Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προειδοποίηση Ομπάμα στον Καντάφι
  • [02] Καταδίωξη με πυροβολισμούς Video
  • [03] Kατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο»Ώ

  • [01] Προειδοποίηση Ομπάμα στον Καντάφι

    Η Λιβύη θα προστατεύσει όλους τους ξένους και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία εγκρίνεται η ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των κυβερνητικών δυνάμεων της Λιβύης για την προστασία των αμάχων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας αυτής Μούσα Κούσα.

    Μετά την ανακοίνωση από τη λιβυκή κυβέρνηση ότι σταματούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κατά περίπου τρία δολάρια στο Λονδίνο όπως και στη Νέα Υόρκη.

    Το ΝΑΤΟ επιταχύνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό ενόψει της πιθανής του συμμετοχής στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η οποία ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, ανακοίνωσε αξιωματούχος του οργανισμού.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του ΝΑΤΟ "θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό στις λεπτομέρειές του με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την υποστήριξη της επιβολής εμπάργκο όπλων ή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού".

    Στη σημερινή τους συνάντηση "οι πρεσβευτές δεν συζήτησαν την πιθανότητα να δράσει το ΝΑΤΟ", επέμεινε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν εμποδίζει τις χώρες μέλη να "δράσουν σε εθνικό επίπεδο, όπως το καθορίζει η απόφαση του ΟΗΕ".

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε το Λίβυο ηγέτη ότι θα γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποκλείοντας όμως ταυτόχρονα την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη χώρα.

    Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιδιώκει ειρηνική λύση σεβόμενη απόλυτα τη διεθνή νομιμότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ παράλληλα σέβεται και τις συμμαχικές της υποχρεώσεις. Είναι πιθανόν να αναλάβει ρόλο σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ελέγχου εφαρμογής του εμπάργκο όπλων, σύμφωνα με πληροφορίες από την σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Στη διάρκεια της συζήτησης για τις εξελίξεις στη Λιβύη ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Λίβυο ομολογό του Al-Baghdadi Ali Al-Mahmoudi, στον οποίο επεσήμανε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαιτέρως την απαίτηση όλων να τερματιστεί η βία και να υπάρξει ομαλή διέξοδος από την κρίση.

    Η Ιταλία είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λιβύης μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ινιάτσο λα Ρούσα.

    "Κάποια κράτη, κυρίως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αλλά και κάποιες αραβικές χώρες εργάζονται ήδη για να δημιουργήσουν μία συμμαχία των προθύμων, στην οποία θα συμμετάσχουμε χωρίς καμία επιφύλαξη",πρόσθεσε.

    Η Γερμανία συζητά με το ΝΑΤΟ την πιθανότητα να αναλάβει περισσότερες εναέριες επιχειρήσεις αναγνώρισης στο Αφγανιστάν, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

    Το Βερολίνο διαχώρισε τη θέση του από τις άλλες χώρες-μέλη του NATO στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαμηνύοντας ότι δε θα λάβουν μέρος σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις στη Λιβύη γερμανικά στρατεύματα.

    Ο Καναδάς έστειλε καταδιωκτικά αεροσκάφη CF-18 προκειμένου να συμμετάσχει στην επιβολή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

    Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία δεν θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική δράση στη Λιβύη, υποστηρίζουν όμως την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών.

    "Η διεθνής κοινότητα δεν θα αφεθεί να ξεγελαστεί από το καθεστώς της Λιβύης και να επιβεβαιώσει με όλα τα μέσα που διαθέτει την αυστηρή επιβολή της απόφασης" του ΟΗΕ, δήλωσε ο Θαπατέρο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από τη πλευρά του ότι η κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.

    Εξάλλου και ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στον ΟΗΕ, που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη στάση της κυβέρνησης της χώρας του απέναντι στους εξεγερμένους, επεσήμανε ότι η ανακοίνωση για κατάπαυση πυρός είναι "μερική ερμηνεία" της απόφασης του ΟΗΕ.

    Τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε κατ'αρχήν συμφωνία για την επιβολή νέων ενισχυμένων κυρώσεων κατά 11 ατόμων, κυρίως μελών της λιβυκής κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι, και σε 9 νέες λιβυκές οντότητες, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

    Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε σήμερα με τον εμίρη του Κατάρ και συζήτησαν τις πιθανές νέες κινήσεις σε σχέση με τη Λιβύη. Το Κατάρ είναι μία από τις πρώτες χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και υποστήριξαν την επέμβαση στη Λιβύη.

    Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, παρά την ανακοίνωση περί "κατάπαυσης του πυρός", υποστήριξε μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου των εξεγερμένων από τη Βεγγάζη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Καταδίωξη με πυροβολισμούς Video

    Περιπετειώδης καταδίωξη με ανταλλαγή πυροβολισμών που αναστάτωσε Γαλάτσι και Πατήσια, σημειώθηκε χθες λίγο πριν από τις 9 το βράδυ από την αστυνομία.

    Η καταδίωξη ξεκίνησε από την οδό Τραλλέων στο Γαλάτσι, όπου αστυνομικοί επιχείρησαν να σταματήσουν ένα αυτοκίνητο μάρκας "Σκόντα", το οποίο ήταν κλεμμένο.

    Στο ΙΧ επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία προσπάθησαν να διαφύγουν αναπτύσσοντας ταχύτητα αλλά εγκλωβίστηκαν στην οδό Χαλκίδος, στα Πατήσια, σε μονόδρομο και πυροβόλησαν πολλές φορές εναντίον των αστυνομικών.

    Οι αστυνομικοί που ήταν της ομάδας ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης, ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, αλλά οι δράστες άρπαξαν άλλο αυτοκίνητο τύπου βαν, από τον οδηγό του, που περνούσε από το σημείο και συνεχίστηκε η καταδίωξη με ανταλλαγή πυροβολισμών.

    Στην οδό Αχαρνών, οι δράστες άλλαξαν και πάλι αυτοκίνητο, εγκαταλείποντας το Βαν και παίρνοντας ένα ΙΧ τύπου "Ματίζ" -πάλι από διερχόμενο οδηγό- και κατευθύνθηκαν προς τους Αγίους Αναργύρους όπου και κατάφεραν να διαφύγουν, εγκαταλείποντας και αυτό το όχημα.

    Από την αστυνομία εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για τους δράστες που δολοφόνησαν τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, πριν από λίγες μέρες στου Ρέντη, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

    Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τριών οπλοφόρων γίνεται έρευνα από την Ασφάλεια Αττικής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Kατάσταση εκτάκτου ανάγκης

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Υεμένη το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, μετά από τον θάνατο τουλάχιστον πενήντα ανθρώπων σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

    Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, 240 άτομα τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον εκατοντάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Σαναά.

    Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας απαγορεύει ακόμη στους πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι.

    Ο πρόεδρος Σάλεχ εξέφρασε τη θλίψη του για τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν μετά από τη σημερινή προσευχή και υπογράμμισε ότι η αστυνομία δεν ήταν παρούσα στο συμβάν και δεν άνοιξε πυρ.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Υεμένης, οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε πολίτες και διαδηλωτές, ενώ ανέφερε ότι είναι σαφές πως υπάρχουν "ένοπλα στοιχεία" ανάμεσα στους διαδηλωτές.

    Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε "να δοθεί τέλος στις βιαιότητες" στην Υεμένη, ερωτηθείσα σχετικά με το περιστατικό.

    Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας με πολιτικά ρούχα πυροβολούσαν από στέγες, στοχεύοντας στο κεφάλι και στο στήθος.

    Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι οπαδοί του προέδρου άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους.

    Ακόμη, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση, προσπαθώντας να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, που καλούσε τον πρόεδρο Σάλεχ να παραιτηθεί.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 March 2011 - 19:30:18 UTC