Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία
  • [02] "Ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη"
  • [03] Οι επιζήσαντες του ¶ουσβιτς Video
  • [04] Στο 89% του μέσου κοινοτικού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα
  • [05] "Πλαστικός" κίνδυνος απειλεί τις ακτές
  • [06] ¶λμα 3,74% στο Χρηματιστήριο

  • [01] Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία

    Με φανερή ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης της Ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο, ενώ νομοσχέδια για δημοψηφίσματα και πολιτικό χρήμα, καθώς και διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.

    "Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να συμπεριφέρεται ως παίχτης του πόκερ. Από την πρώτη στιγμή σήκωσε τη σημαία της αντιμνημονιακής πολιτικής. Όμως αν η κυβέρνηση αυτή αποτύχει, αλήθεια ο κ. Σαμαράς σε ποια χώρα θα έρθει να κυβερνήσει;", αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

    "Εσείς παίζετε πόκερ", αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης δηλώνοντας ότι "τη ΝΔ δεν την ενδιαφέρει μερίδιο από το πτώμα της χώρας" και καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση μεταβιβάζει στους βουλευτές τον εκβιασμό που της ασκούν οι εταίροι μας.

    "Ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσω στην κυβέρνηση, λευκή επιταγή δεν δίνω", τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής, στη σημερινή συζήτηση για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση πρέπει να μετατρέψει την ημέρα σε μήνα αν θέλει να κερδίσει το χαμένο χρόνο και να αξιοποιήσει το πολιτικό κεφάλαιο που απέμεινε.

    "Δεν θα γίνουμε η Σπιναλόγκα της Ευρώπης. Οι εταίροι μας πρέπει να κατανοήσουν τα όρια αντοχής της ελληνικής κοινωνίας", είπε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά,

    «Δίπλα στην οικονομία, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το εξίσου υψηλό διακύβευμα είναι να μην μετατραπεί η οικονομική κρίση σε κρίση εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας της χώρας», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών, βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος

    Αύριο στις δύο το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, για να συζητήσει και να εγκρίνει τον εφαρμοστικό νόμο-πλαίσιο για τα μέτρα πού προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την οικονομία.

    Ο νόμος-πλαίσιο, μετά την εγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] "Ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη"

    Tην ανάγκη να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα, εκ παραλλήλου με το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ένα πρόγραμμα τόνωσης της ανάπτυξης που με τη βοήθεια των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ θα επικεντρώνεται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και στην καταπολέμηση της ανεργίας, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ενόψει της μεθαυριανής συνόδου κορυφής.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι συζήτησε τις πτυχές του προγράμματος στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και ότι προτίθεται να θέσει το θέμα προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής. Κατά τον πρόεδρο της Επιτροπής η υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα μπορούσε να τροχοδρομηθεί με την εφαρμογή σε πρώτη φάση ενός σχεδίου τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα, της τάξεως του ενός δισ. ευρώ, στο οποίο θα κληθούν να συμβάλλουν όχι μόνο η ΕΕ, αλλά και όσα εκ των κρατών μελών της το επιθυμούν.

    Στο πλαίσιο του συνολικότερου προγράμματος, θα μπορούσε να εξετασθεί η «εμπροσθοβαρής καταβολή των κοινοτικών πόρων», η «στρατηγικότερη χρήση» των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, ο «καλύτερος συντονισμός των πολιτικών συνοχής», η «επιτάχυνση των διαδικασιών απορρόφησης των κοινοτικών πόρων» και η «αύξηση της απορροφητικής ικανότητας της χώρας». Στόχος της Επιτροπής είναι η επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά το 2013, ανέφερε ο κ. Μπαρόζο.

    "Μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο" είπε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο της ΝΔ, για τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Μ. Σπινθουράκη και του Ομ. Εμμανουηλίδη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Οι επιζήσαντες του ¶ουσβιτς Video

    "Γιατί; Γιατί; Μη ρωτάτε. Πώς είναι δυνατόν να μπορεί να εξηγηθεί με κοινή λογικήβ¦". Η φράση του Βενιαμίν Καπόν, Θεσσαλονικιού εβραίου, επιζήσαντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αποτυπώνει τον παραλογισμό, τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

    Οι πιο "σκοτεινές" αναμνήσεις τριάντα Θεσσαλονικέων εβραίων, που επέζησαν από τα κολαστήρια του ¶ουσβιτς, του Μπιρκενάου, του Μπέργκεν Μπέλσεν αναβίωσαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή τη βράβευση τους από τον δήμο.

    Μαζί τους τιμήθηκε επίσης και η χριστιανή κρατούμενη των στρατοπέδων συγκέντρωσης Βάσω Σταματίου, εκτοπισμένη για την αριστερή της ιδεολογία και την αντιστασιακή της δράση και επιζήσασα, η οποία δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

    Η "πρόβα - θανάτου", όπως ονομάστηκε ο διασυρμός των εβραίων πολιτών της Θεσσαλονίκης από τους ναζί το καλοκαίρι του 1942 στην πλατεία Ελευθερίας, το πάνινο κίτρινο άστρο που υποχρεώθηκαν να φορούν στο πέτο, ο εγκλεισμός τους στο γκέτο του Χιρς - στα οποία αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο ιστορικός του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης - ήταν μόνο τα προανακρούσματα μιας καλοσχεδιασμένης διελκυστίνδας θανάτου, μέρος του αιμοσταγούς ναζιστικού σχεδίου "Τελική Λύση", που υλοποίησαν με απάνθρωπη σκληρότητα και μεθοδικότητα στη Θεσσαλονίκη, οι εντολοδόχοι του περιβόητου ¶ντολφ ¶ϊχμαν, οι χασάπηδες των εβραίων της Θεσσαλονίκης, βαρόνος Ντίτερ Βισλιτσένι και Αλόις Μπρούνερ.

    Νωρίτερα, ο πολιτικός αξιωματούχους των ναζί Μαξ Μέρτεν είχε φροντίσει να λεηλατήσει τις περιουσίες, εισπράττοντας δυσβάσταχτα λύτρα από την Ισραηλιτική Κοινότητα, προσποιούμενος ότι θα απάλλασσε τα μέλη της από την εξοντωτική καταναγκαστική εργασία.

    Δυστυχώς, πριν ακόμη καταβληθεί η τρίτη δόση, τον Μάρτιο του 1943, σαράντα οκτώ χιλιάδες ψυχές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά φορτώνονταν χωρίς επιστροφή στα τρένα, οδεύοντας προς τα στρατόπεδα του θανάτου.

    "Πενήντα βαγόνια, τρεις χιλιάδες κάθε φορά, δεκαοκτώ αποστολές" υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιζήσας του ¶ουσβιτς, Χάιντς Κούνιο, παρών και ομιλητής στην εκδήλωση, προσθέτοντας:

    "Χίλιοι εκατό μόνο επέστρεψαν στην πόλη μεταξύ των οποίων και εγώ, περίπου χίλιοι γύρισαν από το βουνό και άλλοι χίλιοι σώθηκαν στην Αθήνα. Η επιστροφή όμως σε μια πόλη, όπου η πλειοψηφία της κοινότητας είχε εξοντωθεί, είχαν χαθεί οικογένειες, υπήρχαν παιδιά ορφανά, υπήρχαν συγγενείς που δε θα ξανάβλεπαν, ήταν ένα ακόμη μαρτύριο για τους επιζήσαντες".

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Φάνη Γρηγοριάδη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Στο 89% του μέσου κοινοτικού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα

    Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ανήλθε το 2010 στο 89% του μέσου κοινοτικού, έναντι 94% το 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

    Στους «27», το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κυμάνθηκε από 43% στη φτωχότερη χώρα, τη Βουλγαρία, σε 283% του κοινοτικού μέσου όρου, στο Λουξεμβούργο. Στην Κύπρο ήταν 98%.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] "Πλαστικός" κίνδυνος απειλεί τις ακτές

    Το πλαστικό είναι το υλικό που συνταντά κανείς συνήθως σε μια παραλία. Κατεγράφη στα πρώτα αποτελέσματα των «Φύλλων Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Ακτών» που συμπλήρωσαν οι εθελοντές-συμμετέχοντες στην εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011», που πραγματοποιήθηκε από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

    Η Λουκία Καλαϊτζή από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το πλαστικό αποδομείται σε 450 -1.000 χρόνια. Ακόμα και όταν αποδομηθεί δεν εξαφανίζεται τελείως, αλλά διασπάται σε πλαστικά σφαιρίδια που καταναλώνονται από τα ψάρια και τα πουλιά. ¶λλα παγιδεύονται σε πλαστικές σακούλες, άλλα τρώνε πλαστικό και πνίγονται. Από πλαστικά απορρίμματα κινδυνεύουν 267 είδη παγκοσμίως, το 87% των θαλάσσιων χελωνών, το 44% των θαλασσοπουλιών και το 43% των θαλάσσιων θηλαστικών. Για να έχουμε μια εικόνα, ένα πλαστικό μπουκάλι του ενός λίτρου μπορεί να διασπαστεί σε τόσα κομμάτια ώστε να αφήνει ένα κομμάτι του σε κάθε μίλι παραλίας».

    Η 16η Πανελλαδική Εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ακτών, βυθού και άλλων φυσικών περιοχών ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου με τον καθαρισμό του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης. Δεκάδες σακούλες απορριμμάτων γέμισαν με τα σκουπίδια από όλους τους χώρους του πάρκου. Έγινε προσπάθεια καθαρισμού της κεντρικής λίμνης με βάρκες, απόχες και τους δύτες από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Υδροναύτες» για τα απορρίμματα που βρίσκονται στο βυθό, όμως τα βρώμικα και αδιαφανή νερά δυσκόλεψαν το έργο και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] ¶λμα 3,74% στο Χρηματιστήριο

    Το άλμα των τραπεζικών μετοχών οδήγησε το Χ.Α σε έντονη άνοδο, με την αγορά να προεξοφλεί την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και τα μεγαλύτερα κέρδη πέτυχαν οι τίτλοι της Alpha Bank(+9,81%), της Eurobank(+8,97%), της Εθνικής (+7,88%) και της Πειραιώς (+7,00%).

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.275,47 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 46,04 μονάδων, ή σε ποσοστό 3,74%.

    Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 576,09 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 4,64%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.187,04 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 2,53%.

    Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 255,07 μονάδες, με κέρδη σε ποσοστό 2,26%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.297,33 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 4,43%.

    Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.513,66 μονάδες, με άνοδο 4,48%.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 June 2011 - 16:30:36 UTC