Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέρ της στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη ο ΟΗΕ
  • [02] Εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
  • [03] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
  • [04] Νέα συνάντηση Χριστόφια και Έρογλου
  • [05] Τραγικός ο απολογισμός του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία
  • [06] Κινδυνεύει το πάρκο "Τρίτση"
  • [07] Παιδιά στην επαιτεία
  • [08] Νέοι σολίστ στο Μέγαρο
  • [09] Εισαγγελέας για τα επεισόδια ο»Ώ

  • [01] Υπέρ της στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη ο ΟΗΕ

    Έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε χθες το βράδυ υπέρ της προσφυγής στη στρατιωτική ισχύ εναντίον των στρατευμάτων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ανοίγοντας το δρόμο για αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Καντάφι είχε απειλησει ότι θα επιτεθεί στη διάρκεια της νύχτας στη Βεγγάζη, το οχυρό των εξεγερμένων, χωρίς να δείξει "ούτε έλεος ούτε οίκτο".

    "Θα έρθουμε. Σπίτι με σπίτι, δωμάτιο με δωμάτιο" δήλωσε ο Καντάφι σε ραδιοφωνική ομιλία του αργά χθες το βράδυ προς τους εξεγερμένους της Βεγγάζης.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα έδειξε χιλιάδες ανθρώπος να ακούνε την ομιλία σε μια κεντρική πλατεία της Βεγγάζης, έπειτα να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, κουνώντας τις τρίχρωμες σημαίες τους και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Καντάφι.

    Η απόφαση του ΟΗΕ δίνει την έγκριση για να ληφθούν "όλα τα απαραίτητα μέτρα", περιλαμβανομένων των αεροπορικών πληγμάτων, για να προστατευθούν οι άμαχοι και να επιβληθεί στον λιβυκό στρατό μια κατάπαυση του πυρός, όμως διευκρινίζεται ότι δεν τίθεται ζήτημα στρατιωτικής κατοχής.

    Στην απόφαση προβλέπεται επίσης μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστεί η αεροπορία του Καντάφι να σφυροκοπά τους εξεγερμένους.

    Ο λίβυος υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Καάιμ αντέδρασε λέγοντας πως η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια "πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν".

    "Η απόφαση αυτή μεταφράζει μια επιθετική στάση της διεθνούς κοινότητας, η οποία απειλεί την ενότητα της Λιβύης και τη σταθερότητά της", δήλωσε ο Καάιμ και κατήγγειλε μια "συνωμοσία" της διεθνούς κοινότητας και τη "βούληση χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ να διαμελίσουν τη χώρα".

    Ο υφυπουρός δήλωσε επίσης πως η χώρα του είναι έτοιμη για μια κατάπαυση του πυρός: είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την απόφαση (της κατάπαυσης του πυρός), όμως έχουμε ανάγκη έναν συνομιλητή για να συζητήσουμε την εφαρμογή της", διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τρίπολη.

    Το κείμενο υιοθετήθηκε με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Κίνα και η Ρωσία απείχαν, όμως δεν χρησιμοποίησαν το βέτο τους για να μπλοκάρουν το κείμενο. Η Γερμανία, η Βραζιλία και η Ινδία απείχαν επίσης.

    Τη στιγμή που ο Καντάφι ανακοίνωνε την πρόθεσή του να επιτεθεί στη Βεγγάζη, ο γάλλος υπουργός Εξωτειρκών Αλέν Ζιπέ προειδοποιούσε, πριν από την ψηφοφορία, ότι απομένει λίγος χρόνος για επέμβαση.

    Η Γαλλία είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα προχωρήσει σε αεροπορικά πλήγματα μόλις υιοθετηθεί η απόφαση.

    Μετά την ψηφοφορία, ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ υπογράμμισε ότι η Βρετανία είναι "έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει τέλος στις βιαιότητες και να προστατεύσει τους αμάχους".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

    Η ελληνική οικονομία εξελίσσεται σε γενικές γραμμές όπως είχε προβλεφθεί με το ΑΕΠ να μειώνεται το 2010 κατά 4,5%, να καταγράφεται χαμηλός πληθωρισμός και το εργασιακό κόστος να υποχωρεί, τονίζει έκθεση του ΔΝΤ με βάση την οποία το ΔΣ του Ταμείου αποφάσισε την εκταμίευση της τέταρτης δόσης ύψους 4,1 δισ. ευρω προς την Ελλάδα.

    Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε εξοικονόμηση κατά 5,75% μειώνοντας το έλειμμα σε 9,5% του ΑΕΠ, αναφέρει η έκθεση που σημειώνει ότι στον τραπεζικό τομέα συνεχίσθηκε με μέτριους ρυθμούς η εκροή κεφαλαίων, ενώ άρχισαν να περιορίζονται οι πιστώσεις. Πάντως, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος διατηρήθηκε με την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ. Η έκθεση αναφέρει ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση του τραπεζικού χώρου, αλλά προχωρούν μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς.

    Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων που έχουν τεθεί για την εξυγίανση της οικονομίας, αλλά επισημαίνεται ότι απαιτούνται ακόμη μείζονες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και οικονομική ανάπτυξη.

    Τονίζεται, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει έως τον Μάιο --όταν και θα πραγματοποιηθείη επόμενη αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα-- τα κύρια σημεια της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί για την επιτυχή προώθηση του προγράμματος σταθεροποίησης. Επίσης, εξετάσθηκαν τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά θεσμικού χαρακτήρα δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και του προγράματος αξιοποίησης ακινήτων και γης (real estate).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, συγκαλεί σήμερα το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για την αξιολόγηση της επίσκεψης Νταβούτογλου και τις εξελίξεις στη βόρεια Αφρική.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Νέα συνάντηση Χριστόφια και Έρογλου

    Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα το απόγευμα Χριστόφιας και Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού.

    Η σημερινή συνάντηση είναι η 100η στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας, που ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2008.

    Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, επεσήμανε ότι η συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων αποτελεί ευκαιρία για να εξεταστεί η πρόοδος της διαδικασίας μέχρι στιγμής και κατά τη συνάντηση αυτή θα πρέπει να δοθεί νέα ώθηση για την επίτευξη συμφωνίας, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα της υπηκοότητας -αφού η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι όλοι οι Τούρκοι έποικοι είναι "πολίτες" της "ΤΔΒΚ"- ο κ. Ντάουνερ είπε ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον πρόεδρο Χριστόφια, καθώς και στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Πλέον εναπόκειται στον κ. Χριστόφια και τον κ. 'Ερογλου να ξεκαθαρίσουν αυτό το θέμα μεταξύ τους.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Ντάουνερ, ανέφερε πως λύση υπάρχει κάνοντας λόγο για την υπηρεσία του ΟΗΕ που ονομάζεται UNFPA (Ταμείο για τον Πληθυσμό). ''Η συγκεκριμένη υπηρεσία μπορεί να βοηθήσει'', ανέφερε χαρακτηριστικά.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Τραγικός ο απολογισμός του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία

    Οι νεκροί από το σεισμό και τα τσουνάμι που έπληξαν πριν από μία εβδομάδα τη βορειοανατολική Ιαπωνία έχουν ήδη φτάσει τους 6.539, ξεπερνώντας τους νεκρούς που είχε προκαλέσει το 1995 ο σεισμός στο Κόμπε στη δυτική Ιαπωνία, οι οποίοι είχαν φτάσει τους 6.434, ανακοίνωσε η ιαπωνική αστυνομία.

    Ο αριθμός των αγνοουμένων βρίσκεται στους 10.259, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

    Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πλέον σχεδόν καμιά ελπίδα να ανακαλύψουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια.

    Μετά το χάος των πρώτων ημερών, η διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων προχωράει κανονικά.

    Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους για ένα πολύ βαρύ απολογισμό. Ο δήμαρχος του λιμανιού Ισινομάκι, μια από τις τοποθεσίες που επλήγησαν περισσότερο από τα τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 9, δήλωσε ότι αγνοείται η τύχη 10.000 ανθρώπων από την πόλη του, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

    Στο μεταξύ πυροσβεστικά οχήματα του ιαπωνικού στρατού άρχισαν να ρίχνουν νερό στον υπερθερμασμένο αντιδραστήρα αριθμός 3, του πυρηνικού σταθμού στη Φουκουσίμα, για να προλάβουν μία πιθανή καταστροφή, αναφέρουν σημερινές δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ατμός υψώνεται από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα και το οποίο έχει υποστεί ζημιές. Επτά πυροσβεστικά οχήματα θα ρίξουν συνολικά 50 τόνους νερού στον αντιδραστήρα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας. Ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τόκιο αναμένεται επίσης να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα αριθμός 1 του πυρηνικού σταθμού, στον οποίο το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή καυσίμων πιστεύεται ότι μειώνεται, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο. Ερωτηθείς για την κατάσταση στους αντιδραστήρες αριθμός 5 και αριθμός 6, ο Εντάνο δήλωσε πως οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σταδιακά και σ' αυτούς, όμως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Αν θεωρηθεί απαραίτητο, θα ρίξουν νερό και στους αντιδραστήρες αυτούς, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Αξιωματούχοι είπαν πως ελπίζουν ότι θα επισκευάσουν ένα καλώδιο ηλεκτροδότησης, το οποίο τροφοδοτεί τουλάχιστον δύο από τους έξι αντιδραστήρες, με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν ξανά οι αντλίες νερού, ενώ κάνουν παράλληλα προετοιμασίες για να τους ρίξουν το απόγευμα νερό από πυροσβεστικές αντλίες που περιμένουν στην περιοχή.

    Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας συστήνει τα ακόλουθα στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ιαπωνία:

    1. Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε ακτίνα 80km από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθούν.

    2. Στους Έλληνες πολίτες που η αναχώρησή τους από την Ιαπωνία δεν είναι εφικτή συστήνεται τουλάχιστον η μετακίνησή τους προς τις νότιες περιοχές.

    3. Όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των τοπικών αρχών ως προς τα μέτρα προστασίας.

    4. Όσον αφορά τους πολίτες, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, η ΕΕΑΕ έχει οργανώσει σε συνεργασία με το ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" το ραδιολογικό έλεγχο των επιβατών και των αποσκευών τους που έρχονται από την Ιαπωνία καθώς και των αεροσκαφών που πραγματοποίησαν απευθείας πτήσεις.

    5. Οι πολίτες με σχετικά ερωτήματα ως προς τις ανωτέρω οδηγίες παρακαλούνται να επικοινωνούν με την ΕΕΑΕ (τηλ: +302106506700, +302106506803, +302106506714, email: info@eeae.gr)

    Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών για την παροχή διευκολύνσεων προς όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, παρακαλούνται οι Έλληνες στην Ιαπωνία να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών: +30210 368 1730, +30210 368 1259, email: kt@mfa.gr.

    Εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η σύσταση για την αποφυγή πραγματοποίησης ταξιδιών στην Ιαπωνία.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Κινδυνεύει το πάρκο "Τρίτση"

    Ένας περιβαλλοντικός παράδεισος, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνη Τρίτση», «παλεύει» με την εγκατάλειψη, τις καταπατήσεις, τις οικονομικές ατασθαλίες και την εμπορική χρήση. Τα κτίσματα και η χρήση του πάρκου αποτελούν συχνά θέματα συγκρούσεων μεταξύ των κατοίκων, του φορέα διαχείρισης και των όμορων δήμων. Στο μόνο που συμφωνούν είναι η ανάγκη για καθαρισμό και συντήρηση, καθώς το πάρκο έχει εγκαταλειφθεί, με τις κτιριακές του εγκαταστάσεις να ρημάζουν.

    Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» είναι το μεγαλύτερο πάρκο του λεκανοπεδίου της Αττικής με έκταση 1.143 στρέμματα, έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο και βρίσκεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού.

    Μπορεί να μην μπαίνει στη διαδικασία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας των 50 δισ. ευρώ, όπως μας ενημερώνει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), ανακύπτουν όμως προβλήματα με κτίσματα, καταπατήσεις και με την ως τώρα αξιοποίηση των εκτάσεών του.

    Ο Γιώργος Νικολόπουλος, μέλος της «Επιτροπής Κατοίκων για τη Διάσωση του Πάρκου Τρίτση» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως καταπατούνται εκτάσεις μέσα στο πάρκο, δημιουργούνται τσιμεντένιες κατασκευές και περιφράξεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Παιδιά στην επαιτεία

    Παιδί δέκα χρόνων χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να καθαρίσει τζάμια αυτοκινήτων. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου πέθανε έπειτα από μία βδομάδα, χωρίς να το αναζητήσει κανείς. Σε άλλες περιπτώσεις ανάπηρα παιδιά πουλήθηκαν από τους γονείς τους σε αδίστακτους δουλεμπόρους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι σε περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας οι ίδιοι οι γονείς καίνε, ή ακρωτηριάζουν, τα παιδιά τους ως «επένδυση!».

    Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και η αύξηση του αριθμού οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ωθούν καθημερινά ολοένα και περισσότερα παιδιά στη ζητιανιά.

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών (ΓΑΔΑ), η επαιτεία είναι σχεδόν το μόνο έγκλημα στο οποίο έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αγγίζοντας αύξηση της τάξης του 52%. Περισσότερα από 3.500 χιλιάδες παιδιά βρίσκονται σε αυτό το «σκοτεινό τούνελ» και από αυτά 11,5% είναι ελληνόπουλα.

    Όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δύο αξιωματικοί του τμήματος ανηλίκων, καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας εκτυλίσσονται φρικιαστικές εικόνες, έξω από σε σπίτια, μπροστά σε φανάρια των αυτοκινήτων.

    Διευκρινίζουν δε ότι πλέον δεν πρόκειται για παιδιά «ενός κατώτερου θεού» από την Αφρική, την Ασία, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και ελληνόπουλα, τα οποία οδηγούνται στην επετεία, λόγω της κρίσης. Οι δύο αστυνομικοί ισχυρίζονται πως η απελπισία συναντά την εκμετάλλευση και σπρώχνει τις οικογένειες σε καταστάσεις ξένες προς τα ήθη και τις παραδόσεις της Ελλάδας.

    Η ψυχολόγος Αναστασία Κωνσταντάρα ερμηνεύει τις επιπτώσεις του νοσηρού φαινομένου. «Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, πέραν των τραυματικών εμπειριών που υφίστανται καθημερινά ζητιανεύοντας στον δρόμο, βιώνουν χειρότερες καταστάσεις από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω τους και για τους οποίους δουλεύουν, όπως λεκτική και σωματική κακοποίηση. Οι προσωπικότητες που πλάθουν αυτά τα παιδιά είναι σκληρές, αντικοινωνικές, χωρίς συναίσθημα, χωρίς ηθικούς και κοινωνικούς φραγμούς, με πολλές φοβίες και ανασφάλειες μέσα στα βάθη της ψυχής τους», τονίζει η κ. Κωνσταντάρα και προσθέτει: «Τα παιδιά αυτά θα εξελιχθούν σε "τέρατα" σαν κι αυτά τα "τέρατα" για τα οποία δουλεύουν, σε διαταραγμένες ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες, με πολλά ψυχολογικά προβλήματα, σε άτομα επιρρεπή σε ναρκωτικές ουσίες, στους αυριανούς ληστές, βιαστές, δολοφόνους, πιθανόν και σε τρομοκράτες».

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γιώργο Πιπερόπουλο, «κοινωνιολογικές και ανθρωπολογικές έρευνες αποδεικνύουν ότι ακόμη και στις πλέον πρωτόγονες κοινωνίες έχει εντοπιστεί μία, έστω υποτυπώδης, μορφή οικογένειας, η οποία φροντίζει τα παιδιά που δύο άνθρωποι φέρνουν στον κόσμο, ως πατέρας και μητέρα. Κάποιοι γονείς, δηλαδή εκείνα τα άτομα που βιώνοντας το γονικό τους ρόλο πρέπει να αναλώνουν συναισθήματα και φυσικές-οργανικές αντοχές στη συστηματική προσπάθεια να μεγαλώσουν σωστά το παιδί ή τα παιδιά που έφεραν στον κόσμο, αποδεικνύουν με τη συμπεριφορά τους ότι τελικά "δεν προστατεύουν, δεν νουθετούν, δεν αγαπούν τα παιδιά τους", ρίχνοντάς τα στην αναζήτηση μερικών κερμάτων σαν ζητιάνους στα φανάρια, στις καφετέριες, στα ρεστοράν».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΑΔΑ, Λεωνίδας Κοκκαλάκης, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την προσπάθεια της αστυνομίας να περιορίσει την επαιτεία: «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε. Συλλαμβάνουμε όσους εξωθούν τα παιδιά στην επαιτεία και πάντοτε μέσω εμπεριστατωμένης έρευνας προσπαθούμε να ανακαλύψουμε εάν κρύβεται πίσω από αυτό δουλεμπόριο, ή εξώθηση στην πορνεία, ή οποιουδήποτε άλλου είδους εκμετάλλευση. Από τη σύλληψη και πέρα είναι αρμοδιότητα των δικαστικών Αρχών».

    Όπως, όμως, επισημαίνει, η επαιτεία όπως και η παραμέληση εποπτείας ανηλίκου θεωρούνται πλημμελήματα και οι ποινές δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

    «Από εκεί και πέρα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες κοινωνικών δομών του υπουργείου Παιδείας, κάποια από αυτά τα παιδιά μεταφέρονται και μένουν εκεί ως ελάχιστη ένδειξη προστασίας», τονίζει ο κ. Κοκκαλάκης.

    Σύμφωνα με έρευνα, που διεξήγαγε το «Χαμόγελο του Παιδιού», 70% των παιδιών των φαναριών είναι προς «ενοικίαση», ενώ όταν δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν ικανοποιητικά χρηματικά ποσά, τιμωρούνται από τους προστάτες τους με ξύλο και εξαναγκασμό σε ολονύκτια εργασία. Κατά την ίδια έρευνα, παιδιά ηλικιών νηπιαγωγείου και δημοτικού ακούσια και βίαια «ρίχνονται στον δρόμο» και σε όλους τους κινδύνους που υπάρχουν, όπως δυσμενή καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε κινδύνους από κάθε είδους χαρακτήρες ανθρώπων από τους οποίους θα ζητιανέψουν μερικά ευρώ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Νέοι σολίστ στο Μέγαρο

    Τρεις νέους και πολλά υποσχόμενους μουσικούς, καλεί κοντά του ο διακεκριμένος πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης για μία συμβολική συναυλία, με την οποία ανοίγουν οι εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής.

    Ο Κωνσταντίνος Βαλιανάτος στο πιάνο, η Αρετή Ζούλα στο βιολί και η Λουκία Λουκάκη στο βιολοντσέλο, είχαν μόλις γεννηθεί, όταν άρχισε να λειτουργεί το Μέγαρο Μουσικής, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μουσική τους εξέλιξη.

    Για τη συναυλία του Μεγάρου, που θα δοθεί αυτό το Σάββατο, 19 Μαρτίου, (20.30, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) οι τρεις νεαροί μουσικοί έρχονται από τρεις γωνιές της γης. Ο Κωνσταντίνος Βαλιανάτος (γεννήθηκε το 1989), έρχεται από τη Νέα Υόρκη, όπου ζει, σπουδάζοντας στην περίφημη σχολή Juilliard. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε ελληνικούς και διεθνείς πιανιστικούς διαγωνισμούς και το 2004 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το ήθος του και το μουσικό του ταλέντο.

    Η Αρετή Ζούλα (γεννήθηκε το 1990) είναι επίσης εγκατεστημένη στις ΗΠΑ. Ταξιδεύει διαρκώς και εμφανίζεται τακτικά σε πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, του Καναδά και της Ασίας, δίπλα σε σημαντικούς καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και ο διάσημος δάσκαλός της Αϊτζακ Πέρλμαν.

    Όσο για τη Λουκία Λουκάκη (γεννήθηκε το 1992), η πρώτη της επαφή με το βιολοντσέλο ήταν σε ηλικία επτά ετών, ενώ από τον Μάρτιο του 2007 είναι μαθήτρια της περίφημης Νατάλια Γκούτμαν. Αφού τελείωσε το Λύκειο τον Ιούνιο του 2010, έγινε αμέσως δεκτή για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου ζει και σπουδάζει με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση.

    Για τη συναυλία του Μεγάρου, ο Γιάννης Βακαρέλης έχει επιλέξει έργα, που αναδεικνύουν την τεχνική και τη δεξιοτεχνία κάθε σολίστα και ειδικότερα, συνθέσεις των Σοστακόβιτς, Λιστ, Μπραμς και Μέντελσον.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Εισαγγελέας για τα επεισόδια

    Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος αστυνομικών για τη μη σύλληψη του κουκουλοφόρου που στον προχθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ εισέβαλε, κρατώντας πυρσό, στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας και επιτέθηκε εναντίον ποδοσφαιριστών και μελών της αποστολής της φιλοξενούμενης ομάδας.

    Το περιστατικό σημειώθηκε τη στιγμή που ο διαιτητής της αναμέτρησης διέκοψε -προσωρινά- τον αγώνα, λίγο πριν τη συμπλήρωση του 90λέπτου. Ο δράστης, έχοντας εισβάλλει στο γήπεδο, κινήθηκε με τον αναμμένο πυρσό ανά χείρας προς τη φισούνα, όπου επιτέθηκε σε παίκτες και μέλη της αποστολής της ΑΕΚ, την ώρα που αυτοί έτρεχαν προς τα αποδυτήρια.

    Όπως φάνηκε κι από τα τηλεοπτικά πλάνα, άνδρες της αστυνομίας προσέτρεξαν στο σημείο και ακινητοποίησαν τον κουκουλοφόρο, αλλά στη συνέχεια, ο άγνωστος δράστης, κάτω από άγνωστες συνθήκες, αφέθηκε ελεύθερος.

    Όπως έγινε γνωστό, ο διευθύνων την εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης που βρισκόταν στις κερκίδες της Τούμπας, έδωσε, μετά τη λήξη του αγώνα, εντολή στους παριστάμενους αστυνομικούς - επικεφαλής των μέτρων τάξης να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο δράστης, με τη βοήθεια και του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, αλλά ο δράστης κατάφερε τελικά να διαφύγει της σύλληψης.

    Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης θα διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών. Η διενέργεια της έρευνας αναμένεται να ανατεθεί είτε στον αθλητικό εισαγγελέα Θεσσαλονίκης Νικόλαο Κωνσταντίνου είτε στο Τμήμα Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

    Δύο νεαροί συνελήφθησαν το βράδυ της Τετάρτης, πριν και μετά τον αγώνα Κυπέλλου του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, στο γήπεδο της Τούμπας. Πρόκειται για δύο οπαδούς του ΠΑΟΚ, ηλικίας 29 και 21 ετών, οι οποίοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 29χρονος συνελήφθη κατά την είσοδό του στο γήπεδο, επειδή κατείχε τέσσερις πυρσούς.

    Από την άλλη, ο 21χρονος κατηγορείται ότι έριξε πυρσό στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Όπως έγινε γνωστό, τις κινήσεις του τελευταίου κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του γηπέδου και με βάση αυτό οι αστυνομικοί τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν κατά την αποχώρησή του από το γήπεδο.

    Οι δύο νεαροί οδηγήθηκαν χθες, Πέμπτη, στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί αθλητισμού και ακολούθως τους παρέπεμψε να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

    Στο μεταξύ, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος του προχθεσινού αγώνα ανάμεσα στους δύο «Δικεφάλους». Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, περίπου 100 οπαδοί του ΠΑΟΚ, που συγκεντρώθηκαν έξω από το γήπεδο, πέταξαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που τους απώθησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 March 2011 - 7:30:24 UTC