Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συνταγματικό το Μνημόνιο"
  • [02] Ανανέωση εμπιστοσύνης με 155 "ναι"
  • [03] "Πλαστικός" κίνδυνος

  • [01] "Συνταγματικό το Μνημόνιο"

    «Άβρεχτο» πέρασε το Μνημόνιο από την πλήρη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς κρίθηκε από τους δικαστές, οι οποίοι ακολούθησαν τις εισηγήσεις της Μαίρη Σαρπ και της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, ότι δεν προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

    Οι 55 σύμβουλοι Επικρατείας τόνισαν ότι οι περικοπές στις αποδοχές, συντάξεις κ.λπ. που έγιναν με το Μνημόνιο είναι συμβατές με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις Διεθνείς Συμβάσεις κάτω από τις συγκεκριμένες συγκυρίες, που επικρατούν στην Ελλάδα και εν όψει της ανάγκης αποφυγής της χρεοκοπίας. Σε περίπτωση, δε, που υπάρχει νέο Μνημόνιο και θα επιβάλει νέες περικοπές αποδοχών, κ.λπ., τότε το ΣτΕ θα κρίνει εκ νέου με τις συνθήκες και συγκυρίες, που θα επικρατούν στο χρονικό εκείνο σημείο.

    Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έπειτα από πέντε μαραθώνιες διασκέψεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, με μεγάλη πλειοψηφία που σχεδόν αγγίζει το ομόφωνο (υπήρξαν μειοψηφίες έξι έως δέκα δικαστών, σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν), έκριναν ότι το μνημόνιο (Ν. 3845/2010) δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους δικαστές, το Μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 28 του Συντάγματος, έτσι ώστε να χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

    Ακόμη, η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι ούτε με το Μνημόνιο αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, οι οποίες περιορίζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση διατηρεί την κατ' άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας, αλλά και η ένταξη της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν περιορίζει την άσκηση της εθνικής της κυριαρχίας.

    Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, οι συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς, έπειτα από πρωτοβουλία τού τότε προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Παξινού. Μάλιστα, οι δικαστές έκριναν, κατά πλειοψηφία, ότι ο ΔΣΑ έχει έννομο συμφέρον να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Παν. Τσιμπούκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Ανανέωση εμπιστοσύνης με 155 "ναι"

    Με φανερή ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται αυτήν την ώρα στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    «Τα καταφέρνουμε με όποιες δυσκολίες και με όποια λάθη. Στεκόμαστε στα πόδια μας με όποιο κόστος και θυσίες». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Video

    "Να εκπέμψει η Βουλή καθαρό και ευανάγνωστο μήνυμα συναίνεσης", ζήτησε στη δευτερολογία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. "Εις πείσμα του ύφους" των ομιλιών, "η δική μου εντύπωση είναι θετική", τόνισε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για "εικονική έλλειψη συναίνεσης". Video

    Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και απέρριψε κατηγορηματικά το δημοψήφισμα που προωθεί η κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε ότι «συμμέτοχοι στο δικό σας αδιέξοδο δεν θα γίνουμε, θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο και θα ψηφίσουμε αυτά που θεωρούμε από τον εφαρμοστικό νόμο σωστά, ενώ θα συνεχίσουμε να προωθούμε την επαναδιαπραγμάτευση». Video

    Ως έναν εκβιασμό με διακύβευμα την πέμπτη δόση του Μνημονίου περιέγραψε τα τελευταία "τελεσίγραφα" από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρωζώνη και τον κ. Σόιμπλε προς τη χώρα μας, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα. Video

    «Πάση θυσία πρέπει να βρούμε τρόπο συνεννόησης, υπάρχουν καλές προτάσεις από όλα τα κόμματα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προχωρήσουμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. Video

    «Η κυβέρνηση με την ανοχή της ΝΔ και του ΛΑΟΣ θυσιάζει τη δημόσια περιουσία ακόμη και την ίδια την παράταξη που αποτέλεσε κορμό του δημοκρατικού χώρου προκειμένου να προχωρήσει σε αυτό το μίγμα πολιτικής που καταστρέφει τη χώρα» τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Video

    Προσωρινή αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ

    Η αποστροφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου ότι το 1981 η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως του ελληνικού κράτους, προκάλεσε ένταση στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για ανανέωση της εμπιστοσύνης και οδήγησε σε προσωρινή αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ από την αίθουσα, στην οποία επέστρεψαν 15 λεπτά αργότερα.

    Παραιτήθηκε από εισηγητής του Μεσοπρόθεσμου ο Αν. Μακρυπίδης

    Στο μεταξύ, επικαλούμενος "προσωπικούς λόγους", παραιτήθηκε από εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση επί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης.

    Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

    Την Τετάρτη, στις 14:00, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, για να συζητήσει και να εγκρίνει τον εφαρμοστικό νόμο-πλαίσιο για τα μέτρα πού προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την οικονομία.

    Ο νόμος-πλαίσιο, μετά την εγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, θα κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] "Πλαστικός" κίνδυνος

    Το πλαστικό είναι το υλικό που συνταντά κανείς συνήθως σε μια παραλία. Κατεγράφη στα πρώτα αποτελέσματα των «Φύλλων Καταγραφής Απορριμμάτων και Παρατήρησης Ακτών» που συμπλήρωσαν οι εθελοντές-συμμετέχοντες στην εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011», που πραγματοποιήθηκε από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

    Η Λουκία Καλαϊτζή από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το πλαστικό αποδομείται σε 450 -1.000 χρόνια. Ακόμα και όταν αποδομηθεί δεν εξαφανίζεται τελείως, αλλά διασπάται σε πλαστικά σφαιρίδια που καταναλώνονται από τα ψάρια και τα πουλιά. Άλλα παγιδεύονται σε πλαστικές σακούλες, άλλα τρώνε πλαστικό και πνίγονται. Από πλαστικά απορρίμματα κινδυνεύουν 267 είδη παγκοσμίως, το 87% των θαλάσσιων χελωνών, το 44% των θαλασσοπουλιών και το 43% των θαλάσσιων θηλαστικών. Για να έχουμε μια εικόνα, ένα πλαστικό μπουκάλι του ενός λίτρου μπορεί να διασπαστεί σε τόσα κομμάτια ώστε να αφήνει ένα κομμάτι του σε κάθε μίλι παραλίας».

    Η 16η Πανελλαδική Εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ακτών, βυθού και άλλων φυσικών περιοχών ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου με τον καθαρισμό του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης. Δεκάδες σακούλες απορριμμάτων γέμισαν με τα σκουπίδια από όλους τους χώρους του πάρκου. Έγινε προσπάθεια καθαρισμού της κεντρικής λίμνης με βάρκες, απόχες και τους δύτες από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Υδροναύτες» για τα απορρίμματα που βρίσκονται στο βυθό, όμως τα βρώμικα και αδιαφανή νερά δυσκόλεψαν το έργο και τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.

    Το πλήρες ρεπορτάζ της Μ. Κιάου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 June 2011 - 22:30:18 UTC