Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η ενέργεια
  • [02] Σχέδιο συγχώνευσης των νοσοκομείων Αττικής
  • [03] Προσοχή μετά τη νηστεία
  • [04] Τα πιτσιρίκια του facebook ο»Ώ

  • [01] Στο επίκεντρο η ενέργεια

    Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ της ΔΕΗ και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, και τον Πρόεδρο του ΚΑΠΕ, Ματθαίο Σανταμούρη.

    Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά το πρόγραμμα «Υλοποίηση επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα μέσω της υπογραφής Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)».

    Με αντικείμενο την αποτίμηση των παρεμβάσεων στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 πραγματοποιήθηκε χθες άτυπη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τη ΔΕΠΑ, προχωρά η μελέτη για το εάν είναι βέλτιστο να αποσχιστεί ο ΔΕΣΦΑ και τι μέλλει γενέσθαι με την "option" της ΔΕΗ. Η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη μετά από το Πάσχα και η προκήρυξη για τον διαγωνισμό της πώλησης θα γίνει εντός του 2011.

    Επίσης, προχωρούν οι διαδικασίες για τον ΟΤΕ, ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται να προσληφθούν οι σύμβουλοι για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη παρέστησαν και εκπρόσωποι της γαλλικής PMU (γαλλικός ιππόδρομος, με τζίρο 9,5 δισ. ευρώ), δηλώνοντας ουσιαστικά «παρόντες» στη διεκδίκηση του ΟΔΙΕ.

    Βάσει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, θα προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, η πώληση ποσοστού του ΟΤΕ εντός του έτους, η πώληση έως 31% της ΔΕΠΑ το 2011, η πώληση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΛΑΡΚΟ εφέτος, η διάθεση μετοχών έως 17% της ΔΕΗ το 2012 (με διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και του μάνατζμεντ), καθώς και η πώληση ολόκληρης της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Σχέδιο συγχώνευσης των νοσοκομείων Αττικής

    Στην αναδιάρθρωση των νοσοκομείων της χώρας προχωρεί, απ' ό,τι φαίνεται, με ταχύτατους ρυθμούς, το Υπουργείο Υγείας. Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, παρουσίασε χθες στη σύσκεψη για την αναδιάταξη του εθνικού συστήματος υγείας, το σχέδιο των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων της Αθήνας.

    Με βάση το σχέδιο δημιουργούνται στην Αττική εννέα μεγάλοι κύκλοι νοσοκομείων, που θα αναλάβουν τη διοίκηση των υπολοίπων 34 υπαρχόντων σήμερα νοσοκομείων. Κάθε κύκλος θα έχει κοινή διοίκηση, έναν διοικητή και δύο υποδιοικητές, κοινές κεντρικές υπηρεσίες, μηχανοργάνωση, σχεδιασμό, προμήθειες κ.α. Ένα κεντρικό νοσοκομείο, που καθορίζεται με χωροταξικά κριτήρια, θα «ασκεί» διοίκηση και στα υπόλοιπα, τα οποία θα πρέπει να αλληλοκαλύπτονται.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Λιαρόπουλου, στο εξής δημιουργούνται οι παρακάτω κύκλοι νοσοκομείων στην Αττική:

    1. Ευαγγελισμός (συγχωνεύονται στον Ευαγγελισμό τα νοσοκομεία Πολυκλινική, Έλενα Βενιζέλου, Οφθαλμιατρείο, Πολυκλινική)

    2. Λαϊκό (Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Αλεξάνδρα, Ευγενίδειο, Ιπποκράτειο και ΝΙΜΤΣ)

    3. Αγ. Σάββας (Ελπίς και Σπηλιοπούλειο, το οποίο γίνεται μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας)

    4. ΚΑΤ (Αμαλία Φλέμινγκ, Σισμανόγλειο)

    5. Παίδων (λειτουργούν κάτω από ενιαία διοίκηση τα τρία Παίδων, Αγ. Σοφία, Αγλαϊα Κυριακού και Πεντέλης)

    6. Γιώργος Γεννηματάς (Ερρίκος Ντυνάν, Ερυρθός Σταυρός, Σωτηρία, το οποίο εξελίσσεται σε ογκολογική μονάδα)

    7. Νέας Ιωνίας Αγ. Όλγα (Πατησίων, Άγιοι Ανάργυροι, Παμμακάριστος)

    8. Νίκαιας (Ασκληπιείο, Μεταξά, Τζάνειο, Ωνάσειο)

    9. Αττικόν (Αγία Βαρβάρα, Θριάσιο)

    «Πρέπει όσοι με έναν τρόπο θα τον έλεγα απερίσκεπτο, αλλά και όσοι για λόγους δικών τους συμφερόντων, με έναν τρόπο δόλιο, προσπαθούν να σταματήσουν την απόπειρα εξορθολογισμού του δημόσιου συστήματος υγείας, επισπεύδουν και επιταχύνουν το μοιραίο για τη δημόσια υγεία του τόπου, δηλαδή να μην μπορεί το κράτος να αντεπεξέλθει στις δαπάνες του 40% των δομών του συστήματος υγείας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη σύσκεψη, και πρόσθεσε: «Χρειάζεται, λοιπόν, πάρα - πάρα πολύ προσοχή, χρειάζεται σύνεση, χρειάζεται περίσκεψη, χρειάζεται συνεννόηση για να προχωρήσουμε όπως πρέπει».

    Από την πλευρά του, ο κ. Λιαρόπουλος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση των νοσοκομείων θα πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, με βάση τις απόψεις όσων χρησιμοποιούν το σύστημα υγείας, ότι αυτό βρίσκεται στα ...τελευταία του. Μάλιστα, εξήγησε ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 28 νοσοκομεία ανά 1 εκατομ. πληθυσμού, όταν η μέση αναλογία για τον ΟΟΣΑ είναι 20 νοσοκομεία ανά 1 εκατομ. πληθυσμού.

    Πιο ήπια εφαρμογή των συγχωνεύσεων ζήτησε ο Ηλίας Μόσιαλος, επί κεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Εμπειρογνωμόνων του τομέα Υγείας. Έκανε λόγο για 5ετή ήπια προσαρμογή και αλλαγές, που δεν θα επιφέρουν σοκ στο σύστημα υγείας, ενώ πρότεινε, οι συγχωνεύσεις να αρχίσουν μέσα από τα ίδια τα νοσοκομεία με τη συγχώνευση κλινικών ίδιων ειδικοτήτων.

    Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Ιωάννης Κυριόπουλος, επισήμανε ότι «δεν έχουμε προετοιμάσει το ΕΣΥ για τις δημογραφικές και οικονομικές αλλαγές των τελευταίων ετών με αποτέλεσμα να πάσχει βαθιά».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Προσοχή μετά τη νηστεία

    Το Πάσχα πλησιάζει και σε λίγες ημέρες τελειώνουν οι μέρες της νηστείας. Οι διατροφολόγοι εφιστούν την προσοχή όσων νηστεύουν, καθώς η απότομη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μετά τη νηστεία και η ξαφνικά μεγάλη ποσότητα τροφής και ποτού, οδηγεί σε τροφικές δηλητηριάσεις.

    Ας δούμε τι συμβαίνει με το κρέας. "Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες, κατά τη διάσπαση των οποίων δημιουργούνται αμινοξέα, που με τη σειρά τους διασπώνται σε άλλα στοιχεία, ένα απ' αυτά και η αμμωνία. Κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών απελευθερώνεται αμμωνία, η οποία αποβάλλεται από τα ούρα, με τη μορφή της ουρίας. Για να απελευθερωθεί η ουρία, ο οργανισμός χρησιμοποιεί κάποια ένζυμα. Η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών κατά τη νηστεία μειώνει και τα ποσοστά έκκρισης αυτών των ενζύμων, αφού δεν τα χρειάζεται σε ποσότητες. Όταν εμείς, την Κυριακή του Πάσχα, καταναλώσουμε υπερβολικές ποσότητες πρωτεϊνούχων τροφίμων, τότε το σώμα μας δεν μπορεί να διαχειριστεί το πλεόνασμα της αμμωνίας, μιας και δεν προλαβαίνει να αυξήσει την έκκριση των ενζύμων αυτών, με αποτέλεσμα να διαχέεται η περίσσια αμμωνία στο αίμα και να μην αποβάλλεται. Συνέπεια όλων αυτών; Η δυσπεψία και η τοξικότητα", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαιτολόγος- διατροφολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας "Διατροφή" και του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών, Κική Γούτα.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Τα πιτσιρίκια του facebook

    Ολοένα και μικρότερης ηλικίας παιδιά δημιουργούν τις δικές τους σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Facebook, όπως αποκαλύπτει η νέα μελέτη EU Kids Online σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 38% των παιδιών ηλικίας 9-12 ετών χρησιμοποιούν υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένα στα πέντε παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει "προφίλ" στο Facebook, παρόλο που το δίκτυο θέτει ηλικιακό όριο για συμμετοχή τα 13 έτη.

    Οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Σόνια Λιβινγκστόουν της London School of Economics and Political Science, με τη συμμετοχή περίπου 25.000 νέων απ' όλη την Ευρώπη, αναφέρουν ότι οι ηλικιακοί περιορισμοί είναι κατά ένα μόνο μέρος αποτελεσματικοί και ότι ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών αναλαμβάνουν πλέον περισσότερους online κινδύνους.

    Το ένα τέταρτο των παιδιών στα sites κοινωνικής δικτύωσης επιλέγουν να έχουν το προφίλ τους "δημόσιο ή ανοιχτό σε όλους" (public). Ένα πέμπτο των παιδιών, των οποίων το προφίλ είναι δημόσιο, εμφανίζουν τη διεύθυνσή τους ή το τηλέφωνό τους, διπλάσιο ποσοστό από αυτά που έχουν επιλέξει το προφίλ τους να είναι μη ορατό σε όλους (private). Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα μικρότερα παιδιά αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν τις επιλογές εμπιστευτικότητας και να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που είναι διαθέσιμα.

    Στις 25 ευρωπαϊκές χώρες που ερευνήθηκαν, το 57% των παιδιών (ηλικίας 9 έως 16 ετών) χρησιμοποιούν το Facebook ως το μοναδικό ή το κύριο site κοινωνικής δικτύωσης. Η χρήση του συγκεκριμένου δικτύου κυμαίνεται από 98% στην Κύπρο, έως μόνο 2% στην Πολωνία.

    Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι ένα στα έξι παιδιά, ηλικίας 9-12 ετών και ένα στα τρία 13-16 ετών έχει 100 ή και παραπάνω επαφές (διαδικτυακούς φίλους). Περίπου το ένα τέταρτο των χρηστών των sites κοινωνικής δικτύωσης επικοινωνούν online με ανθρώπους που δεν έχουν καμία επαφή στη ζωή τους offline, συμπεριλαμβανομένου του ενός πέμπτου των παιδιών ηλικίας 9-12 ετών σε όλα τα sites κοινωνικής δικτύωσης (και του ενός τετάρτου των μικρότερων χρηστών του Facebook).

    Η πλήρης έρευνα "Κοινωνική Δικτύωση, Ηλικία και Εμπιστευτικότητα" (Social Networking, Age and Privacy), που είναι διαθέσιμη online στη διεύθυνση www.eukidsonline.net, χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα για το Ασφαλές Διαδίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( EC's Safer Internet Programme).

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 April 2011 - 4:30:16 UTC