Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυραυλικοί επιστήμονες μελετούν τα αρχαία ελληνικά κεραμικά
  • [02] Έκλεψαν τάματα αξίας 300.000 ευρώ από μοναστήρι στην Κρήτη
  • [03] Πέντε νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [04] Μεταγραφή στις ΗΠΑ σκέπτεται ο Σαμουέλ Ετό
  • [05] Σε ύψος ρεκόρ τα κερδοσκοπικά "στοιχήματα" κατά του ευρώ
  • [06] Στα 7,6 τρισ. δολάρια το 2012, το ληξιπρόθεσμο χρέος των ισχυρότερων κρατών
  • [07] Ποινή φυλάκισης έξι μηνών για την κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν Ραφσαντζανί
  • [08] Υπεκλάπησαν δεκάδες χιλιάδες αριθμοί πιστωτικών καρτών στο Ισραήλ
  • [09] Επίθεση σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στην πόλη Χομς της Συρίας
  • [10] Η Σουόνσι απέκτησε τον Σίγκουρντσον

  • [01] Πυραυλικοί επιστήμονες μελετούν τα αρχαία ελληνικά κεραμικά

    Επιστήμονες από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, οι οποίοι σχεδιάζουν πυραύλους και διαστημόπλοια, μελετούν τα αττικά κεραμικά, καθώς πιστεύουν ότι θα πάρουν ιδέες για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις θερμικές «ασπίδες» των διαστημικών σκαφών τους, όταν αυτά επανέρχονται, μετά τα ταξίδια τους, στη γήινη ατμόσφαιρα.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου και του Μουσείου Γκετί, του Εργαστηρίου Εθνικού Επιταχυντή του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στο Στάνφορντ (SLAC) και της αεροδιαστημικής εταιρείας Aerospace Corporation, σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», έχουν βαλθεί να αναλύουν δείγματα αρχαιοελληνικής κεραμικής ηλικίας 2.500 ετών με την χρήση ακτινών-Χ, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την μοριακή δομή αυτών των κεραμικών.

    Τα κεραμικά πλακίδια στο εξωτερικό των διαστημικών σκαφών και πυραύλων που λειτουργούν ως θερμικές ασπίδες, υφίστανται τρομακτικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, καθώς από τους μείον 120 βαθμούς του διαστημικού κενού πρέπει να αντέξουν τους 1.650 βαθμούς Κελσίου που αναπτύσσονται λόγω τριβής κατά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Μια τόσο υψηλή θερμοκρασία είναι ικανή να λιώσει ακόμα και μέταλλα, αλλά η πυριτία (διοξείδιο του πυριτίου), από την οποία αποτελούνται κυρίως οι «ασπίδες», εμποδίζει την εξάπλωση της μεγάλης θερμότητας.

    Οι Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι, ομοίως, τα αρχαιοελληνικά κεραμικά όχι μόνο αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά επιπλέον παραμένουν σταθερά από χημική άποψη. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές Μαρκ Ζουρμπούχεν και Κάρεν Τρένταλμαν, η ανάλυση των ιδιοτήτων των αττικών αγγείων βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των σύγχρονων διαστημικών κεραμικών.

    Όπως είπε η Τρένταλμαν, μπορεί αυτά τα αγγεία να χρονολογούνται από τον 5ο ή τον 6ο αιώνα π.Χ., όμως παραμένουν χρήσιμα ακόμα και σήμερα. «Κάτι δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκο για να είναι εξελιγμένο. Αν μπορούμε να καταλάβουμε την τεχνολογία με την οποία έχουν κατασκευαστεί αυτά τα έργα τέχνης, τότε θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση σε μια εντυπωσιακά ευρεία γκάμα πρακτικών εφαρμογών», όπως είπε.

    Η συνεργασία των ερευνητών, πέρα από την τεχνολογική διάστασή της, έχει και άλλες στοχεύσεις, όπως τη βελτίωση των μεθόδων συντήρησης των αρχαίων αγγείων, την -από κοινωνιολογική άποψη- κατανόηση του ρόλου και της εξέλιξης των κεραμικών εργαστηρίων στην αρχαία Ελλάδα, των χρησιμοποιούμενων τεχνικών από τους τεχνίτες κ.α.

    [02] Έκλεψαν τάματα αξίας 300.000 ευρώ από μοναστήρι στην Κρήτη

    Τάματα αξίας περίπου 300.000 ευρώ, έκλεψαν άγνωστοι από την ιερά μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στο Ηράκλειο.

    Οι δράστες, έσπασαν την κεντρική είσοδο της μονής και στη συνέχεια ανέβηκαν στον τρίτο όροφο όπου βρίσκεται το κελί του ηγουμένου.

    Σ' αυτό και πίσω από την πόρτα, βρισκόταν η εικόνα της μονής. Την ξεκρέμασαν, έσπασαν το τζάμι και πήραν τα κοσμήματα που περιείχε. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, ο χρυσός των ταμάτων ξεπερνά τα δέκα κιλά.

    [03] Πέντε νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    Κανταχάρ , Αφγανιστάν 03/01/2012 11:57 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ.-Γαλλ.Πρακτ.)

    Αφγανιστάν: Επίθεση αυτοκτονίας στην Κανταχάρ, 5 νεκροί μεταξύ τους 4 παιδιά

    Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένη μοτοσικλέτα εναντίον περιπόλου της αστυνομίας σημειώθηκε σήμερα στην επαρχία Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι,τέσσερα παιδάκια και ένας αστυνομικός, και να τραυματιστούν ακόμη 16, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Ο καμικάζι που κινείτο μέσα σε πολυσύχναστη αγορά, έριξε τη μοτοσικλέτα πάνω σε περιπολικό, πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που μετέφερε, εξήγησε ο στρατηγός Αμπντούλ Ραζίκ διοικητής της τοπικής αστυνομίας.

    Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανακοίνωσε ότι μεταξύ των τραυματιών είναι έξι παιδιά.

    [04] Μεταγραφή στις ΗΠΑ σκέπτεται ο Σαμουέλ Ετό

    Μετά την ρωσική «περιπέτεια» που προκάλεσε αίσθηση σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, ο Σαμουέλ Ετό είναι έτοιμος να αναχωρήσει για το «αντίθετο άκρο», κάνοντας ακόμη μία στάση στην καριέρα του.

    Οπως αναφέρει ο ισπανικός Τύπος και συγκεκριμένα η εφημερίδα «Marca», ο Καμερουνέζος άσος της Ανζί Μαχάτσκαλα, σκέπτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεχίσει την καριέρα του στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο έμπειρος επιθετικός δεν περνά καλά στην Ρωσία και με δεδομένο ότι αρκετές ομάδες στις ΗΠΑ θα ήθελαν να τον αποκτήσουν, «καλοβλέπει» την περίπτωση να περάσει τον Ατλαντικό.

    Ενδιαφέρον για την απόκτηση του, έχουν δείξει τόσο οι Ρεντ Μπουλς της Νέας Υόρκης, όσο και οι Γκάλαξι τους Λος Αντζελες, που θα πρέπει να βγάλουν από τα ταμεία τους ένα ποσό κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν τον Ετό, αφού περίπου τόσα είναι τα χρήματα που αξιώνει η διοίκηση της Ανζί για να τον παραχωρήσει.

    [05] Σε ύψος ρεκόρ τα κερδοσκοπικά "στοιχήματα" κατά του ευρώ

    Λονδίνο, Βρετανία 03/01/2012 12:45 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Βρετανία: Σε ύψος ρεκόρ έφθασαν τα κερδοσκοπικά "στοιχήματα" κατά του ευρώ στα τέλη του 2011, σύμφωνα με τους Financial Times

    Τα hedge funds (κερδοσκοπικά επενδυτικά ταμεία) αύξησαν την τελευταία εβδομάδα του 2011 τα στοιχήματά τους κατά του ευρώ, εντείνοντας την πίεση στο κοινό νόμισμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Στοιχεία της αμερικανικής επιτροπής προθεσμιακών συναλλαγών (commodity futures trading commission), τα οποία επικαλείται το δημοσίευμα, δείχνουν ότι ο αριθμός των συμβολαίων πώλησης του ευρώ χωρίς την ύπαρξη της υποκείμενης αξίας (short positions) υπερέβη τον αριθμό των συμβολαίων αγοράς του (long positions) κατά το ποσό - ρεκόρ των 127.900 την εβδομάδα έως τις 27 Δεκεμβρίου από 113.700 την προηγούμενη εβδομάδα (η αξία των συμβολαίων δεν δημοσιεύεται).

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πολλά hedge funds κατέγραψαν ζημιές από τα στοιχήματά τους κατά του ευρώ στο μεγαλύτερο μέρος του 2011, καθώς το ενιαίο νόμισμα παρέμεινε απροσδόκητα ισχυρό, παρά την επιδεινούμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνης.

    [06] Στα 7,6 τρισ. δολάρια το 2012, το ληξιπρόθεσμο χρέος των ισχυρότερων κρατών

    Το δημόσιο χρέος των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου,των χωρών της G 7, της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Ρωσίας, που θα ωριμάσει στη διάρκεια του 2012 εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 7,6 τρισ. δολάρια από 7,4 τρισ. δολάρια στις αρχές του 2011, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.

    Οι χώρες της G 7 έχουν μακράν το υψηλότερο ληξιπρόθεσμο χρέος: Η Ιαπωνία με 3 τρισ. δολάρια και οι ΗΠΑ με 2,8 τρισ. δολάρια κατέχουν τις δύο πρώτες, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 428 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 367 δισ. δολάρια, τη Γερμανία με 285 δισ. δολάρια, τον Καναδά με 221 δισ. δολάρια και τη Βρετανία με 165 δισ. δολάρια.

    [07] Ποινή φυλάκισης έξι μηνών για την κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν Ραφσαντζανί

    Η Φαεζέχ Χασεμί, η κόρη του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών χωρίς αναστολή για "προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος", δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της Γολάμ-Αλί Ριαχί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

    "Η πελάτισσά μου καταδικάσθηκε σε φυλάκιση έξι μηνών χωρίς αναστολή για προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος και (...) σε πέντε χρόνια απαγόρευσης οποιασδήποτε πολιτικής δραστηριότητας, δραστηριότητας στο Ίντερνετ και δημοσιογραφικής δραστηριότητας", διευκρίνισε ο δικηγόρος της.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχει καταθέσει έφεση κατά της απόφασης. Σύμφωνα με το νόμο, για να γίνει εφαρμοστή η πρωτόδικη απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από το εφετείο.

    [08] Υπεκλάπησαν δεκάδες χιλιάδες αριθμοί πιστωτικών καρτών στο Ισραήλ

    Τελ Αβίβ, Ισραήλ 03/01/2012 12:05 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς)

    Ισραήλ: Υπεκλάπησαν δεκάδες χιλιάδες αριθμοί πιστωτικών καρτών στο Διαδίκτυο

    Χάκερς υπέκλεψαν και δημοσιοποίησαν τα στοιχεία για χιλιάδες ενεργές πιστωτικές κάρτες στο Ισραήλ αφού απέκτησαν παράνομα πρόσβαση στους εξυπηρετητές (servers) ισραηλινών ιστοτόπων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες έκδοσης πιστωτικών καρτών σήμερα.

    Ο Ντοβ Κότλερ, διευθύνων σύμβουλος της Isracard, θυγατρικής της Τράπεζας Hapoalim, δήλωσε ότι ένα αρχείο που περιέχει 400.000 αριθμούς πιστωτικούς καρτών εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο αλλά η εταιρία διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι είναι ληγμένοι, άκυροι ή εσφαλμένοι.

    Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι μια οργάνωση που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία επιτέθηκε σε ιστοτόπους στο Ισραήλ και απέσπασε τους αριθμούς.

    Ο Κότλερ είπε ότι η Isracard ανέλυσε τις πληροφορίες και διαπίστωσε ότι μόλις περίπου 14.000 από τους αριθμούς των πιστωτικών καρτών που δημοσιοποίησαν οι χάκερς είναι έγκυροι, ανάμεσά τους περίπου 6.600 της δικής του εταιρίας.

    Ορισμένοι από τους κλεμμένους αριθμούς πιστωτικών καρτών χρησιμοποιήθηκαν σε αγορές μέσω Διαδικτύου αλλά ο Κότλερ ανέφερε πως η Isracard εμπόδισε τις περαιτέρω συναλλαγές και διαβεβαίωσε ότι οι πελάτες της οι οποίοι επλήγησαν θα αποζημιωθούν.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περίπου 7 εκατομμύρια ενεργές πιστωτικές κάρτες στην ισραηλινή οικονομία.

    [09] Επίθεση σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στην πόλη Χομς της Συρίας

    Επίθεση σε αγωγό φυσικού αερίου κοντά στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας σημειώθηκε σήμερα, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, "τρομοκράτες έπληξαν αγωγό κοντά στη Ραστάν" της επαρχίας Χομς, ο οποίος "τροφοδοτεί τους ηλεκτρικούς σταθμούς των πόλεων Ζάρα και Ζεϊζούν.

    Εδώ και αρκετές εβδομάδες σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση πολλών πόλεων, οι οποίες, σύμφωνα με τις αρχές, οφείλονται σε "σαμποτάζ ενόπλων ομάδων".

    [10] Η Σουόνσι απέκτησε τον Σίγκουρντσον

    Στη Σουόνσι θα συνεχίσει την καριέρα του ο Γκίλφι Σίγκουρντσον.

    Ο 22χρονος Ισλανδός μέσος αποκτήθηκε με την μορφή δανεισμού από τη Χοφενχάιμ στους «κύκνους» μέχρι το τέλος της περιόδου, χωρίς να ανακοινωθεί το οικονομικό μέρος της συμφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Σίγκουρντσον αποτελεί επιλογή του προπονητή της Σουόνσι, Μπρένταν Ρότζερς, καθώς είχαν συνεργασθεί και παλαιότερα στην Ρέντινγκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 January 2012 - 11:29:24 UTC