Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναγκαία τα νέα μέτρα"
  • [02] Δύο πυρκαγιές στον νομό Θεσσαλονίκης
  • [03] Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνει νέα δημοσκόπηση
  • [04] SZ: "Κυρώσεις στη ΝΔ εξετάζουν στο ΕΛΚ"
  • [05] "Κυρίες της Θεσσαλονίκης"
  • [06] Πυροσβέστες με μηχανάκια

  • [01] "Αναγκαία τα νέα μέτρα"

    Την άρση του τραπεζικού απορρήτου για τους φοροφυγάδες χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια της εισαγγελικής αρχής ανακοινώνει σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο νέος Υπουργός Οικονομικών, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και την ανακοίνωση του νέου σκληρού πακέτου μέτρων κάνει λόγο για το κενό της τάξης των 5,6 δις ευρώ που υπήρχε στο Μεσοπρόθεσμο και έπρεπε να καλυφθεί έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ενώ χαρακτήρισε την ημέρα του Μεσοπρόθεσμου ως εξαιρετικά δυσάρεστη για τον ίδιο.

    " Έπρεπε να πω πικρές αλήθειες κι έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη για σκληρά μέτρα που ενέχουν και το στοιχείο της αδικίας, τα οποία όμως είχαν καταστεί εκ των πραγμάτων αναγκαία" επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος ο οποίος τονίζει πως " το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα , η οριστικοποίησή του και η ψήφισή του από τη Βουλή , είναι μια σωστή κίνηση."

    Ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως υπάρχει υπερφορολόγηση ενώ αναφέρει ότι το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό για τη χώρα μας είναι πολύ κακό, " όχι μόνο για λόγους αποτελεσματικότητας και ρυθμού λειτουργίας του κράτους αλλά και γιατί προβληματίζει πάρα πολύ τους εταίρους μας η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης."

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Δ. Κοτταρίδη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Δύο πυρκαγιές στον νομό Θεσσαλονίκης

    Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές στον νομό Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των Διαβατών και σε αγροτική περιοχή του Βαθύλακκου (κοντά στη Χαλκηδόνα), όπου από το μεσημέρι πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στον Βαθύλακκο επιχειρούν 20 πυροσβέστες και 10 οχήματα, με τη συνδρομή τριών πεζοπόρων τμημάτων και δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών, προκειμένου η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο και να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

    Αντίστοιχη δύναμη της πυροσβεστικής -αλλά χωρίς τη συνδρομή αεροσκαφών- βρίσκεται στα Διαβατά, όπου η φωτιά ξέσπασε επίσης σε γεωργική έκταση, όπου υπάρχουν θερμοκήπια και πρόχειρες κατασκευές.

    Μέχρι τις 6 το απόγευμα, οι πυρκαγιές δεν είχαν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία δίνει νέα δημοσκόπηση

    Η ΝΔ προηγείται με 1,4% του ΠΑΣΟΚ , σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC που δημοσιεύει το Εθνος της Κυριακής.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (68,2%) τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών ενώ ένας στους δύο θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο, ξεκαθαρίζοντας όμως πως πρέπει να το επαναδιαπραγματευτεί. Το 22,7% ζητά πάντως να μην εφαρμοστεί το Πρόγραμμα ακόμα και αν η χώρα πτωχεύσει.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 21,4%, το ΠΑΣΟΚ το 20%, και ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,5% , ο ΛΑΟΣ με 5,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,6%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,2% , το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών με 2% ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 10,3%. Το 17% των πολιτών μάλιστα δηλώνει πως θα απέχει ή θα ρίξει λευκή ή άκυρο.

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει το 54,9% έναντι 22,4% του ΠΑΣΟΚ.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Δ. Κοτταρίδη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] SZ: "Κυρώσεις στη ΝΔ εξετάζουν στο ΕΛΚ"

    Στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) γίνονται σκέψεις για την επιβολή κυρώσεων στη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung (SZ) εξαιτίας της εμμονής του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά στην άρνηση να στηρίξει το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

    "Στο 'ΕΛΚ' γίνονται χαμηλόφωνα σκέψεις είτε να πετάξουν έξω το κόμμα του Σαμαρά ή το λιγότερο να του κόψουν την επιχορήγηση. Η Νέα Δημοκρατία, όπως λέγεται, είναι σε τελευταία ανάλυση τουλάχιστον το ίδιο χρεοκοπημένη όσο η χώρα, την αναπότρεπτη αναμόρφωση της οποίας αρνείται", γράφει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η έγκυρη εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στον γερμανόφωνο χώρο.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μετά το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στο 'ΕΛΚ' "κάθε άλλο παρά σίγουροι είναι, ότι θα μπορέσουν να πείσουν τον κομματικό τους φίλο Αντώνη Σαμαρά να εγκαταλείψει την καταστροφική του πολιτική. Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αντιπολίτευσης αρνείται τόσο πεισματικά να στηρίξει το πακέτο περικοπών και μεταρρυθμίσεων, ώστε κινδυνεύει να αποτύχει η εθνική συναίνεση που ΕΕ και ΔΝΤ έχουν θέσει ως όρο για την περαιτέρω οικονομική στήριξη".

    Αίσθηση προκάλεσε, κατά την εφημερίδα, η τοποθέτηση του αρχηγού της κυπριακής αντιπολίτευσης Νίκου Αναστασιάδη. "Το γεγονός ότι ήρθε σε αντιπαράθεση με τον μεγάλο αδελφό από την Αθήνα ήταν μια πρεμιέρα στο 'ΕΛΚ'. Και δείχνει το μέγεθος της ανησυχίας που επικρατεί σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας και στον κίνδυνο να συμπαρασύρει μεγάλο μέρος της κυπριακής οικονομίας στον γκρεμό. Ακόμα και αυτή η ανησυχία δεν συγκίνησε τον Σαμαρά", σημειώνει η 'SZ'.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Γ. Παππά στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] "Κυρίες της Θεσσαλονίκης"

    «Ήρθαν οι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη και την ανοίξανε. Φύγαμε απ' την Τραπεζούντα, πήγαμε στην Πόλη, ριζώσαμε στη Θεσσαλονίκη. Δυνατή ράτσα⦻.

    Με τα λόγια αυτά η 99χρονη Ελένη Μακρίδου, μας υποδέχεται στο σπιτικό της. Είναι μία από τις 51 δυναμικές κυρίες της Θεσσαλονίκης, που ξεπροβάλλουν μέσα από το βιβλίο-λεύκωμα του δημοσιογράφου-συγγραφέα Στράτου Σιμιτζή, από τις εκδόσεις «Αδελφών Κυριακίδη».

    Η κα Ελένη είναι η μεγαλύτερη εν ζωή γυναίκα που παρουσιάζεται στο βιβλίο, μέσα από τις σελίδες του οποίου «ξεπροβάλλουν» κυρίες που έχουν αφήσει, τα τελευταία εκατό χρόνια, το «αποτύπωμά» τους στα κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, επιχειρηματικά δρώμενα αυτής της πόλεως, ανεξάρτητα από ιδιότητα, επάγγελμα και χώρο.

    Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου, στις 4 Φεβρουαρίου το 1912. Είναι η μεγαλύτερη από τα πέντε παιδιά του Αβραάμ Αβραμίδη, εμπόρου από την Αργυρούπολη και της Αρτεμισίας, το γένος Νικόλαου Τριανταφυλλίδη, από την Τραπεζούντα. Η οικογένειά της, μετά την κατάληψη της Τραπεζούντας από το Ρώσικο Στρατό (1916) και την εξολόθρευση της αρμενικής κοινότητας στην περιοχή, έφυγε το 1917 από την Τραπεζούντα και εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

    Η Ελένη ήταν, τότε, μόλις 5 χρονών. Τις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού τις παρακολούθησε στο φημισμένο «Ζάππειο» Κωνσταντινούπολης. «Άλλα σχολεία τότε, ανώτερα», όπως λέει, απβ όπου έχει ακόμα έντονες αναμνήσεις. Το 1922, με τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια «ξεσηκώνεται» ξανά, αυτή τη φορά με προορισμό της Θεσσαλονίκη, όπου και εγκαταστάθηκε οριστικά

    «Δεν μου άρεσε καθόλου στην αρχή που ήρθαμε εδώ και όλο έλεγα στους δικούς μας ότι ήθελα να φύγουμε. Στο σχολείο πάντα με συνόδευε η κοπέλα που είχαμε στο σπίτι, γιατί ήταν και τα τουρκόπαιδα. Είχα μακριές πλεξούδες και πολλές φορές μου τις τραβούσαν, τα έβλεπε η αστυνομία και τα μάλωνε», θυμάται η κα Ελένη, μιλώντας στην τηλεοπτική κάμερα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ολοκλήρωσε τη στοιχειώδη και μέση εκπαίδευση στα Εκπαιδευτήρια Κωνσταντινίδη και στη συνέχεια στο Παρθεναγωγείο Σχοινά και στη Σχολή Καλαμάρι, με άριστες επιδόσεις, που επιβραβεύτηκαν με την τιμητική διάκρισή της ως σημαιοφόρου του σχολείου.

    Σιγά - σιγά η οικογένεια στέριωσε και η «Ωραία Ελένη», όπως την αποκαλούσαν όλοι, προσαρμόστηκε και απέκτησε νέους φίλους. Η ίδια, πάντως, αντιδρά έντονα όταν της θυμίζουν πως την αποκαλούσαν, λέγοντάς μας χαρακτηριστικά ότι «η ομορφιά φεύγει και το μόνο που μένει είναι η καλοσύνη».

    Και την καλοσύνη της τη θυμούνται και την τιμούν ακόμη και σήμερα όσοι τη γνώρισαν μέσα από το Σωματείο της «Μέριμνας Ποντίων Κυριών», του οποίου είναι επίτιμη πρόεδρος. Παντρεμένη με τον Μικρασιάτη υφασματέμπορο Θεόδωρο Μακρίδη, από τη Σίλη Ικονίου, τον οποίο γνώρισε το 1932 σε χορό των Ποντίων Θεσσαλονίκης, η κα Ελένη δεν δίστασε να προσφέρει και να εργαστεί με ζήλο για τη «Μέριμνα», ακλουθώντας τα χνάρια της μητέρα της, που είχε πολλούς δεσμούς με το σωματείο ακόμα από την Τραπεζούντα.

    Για πρώτη φορά εξελέγη μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, το 1945, για να αναλάβει την προεδρία του Σωματείου από το 1969 έως το 1974. Κατά κοινή παραδοχή, η άνθηση του χειροτεχνικού εργαστηρίου της «Μέριμνας», την περίοδο εκείνη, οφείλει πολλά στο προσωπικό ενδιαφέρον, στη φιλοκαλία και στις γνώσεις της κυρίας Ελένης, ιδιαίτερα στο κέντημα. Η κόποι της έδωσαν μια καινούρια ώθηση και προβολή στα φημισμένα παραδοσιακά εργόχειρα της «Μέριμνας».

    «Ήταν πραγματική στέγη για τις άπορες κοπέλες, όπου μάθαιναν εργόχειρο. Κάναμε γιορτές, έτρωγαν εκεί, δίναμε και υποτροφίεςβ¦ πολύ καλά κορίτσια, όλες τους», θυμάται η κα Ελένη. «Ήθελα να προσφέρω ό,τι μπορούσα, μάθαινα στα κορίτσια εργόχειρο. Ζούσανε απ΄ αυτό και μας τιμούσανε ⦻

    Συμπαραστάτης της ο σύζυγός της, που είχε ένα από τα τρία μεγαλύτερα υφασματάδικα στην πόλη, στη Στοά Καράσο (σήμερα Μακρίδη).

    «Δεν παραπονέθηκε ποτέ. Με καμάρωνε και ερχόταν πάντοτε σε όλους τους ποντιακούς χορούς», θα μας πει η κα Ελένη, για την οποία ο Πόντος είναι και παραμένει η πατρίδα της καρδιάς της.

    «Πόντια είμαι, ούτε λόγος. Είναι η πατρίδα μου. Την πατρίδα πρέπει κανείς να την αγαπάει, αυτά μάθαμε από τους γονείς μας. Ο Θεός με αξίωσε και πήγα με την «Μέριμνα», τη δεκαετία του ΄80, στην Τραπεζούντα. Συγκινήθηκα πολύ».

    Η Θεσσαλονίκη, όμως, είναι η πόλη που αγάπησε και αγαπά ακόμη και σήμερα, κι ας μην είναι όπως τα χρόνια, που ως παιδί, έμενε με την οικογένειά της στην οδό Ολύμπου, και αργότερα με το σύζυγό της στο νεοκλασικό επί της Αγ. Σοφίας 39. Εδώ, όμως, «τράνεψε» η δική της οικογένεια και σήμερα καμαρώνει και απολαμβάνει την στοργή των παιδιών της, Αλεξάνδρας, Πέτρου και Αρτέμιδος, μαζί με τα δέκα εγγόνια και δισέγγονα που της χάρισαν.

    Το πλήρες ρεπορτάζ της Δ. Ριμπά στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Πυροσβέστες με μηχανάκια

    Δικυκλιστές πυροσβέστες θα "οργώνουν" τα δάση προκειμένου να εντοπίζουν τις εστίες πυρκαγιών, να ενημερώνουν αμέσως την υπηρεσία τους και να επεμβαίνουν για την κατάσβεσή τους, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Οι "έφιπποι" πυροσβέστες θα δρουν κατά τα πρότυπα της "Ομάδας Δέλτα" της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Ειδικότερα, στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο προβλέπει ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πυροσβέστες με μηχανάκια θα πραγματοποιούν περιπολίες στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιτήρηση των δασών. Σκοπός αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου είναι ο έγκαιρος εντοπισμός εκδήλωσης πυρκαγιών.

    Οι πυροσβέστες μόλις εντοπίζουν εστία πυρκαγιάς, θα ενημερώνουν αμέσως το Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, θα δίνουν το στίγμα της περιοχής και τις αναγκαίες πληροφορίες, όπως είναι η έκταση της πυρκαγιάς, η εξέλιξή της, η πυκνότητα του δάσους, το εάν υπάρχουν κοντά κατοικημένες περιοχές κ.λπ.

    Επίσης, εάν αυτό είναι δυνατό θα πραγματοποιούν και επεμβάσεις με δικά τους μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί, ενώ στη συνέχεια θα καθοδηγούν από το συντομότερο δρόμο τα πυροσβεστικά οχήματα στον τόπο της εστίας.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Π. Τσιμπούκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 June 2011 - 16:30:23 UTC