Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η επιστροφή στις αγορές το 2012
  • [02] Στοιχεία ζητάει η Βουλή
  • [03] Α' συνέδριο Δημοκρατικής Αριστεράς
  • [04] Δυνάμει δότες οργάνων
  • [05] "Ναι" στην επέκταση
  • [06] Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας
  • [07] Στη "μάχη" για το φάιναλ φορ ο»Ώ

  • [01] Στόχος η επιστροφή στις αγορές το 2012

    Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας καθώς και δημοσιονομικές διορθώσεις για το 2011 θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί στις 15 Απριλίου στη Βουλή.

    Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συμφωνήθηκε ότι θα εξειδικεύονται ανά έτος, ενώ παραμένει θέση της κυβέρνησης η στρατηγική συμμετοχή του δημοσίου σε βασικές υποδομές.

    Επίσης, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η κατάθεση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων δεν σημαίνει ότι αυτές θα γίνουν "αυτόματα", αλλά μόνο την κατάλληλη στιγμή, κατόπιν και της σχετικής εισήγησης των συμβούλων αποκρατικοποιήσεων.

    Στόχος μας είναι η επιστροφή τις αγορές είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στη συνεδρίαση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας αναφορά για το 2012. Προχωράμε στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε την κοινωνία με το μέρος μας παρά τις αντιδράσεις, διότι έχουμε πείσει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι προς όφελος της χώρας μας και της κοινωνίας. Ο δρόμος που διαλέξαμε είναι δύσκολος, αλλά υπεύθυνος, ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι χώρα μας τον περασμένο χρόνο πριν ενταχθεί στον Μηχανισμό Στήριξης είχε φθάσει λίγο πριν την χρεοκοπία.

    Στο μεταξύ, συσκέψεις, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, για θέματα Κράτους και Θεσμών, αλλά και Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, πραγματοποιούνται σήμερα, στη Βουλή.

    Στην πρώτη σύσκεψη, θα συμμετέχουν οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Χ. Καστανίδης, ενώ στη δεύτερη, , θα συμμετέχουν οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος, Δ. Δρούτσας, Χρ. Παπουτσής, Π. Μπεγλίτης και Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στοιχεία ζητάει η Βουλή

    Η κοινοβουλευτική επιτροπή ελέγχου των οικονομικών βουλευτών και κομμάτων, που ταυτόχρονα ελέγχει και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών, ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία των ελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ και σύμφωνα με τα οποία εντοπίσθηκε «πρώην γαλάζιος υπουργός με τραπεζικές καταθέσεις 178 εκατ. ευρώ».

    Το θέμα ετέθη κατά τη χθεσινή, εκτός δημοσιότητας, συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής που συνήλθε υπό την προεδρία του Γ΄ αντιπροέδρου της Βουλής Ευάγγελου Αργύρη με τη συμμετοχή των βουλευτών Ντίνου Βρεττού (ΠΑΣΟΚ), Αθανάσιου Μπούρα (ΝΔ), Αντώνη Σκυλλάκου (ΚΚΕ), Βαΐτση Αποστολάτου (ΛΑΟΣ), Θεόδωρου Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) των αντιπροέδρων του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, καθώς και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Από όλες τις πτέρυγες των κομμάτων τονίσθηκε ότι αυτό το θέμα που κυκλοφορεί ως φήμη, κι ούτε διαψεύδεται, ούτε προσωποποιείται, εκθέτει τον πολιτικό κόσμο και, ως εκ τούτου, εξουσιοδοτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος κ.Αργύρης να έλθει σε επαφή με το ΣΔΟΕ και να ζητήσει τα σχετικά στοιχεία.

    Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάστηκαν εκ νέου εκκρεμότητες που υπήρχαν κατά τους πρώτους ελέγχους που είχαν γίνει τον περασμένο Νοέμβριο από την επιτροπή που αφορούσε τη σύγκριση των τραπεζικών λογαριασμών δέκα πρώην υπουργών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν εμπλακεί σε συμβάσεις με την Siemens.

    Τότε είχαν διαπιστωθεί διαφορές καταθέσεων και δηλωθέντων για τους Αναστάσιο Μαντέλη, Γιώργο Βουλγαράκη, Γιάννο Παπαντωνίου, Βύρωνα Πολύδωρα και Μιχάλη Λιάπη.

    Τώρα διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος για τα στοιχεία των πρώην υπουργών Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιώργου Αλογοσκούφη, χωρίς να προσδιορίζεται, αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα.

    Συνεργάτες του πρώην υπουργού κ. Αλογοσκούφη σχολίαζαν: «Η προσπάθεια πολιτικού συμψηφισμού είναι απαράδεκτη. Τα στοιχεία του πόθεν έσχες του πρώην υπουργού είναι κατατεθειμένα διαχρονικά με ακρίβεια και σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει αναντιστοιχία μεταξύ εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, άλλωστε έχει δώσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του παρότι δεν ήταν υποχρεωμένος».

    Η επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου την προσεχή εβδομάδα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Α' συνέδριο Δημοκρατικής Αριστεράς

    Με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα νέο πόλο στο πολιτικό σκηνικό και το κόμμα τους να γίνει δύναμη αναφοράς στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, 700 σύνεδροι που εξελέγησαν από περίπου 5.500 μέλη σε 180 συνελεύσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα, θα πάρουν σήμερα το απόγευμα τις θέσεις τους στον "Κεραμικό" συμμετέχοντας στο πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς .

    Πρωταγωνιστής στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος, από τη στιγμή της ρήξης με τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας για τη δημιουργία του νέου κόμματος.

    Στόχος του κ. Κουβέλη είναι να θεμελιωθεί ένα νέο κόμμα και όχι πλέον τάση της ανανεωτικής αριστεράς για να εκφράσει τις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές ανάγκες. Εκτιμάται ότι στο συνέδριο το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στις σχέσεις της ΔΗΜΑΡ τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον μιά απάντηση του κ. Κουβέλη στις επικρίσεις που δέχεται ότι οδηγεί την Δημοκρατική Αριστερά σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν με εισήγηση του κ. Κουβέλη και χαιρετισμούς των πολιτικών κομμάτων. Την Παρασκευή και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου θα γίνουν τοποθετήσεις συνέδρων. Το Σάββατο το απόγευμα και μέχρι το βράδυ θα τεθούν σε ψηφοφορίες οι Θέσεις και οι Καταστατικές Αρχές του κόμματος και θα συνοψίσει ο κ. Κουβέλης.

    Την Κυριακή θα γίνει η εκλογή προέδρου, Γραμματέα και της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής που θα αριθμεί 110 μέλη και εκλογή της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Δυνάμει δότες οργάνων

    Εν δυνάμει δότες οργάνων για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμόσχευση θα είμαστε όλοι στο εξής, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Μόνο όσοι από εμάς θα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, όσο ζουν, με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, δεν θα είναι εν δυνάμει δότες.

    Συγκεκριμένα το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του (εικαζόμενη συναίνεση).

    Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην αφαίρεση οργάνων του μετά θάνατον, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.

    Επίσης, το νέο προσχέδιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνονται κατά περίπτωση μεταμοσχεύσεις και από ιδιωτικά νοσοκομεία. Η δυνατότητα για χειρουργική αφαίρεση οργάνων ή μεταμόσχευση δίνεται πλέον σε νοσηλευτικά ιδρύματα - νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά και ιδιωτικές κλινικές.

    Επίσης, από το προσχέδιο προσδιορίζονται με σαφήνεια οι περιπτώσεις στις οποίες θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση οργάνων από ζωντανό δότη.

    Το ζήτημα αυτό που αφορά κυρίως τους νεφρούς, μέρος του ήπατος και άλλα όργανα, επιτρέπει τη μεταμόσχευση από ζώντα δότη μόνο στον ή στη σύζυγό του, σε ασθενή με τον οποίο υπάρχει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, σε συγγενή μέχρι και 4ο βαθμό εξ αίματος και 2ο βαθμό εξ αγχιστείας και σε πρόσωπο που υπάρχει άμεση προσωπική και συναισθηματική σχέση.

    Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να δίνεται ειδική άδεια με δικαστική απόφαση αφού ελεγχθούν όλες οι προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων από ζώντα δότη αλλά και η κατάσταση της ψυχικής του υγείας, της ουσιαστικής σχέσης και του συναισθηματικού δεσμού που έχει ο δότης με τον λήπτη.

    Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες βλαστοκυττάρων (αιμοποιητικών κυττάρων) θα ιδρύονται στο εξής με απόφαση του υπουργού Υγείας και σύμφωνη γνώμη του ΕΟΜ και θα λειτουργούν αποκλειστικά μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα, στον Δημόκριτο και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

    Στο προσχέδιο προβλέπονται ποινές για όσους με τη δική τους συναίνεση δίνουν όργανά τους προς μεταμόσχευση και πολύ αυστηρότερες ρυθμίσεις του προβλέπουν ακόμη και κάθειρξη δέκα ετών και πρόστιμο 290.000 ευρώ για οργανωμένες ομάδες που συμμετέχουν στη διακίνηση και εμπορία οργάνων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] "Ναι" στην επέκταση

    Εγκρίθηκε ομόφωνα η μελέτη για τη χωροθέτηση του έργου «Επέκταση της Γραμμής 3, τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς», από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 29 Μαρτίου.

    Η Γραμμή 3 θα είναι προέκταση της σημερινής που φτάνει μέχρι το Αιγάλεω και θα καλύπτει τις περιοχές Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Νίκαια, Κορυδαλλό και Πειραιά. Θα έχει μήκος 7,6 χλμ. και έξι νέους σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο. Στον Πειραιά θα υπάρχουν δύο σταθμοί, ο πρώτος στον τερματικό του ΗΣΑΠ και ο δεύτερος στο παρκάκι απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο.

    Η σήραγγα θα περιλαμβάνει 10 φρεάτια εξαερισμού, από τα οποία τα 8 θα λειτουργούν και ως έξοδοι κινδύνου για τους εργαζόμενους του μετρό, ενώ τα άλλα δύο θα είναι προσωρινά, θα βρίσκονται στην αρχή και στο τέλος της γραμμής και θα εξυπηρετούν την εκκίνηση και την απόσυρση του μετροπόντικα.

    Η νέα σήραγγα πιθανότατα θα συναντήσει τη Μακρά Στοά η οποία, όπως υποδηλώνει και το όνομά της, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη (έφτανε περίπου τα 200 μ. μήκος) και εξυπηρετούσε τη στέγαση, την αποθήκευση και τη διάθεση του σίτου. Γιβ αυτό ονομαζόταν και «αλφιτόπολις», από τα άλφιτα, δηλαδή τα άλευρα.

    Στο τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου έχουν βρεθεί διάφορα μνημεία, μεταξύ των οποίων τείχη και πηγάδια, ενώ η πιθανότητα να βρεθούν κι άλλα είναι μεγάλη. Γιβ αυτό και η Γενική Γραμματέα κ. Λίνα Μενδώνη ζήτησε από τους εκπροσώπους της εταιρείας, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, να σκεφτούν τη μικρή μετακίνηση του σταθμού, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.

    Η έγκριση του ΚΑΣ έγινε με την παρατήρηση να ζητηθεί ειδική μελέτη κραδασμών για τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στον Κορυδαλλό, το Δημοτικό Θέατρο, τη Μακρά Στοά και όσα μνημεία το απαιτούν ώστε να προστατευθούν κατάλληλα κατά τις εργασίες και τη λειτουργία του νέου μετρό.

    Το έργο θα ξεκινήσει μετά τον ορισμό του αναδόχου, που προβλέπεται για το καλοκαίρι και αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια. Ο προϋπολογισμός του -όχι ο τελικός- ανέρχεται στα 515.000.000 ευρώ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας

    Τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου-131 τα οποία ανεβρέθηκαν στο θαλασσινό νερό στην περιοχή γύρω από τον σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ήταν 4.385 φορές υψηλότερα από το επιτρεπτό όριο, σήμερα, Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.

    Πρόκειται για την υψηλότερη συγκέντρωση ραδιενεργού ουσίας που καταμετρήθηκε από την ώρα της έναρξης της πυρηνικής κρίσης στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα της επαρχίας Νταιίτσι, που προξενήθηκε από τον τεράστιο σε μέγεθος σεισμό και το γιγαντιαίων διαστάσεων τσουνάμι, που έπληξαν την περιοχή, στις 11 Μαρτίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, Χιντεχίτο Νισιγιάμα.

    Προσέθεσε δε ότι το γεγονός αυτό δεν αντιπροσωπεύει ιδιαίτερο παράγοντα κινδύνου. καθώς οι κάτοικοι της περιοχής την έχουν εκκενώσει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων πίσω από το εργοστάσιο, το οποίο καταλήγει στη θάλασσα.

    Τα σταθερά υψηλά επίπεδα ραδιενεργής ουσίας που ανιχεύονται στο νερό της θάλασσας έξω από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1) μπορεί να σημαίνουν ότι διαρρέει συνεχώς ραδιενέργεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

    "Αυτή είναι μία πιθανότητα", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε αν η μόλυνση της θάλασσας είναι συνεχής. Πρόσθεσε άλλωστε ότι οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η διαρροή.

    Ένα " μικροσκοπικό " ποσοστό ραδιενεργού ιωδίου-131, ανιχνεύθηκε σε δείγμα γάλακτος, προερχόμενο από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τις μετρήσεις της κυβερνητικής υπηρεσίας ελέγχου των συνεπειών της πυρηνικής κρίσης της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, την Τετάρτη.

    Το ποσοστό που ανιχνεύθηκε ήταν " πάρα πολύ πιο χαμηλά από τα όρια ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, τόσο αυτών για τους ενήλικες, όσο και εκείνων για τα παιδιά ", αναφέρεται στην κοινή δήλωση, της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διοίκησης Φαγητών και Τροφίμων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Στη "μάχη" για το φάιναλ φορ

    Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζουν απόψε τη Σιένα και την Μπαρτσελόνα, αντίστοιχα, στους τέταρτους κατά σειρά αγώνες, για την πρόκριση τους στα ημητελικά της Ευρωλίγκα.

    Οι "ερυθρόλευκοι" θα έχουν απόψε, την τελευταία ευκαιρία απέναντι στη Σιένα, προκειμένου να ισοφαρίσουν τη σειρά των αγώνων τους και να επιστρέψουν στο ΣΕΦ για την πρόκριση στην τελική τετράδα της Ευρωλίγκας.

    Οι «πράσινοι» βρίσκονται μία νίκη μακριά από την πρόκριση τους στο φάιναλ φορ της Βαρκελόνης. Σε περίπτωση «διπλού», πάντως, της ισπανικής ομάδας τότε η σειρά μεταφέρεται και πάλι στη Βαρκελόνη.

    Μία εβδομάδα μετά το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (6-8 Μαϊου) θα πραγματοποιηθεί ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδας των Ανδρών, μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο κλειστό του Ελληνικού.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 March 2011 - 5:30:24 UTC