτό. Το σκορ άνοιξε για την ομάδα της Τρίπολης ο Μπαστία στο 16', ενώ στο 23ο λεπτό οι "ερυθρόλευκοι" είχαν ισοφαρίσει προσωρινά με τον Σολάκη.

    Πανσερραϊκός-Ξάνθη 2-1

    Η ομάδα των Σερρών δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής κατηγορίας, αλλά ήταν πολύ καλύτερη και πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης με τα γκολ των Παπάζογλου (39') και Νταλέ (54'), ενώ το γκολ της Ξάνθης, που δεν έχει σιγουρέψει ακόμη την παραμονή της στη Σούπερ Λίγκα, πέτυχε ο Μαρσελίνιο στο 87ο λεπτό με πέναλτι.

    Συνοπτικά οι αγώνες της Κυριακής και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις, έχουν ως εξής:

    15:00 Εργοτέλης-Ατρόμητος (NS3)

    15:00 Πανιώνιος-Λάρισα (NS2)

    17:15 ΑΕΚ-Καβάλα( NS2)

    17:15 Κέρκυρα-Άρης (NS3)

    19:30 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (NS1)

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 13 March 2011 - 13:30:20 UTC