Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέκταση σύμβασης για το «Ελ.Βενιζέλος»
  • [02] Τουλάχιστον έξι νεκροί στη Συρία
  • [03] Συνεχίζονται οι ανελέητοι βομβαρδισμοί στη Λιβύη
  • [04] Πολυθεματικό το Υπουργικό
  • [05] "Ο χρόνος είναι χρήμα" ο»Ώ

  • [01] Επέκταση σύμβασης για το «Ελ.Βενιζέλος»

    Τον Ιούνιο θα παρουσιαστεί μία πρώτη καταγραφή του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία και θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο, ενώ, παράλληλα, δημιουργείται η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, υιοθετείται ο θεσμός της «επιφανείας», και προωθείται το νομοθετικό πλαίσιο για την τουριστική κατοικία και τον χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά στα ακίνητα του Δημοσίου.

    Τις αποφάσεις αυτές έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, που συνεδρίασε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου, μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις, να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011- 2013 και 50 δισ. ευρώ έως το 2015.

    Ειδικά για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, θα δημιουργηθούν και χρηματοοικονομικά εργαλεία για την πραγματοποίηση αξιών από αυτή (εξετάζεται η δημιουργία ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρονται ακίνητα). Ενώ χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, η αξία των ακινήτων των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 8 δις. ευρώ

    Η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε, παράλληλα, να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη συμβούλων για την επέκταση της σύμβασης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς και για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι σύμβουλοι για τις επόμενες δράσεις (π.χ. επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ, συμβάσεις παραχώρησης, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κρατικά λαχεία, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου, κ.λπ.) θα προσληφθούν τις επόμενες εβδομάδες. Στόχος είναι, να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του β΄ τριμήνου οι προσλήψεις του συνόλου σχεδόν των συμβούλων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Τουλάχιστον έξι νεκροί στη Συρία

    Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία πραγματοποίησαν επιδρομή, σήμερα τα ξημερώματα, στο τζαμί Ομάρι, στην πόλη Ντεράα, στο νότο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 6 άτομα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.

    Η Συρία επέρριψε την ευθύνη για τις ταραχές στην Ντεράα, σε "ένοπλη συμμορία" και έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς κατά τις συγκρούσεις τη νύκτα με τις δυνάμεις ασφαλείας κοντά σε τέμενος της πόλης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Sana.

    Στην πόλη είναι συγκεντρωμένοι και παραμένουν διαδηλωτές εδώ και 8 ημέρες, απαιτώντας πολιτικές ελευθερίες και πάταξη της εκτεταμένης στη χώρα διαφθοράς. Οι διαδηλωτές επέμεναν ότι δεν επρόκειτο να αποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    Νωρίτερα κάτοικοι είχαν αναφέρει σε αραβικά δίκτυα, πυκνούς πυροβολισμούς προερχόμενους από το κέντρο της πόλης, χρήση χημικών αερίων καθώς και φωτιές σε διάφορα σημεία. Το δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε μαρτυρίες, που ανέφεραν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε λίγο πριν από την επιδρομή, ενώ ακουγόντουσαν, στα αραβικά, κραυγές " ο Θεός είναι μεγάλος ", από την πλευρά των διαδηλωτών, που είχαν στρατοπεδεύσει κάτω από τέντες στο συγκρότημα των κτηρίων όπου βρίσκεται το τζαμί.

    Ένας από τους ιερείς, δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ξεκινήσει από νωρίς να περικυκλώνουν το χώρο γύρω από το τζαμί.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Συνεχίζονται οι ανελέητοι βομβαρδισμοί στη Λιβύη

    Επίθεση με 20 πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αντιαεροπορικών συστοιχιών και άλλων στόχων, εξαπέλυσαν το βράδυ οι δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση "Αυγή της Οδύσσειας ", όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά και βρετανικά πλοία και υποβρύχια.

    Την ίδια ώρα, στην Τρίπολη, ακούστηκαν, εν μέσω εκρήξεων, πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες.

    Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, και επί περίπου δέκα λεπτά ο ουρανός φωτιζόταν από λάμψεις, ιδίως πάνω από την περιοχή όπου βρίσκεται η κατοικία του Μουάμαρ Καντάφι.

    Ο Μουάμαρ Καντάφι υποσχέθηκε χθες βράδυ, μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Τρίπολη, ότι θα συνεχίσει να μάχεται, τονίζοντας ότι θα βγει νικητής από τον πόλεμο κατά των ανταρτών και των διεθνών δυνάμεων. "Στο τέλος θα είμαστε νικητές", είπε ο συνταγματάρχης Καντάφι, σε σύντομες δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τη λιβυκή τηλεόραση.

    Το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει έναν ρόλο-κλειδί στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, έπειτα από συνομιλίες που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους ομολόγους του από την Γαλλία και τη Βρετανία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς ότι η Ρωσία ανησυχεί για πιθανές απώλειες στις γραμμές των πολιτών της Λιβύης λόγω της "υπερβολικής χρήσης στρατιωτικής βίας".

    H γερμανική κυβέρνηση απέσυρε όλες τις δυνάμεις γερμανών στρατιωτών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ το ισπανικό κοινοβούλιο επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία τη συμμετοχή της χώρας στη διεθνή στρατιωτική επέμβαση.

    Αντίθετα, η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στα στρατιωτικά πλήγματα της διεθνούς δύναμης, αλλά είναι πιθανόν να συμβάλει στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

    Μάλιστα, ο τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κατηγόρησε σήμερα για "οπορτουνισμό" ορισμένες από τις χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή επέμβαση κατά της Λιβύης, τονίζοντας ότι η στάση τους προκαλεί υποψίες όσον αφορά τις πραγματικές τους φιλοδοξίες.

    Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Μουράντ Μεντελσί κατηγόρησε τις χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό ότι "επιδείνωσαν την κρίση".

    Όσον αφορά στην Ελλάδα, "η κυβέρνηση τηρεί στάση υπευθυνότητας", τόνισε ο πρωθυπουργός χθες, ενημερώνοντας τη Βουλή για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

    Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρέχει επικουρική υποστήριξη και δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι οφείλουμε να έχουμε παρουσία στις εξελίξεις.

    "Ορθή η στάση της χώρας μας" δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

    "Ο λαός θα πληρώσει ακριβά τη συμμετοχή σας σε αυτούς τους πολέμους" τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.

    Για "μεγάλο λάθος" έκανε λόγο ο Γ.Καρατζαφέρης, ενώ για "ανεύθυνη επιλογή", μίλησε ο Αλ. Τσίπρας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Πολυθεματικό το Υπουργικό

    Το πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) επί των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, παραδόθηκε στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο του ΕΣΥΠ καθηγητή Ανδρέα Λυκουργιώτη, ο οποίος από κοινού με την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντόπουλου και τον υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο, συναντήθηκαν με τον κ. Παπανδρέου πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων η υπουργός Παιδείας είπε ότι «είμαστε στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία, λαμβάνουμε τα τελευταία κείμενα και πορίσματα της διαβούλευσης και όταν θα είναι έτοιμο θα παρουσιαστεί».

    Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει αυτή την ώρα με τα ακόλουθα θέματα:

    - Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου.

    - Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά τη διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, των αγωγών φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας και άλλες ρυθμίσεις.

    - Νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που αφορά τα απόβλητα και πιο συγκεκριμένα την ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 "για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών".

    - Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις.

    - Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης που αφορά την "Καλή Νομοθέτηση".

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Ο χρόνος είναι χρήμα"

    "Ο χρόνος είναι χρήμα" λέει μια παροιμία και οι χρηματιστές θέλουν τώρα να εκμεταλλευτούν την ταχύτητα του φωτός για να κάνουν οσο το δυνατόν γρηγορότερα τις συναλλαγές τους.

    O δρ.Γουάισνερ Γκρος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σημειώνει ότι για τους χρηματιστές η όποια χρονική καθυστέρηση στην μετάδοση μιάς πληροφορίας από ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο σε ένα άλλο μπορεί να στοιχίσει αμύθητα ποσά.

    Συνεπώς,"πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητούν τρόπους για να εκμεταλλευτούν το τέχνασμα της ταχύτητας του φωτός, μεγιστοποιώντας την πιθανότητα να "αγοράζουν χαμηλά" σε ένα μέρος και να "πωλούν ψηλά" σε ένα άλλο..."

    Σήμερα, υπάρχει μια τεράστια αγορά που έχει ως στόχο την κατασκευή ακόμα ταχύτερων καλωδίων οπτικών ινών για να μεταφερθούν οι εντολές για συναλλαγές όλο και πιό γρήγορα. Οι πληροφορίες σήμερα διακινούνται με ταχύτητες, που φτάνουν σχεδόν στο 90% αυτής του φωτός.

    Για την ακόμη ταχύτερη μεταφορά των δεδομένων αρκετές χρηματοπιστωτικές εταιρίες έχουν αναθέσει σε ερευνητές να αναζητήσουν ιδανικές τοποθεσίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των ωκεανών,για την εγκατάσταση ειδικών κέντρων ενίσχυσης του σήματος μετάδοσης των πληροφοριών.

    Η δημιουργία τέτοιων κέντρων είναι βέβαια πολύ δαπανηρή, αν για παράδειγμα,μιά τέτοια εγκατάσταση πρέπει να κατασκευαστεί σε πλωτή εξέδρα στον Ατλαντικό ωκεανό.

    "Αν μιά εταιρία δεν έχει τον προϋπολογισμό για να εγκαταστήσει κέντρα μεταφοράς δεδομένων στη μέση του ωκεανού, μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιήσει χερσαίες τοποθεσίες που θα βρίσκονται κοντά στην καλύτερη δυνατή θέση, ας πούμε στη Νέα Σκωτία για την ταχύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα χρηματιστηριακά κέντρα της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου", λέει ο δρ Γουάισνερ Γκρος στο BBC.

    Το σίγουρο είναι ότι η πρώτη χρηματιστηριακή επιχείρηση που θα εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του φωτός στην μεταφορά δεδομένων θα έχει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 March 2011 - 13:30:21 UTC