Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ραγδαίες εξελίξεις για την κατάσταση στη Λιβύη
  • [02] Κινδυνεύει το πάρκο "Τρίτση"
  • [03] Ασκήσεις αντοχής
  • [04] Ενεργειακές... φοροαπαλλαγές
  • [05] Στη Ν. Μελά το "Αριστείο" ο»Ώ

  • [01] Ραγδαίες εξελίξεις για την κατάσταση στη Λιβύη

    Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα ξεκινήσουν "σύντομα", "εντός ολίγων ωρών" και οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν σε αυτές, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουέν.

    "Τα πλήγματα θα αρχίσουν σύντομα. Εντός ολίγων ωρών", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL χωρίς να διευκρινίσει ακριβώς με ποιόν τρόπο, εναντίον ποιών στόχων και υπό ποια μορφή θα διεξαχθούν οι επιχειρήσεις.

    Αυτή η επέμβαση δεν αποτελεί "κατοχή του λιβυκού εδάφους", αλλά "μία επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα για να προστατευθεί ο λιβυκός λαός και να του επιτραπεί να φθάσει στην ελευθερία και για να ανατραπεί το καθεστώς Καντάφι", είπε.

    Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει τον ρόλο του στις επιχειρήσεις στη Λιβύη μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ, συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει τις συνέπειες της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το επίπεδο προόδου του σχεδιασμού των επιχειρήσεων, για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου.

    "Για κάθε επιχείρηση του ΝΑΤΟ, πρέπει να καταδειχθεί η ανάγκη να αναλάβει δράση η Συμμαχία ώστε να υπάρξει σθεναρή περιφερειακή υποστήριξη και μία σαφής νομική βάση, όπως αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας της Συμμαχίας", δήλωσε η εκπρόσωπος.

    "Υπό αυτούς τους τρεις όρους, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αναλάβει δράση συμμετέχοντας στην ευρύτερη διεθνή προσπάθεια και αυτό θα είναι το αντικείμενο των συνομιλιών", πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι η Συμμαχία ενεργεί βάσει συναίνεσης.

    Μία από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, η Γερμανία, απέσχε της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της απόφασης 1973 για την ανάληψη διεθνούς στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

    Αντίθετη με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης έχει κατ΄επανάληψιν ταχθεί και η Τουρκία.

    Σε νέα σημερινή της ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο, η Τουρκία, η μόνη μουσουλμανική χώρα μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, απευθύνει έκκληση για "κατάπαυση του πυρός" στη Λιβύη, τονίζει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες και προσθέτει ότι πρέπει να βρεθεί "ειρηνική λύση στην κρίση".

    Ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού δήλωσε σήμερα πως αποκλείει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

    Αυτή η πιθανότητα "αποκλείεται" τόνισε ο στρατηγός Νικολάι Μακάροφ,

    Ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε "λυπηρό" το ότι "επικράτησε το πάθος για χρήση στρατιωτικής ισχύος" και πρόσθεσε πως η χώρα του είχε προτείνει μια απόφαση που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συγκάλεσε για σήμερα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, πριν προβεί σε ανακοίνωση ενώπιον του κοινοβουλίου, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

    Η Νορβηγία και η Δανία είναι έτοιμες να συμβάλουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη που εγκρίθηκαν τη νύκτα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά αποκλείει τη συμμετοχή της σε μία δύναμη κρούσης στη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας Μπονγκντάν Κλιτς.

    Το Κατάρ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.

    Στο μεταξύ, η Λιβύη έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε κάθε μετακίνηση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol).

    H Eurocontrol τόνισε πως έλαβε πληροφορίες από τη Μάλτα ότι η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί κανένα αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Λιβύης, "μέχρι νεωτέρας απόφασης".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Κινδυνεύει το πάρκο "Τρίτση"

    Ένας περιβαλλοντικός παράδεισος, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνη Τρίτση», «παλεύει» με την εγκατάλειψη, τις καταπατήσεις, τις οικονομικές ατασθαλίες και την εμπορική χρήση. Τα κτίσματα και η χρήση του πάρκου αποτελούν συχνά θέματα συγκρούσεων μεταξύ των κατοίκων, του φορέα διαχείρισης και των όμορων δήμων. Στο μόνο που συμφωνούν είναι η ανάγκη για καθαρισμό και συντήρηση, καθώς το πάρκο έχει εγκαταλειφθεί, με τις κτιριακές του εγκαταστάσεις να ρημάζουν.

    Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» είναι το μεγαλύτερο πάρκο του λεκανοπεδίου της Αττικής με έκταση 1.143 στρέμματα, έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο και βρίσκεται μεταξύ των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού.

    Μπορεί να μην μπαίνει στη διαδικασία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας των 50 δισ. ευρώ, όπως μας ενημερώνει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), ανακύπτουν όμως προβλήματα με κτίσματα, καταπατήσεις και με την ως τώρα αξιοποίηση των εκτάσεών του.

    Ο Γιώργος Νικολόπουλος, μέλος της «Επιτροπής Κατοίκων για τη Διάσωση του Πάρκου Τρίτση» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως καταπατούνται εκτάσεις μέσα στο πάρκο, δημιουργούνται τσιμεντένιες κατασκευές και περιφράξεις.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ασκήσεις αντοχής

    Αυστηρότερο ορισμό για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και αυστηρότερες προβλέψεις για το οικονομικό περιβάλλον στο δυσμενές σενάριο, προβλέπουν οι φετινές ασκήσεις αντοχής (stress tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε σχέση με τις περυσινές, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority, EBA).

    Τα αποτελέσματα των ασκήσεων αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν και ασκήσεις για τη ρευστότητα των τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων δεν θα ανακοινωθούν.

    Οι ασκήσεις θα γίνουν με βάση ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο. Οι μακροοικονομικές παραδοχές για το βασικό σενάριο στηρίζονται στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Για την Ελλάδα, το δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει τη μείωση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος και 1,2% το 2012, εξέλιξη που είναι δυσμενέστερη σε σχέση με το βασικό σενάριο κατά 1% και 2,3% αντίστοιχα.

    Όσον αφορά στην ανεργία, προβλέπεται αύξηση στο 15,2% φέτος και στο 16,3% το 2012, που είναι κατά 0,2% και 1,1% αντίστοιχα μεγαλύτερη από το βασικό σενάριο.

    Για το σύνολο της Ευρωζώνης, προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2011 και 0,2% το 2012, εξέλιξη δυσμενέστερη κατά 2% από το βασικό σενάριο και για τα δύο χρόνια.

    Οι τιμές των ακινήτων για την Ελλάδα στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά 7,2% φέτος και περαιτέρω 15,7% το 2012 σε σχέση με το βασικό σενάριο, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μείωσης για την Ευρωζώνη είναι 2,7% και 9,7%.

    Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προβλέπεται να μειωθούν κατά 21,5% στη διετία 2011-12 σε σχέση με το βασικό σενάριο έναντι 15% στην Ευρωζώνη.

    Η μείωση της αξίας των 10ετών ελληνικών ομολόγων προβλέπεται να φτάσει στο 17,1% στο ίδιο διάστημα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Ενεργειακές... φοροαπαλλαγές

    Αύξηση της φοροαπαλλαγής για όσους αναβαθμίζουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, αλλαγές σε ότι αφορά τη στελέχωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού καθώς και διευκρινίσεις σχετικά με την εταιρία "Ελληνικό ΑΕ" που θα αναλάβει την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, επέρχονται μεταξύ άλλων στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου με μια σειρά διορθώσεις και προσθήκες που κατατέθηκαν στη Βουλή.

    Σε ότι αφορά τις δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων προβλέπεται ότι για τις εργασίες αυτές θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το 20% δαπάνης για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, και το 10% για ποσά από 3.001-6.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική έκπτωση δαπάνης μπορεί να φθάσει τα 900 ευρώ από 600 ευρώ που προβλέπεται σήμερα.

    Μεταξύ άλλων με βάση τις τροποποιήσεις αυτές προβλέπονται τα ακόλουθα:

    - Καταργείται το επίδομα επίτευξης στόχων που προβλέπονταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου για τους εργαζόμενους στο φοροελεγκτικό μηχανισμό.

    - Η απαλλαγή από τα τεκμήρια για όσους έχουν κατοικία στην αλλοδαπή, ισχύει από την 1η-1-2011

    - Το 5% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων στο νέο σώμα Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης εσόδων που δημιουργείται θα μπορεί να στελεχώνεται και από υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ).

    - Το τέλος ταξινόμησης για φορτηγά οχήματα που αποσύρονται, και είναι άνω των 3,5 τόνων, θα μειώνεται κατά 40%.

    Η βουλή θα εκλέγει το πρόεδρο του Σώματος Φορολογικών Διαιτητών, θα είναι επίτιμος ανώτατος δικαστικός λειτουργός του ΣτΕ και η θητεία του θα είναι 5 ετών, που θα μπορεί να ανανεώνεται μία φορά.

    Στις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ θα μπορούν να αποσπασθούν σε ποσοστό 10% και υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών με περισσότερα από 20 έτη υπηρεσίας.

    H εταιρία Ελληνικό ΑΕ δεν θα έχει τα δικαιώματα των ακινήτων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, αλλά θα συμμετέχει σε συμβάσεις για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση της.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Στη Ν. Μελά το "Αριστείο"

    Με το Αριστείο Καλών Τεχνών για την προσφορά της στην ελληνική γλυπτική μέσα από το «πρωτοποριακό και εκφραστικό της έργο», η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει την γλύπτρια Ναταλία Μελά, στην πανηγυρική της συνεδρίαση, την ερχόμενη Πέμπτη, ενόψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

    "Είμαι πολύ συγκινημένη και θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο ίδρυμα της Ακαδημίας", δηλώνει η υπερήλικη γλύπτρια.

    "Αυτό το Αριστείο είναι για μένα, μια μορφή δικαίωσης ενός έργου ζωής. Οι λαμπροί επιστήμονες, που με τίμησαν με το Αριστείο αυτό, μου έδωσαν νέα φτερά και δύναμη για να εργαστώ ακόμη. Εύχομαι να μου το επιτρέψει ο Θεός".

    Η ορειχάλκινη Αρτεμις, ο Ορφέας με την λύρα του και ρωμαλέοι πολεμιστές, ο Διγενής Ακρίτας, ο Αϊ Γιώργης ο δρακοκτόνος και η Μπουμπουλίνα, συνυπάρχουν με το ζωϊκό και διονυσιακό στοιχείο που ξεπηδά από άλλα έργα της γλύπτριας: τις σιδερένιες κατσίκες , ταύρους, πετεινούς και άλλα δίποδα και τετράποδα του ζωϊκού βασιλείου, έργα φτιαγμένα από την γλύπτρια με παιχνιδιάρικη και ειρωνική διάθεση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 March 2011 - 11:30:21 UTC