Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράνομες και πάλι οι στάσεις εργασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [02] Επίσκεψη Κ. Παπούλια στο Αζερμπαϊτζάν
  • [03] Ραδιενεργό νερό ρίχνει στον ωκεανό η Tepco
  • [04] Αποστομωτική απάντηση
  • [05] Άνοδος επιτοκίων
  • [06] Στο τελικό στάδιο
  • [07] Ανάγνωση γένους θηλυκού ο»Ώ

  • [01] Παράνομες και πάλι οι στάσεις εργασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παράνομες κρίθηκαν και πάλι οι στάσεις εργασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, οι στάσεις εργασίας, που είχαν προαναγγελθεί για σήμερα, Δευτέρα αύριο Τρίτη και μεθαύριο, Τετάρτη, 6 Απριλίου, είναι παράνομες για τυπικούς λόγους και αναστέλλονται.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Επίσκεψη Κ. Παπούλια στο Αζερμπαϊτζάν

    Στο Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος από την Τρίτη, θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του, Ιλχάμ Αλίγιεφ.

    Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης και κρατικοί αξιωματούχοι.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών των κ. Παπούλια και Αλίγιεφ και των κυβερνητικών αντιπροσωπειών, που αρχίζουν αύριο στο Μπακού, αναμένεται να βρεθούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση στα θέματα ενέργειας και ιδιαίτερα η προώθηση του σχεδίου ανάπτυξης του αγωγού φυσικού αερίου ΙTGI, του οποίου η κατασκευή προχωρά και στην ολοκλήρωσή του, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας, πρόκειται να μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο της Κασπίας, στη Δυτική Ευρώπη.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Ραδιενεργό νερό ρίχνει στον ωκεανό η Tepco

    Η ιαπωνική εταιρία ηλεκτρικής ενεργείας Tepco, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, άρχισε σήμερα να ρίχνει στη θάλασσα 11.500 τόνους ραδιενεργού ύδατος, το οποίο έχει συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις του σταθμού και έχει μολυνθεί από ραδιενέργεια.

    Λίγο πριν αρχίσει η διαδικασία αυτή, εκπρόσωπος της Tepco με δάκρυα στα μάτια και με τρεμάμενη φωνή από τους λυγμούς ζήτησε συγνώμη για τη ρύπανση της θάλασσας.

    "Εχουμε ήδη προκαλέσει πολλά δεινά στους κατοίκους της περιοχής. Δεν μπορούμε να σας πούμε πόσο λυπούμαστε γι΄αυτό το νέο κακό", τόνισε στην τηλεόραση. H Tepco τόνισε ότι πρόκειται για ελαφρώς ραδιενεργό ύδωρ.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες πριν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στο κατεστραμμένο εργοστάσιο και σταματήσει κάθε διαρροή ραδιενέργειας, μετά τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου.

    Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Κιόντο ανέφερε ότι αξιωματούχοι εξετάζουν την ιδέα να ανεγερθεί ένας "φράχτης" ύψους 45 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο για να περιοριστεί η έκλυση και η απελευθέρωση ραδιενέργειας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αποστομωτική απάντηση

    Την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή προκάλεσαν τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Επικρατείας και αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος είπε ότι σε λίγο «θα ανοίξουν το μαντήλι για να ζητιανεύουν οι Έλληνες».

    «Η άποψη του κ. Αρίντς, εικάζουμε ότι δεν αποτελεί θέση της τουρκικής κυβέρνησης γιατί στερείται αλήθειας και σοβαρότητας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Γ. Πεταλωτής «υπενθύμισε», «για όσους το ξεχνούν», ότι «η Ελλάδα, χώρα της Ε.Ε. και της ΟΝΕ, με μεγάλα επιτεύγματα μέχρι τώρα, παρά την πρόσκαιρη κρίση, επιφυλάσσει σε όλους τους πολίτες της και διατηρεί ένα βιοτικό επίπεδο που προφανώς για πολλές άλλες χώρες θα ήταν ζηλευτό» και σημείωσε ότι γι' αυτό «ο ελληνικός λαός είναι περήφανος για την πορεία που έχει χαράξει εδώ και χρόνια και για όλα όσα σχεδιάζει για το μέλλον του».

    Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η δημοσιονομική κρίση στη χώρα μας σαφώς και είναι υπαρκτή, αλλά, υποστήριξε, «χάρη στην αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού θα επέλθει ανάταξη της οικονομίας μας μέσα από ένα εφαρμοζόμενο εθνικό σχέδιο όπως άλλωστε έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν» και πως «γι' αυτό να είναι βέβαιοι οι πάντες».

    Για ιταμή πρόκληση κάνει λόγο η ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης. "Ας γνωρίζει ο Τούρκος αντιπρόεδρος ότι καμία δυσκολία δεν πρόκειται να μας κάνει να απεμπολήσουμε την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων", τόνισε ο κ. Μιχελάκης.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Άνοδος επιτοκίων

    Αύξηση του κόστους δανεισμού καταγράφουν για τον Φεβρουάριο τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Σε όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων, με εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες προχώρησαν σε αύξηση των επιτοκίων.

    Πιο αναλυτικά στα καταναλωτικά δάνεια το επιτόκιο διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στο 14,64% από 14,40% που ήταν στο τέλος του 2010. Στα επιχειρηματικά δάνεια το μέσο επιτόκιο της κατηγορίας αυξήθηκε στο 6,90% από 6,79% αντιστοίχως. Στα επαγγελματικά δάνεια το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 9,72% από 9,57%, στα επιχειρηματικά δάνεια μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,23% από 6,14% που ήταν τον Ιανουάριο, ενώ για μεγαλύτερα ποσά το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,37% από 4,89%. Στα στεγαστικά το κυμαινόμενο επιτόκιο υποχώρησε ελαφρώς στο 3,91% από 3,93% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, εμφανίζεται αυξημένο σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2010 (3,65%). Το σταθερό για μία πενταετία επιτόκιο της ίδιας κατηγορίας μειώθηκε στο 3,57% από 3,64% τον Ιανουάριο και 3,95% το Δεκέμβριο.

    Στο σκέλος των καταθέσεων το επιτόκιο για διάρκεια ενός έτους εμφανίζεται αμετάβλητο στο 3,7% τον Φεβρουάριο (από 3,74% τον Ιανουάριο) καταγράφει όμως αύξηση σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου (3,68%.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Στο τελικό στάδιο

    Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία πλήρους εφαρμογής του νόμου για τη συγχώνευση των αστικών συγκοινωνιών.

    Σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων στους φορείς που θα δημιουργηθούν, ενώ τη Δευτέρα αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο οι 4.998 κενές θέσεις για τους 1.440 προς μετάταξη εργαζομένους στις εταιρείες συγκοινωνιών.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καταγράφεται αισθητή βελτίωση στα οικονομικά των εταιριών των αστικών συγκοινωνιών στη διάρκεια του 2010 σε σχέση με το 2009 , ενώ το υπουργείο προσδοκά θεαματική βελτίωση το 2011.

    Ιδιαίτερη έμφαση φαίνεται να δίνει το υπουργείο και στον τομέα της εισιτηριοδιαφυγής, που κυμαίνεται από 7% στο Μετρό έως 40% στα λεωφορεία, γεγονός που μεταφράζεται σε πάνω από 40 εκατομμύρια το χρόνο χαμένα έσοδα για τις εταιρίες.

    Για τον λόγο αυτό στελεχώνεται με γοργούς ρυθμούς το Σώμα των Ελεγκτών Κομίστρου το οποίο θα λειτουργεί ενιαία για το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών και αποτελεί διακριτή μονάδα στο οργανόγραμμα του ΟΑΣΑ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Ανάγνωση γένους θηλυκού

    Μειώνεται ο αριθμός των Ελλήνων που δεν διαβάζουν καθόλου, αυξάνεται ο αριθμός αυτών που διάβασαν 1-9 βιβλία, ενώ παραμένει σταθερός ο αριθμός αυτών που διάβασαν πάνω από 10 βιβλία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Γ' Πανελλήνιας Έρευνας Αναγνωστικής Συμπεριφοράς και Πολιτιστικών Πρακτικών που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με την εταιρεία Metron Analysis. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου του 2010 σε δείγμα 1500 ατόμων άνω των 15 ετών σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο ήταν σταθμισμένο ως προς το φύλο, την ηλικία, την αστικότητα και το μορφωτικό επίπεδο.

    Σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες έρευνες, του 1999 και του 2004 είναι περίπου ίδιος ο αριθμός αυτών που διάβασαν περισσότερα από 10 βιβλία τον τελευταίο χρόνο αντιπροσωπεύοντας το 8,1% των ερωτώμενων δηλ. περίπου 780.000 άνθρωποι. Παράλληλα αυξήθηκε το ποσοστό αυτών που διάβασαν 1-9 βιβλία τους τελευταίους 12 μήνες φθάνοντας το 34,2% του πληθυσμού έναντι 25,4% το 2004, δηλαδή περίπου 3,4 εκατομμύρια πολίτες. Ακόμη από την έρευνα φαίνεται ότι μειώθηκε το ποσοστό αυτών που δεν διάβασαν κανένα βιβλίο, παραμένοντας βεβαίως υψηλό, περίπου 40,7 % έναντι 43,8% το 2004.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η ανάγνωση παραμένει γένους θηλυκού καθώς οι γυναίκες σε ποσοστό 9,4% διαβάζουν περισσότερα από 10 βιβλία έναντι 6,8% των ανδρών.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 April 2011 - 18:30:23 UTC