Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πολεμικό Συμβούλιο" στο Παρίσι
  • [02] "Εμείς είμαστε η κεντροδεξιά"
  • [03] Kατάσταση εκτάκτου ανάγκης
  • [04] "Τροπική" Πανσέληνος
  • [05] Βόλεϊ: Τελικός Κυπέλλου ο»Ώ

  • [01] "Πολεμικό Συμβούλιο" στο Παρίσι

    Συνέδριάζει στο Παρίσι υπό τον Νικολά Σαρκοζί η Σύνοδος ηγετών από πολλές χώρες του πλανήτη για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

    Από τον γαλλικό τύπο η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται ως "Αντικανταφικό Πολεμικό Συμβούλιο".

    Στις 16:30, (ώρα Ελλάδας), ο Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να ανακοινώσει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης την απόφαση της Συνόδου, η οποία ξεκίνησε στις 14:30.

    Στη σύνοδο συμμετέχει και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πριν την αναχώρησή του μίλησε στην κλειστή συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

    Δεν θεωρείται όμως απίθανο, να επισπευσθεί η όλη διαδικασία, εξαιτίας των τελευταίων πληροφοριών για την είσοδο, μέσα στο πρωϊνό, των δυνάμεων του Καντάφι στη Βεγγάζη και των απειλών του Λίβυου ηγέτη προς τη Δύση. Σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις συνομιλίες, οι διεθνείς δυνάμεις μπορεί να ξεκινήσουν τη στρατιωτική επίθεση στη Λιβύη αμέσως μετά τη λήξη της Διεθνούς Συνόδου.

    Στο μεταξύ, μαχητικό αεροσκάφος κατερρίφθη το πρωί στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου νωρίτερα είχε αναφερθεί βομβαρδισμός σε προάστειο της πόλης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Το καθεστώς της Τρίπολης κατηγόρησε τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός, στην περιοχή αλ Μαγκρούν.

    Εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την πόλη, ενώ εκπρόσωπος των αντικυβερνητικών δυνάμεων δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι βομβαρδίστηκε η πόλη Ζιντάν της δυτικής Λιβύης από τις δυνάμεις του Καντάφι.

    Οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχονται επίθεση από συμμορίες της Αλ Κάιντα κοντά στη Βεγγάζη, μετέδωσε το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων, αντικρούοντας τις πληροφορίες από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι η πόλη δέχεται επίθεση από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που παραβιαστεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, θα βομβαρδισθούν οι δυνάμεις του Καντάφι.

    Η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε την αποστολή παρατηρητών από την Τουρκία, τη Μάλτα, τη Γερμανία και την Κίνα για να εξακριβώσουν την τήρηση της εκεχειρίας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] "Εμείς είμαστε η κεντροδεξιά"

    Την ανάγκη να αλλάξουν δραστικά οι όροι του Μνημονίου, έτσι ώστε να απαλλαγούμε από αυτό μια ώρα αρχύτερα, επισημαίνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως δεν είναι αντίθετος με τους μακροπρόθεσμους στόχους του Μνημονίου, αλλά με την πολιτική που μας επιβάλλει προκειμένου να φτάσουμε στους στόχους αυτούς.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής" χαρακτηρίζει θετικό τον απολογισμό της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ξεκαθαρίζει, όμως, πως δεν αρκούν να αλλάξουν απλά οι όροι αποπληρωμής του δανείου.

    "Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από πέρσι, βυθίζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, λουκέτων, ανεργίας και επίμονων ελλειμμάτων. Και η λύση στο πρόβλημα είναι να αλλάξει η πολιτική αυτή και να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη", δηλώνει στη συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται κατά της πώλησης δημόσιας περιουσίας, όχι με ιδεολογικά, όπως διευκρινίζει, αλλά με αυστηρά οικονομικά κριτήρια, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να πουλήσουμε, γιατί έτσι θα χάσουμε και αξία, αφού θα πουλάμε υπό πίεση και υπεραξίες που το ίδιο το κράτος θα δώσει στα ακίνητά του αφού τα πουλήσει.

    Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει πως η ΝΔ είναι αυτή που εκφράζει την κεντροδεξιά και όχι αυτοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι δεν επιθυμεί να φτάσει στην διακυβέρνηση του τόπου με ψήφο διαμαρτυρίας αλλά με ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα εγγυάται την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.

    Παράλληλα, η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας το 1ο προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο ΣΕΦ τόνισε ότι: "Είμαστε το μόνο κεντρώο-κεντροδεξιό κόμμα και, καλώς ή κακώς, αρέσει δεν αρέσει, άλλο δεν υπάρχει".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Kατάσταση εκτάκτου ανάγκης

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Υεμένη το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας, ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, μετά από τον θάνατο τουλάχιστον πενήντα δύο ανθρώπων σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

    Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, 126 άτομα τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον εκατοντάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Σαναά.

    Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας απαγορεύει ακόμη στους πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι.

    Ο πρόεδρος Σάλεχ εξέφρασε τη θλίψη του για τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν μετά από τη προσευχή της Παρασκευής και υπογράμμισε ότι η αστυνομία δεν ήταν παρούσα στο συμβάν και δεν άνοιξε πυρ.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Υεμένης, οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε πολίτες και διαδηλωτές, ενώ ανέφερε ότι είναι σαφές πως υπάρχουν "ένοπλα στοιχεία" ανάμεσα στους διαδηλωτές.

    Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε "να δοθεί τέλος στις βιαιότητες" στην Υεμένη, ερωτηθείσα σχετικά με το περιστατικό.

    Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας με πολιτικά ρούχα πυροβολούσαν από στέγες, στοχεύοντας στο κεφάλι και στο στήθος.

    Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι οπαδοί του προέδρου άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους.

    Ακόμη, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση, προσπαθώντας να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, που καλούσε τον πρόεδρο Σάλεχ να παραιτηθεί.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] "Τροπική" Πανσέληνος

    Σήμερα το φεγγάρι θα είναι το μεγαλύτερο που είχαμε την ευκαιρία να δούμε εδώ και 18 χρόνια, καθώς ο δορυφόρος θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά μετά το 1992, σε απόσταση 356.577 χιλιομέτρων. Το σχετικά σπάνιο γεγονός έχει, μεταξύ άλλων, πυροδοτήσει εκτιμήσεις και φήμες ότι προκάλεσε ήδη ή πρόκειται να προκαλέσει μεγάλες φυσικές καταστροφές, αλλά οι αστρονόμοι και άλλοι επιστήμονες θεωρούν ανοησίες αυτούς τους φόβους.

    Η Σελήνη σήμερα το βράδυ θα φαντάζει πιο μεγάλη και λαμπερή, στο μέτρο που ο νυχτερινός ουρανός δεν θα σκεπάζεται από σύννεφα. Το φαινόμενο, που αποκαλείται σεληνιακό περίγειο και συμπίπτει με πανσέληνο, προσφέρει μια ευκαιρία σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμους, καθώς και σεβ¦ ρομαντικούς, να κάνουν παρατηρήσεις με τηλεσκόπια, να τραβήξουν ωραίες φωτογραφίες και να απολαύσουν ένα μαγευτικό βράδυ. Το φεγγάρι σε περίγειο και πανσέληνο μπορεί να φαίνεται μέχρι 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο σε σχέση με μια κοινή πανσέληνο.

    Το φεγγάρι φαίνεται πελώριο κυρίως όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα του οπτικού πεδίου του παρατηρητή, μια αυταπάτη που έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

    Στο πιο μακρινό σημείο του από τη Γη (απόγειο) το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 406.500 χλμ., ενώ στο κοντινότερο γύρω στα 356.500 χλμ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Βόλεϊ: Τελικός Κυπέλλου

    Στο Δημαρχείο Ορεστιάδας πραγματοποιήθηκε χθες συνέντευξη Τύπου για τον σημερινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας βόλεϊ ανδρών, ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Ολυμπιακό (19:00, ΝΕΤ). Οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων ευχήθηκαν να σηκώσουν την κούπα, ενώ οι διοργανωτές περιμένουν ένα κατάμεστο γήπεδο από υγιείς φιλάθλους.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 March 2011 - 13:30:16 UTC