Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Συνέχιση μεταρρυθμίσεων''
  • [02] ΟΤΕ:H υποβάθμιση από Moody's δεν έχει επιπτώσεις
  • [03] Πρόσκρουση πλοίου στον προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά
  • [04] Ανακάμπτουν οι δυτικές οικονομίες
  • [05] Κρατήσεις στο Διαδίκτυο
  • [06] "Να μας πείτε τις δεσμεύσεις" ο»Ώ

  • [01] ''Συνέχιση μεταρρυθμίσεων''

    «Το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό», μετά τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβαν για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, οι ηγέτες των χωρών του ευρώ στις 11 Μαρτίου, τόνισε ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin από τις Βρυξέλλες.

    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις αποφάσεις για την Ελλάδα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τόσο η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, όσο και η μείωση του επιτοκίου, που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή, αφορούν το σύνολο των δανείων 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης. Όπως σημείωσε, η επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους που πρέπει να πληρώσει η χώρα. «Και οι δύο αποφάσεις στέλνουν μήνυμα βιωσιμότητας στις διεθνείς αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι αντίστοιχη επιμήκυνση εξετάζεται και από την πλευρά του ΔΝΤ για τα 20 δισ. ευρώ που πρόκειται να δανείσει στην Ελλάδα, αλλά και για τα 10 δισ. που έχουν ήδη χορηγηθεί στη χώρα.

    Σε ό,τι αφορά την απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα, ότι στην υποθετική περίπτωση που το 2012 η Ελλάδα απευθυνθεί στο Μηχανισμό για να αγοράσει τα κρατικά της ομόλογα, δεν συνεπάγεται καινούριο Μνημόνιο. Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι το 2012 η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα λάβει από τα δάνεια της ευρωζώνης και του ΔΝΤ 24 δισ. ευρώ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε, πάντως με έμφαση, ότι στόχος της Ελλάδας είναι να βγει στις αγορές και να δανείζεται υπό κανονικούς όρους το 2012, αν όχι ως το τέλος του 2011.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμο ένα λεπτομερές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για το 2011, το 2012 και το 2013 και να εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή και το υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο υπουργός δήλωσε, στη συνέχεια, ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής - με χρονικό ορίζοντα το 2015. Ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, των μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι προαπαιτούμενα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες αποφάσεις για το Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, σημειώνοντας, ωστόσο ότι στα θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα. Τέλος, με αφορμή την πρόσφατη υποβάθμιση της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Moodyβs, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin το θέμα της καλύτερης εποπτείας των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

    Το ΔΝΤ ενέκρινε και τυπικά χθες, σε ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 4,1 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. εξέφρασαν μεν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα, αλλά επισήμαναν ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να πετύχει η εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

    Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και τις θετικές επιπτώσεις των αποφάσεων που ελήφθησαν σχετικά με το δάνειο που έχει δοθεί στην Ελλάδα και αφορούν τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να προχωρήσει και το Ταμείο, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ΕΕ, στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του μέρους του δανείου που έχει δοθεί από το ΔΝΤ, κίνηση που αναμένεται να γίνει αφού την έχει εδώ και μήνες υποστηρίξει δημόσια ο ίδιος ο γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] ΟΤΕ:H υποβάθμιση από Moody's δεν έχει επιπτώσεις

    Στη γενικότερη πρακτική που ακολουθεί ο οίκος Moody's έναντι της Ελλάδος, φαίνεται να εντάσσεται και η σημερινή ενέργεια του οίκου αξιολόγησης να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ σε Baa3 από Baa2, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο εξέτασης για περαιτέρω υποβάθμιση.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο ίδιος ο επικεφαλής αναλυτής του οίκου για τον ΟΤΕ κ. Κάρλος Γουίνζερ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν συνέπεια της πρόσφατης υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας στο B1 από Ba1.

    Σύμφωνα με στελέχη του ΟΤΕ η κίνηση αυτή του Moody's δεν έχει καμία ουσιαστική επίπτωση στον ΟΤΕ, καθώς ο ΟΤΕ έχει καλύψει τις δανειακές του ανάγκες για το 2011. Όπως είναι γνωστό, πολύ πρόσφατα ο Οργανισμός βγήκε με απόλυτη επιτυχία στις αγορές από τις οποίες ζήτησε και άντλησε 900 εκατομμύρια ευρώ, αν και προσφέρθηκαν πολύ περισσότερα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις δανειακές του ανάγκες. Μάλιστα από τα 900 εκατ. ευρώ χρησιμοποίησε μόνο τα 600 για την αποπληρωμή παλαιότερου δανείου και τα 300 τα έχει ως αποθεματικό.

    Υπενθυμίζεται ότι το δάνειο προς τον ΟΤΕ δόθηκε από 8 ελληνικές και ισάριθμες ξένες τράπεζες, οι οποίες έδειξαν εμπιστοσύνη στην πιστοληπτική ικανότητα του Οργανισμού.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Πρόσκρουση πλοίου στον προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά

    Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της πρόσκρουσης του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Νεφέλη", στον προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά, προερχόμενο από την Αίγινα με 128 επιβάτες.

    Από την πρόσκρουση τραυματίστηκε ελαφρά μια γυναίκα 52 ετών, ενώ στο πλοίο προκλήθηκε μικρό σχίσιμο του κύτους του πάνω από την ίσαλο γραμμή.

    Δεν αναφέρθηκε εισροή υδάτων ούτε θαλάσσια ρύπανση. Ο απόπλους του πλοίου απαγορεύτηκε.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ανακάμπτουν οι δυτικές οικονομίες

    Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η οικονομία των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, μετά την οικονομική κρίση που χαρακτήρισε την περυσινή χρονιά (22% αύξηση των πτωχεύσεων), ιδίως στους τομείς του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων, σύμφωνα με ετήσια μελέτη που δημοσιοποιείται στην Ελλάδα κατ' αποκλειστικότητα από την ICAP Group AE.

    Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Εφραιμίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου ICAP στην Ελλάδα, η οικονομική ύφεση εντάθηκε κατά το 2010 ενώ η μείωση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 4%, σε συνέχεια της προηγηθείσας μείωσης του 2009 που ήταν -2,3%. Σύμφωνα με τον κ. Εφραιμίδη, όσον αφορά στις καταγεγραμμένες 355 πτωχεύσεις στην Ελλάδα για το έτος 2010, είναι φαινομενικά ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

    Όσον αφορά στον αριθμό των εταιρικών πτωχεύσεων στις μεμονωμένες χώρες της Δ.Ευρώπης (χώρες της ΕΕ, Ελβετία και Νορβηγία) το 2010 αυτός μειώθηκε, όμως το άθροισμά τους είναι το δεύτερο υψηλότερο μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, ήτοι 175.677 δηλ. 1,4% μόνο χαμηλότερο από το αρνητικό ρεκόρ των 178.235 του 2009.

    Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση ότι 3 από τις 10 πτωχεύσεις συνέβησαν στη Γαλλία (29,1%). Στη δεύτερη θέση έρχεται η Γερμανία με 18,3% και οι Σκανδιναβικές χώρες με 12,1% ενώ περίπου 10% των πτωχεύσεων συνέβησαν στις χώρες Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ενώ το 2009 ο αριθμός των ανέργων που έχασαν τη θέση εργασίας τους λόγω πτώχευσης της εταιρείας στην οποία απασχολούνταν ανήλθε σε 2 εκατομμύρια, το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός κυμάνθηκε στο 1,4 εκατομμύρια, ήτοι 30% μικρότερος.

    Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μείωση των πτωχεύσεων μεγάλων εταιρειών οι οποίες προκαλούν μαζικές απολύσεις και λόγω του ότι οι πτωχευμένες επιχειρήσεις, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, ήταν στο μεγαλύτερο όγκο τους μικρομεσαίες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Κρατήσεις στο Διαδίκτυο

    Την υλοποίηση διαδικτυακού τόπου για κρατήσεις τουριστικών πακέτων στην ελληνική επικράτεια, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει σχέση με την πρόταση του ΣΕΤΕ για συνεργασία σε επίπεδο μάρκετινγκ και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

    Για την υλοποίηση του δικτυακού τόπου, όπως τόνισε ο υπουργός θα συσταθεί ένας φορέας, όπου και θα αναλάβει τη διαχείριση του. Ο νέος δικτυακός τόπος θα έχει πολλές ομοιότητες με το Visitgreece, ωστόσο η διαφορά θα εντοπίζεται μεταξύ άλλων στη δυνατότητα του διαδικτυακού επισκέπτη να πραγματοποιεί κρατήσεις σε ξενοδοχεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια κλπ, κάτι που δεν γίνεται από την πλατφόρμα του Visitgreece.

    Μάλιστα τα έσοδα του νέου φορέα, που θα έχει καταστατικό για την εμπορική του χρήση, θα δίδονται για τη διαφημιστική προβολή της Ελλάδας, σε μια περίοδο που τα κονδύλια για διαφήμιση είναι ελάχιστα. Στο σημείο αυτό ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι με την υλοποίηση του εν λόγω δικτυακού τόπου "δεν κάνουμε προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με το ΣΕΤΕ", ούτε αυτός θα εξυπηρετήσει μόνο τα μέλη του συνδέσμου. Αντίθετα θα διασφαλιστεί η δυνατότητα να εισέλθει οποιοσδήποτε στην εν λόγω διαδικτυακή πλατφόρμα.

    Παραμένοντας στον "αέρα" του διαδικτύου ο Παύλος Γερουλάνος έχοντας επιστρέψει από τις μεγάλες τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού στάθηκε μεταξύ άλλων στην πρωτοβουλία να καλέσει εκπροσώπους των δικτυακών τόπων για κρατήσεις τουριστικών πακέτων, Expedia & Trip advisor, να πραγματοποιήσουν σεμινάρια σε ξενοδοχειακούς επιχειρηματίες.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Να μας πείτε τις δεσμεύσεις"

    Για "κρυφή ατζέντα", η οποία περιλαμβάνει και νέα μέτρα κατηγορεί εκ νέου την κυβέρνηση η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος σε δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπαρτ -ο οποίος κάνει λόγο για σειρά δεσμεύσεων "για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα περικοπών για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και εν μέρει για την Ιρλανδία- ζητεί να μάθει τι δεσμεύσεις ανέλαβε η κυβέρνηση για νέα μέτρα, στη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής.

    "Ζητάμε να μάθουμε αν θα υπάρχουν νέοι όροι και τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει η κυβέρνηση για νέα μέτρα. Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ μιλά συγκεκριμένα για την Ελλάδα" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

    Απαντώντας σε εκτίμηση δημοσιογράφων για το ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις πρόσφατες δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μιχελάκης απέρριψε αυτές τις εκτιμήσεις, τονίζοντας πως δεν δέχεται αφηρημένες έννοιες οι οποίες δεν προσδιορίζουν συγκεκριμένα πράγματα και οι οποίες, όπως είπε, προέρχονται από την κυβέρνηση με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

    Κατά Καρχιμάκη για τη φημολογία

    Για "πολιτική αθλιότητα", εξάλλου, κατηγορεί τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καχριμάκη, η ΝΔ για δηλώσεις του με τις οποίες εμπλέκει τη ΝΔ σε δημοσιεύματα που μιλούσαν για χρεοκοπία της χώρας.

    "Όλα αυτά αποτελούν έσχατη πολιτική αθλιότητα, ο κ. Καρχιμάκης θα πρέπει να ανακτήσει πρώτα από όλα τη μνήμη του και να θυμηθεί τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ρουμπινί, εκείνον δηλαδή που επίμονα εξέπεμψε μήνυμα χρεοκοπία", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

    Πρωτοβουλία για την ασφάλεια των πυρηνικών

    Το θέμα της ασφάλειας των σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας θέτει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε ερώτηση που κατέθεσε χθες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Γιάννης Τσουκαλάς, με την οποία ζητά, μεταξύ άλλων, να ενημερωθεί για το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την εξέλιξη των σχεδίων κατασκευής πυρηνικών σταθμών στην Τουρκία και το αν προτίθεται να κάνει κάτι, ώστε να πιεστεί η Άγκυρα έτσι ώστε να συμμορφωθεί πλήρως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τον ευρωβουλευτή και στο γεγονός ότι η Τουρκία προχωρά στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 March 2011 - 13:30:19 UTC