Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Θα επιλυθούν τα οικονομικά ζητήματα''
  • [02] Η ΙΑΕΑ επικρίνει την Ιαπωνία για τα πυρηνικά
  • [03] ''Ανάγκη αισιόδοξης προοπτικής''

  • [01] ''Θα επιλυθούν τα οικονομικά ζητήματα''

    Η Κύπρος και το Κυπριακό συνιστούν κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική Κυβέρνηση, υπογράμμισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος πραγματοποίησε ταξίδι "αστραπή" στην Κύπρο.

    Ο Έλληνας υπουργός παρακάθισε σε γεύμα με τον πρόεδρο Χριστόφια. Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον κ. Λαμπρινίδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και για την επικείμενη συνάντηση του στη Γενεύη με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

    Η συζήτηση για το κυπριακό συνεχίστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο κ. Λαμπρινίδης είχε συνομιλίες με τον ομόλογο του Μάρκο Κυπριανού. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό " εξαιρετικά ευαίσθητες" και έκανε σαφές ότι ο αγώνας Ελλάδος και Κύπρου είναι για συνολική και αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κύπρου, ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στις δηλώσεις του ο υπουργός ανέφερε ότι με τον πρόεδρο Χριστόφια συζήτησε και για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι " οι προσπάθειες που καταβάλλει σήμερα η Ελλάδα, υπό την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και με την αποφασιστικότητά της, θα καταλήξουν στην επίλυση όλων των οικονομικών ζητημάτων, που σήμερα φαίνονται σε ορισμένους ως καταστροφικά". Δεν είναι εύκολη πορεία, σημείωσε και πρόσθεσε " εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο στοιχηματίζουν όλοι ότι θα καταρρεύσει η χώρα και έχουν χάσει πάρα πολλά αυτοί που το κάνουν και θα συνεχίσουν να χάνουν".

    Ο κ. Λαμπρινίδης διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι σε αυτές τις συνθήκες "το κύρος και η αξιοπιστία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής όχι απλώς δεν μειώνονται, αλλά επιτείνονται και αυξάνονται".

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Η ΙΑΕΑ επικρίνει την Ιαπωνία για τα πυρηνικά

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επέκρινε την αντίδραση της Ιαπωνίας μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα, η οποία κυρίως απέτυχε να εφαρμόσει τη σύμβαση για την παροχή συνδρομής που προβλέπεται από την Υπηρεσία σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος, σύμφωνα με έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, στη διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια. Η ΙΑΕΑ υπογράμμισε ότι το Τόκιο θα έπρεπε να προσφύγει σε αυτή τη σύμβαση μετά το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές στις εγκαταστάσεις της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα, σύμφωνα με την έκθεση της οποίας έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Αυτή η σύμβαση για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος διέπει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και της ΙΑΕΑ για την οργάνωση της βοήθειας, της ασφάλειας και της επικοινωνίας, ανάλογα με την περίπτωση.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] ''Ανάγκη αισιόδοξης προοπτικής''

    Υπό τον τίτλο "Η Ευρώπη πρέπει να ξαναδώσει την ελπίδα στους Ελληνες" η βελγική εφημερίδα "Λίμπρ Μπελζίκ" δημοσιεύει εκτενή συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει έως σήμερα την πρέπουσα σημασία στην ανάγκη προσφοράς μιας αισιόδοξης προοπτικής στους Ελληνες κυρίως δε στους φτωχότερους από αυτούς.

    Αναφέρει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή την ευρωπαϊκή ιδιοτροπία να ζητείται από την Ελλάδα να συμβάλει με χρήματα τα οποία δεν έχει στην υλοποίηση έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup προτείνει το 100% της χρηματοδότησης να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία.

    Παράλληλα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αρωγής προς την Ελλάδα θα μπορούσε να προβλεφθεί μια περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων που έχει δώσει η Ευρωζώνη στην Αθήνα.

    Τάσσεται επίσης υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού στο μέλλον σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει επίσης κολοσσιαίο που έχει άνει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και επισημαίνει ότι παρά την ιδιαίτερα διαδεδομένη στην κοινή γνώμη εντύπωση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης ξοδεύουν τα λεφτά των φορολογουμένων τους για να ενισχύσουν την Ελλάδα η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Προς το παρόν τα κράτη της Ευρωζώνης εισπράτουν τους τόκους που έρχονται από την Ελλάδα, σημειώνει ο πρόεδρος της Eurogroup.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρει επίσης, ότι συχνά λέει στους Γερμανούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι οι πλέον ενάρετοι, ότι αν τους ζητούσαν να καταβάλουν προσπάθειες περικοπής των δημοσίων δαπανών ανάλογες με αυτές που έχει καταβάλει η Ελλάδα, μάλλον δεν θα τα κατάφερνε.

    Τέλος, αναφερόμενος στο γιατί δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι του Μνημονίου για το 2011 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι η ύφεση αποδείχθηκε μεγαλύτερη από αυτή την οποία ανέμεναν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα δημόσια έσοδα να αποδειχθούν κατά 9,2% λιγότερα από τα προϋπολογισμένα.

    Σημείωσε ωστόσο ότι παραλλήλως οι αντιδράσεις των αγορών υπήρξαν εν μέρει παράλογες.

    Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι το να πει κανείς ότι η Ελλάδα δεν έπραξε τα δέοντα, είναι μία ατελής περιγραφή.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 18 June 2011 - 18:30:19 UTC